Bericht van het land en pakketsamenstelling week 33

15 augustus 2022

 

Beste abonnee, De sperziebonen worden weer geplukt. Deze week zijn ze lang niet zo mooi. Dat komt door de droogte. Ze staan in dit geval toevallig tussen de suikermais en de stokbonen waardoor de het beregeningswater niet goed het gewas bereikt. We kunnen de grond niet vochtig genoeg houden. Dat zien we nu aan meer gewassen. Het weer is ook zo uitdrogend, de hitte met wind is meedogenloos. Ook andere gewassen krijgen er steeds meer last van. Zoals Chinese kool, die kleurt geel terwijl de meeste nog niet voldoende gevuld zijn. Dat zijn ondiep wortelende gewassen. Snijbiet groeit altijd, met een enorme penwortel is hij onverwoestbaar. Die gaan we deze week snijden. Vandaag hebben we het plantgoed geplant wat vorige week binnen is gekomen. We hebben gewacht met planten tot de ergste hitte voorbij was. En we hebben geplant met de hand omdat de kwaliteit dan beter is. Ieder plantje staat nu diep genoeg en goed aangedrukt. Daarna aangegoten. Meer kunnen we niet doen. Toch zijn we tevreden hoe de tuin er bij ligt. Veel gewassen staan er mooi op en bijna het hele pakket is weer gevuld met eigen groente. Alleen de prei kopen we bij de Es in Haaren. We plukken zelfs wat appels. Rijp van de boom, wat een heerlijkheid!

En prei hebben we vanaf september zelf ook volop. Want die heeft juist voordeel  bij de warmte, als hij maar eenmaal aan de groei is.

We vragen om regen, als het nu komt valt de schade nog mee.

groeten Pieter Julia en het team.

 

Inhoud pakket deze week, inhoud kan nog wijzigen
1 persoonspakket: snijbiet, sperziebonen, sla, bospeen , prei, bietjes
2 persoonspakket: snijbiet, sperziebonen, sla, paksoi, prei, courgette
Gezinspakket: chinese kool, spitskool, sla, bospeen, prei, bietjes
Uitbreiding label: venkel, koolrabi
Fruit: appels, peren, pruimen, druiven

 

bericht van het land en pakketsamenstelling week 32

08 augustus 2022

Aardappels rapen. Eerst door de machine opgerooid en dan rapen maar. En je kunt er meer mee dan alleen eten! Angelie weet er wel raad mee, jongleren op het aardappelveld. Wat hadden we geluk met het weer. Het was vaak bewolkt. Want dit is een warm klusje!

Het hele veld is weer leeg, klaar om ingezaaid te worden met groenbemester. En een mooie voorraad prachtige, heerlijke rode aardappels met de schone naam ‘Alouette’ in de schuur.

Het is vechten om de grond vochtig te houden, soms ligt een gewas toch ineens op apegapen. We sjouwen wat af met beregeningsbuizen! Het is bizar droog. Bidden en mediteren om regen!

Groeten Pieter, Julia en het team.

Inhoud pakket deze week, inhoud kan nog wijzigen
1 persoonspakket: spitskool, venkel, sla, broccoli, courgette, andijvie
2 persoonspakket: tomaten, sperziebonen, sla, broccoli, spitskool, waspeen
Gezinspakket: venkel, sperziebonen, sla, broccoli, courgette
Uitbreiding label: knoflook, cherrytomaten
Fruit: appels, sinaasappels, meloen, blauwe bessen

A.s vrijdag helpen aardappels rooien

02 augustus 2022

Lieve mensen.

A.s. vrijdag 5 augustus gaan we weer aardappels rooien, iedere hulp is welkom! Het wordt natuurlijk weer een hele gezellige en bevredigende dag om als die kisten weer gevuld te zien met prachtige, dit keer bijna allemaal rode aardappelen. Ook vrienden familie en kinderen zijn welkom.

Laat even weten via de mail dat je komt. We rooien van 8.00 uur tot 17.00 uur.

Tot dan!

 

Groeten Julia en Pieter en het team

 

Bericht van het land en pakketsamenstelling week 31

01 augustus 2022

Beste abonnee

Venkel is echt een schoonheid onder de groenten, het mooie fijne blad en de witte knol zijn oogstrelend. De bijzondere en sterke smaak is niet bij iedereen geliefd, soms moet je even een recept vinden wat je past. Soep is ideaal omdat je de smaak dan net zoveel kunt verdunnen als je wilt. En venkelsoep is heerlijk. Hij zal binnenkort in het pakket zitten. Nu is hij nog te klein. Het is zo heerlijk om al die verschillende gewassen te zien staan. Nu is alles mooi uitgegroeid. Ook de kolen staan er eindelijk goed op. We hebben nog de verlate kleine spitkooltjes van juni. Maar de nieuwe komen er ook al aan. Ook de oogst van de Chinese kool begint nu, aangevuld met paksoi is er genoeg voor de 2 persoonspakketten. Volgende weken meer Chinese kool voor de andere pakketten.

groeten Pieter, Julia en het team

Inhoud pakket deze week, inhoud kan nog wijzigen
1 persoonspakket: romanesco, sperziebonen, sla, 0, uien, tomaten
2 persoonspakket: romanesco, sperziebonen, sla, chinese kool of paksoi, courgette
Gezinspakket: bloemkool, sperziebonen, sla, waspeen, spitskool, tomaten
Uitbreiding label: paprika, kruiden
Fruit: appels, peren, perziken, bananen

Bericht van het land en pakketsamenstelling week 30

25 juli 2022

Beste abonnee,

Op de foto zie je de winterprei die de hitte prima heeft doorstaan. Pieter is hier aan het wiedeggen. De tanden krabbelen alle kleine onkruidjes tussen de planten weg. De prei staat diep geplant en is aangeslagen, geworteld en wordt niet meegenomen door de machine.

Het is belangrijk zo vroeg mogelijk het onkruid aan te pakken. Dan is het t makkelijkste en kun je het bijhouden.

Vandaag pas de eerste worteltjes van eigen teelt in het pakket, anderhalve maand later dan normaal. De kwaliteit is heel matig maar we wilden het toch niet weggooien. Ze zien er niet zo mooi uit en zijn klein maar de smaak is goed. De spitskool is ook heel klein gebleven, hij heeft last gehad van de stortbuien in juni. En daardoor ook een stuk later.

A.s. vrijdagavond een buitenfilm op De Guit. Van harte welkom! 21.45 uur begint het. Mail even als je er ook bij bent!

 

Inhoud pakket deze week, inhoud kan nog wijzigen
1 persoonspakket: paksoi, sperziebonen, sla, spitskool, waspeen, courgette
2 persoonspakket: pompoen, sperziebonen, sla, bosbiet, waspeen, spitskool
Gezinspakket: pompoen, sperziebonen, sla, bieten, andijvie, courgette
Uitbreiding label: tomaten, bosui
Fruit: appels, sinaasappels, watermeloen, bramen

Bericht van het land en pakketsamenstelling week 29

18 juli 2022

Wijziging in vakantie melding!!

Voor een onze planning is het noodzakelijk het pakket eerder af te melden als je op vakantie gaat! Uiterlijk een week  voorafgaand aan de leveringsdag. (woensdag een week van tevoren vóór 9.00  uur)

Maak daarbij gebruik van het daarvoor bestemde formulier op de website onderaan op de pagina groente- pakketten. Het wordt verrekend in de volgende rekening. Omdat de groenten natuurlijk doorgroeien kun je ook familie of vrienden vragen tijdelijk je pakket op te halen. Leg dan heel duidelijk uit hoe ze je tas kunnen herkennen.

Buitenbios op de Guit! Vrijdagavond 29 juli om 21.45 Welkom! Zie voor meer info op onze websitepagina ‘ de Guit Cultureel’. Graag aanmelden via de mail. info@tuinderijdeguit.nl

Beste abonnee, vanmorgen hebben we volop bonen geplukt, (zie foto) ruim voldoende voor alle pakketten. De kwaliteit is heel goed en het plukken ging lekker snel want we waren met z’n zessen. Dat is dan het voordeel van het warme weer, daar houden bonen wel van! We hebben ook kruisbessen geplukt, genoeg voor alle fruitpakketten! Dat is een primeur. De struiken zijn in februari 2019 geplant. Dit jaar de eerste serieuze oogst, wat zijn we daar blij mee! De meedogenloze doornen aan de planten vinden we wat minder leuk, we moesten met handschoenen plukken om de takken wat in bedwang te kunnen houden. Deze winter maar eens flink snoeien!

Dit zijn twee spannende dagen, hoe komen de gewassen de hitte door? Gaat de paksoi schieten en houd de jonge prei zich goed? We hopen het! En we hopen op regen, we beregenen veel maar het is nooit voldoende, de zon is zo fel en heet.

Inhoud pakket deze week, inhoud kan nog wijzigen
1 persoonspakket: koolrabi, sperziebonen, sla of rucola, bietjes, komkommer, broccoli
2 persoonspakket: koolrabi, sperziebonen, sla, andijvie, courgette, broccoli
Gezinspakket: koolrabi, sperziebonen, sla, waspeen, snijbiet, broccoli
Uitbreiding label: bosui, champignons
Fruit: appels, kruisbessen, aardbeien, bananen

Bericht van het land en pakketsamenstelling week 28

11 juli 2022

Beste abonnee, hier zijn we de prei aan het planten, winterprei.  Met deze machine is het een makkelijke klus, in een middag zetten we 10.000 planten. Het is een risico dat het zo heet wordt maar we konden de planten niet langer bewaren. We kunnen extra beregenen om wat af te koelen. De planten hebben straks immers nog geen nieuwe wortels gemaakt. Dan is die hitte stressvol. We hopen dat de weersvooruitzichten niet uitkomen! Want prei is een heel belangrijk gewas.

Deze week is de sperziebonen oogst van start gegaan, dat gaat voorlopig wel even door! Prachtige bonen hangen er, dus niemand zal teleurgesteld worden!

De rode bessenoogst is geweldig dit jaar. De struikjes staan verscholen in de boomstroken waar zelfs de merels ze lang niet allemaal vinden. Hoe komt dat? Onder andere omdat ze niet allemaal naast elkaar op een rijtje staan maar tussen allerlei bomen en struiken. Zo hebben de vogels helemaal niet door dat er nog veel meer struiken zijn dan die ene die ze gevonden hebben! Anders zouden ze gewoon het rijtje af gaan of ze nou verscholen staan of niet. Er zijn ook nog kruisbessen en zwarte bessen. Deze week een paar zwarte bessen maar daar komt later nog meer van.

 

Groeten Pieter, Julia en het team.

Inhoud pakket deze week, inhoud kan nog wijzigen
1 persoonspakket: tomaten, prei, sla, waspeen, bosbiet, courgette
2 persoonspakket: tomaten, prei, sla, waspeen, bosbiet, bloemkool
Gezinspakket: tomaten, prei, sla, courgette, sperziebonen, bloemkool
Uitbreiding label: paprika, bleekselderij
Fruit: appels, sinaasappels, rode of zwarte bessen, druiven

Bericht van het land en pakketsamenstelling week 27

04 juli 2022

 

Beste abonnee,

Op de foto zie je onze laatste Indische loopeend. Helaas kunnen we ze niet binnen de heining houden alleen al omdat de poort niet altijd dicht kan zijn. En ze lopen dus graag weg. Deze (lichtbruine) is wel gebleven. Eenzaam en alleen achtergebleven, maar niet getreurd, ze kreeg een maatje van een wilde eend, die opslag ook een stuk tammer is! Het is een onafscheidelijk duo geworden waar we plezier van hebben. Ze wijken geen duimbreed van elkaar. Ik hoop voor hun dat de teleurstelling niet al te groot is dat er geen kinderen van komen…

Het natte weer doet het onkruid exploderen dus met z’n allen aan de schoffel. Heerlijk weer nu, niet te heet. Deze week worden de winterprei planten gebracht, die gaan we vrijdag planten. Zo vliet het seizoen voort.

Deze week toch echt al de laatste tuinbonen in het pakket, niet eens meer ruime porties helaas. Ze zijn afschuwelijk lelijk maar na veel testen blijken de bonen toch allemaal goed. Dus vandaar dat we ze wel in het pakket doen. Zoiets heerlijks wil je niet weggooien! De eerste kruisbessen geoogst, aangevuld met rode bessen waar we overdadig veel van hebben, de merels leven bij ons in een walhalla, ze ‘kokkelen’ de hele dag gelukkig door de tuin en fladderen bijna dronken over je hoofd.

groeten Pieter, Julia en het team

Inhoud pakket deze week, inhoud kan nog wijzigen
1 persoonspakket: tuinbonen, spitskool, sla, NZ spinazie, venkel
2 persoonspakket: tuinbonen, spitskool, sla, courgette, venkel, komkommer
Gezinspakket: tuinbonen, spitskool, sla, waspeen, bosbiet, andijvie
Uitbreiding label: avokado, champignons
Fruit: appels, watermeloen, rode of kruisbessen, aardbeien

bericht van het land en pakketsamenstelling week 26

27 juni 2022

Nogmaals een oproep de lege  groentetassen steeds in te leveren, we komen iedere week 1 persoons en gezinstassen tekort. De tassen zijn kostbaar. Het is belangrijk dat ze terug worden gebracht. Zodat we ze ook de volgende week weer kunnen vullen. Hartelijk bedankt!

Beste abonnee, de bessentijd is weer begonnen. Er zijn nu volop rode bessen, hierna volgen de zwarte bessen en kruisbessen. Heerlijk!

Wat een heerlijke regenbuien hebben gehad, nu al 30 mm verdeeld over 3 dagen, Wat wil je nog meer als tuinder! Het pas geplante plantgoed groeit er al lustig op los. aanslaan (nieuwe wortels maken) is een makkie onder deze omstandigheden. Stress-loos. Dat is ook goed voor de gezondheid van het gewas.

We hebben sinds vele jaren weer vroege aardappels en de oogst is vandaag begonnen. Het ras heet Twister. Een mooie ronde aardappel.

Deze week ook de eerste snijbiet. Een malse groente die je klaar kunt maken als spinazie. Lekker door de pasta of maak er een groentetaart van. Bosbiet komt gedeeltelijk van ons land, we hebben nog niet genoeg en kopen daarom ook bij Tuin de Es uit Haaren, daar komt ook de venkel en de komkommer vandaan. De tuinbonen zijn niet allemaal mooi. Sommige hebben donkere plekken op de peul. Maar de bonenzaden zijn goed.

Vandaag hebben we een bericht gemaild met de aanstaande prijsverhoging. Mocht je deze mail niet hebben ontvangen laat het ons dan weten.

 

groeten Pieter, Julia en het team

 

Inhoud pakket deze week, inhoud kan nog wijzigen
1 persoonspakket: courgette, waspeen, sla, bosbiet, snijbiet
2 persoonspakket: venkel, waspeen, sla, tuinbonen, bosbiet
Gezinspakket: courgette, tuinbonen, sla, spinazie of snijbiet, venkel
Uitbreiding label: selderij, komkommer
Fruit: appels, abrikozen, rode bessen

bericht van het land en pakketsamentelling week 25

20 juni 2022

 

Beste abonnee,

Op de foto wordt de groenbemester ingefreesd. In de verte zie je Dave die EM : effectieve micro organismen aan het spuiten is op de gemaaide groenbemester. Daardoor wordt het gefermenteerd en is het nog betere voeding voor het bodemleven. We zijn aan het onderzoeken hoe we dat het beste kunnen doen zodat het daadwerkelijk effect heeft. Een deel van de bedden wordt behandeld een ander deel niet om te kunnen vergelijken. Binnenkort gaan we hier de winterprei planten. We zaaien veel groenbemesters, om de bodem bedekt te houden en zo beschermen tegen uitspoeling door regen en door stuiven. Een doorwortelde bodem is  het beste voor het bodemleven. Daarna werken we het met de trekker in de bodem als voeding voor het bodemleven.

 

Deze week de eerste overheerlijke tuinbonen!

groeten Pieter Julia en het team.

Inhoud pakket deze week, inhoud kan nog wijzigen
1 persoonspakket: uien, spitskool/chinese kool, sla, tuinbonen, tomaten
2 persoonspakket: bataat, spitskool, sla, tuinbonen, courgette, uien
Gezinspakket: waspeen, spitskool/chinese kool, sla, tuinbonen, tomaten, uien
Uitbreiding label: bosui, paprika
Fruit: appels, bananen, aardbeien of bessen

Nieuwsbrief

Meld je aan met je mailadres en ontvang onze nieuwsberichten in je mailbox:

Loading