bericht van het land week 8

17 februari 2020

Beste abonnee,

Op de foto zie je Matthijs met een zaaischaal, die maakt hij altijd in  de dagbesteding als de tuinbonen worden gezaaid. We eren daarmee het zaad en de elementenwezens die met de natuur verbonden zijn. Het is ook feestelijk om zo’n mooie schaal te maken en door de tuin te lopen om het groen wat er in deze tijd groeit te verzamelen. Daarna zijn de eerste tuinbonen in de volle grond gezaaid. Het voelt soms als voorjaar zo warm kan het ineens zijn en de vogels hoor je steeds meer, struiken lopen uit. Door de felle buien en de wind kan het ineens weer heel koud zijn en zit je voor je gevoel weer midden in de winter. Maar de tuinbonen zitten in de grond en ook de eerste worteltjes! Die kunnen wel wat kou hebben, en wie niet waagt wie niet wint, het is een sport om in de eerste week van juni worteltjes te kunnen oogsten. Wie weet gaat het dit jaar lukken.

Inhoud pakket van deze week
1 Persoons: bietjes, champignons, witte kool, broccoli, zoete bataat, uien
2 Persoons: winterpeen, champignons, witte kool, broccoli, zoete bataat, uien,
Gezinspakket : bietjes, champignons, witte kool, broccoli, zoete bataat, uien, ,
Uitbreiding label: avokado, tomaten,
Fruit: elstar , sinaasappels, conference, bananen

bericht van het land en pakketsamenstelling week 7

10 februari 2020

Beste abonnee,

Op de foto zie je Pieter en Kim veldsla snijden, vorige week. Er staat nog een behoorlijk veldje dat we nog even laten groeien. Winterpostelein staat buiten en daar is nu voldoende van om in het pakket te doen, een lekker vers blaadje voor in de sla.

We zijn aan het voorbereiden voor het nieuwe seizoen. De tuinbonen zijn in die gele bakken in de kas gezaaid en hopen we uit te kunnen planten over enkele weken.

Bodem

Verder bezinnen we ons hoe we de bodem nog verder kunnen verbeteren. Het humus gehalte is de afgelopen jaren gestegen, dat is een heel goed teken. Bij gangbare teelt daalt deze en dat is heel slecht voor je bodemvruchtbaarheid. We verdiepen ons in nieuwe methoden. De stroken met struiken en kruiden die we vorige winter hebben geplant brengen al veel meer diversiteit. Nu willen we de bodem waar de groente geteeld wordt ook veel meer bedekt houden en nog veel meer zogenaamde groenbemesters gaan telen, gewassen die worden gezaaid om de bodem mee te verrijken. Het plantenmateriaal wat dat oplevert brengen we in de bodem. Daarmee willen we het humus gehalte nog verder omhoog brengen. Het voordeel daarvan is dat je bodem veel beter water en voedingsstoffen op kan slaan en de planten gedijen er veel beter omdat de voedingsstoffen beter beschikbaar zijn en omdat er veel meer leven in de bodem zit, leven zoals bacteriën en schimmels. De plant werkt met deze organismen samen in het wortelgebied en is daardoor beschermt tegen schadelijke bacteriën schimmels en insecten ed. Dit zijn de nieuwste inzichten over wat er in de bodem gebeurt. En er valt nog veel meer te ontdekken! We lopen met de spade door het land en graven de wortels op om te zien wat er gebeurt. We zullen daar zeker nog vaker verslag van doen!

Inhoud pakket van deze week
1 Persoons: waspeen, winterpostelein, prei, courgette, zuurkool
2 Persoons: bietjes, winterpostelein, prei, courgette, zuurkool, paksoi,
Gezinspakket : waspeen, winterpostelein, prei, courgette, zuurkool, paksoi, ,
Uitbreiding label: champignons, tuinkers,
Fruit: pinova  Topaz, mandarijnen, peren, grapefruit

03 februari 2020

Beste abonnee,

Vandaag hadden we een unicum, de laatste rode bieten zijn geoogst, door de mensen van dagbesteding die werken op de Guit. Op de foto wordt de oogst uit de tuin naar de schuur gebracht.  Normaal zijn de bieten natuurlijk al lang de grond uit maar deze waren erg laat gezaaid. Omdat het weer zo zacht bleef hebben we ze in de grond laten zitten omdat ze toch nog doorgroeiden. En we hebben inderdaad nog wat goeie kunnen oogsten. De muizen hebben we er ook  van genoten. Met de aangegeten bieten zijn de geiten weer blij. Zo is er weer heel wat gevoed!

Wat je mooi kunt zien aan deze foto is de groenbemester die er heel mooi op staat. Zo is de bodem ook in de winter bedekt en wordt die ook gevoed!

De koelcel is eind vorige week verplaatst. Nu hebben we de helft meer werkruimte en dat is heerlijk! Wat gaan we daarvan genieten! We gaan bekijken hoe we efficiënter de tassen klaar kunnen zetten. Daar zijn nu meer mogelijkheden voor.

Inhoud pakket van deze week
1 Persoons: paprika, veldsla, knolselderij, knolvenkel, schorseneren
2 Persoons: waspeen, Chinese kool, veldsla, knolselderij, knolvenkel, schorseneren,
Gezinspakket : champignons, Chinese kool, veldsla, knolselderij, knolvenkel, schorseneren, ,
Uitbreiding label: koolrabi, tauge,
Fruit: Topaz, elstar, sinaasappels, bananen, mango

Bericht van het land week 5

27 januari 2020

Op de foto zie je hoe de prei met een machine wordt opgerooid. dat scheelt veel handwerk!

Beste abonnee,

Soms lijkt het voorjaar al in aantocht, een zachte dag als vandaag, de vogels die zingen, de vlier die uitloopt. Het licht veranderd. Dan gaat het vanzelf weer kriebelen, waar zullen we de eerste worteltjes zaaien. Welke bloemen willen we in de boomstroken? We onderzoeken welke bloemen de meeste natuurlijke vijanden zoals sluipwespen aantrekken.

Het meeste zaad- en plantgoed is besteld. Nu hebben we nog tijd om te snoeien in de boomstroken en de hagen om de tuin heen. En zodra het land droog genoeg is gaan we bemesten, in februari. We zijn bezig een nieuwe zaaimachine te kopen die beter en preciezer zaaiwerk zal leveren. Dat is minder werk met ‘dunnen’ omdat de plantjes dan al op de goede afstand staan en je hebt minder zaad nodig, dat is goedkopper. Zo is er altijd weer wat te verbeteren.

Inhoud pakket van deze week

1 Persoons: champignons, regenboogwaspeen, witlof, prei, rode kool,
2 Persoons: bloemkool, champignons, witlof, prei, rode kool, winterpostelein,
Gezinspakket : bloemkool, regenboogwaspeen, witlof, prei, rode kool of champignons, winterpostelein,   ,
Uitbreiding label: tomaten, wortelpeterselie
Fruit: Topaz, pinova elstar, conference, mandarijnen, kiwi,

Bericht van het land en pakketsamenstelling van week 4

20 januari 2020

Beste abonnee,

Op de foto zie je een paar van onze kippen lopen tussen de resten van de groene kool. We hebben net het hok met de ren verplaatst (die witte ‘huifkar’ in de verte) dus ze lopen even vrij rond in de tuin. Helaas moeten we ze ook weer opsluiten in de verplaatsbare ren met een net erover omdat anders de buizerd ze opeet. Doordat ze steeds in een stukje van de tuin scharrelen kunnen ze eitjes van schadelijke insecten opeten die achter zijn gebleven op het land. Dat is een belangrijke functie van onze kippen. We merken vooral dat dit in kas, waar ze de eitjes van slakken opeten waardoor we daar nu een stuk minder last van hebben.

Inhoud pakket van deze week
1 Persoons: pastinaak, palmkool, uien, broccoli, rode kool, veldsla
2 Persoons: pastinaak, waspeen, uien, broccoli, rode kool, veldsla,
Gezinspakket : pastinaak, butternut, uien, broccoli, rode kool, veldsla,
Uitbreiding label: knoflook, paprika ,
Fruit: santana pinova elstar, grapefruit, sinaasappels, bananen,

Bericht van het land en pakketsamenstelling week 3

13 januari 2020

beste abonnee,

Het nieuwe seizoen is nu begonnen. We zaaien al tuinbonen! Voorgezaaid in bakken in de kas. Op de foto zie je het zaad, heel divers van kleur. Het groen komt van de groene emmer waar het in zit. De zaden hebben we zelf gewonnen in de zomer door de peulen af te laten rijpen. Als het een zachte winter blijft plukken we dus lekker vroeg tuinbonen!

Deze week zit er weer prei in het pakket. Zo mooi, gezond en dik de preien van 2018- 19 waren, zo dun en aangetast zijn ze nu. Vorig jaar konden we ruime hoeveelheden in het pakket doen, nu is het wat magerder. Er is een beestje wat gangen door de schachten maakt. Dat hebben zoveel mogelijk weggesneden. Soms zie je daardoor gespleten schachten. En we moeten ze dus ver afpellen tot ze dun zijn… Zo gaat het, ieder jaar is het weer anders. Doordat we veel verschillende gewassen telen, spreiden we het risico en is het nooit dramatisch.

De bieten zijn groot, ze komen van tuinderij De Es. Je kunt ze schillen en in blokjes koken.

Inhoud pakket van deze week
1 Persoons: bietjes, waspeen , groene kool, zuurkool, prei, witlof
2 Persoons: bietjes, zoete bataat, groene kool, zuurkool, prei, witlof,
Gezinspakket : bietjes, waspeen , groene kool, zuurkool, prei, witlof, ,
Uitbreiding label: champignons, gember,
Fruit: santana en pinova, elstar, conference, mandarijnen, kiwis

06 januari 2020

Beste abonnee, hierboven zie je de groente Palmkool of Cavalo Nero. Het is een hele smakelijke kool. Zacht van smaak en heel goed geschikt om te wokken evt in combinatie met andere groenten. Hij heet met recht Palmkool zoals je ziet. Links zie je ook wat boerenkool. Die zit deze week voor het laatst in (een deel) van de pakketten. Na de jaarwisseling gaat de kwaliteit achteruit en de duiven lusten hem ook erg graag als het wat gewinterd heeft. Dus geniet er extra van! Op de kleigrond is boerenkool sterker en echt winterhard, Op onze zandgrond kan hij helaas maar weinig vorst hebben. De Palmkool houd het beter, die willen we volgend jaar ook meer gaan telen. Het is een veelzijdige groente die je heel lang kunt dooroogsten. We hebben ook het plan meer zoete bataat te telen. Dat ging afgelopen seizoen heel goed, misschien ook door de warme zomer. Bataat komt immers oorspronkelijk uit de tropen.

Ook de pompoen is het laatste van vorig seizoen. Misschien komen we het nog een keer in.

Inhoud pakket van deze week
1 Persoons: spruiten, zoete bataat, boerenkool, winterpostelein, courgette, knolselderij
2 Persoons: spruiten, waspeen, palmkool of groene kool, pompoen, courgette, knolselderij,
Gezinspakket : spruiten, zoete bataat, boerenkool, winterpostelein, courgette, knolselderij, ,
Uitbreiding label: avokado, paprika,
Fruit: elstar en pinova, conference, moro’s, bananen,

bericht van het land en pakketsamenstelling week 51

16 december 2019

Beste abonnee

Deze week zetten we het laatste pakket van dit jaar klaar! Daarna leveren we 2 weken niet. Op 8 januari beginnen we weer met frisse moed. We kijken terug op een bijzonder seizoen. Het begon droog, al in 2018 was er water tekort. November en december hebben het tekort echt aangevuld, ook de grondwaterstand is weer op peil. We beginnen weer te verlangen naar droge dagen. De gewassen hebben het heel verschillend gedaan, het was een matig bonen jaar. Zowel de tuinbonen als de sperziebonen hebben het slecht gehad. De laatste worteltjes zijn verbrand in de zon. Maar de zoete bataat en de pompoen hadden veel baat bij de warmte. We hadden maar een klein stukje zoete bataat gezet maar de opbrengst was prima! Dat is een groot voordeel van veel verschillende teelten, je spreid het risico. Zo is ieder jaar ondanks tegenslagen toch weer goed.  Op de foto zie je Pieter en Claire wortelpeterselie loof snijden. De wortelpeterselie, een heerlijke wortel voor in de soep, is veel te kort gebleven maar het loof blijkt ook heerlijk te zijn. En de ondergaande zon maakt het winterse plaatje af.

Hartelijk bedankt voor jullie trouw als klant! We hopen dat jullie hebben genoten van onze groenten. We kijken nu al weer uit naar het nieuwe seizoen want we hebben weer volop nieuwe ideeen!

De komende zaterdagen, dus ook de zaterdag voor kerst blijft onze winkel gewoon open van 9.30 tot 14 uur. We verwachten jullie!

Tot ziens!

groeten Pieter, Julia, Claire, Matthijs en Kim

inhoud pakket van deze week:
1 Persoons: spruiten, prei, koolrabi, pompoen, venkel, uitbreiding,
2 Persoons: spruiten, prei, waspeen, pompoen, venkel, veldsla of postelein,
Gezinspakket : spruiten, prei, veldsla of postelein, pompoen, venkel, koolrabi,
Uitbreiding label: stoofpeertjes, rode uien
Fruit: elstar en pinova, conference, kakifruit, bananen

Bericht van het land en pakketsamenstelling week 50

09 december 2019

Beste abonnee,

We zijn bezig met de schuur te verbouwen. Daar is het seizoen ideaal voor, buiten kun je weinig doen. het land is kletsnat. (Ja we zijn nog steeds blij met de regen, de grondwaterstand komt weer op niveau!)

We hebben de geiten, die een luxueuze stal hadden vanuit de tijd dat we nog molken en kaas maakten, verplaatst naar een stalletje buiten de schuur. De koelcel in de schuur gaan we verplaatsten op de plek waar de stal was, zodoende krijgen we extra werkruimte en dat is hard nodig met zoveel abonnees. Bovendien moet de winkel ook een stukje groter worden want de groenten en de hoeveelheid klanten passen er op zaterdag gewoon niet meer in. Een luxeprobleem dat we deze winter gaan oplossen. Want we zijn blij met zoveel klanten, het is een groot goed te weten dat we alles wat verbouwen kunnen verkopen!

In onze zoektocht naar nieuwe afhaaladressen in Den Bosch is er zelfs één bij gekomen!

We leveren nu op het Hinthamereinde bij Boel Bazaar en bij de Zuivelhoeve op de Kolperstraat midden in het centrum bij de Markt. Verder is er nu ook een adres in de Josselin de Jong straat. Met het Provinciehuis en de boterstraat hebben we dus 5 adressen in Den Bosch. Voor alle andere adressen kijk op de pagina ‘groente abonnement’.

Volgende week, 18 december, leveren we het laatste pakket van het jaar.

Op 25 december en 1 januari leveren we dus géén groentepakket.

Onze winkel blijft gewoon open op de zaterdagen.                                                                                                         Hartelijk welkom voor de kerstboodschappen, we houden rekening met jullie komst! 

Inhoud pakket van deze week
1 Persoons: boerenkool, waspeen, knolselderij, witte kool, witlof, uitbreiding
2 Persoons: boerenkool, veldsla, knolselderij, witte kool, witlof, paksoi
Gezinspakket : boerenkool, waspeen, knolselderij, witte kool, witlof, paksoi
Uitbreiding label: paprika, avokado
Fruit: elstar en pinova, conference, sinaasappels, mandarijnen

Bericht van het land en pakketsamenstelling week 49

02 december 2019

beste abonnee,

Op de foto zie je Pieter die de prei rooit met de preirooier, die licht te prei uit de grond, dat scheelt veel zwaar werk. Daarna snijden we de wortels van de prei en het blad dat te lang is. De buitenste lelijke bladeren trekken we er af. Dan gaat hij in de kist. Later, als er voldoende geoogst is wordt hij gespoeld op het erf op de wasplaats. Komt er een vorstperiode, dan halen we de prei tijdig van het land want tijdens de vorst kun je niet oogsten. Dan oogsten we hem ‘vuil’ voor enkele weken. Dat betekent dat de wortels en het blad er aan blijven. In de koelcel blijft hij zo beter goed. We maken hem schoon op het moment dat hij in het pakket op in de winkel gaat. Zo kunnen we toch prei in het pakket doen als het vriest. Daardoor wordt prei heel duur als het lang vriest want dan wordt hij schaars.

Deze week in het pakket:

1Persoons: broccoli, rode bietjes, pompoen, spruiten, prei, winterpostelein, uitbreiding,
2 Persoons: broccoli, rode bietjes, waspeen, spruiten, prei, pompoen,
Gezinspakket : broccoli, pastinaak, veldsla, spruiten, prei, pompoen,
Uitbreiding label: champignons, bosje peterselieloof (heerlijk in soep!)
Fruit: elstar , peren, sinaasappels, bananen

Nieuwsbrief

Meld je aan met je mailadres en ontvang onze nieuwsberichten in je mailbox: