Witte koolsoep met prei

09 februari 2017

Ingrediënten
– 1 ui
– 1 prei
– een halve witte kool
– 1 flinke aardappel, in blokjes
– handje basmati rijst
– 1 tuinkruiden bouillonblokje
– 2 kippen bouillonblokjes
– 1,5 liter water
– olie/boter om te bakken.

Bereiding
Snipper de ui en de kool. Was en snipper de prei.
Verhit olie in een pan en smoor ui, kool, prei en aardappel 5 minuten.
Doe alles over in een soeppan en voeg de bouillonblokjes, het water en de rijst toe.
Houd het geheel 15 – 20 minuten aan de kook.
Haal van het vuur en pureer met de staafmixer.
Eet smakelijk!

Vegetarische courgettecrumble

09 februari 2017

Het geheim van dit gerecht zit ‘m in het kruimeldeegje dat je over de gestoofde courgette strooit, en dat in de oven lekker krokant wordt. Door het deegje zitten verse tijm en geraspte Italiaanse pecorinokaas, die het een lekker mediterrane touch geven. De courgette stoof je met een uitje in wat witte wijn. Kortom: een vegetarisch gerecht waar ook niet vegetariërs hun vingers bij aflikken!

Voor 4 personen

Ingrediënten:
– 3 courgettes, in blokjes
– 1 venkel, in reepjes
– 1 ui, fijngesnipperd
– 3 el olijfolie
– 50 ml droge witte wijn
– 100 ml groentebouillon (van een blokje)
– 60 g bloem
– 60 g gezouten boter
– 60 g pecorino
– 3 el paneermeel
– 4 blaadjes salie
– 1 takje verse tijm

extra nodig:
– diepe ovenschaal
– Verwarm de oven voor op 200 graden.
Bereiding
Snijd de courgettes in blokjes en de venkel in reepjes. Snipper de ui.Fruit de ui glazig in de olijfolie. Voeg de courgette en de venkel toe. Roerbak 3 minuten. Blus af met de wijn. Laat de wijn op hoog vuur bijna helemaal inkoken. Breng op smaak met peper en zout.Voeg de groentebouillon en de salie toe. Laat 10-15 minuten stoven met deksel, tot de groente beetgaar is.Meng met je vingertoppen de ijskoude boter, de bloem en het paneermeel tot een kruimelig mengsel. Rasp de pecorino grof. Ris de tijm van het takje. Voeg de pecorino en de tijm aan het kruimeldeeg toe.Haal de salie uit de pan. Schep de courgette in een diepe ovenschaal. Verdeel er het kruimeldeeg over. Zet 15 minuten in het midden van de oven. Serveer goed heet.

Lekker met aardappelen of Turks of Marokkaans brood.

Tuinbonenschotel

09 februari 2017

Ingrediënten
– tuinbonen
– 1 ui gesneden
– 600 gram aardappelen
– 100 gram bacon of gerookte tofu, gesneden
– eventueel verse koriander of dille
– olijfolie
– zwarte peper, vers gemalen
– zout

Bereidingswijze
Open de peulen door met twee duimen op de bolle kant te drukken. Rits ze langs de middennaad verder open met de duim. De bonen uit de peul wippen en in water 5 tot 10 minuten koken en daarna uit laten lekken.
Schil of schrap de aardappelen, snijd ze in blokjes en kook ze in een beetje water en zout bijna gaar.
Fruit de ui in olie. Snijd de bacon of gerookte tofu in blokjes en laat het meebakken. De tuinbonen toevoegen en de aardappelblokjes erdoorheen mengen en nog even meebakken. Vers gemalen peper erover strooien. Schep er vlak voor het opdienen de verse koriander of dille door.

 

 

Bron: Odin.nl

Stoofpot wortelpeterselie met lamsvlees

09 februari 2017

Ingrediënten
– 350 g wortelpeterselie,
– 500 g aardappelen,
– 1 ui in ringen,
– 1 teentje knoflook geperst,
– scheutje olijfolie,
– 150 gram lamsvlees (of iets dergelijks, bijvoorbeeld een kleine (vegetarische) rookworst) in stukken,
– 2 laurierblaadjes,
– rozemarijn of tijm,
– peper en evt. zout

Kook alle ingredienten door elkaar geschept in een laagje water in 15-20 minuten gaar. Niet moeilijk en erg lekker!

Stoofpeer met aardappelpannekoekjes

09 februari 2017

Ingrediënten
– 500 g Gieser Wildeman stoofperen, in hun geheel
– 1 reepje citroenschil van biologische citroen
– stukje pijpkaneel
– 2 kruidnagelen
– 2 eetl. ahornsiroop (of ongeraff. rietsuiker)

Niét bij Gieser Wildeman-peertjes
– 1 eetl. arrowroot, aangemaakt met wat koud water
– 2 dl water

Voor de pannenkoek:
– 150 g aardappelen, gaargekookt, afgegoten
– 25 g meel
– 1 dl melk
– 1 eetlepel room
– 1 ei
– zout
– nootmuskaat
– 1 eetlepel peterselie (fijngehakt)

Bereidingswijze
De aardappelen fijnstampen. Meel, melk, room, eieren, zout, nootmuskaat en peterselie (in die volgorde) toevoegen en het geheel tot een dik-vloeibaar en glad beslag roeren. Vervolgens 15 minuten laten rusten.
De peren opzetten met het water. Op een heel zacht vuurtje een uur laten sudderen. De kruiden verwijderen en het vocht binden met arrowroot.
Op een matig vuur kleine pannenkoekjes bakken, vier per keer. Warm houden op een pan met heet water of in de oven (100 graden).
Serveren: peertjes en pannenkoekjes schikken op een bord met wat winterpostelein of andere bladsla.

Stamppot van rauwe prei met stoofperen

09 februari 2017

Ingrediënten
– 1½ kg aardappelen
– 4 stoofperen
– ongeveer 2½ dl melk
– 25 g boter
– 1 eetl. azijn
– 1 mespunt peper
– 1 theel. zout
– 1 mespunt nootmuskaat
– 500 g  prei
– 100 g bacon, in plakjes
– 1 rookworst

Bereiding
Schil en was de aardappelen en kook ze gaar in een bodem water met zout.
Schil de stoofperen, snij ze in vieren en verwijder de klokhuizen.
Snij de peren in blokjes en kook ze in 15 minuten gaar in een bodem water.
Breng een pan water tot tegen de kook aan, draai het vuur laag en verwarm de verse worst 10 minuten hier in.
Giet de aardappelen af en laat ze goed uitlekken en pureer ze met de pureestamper of knijper.
Klop de melk, boter en azijn erdoor en breng de puree pittig op smaak met peper en nootmuskaat.
Snij de wortels en de bovenste groene bladen van de preien.
Snij de prei in smalle ringen en was ze.
Giet de stoofpeertjes af en laat ze goed uitlekken.
Snijd de bacon in reepjes en bak ze in een droge koekenpan knapperig.
Laat ze uitlekken op keukenpapier.
Snijd de rookworst in blokjes.
Schep de prei, de stoofpeertjes, de baconreepjes en de rookworstblokjes door de aardappelpuree en warm het geheel goed door.
Serveer direct!

Stamppot raapstelen met worst of spek

09 februari 2017

Ingrediënten
– 1 bosje raapstelen
– 750 gram aardappels
– 1 rookworst of uitgebakken spekjes
– ½ appel
– zout en nootmuskaat

 

Bereidingswijze
De worteltjes van de raapstelen afsnijden, raapstelen wassen en in stukjes snijden. Aardappelen koken en er puree van maken, eventueel klontje boter of wat melk gebruiken.
Zout en nootmuskaat naar smaak toevoegen.
Naar wens appel raspen en erdoor mengen.
Uitgebakken spekjes of stukjes rookworst erdoor mengen en tot slot de rauwe raapstelen erdoor scheppen

 

 

Bron: Odin.nl

Selderijstamppot met gorgonzola

09 februari 2017

Ingrediënten
– 1 grote selderijknol
– 1 liter frituurolie
– 11/2 kg kruimige aardappelen
– het fijngehakte hart van 1 bleekselderij
– zout, peper
– 25 gr boter
– 2 eetlepels slagroom
– 200 gr verkruimelde gorgonzola

Bereiding
Verwarm de grill voor. Schil de selderijknol, was en droog hem en snijd er vliesdunne plakjes van; houd 200 gr apart en snijd die in dunne reepjes.Verhit de olie in een wok of frituurpan, frituur de reepjes in de hete olie in 2 minuten krokant en laat ze uitlekken. Snijd de rest van de knolselderij in blokjes.Schil de aardappelen en snijd ze in stukken. Doe ze in een pan met de bleekselderij, zout, peper en 21/2 cm water, breng het aan de kook en kook de groenten in 20 minuten gaar.
Giet het water van de groenten af en stamp de groenten met de boter en de slagroom tot stamppot.
Schep de stamppot in een ovenschaal, bestrooi met de gorgonzola en laat de kaas onder de grill smelten.
Serveer met de gefrituurde knolselderij in een bergje erbovenop.

Rode kool naar Turkse inspiratie

09 februari 2017

Ingrediënten
– rode kool
– aardappelen
– uitje
– knoflook
– vinaigrette
– (kefir)yoghurt

Bereidingswijze
Snijd de kool fijn, naar eigen believen maar kleine stukjes. Stoom circa 10 miniten. Ondertussen maak je een uitje (-tje!) zo fijn mogelijk en knoflook naar believen en maak je een vinaigrette zoals je die graag hebt maar met wat extra pit en zonder olie. De vinaigrette meng je met (kefir)yoghurt.
Ondertussen is die rode kool beetgaar. Je mengt de warme kool met de ui/knoflook. Als het al een beetje meer is afgekoeld meng je de rode kool (en dus ook ui/knoflook) met de yoghurtvinaigrette.

Raapstelenstamppot (2p)

09 februari 2017

Ingrediënten

– bosje raapstelen
– aardappelpuree
– zout en mosterd naar smaak
– blauwe kaas of opgewarmde worst/salamistukjes
– eventueel gekookte maïs of linzen

Bereidingswijze
Was de raapstelen en snijd ze in stukjes. Aardappelen koken en er puree van maken met een klontje boter of room. Zout en mosterd naar smaak toevoegen. De blauwe kaas fijnprakken of de opgewarmde worst/salamistukjes door de puree mengen. Tot slot de rauwe raapstelen erdoor scheppen. Naar wens gekookte maïs of linzen even opwarmen en erdoor roeren.

Nieuwsbrief

Meld je aan met je mailadres en ontvang onze nieuwsberichten in je mailbox: