Bericht van het land en pakketsamenstelling week 29

15 juli 2024

Beste abonnee, het theater van afgelopen zaterdag was een groot succes, heerlijk spel vol vuur en verrassing. De opkomst was geweldig.  We gaan kijken of we ze nog een keer uit kunnen nodigen, misschien in september, dan laten we het weten.

Voorlopig hebben we overvloedig sperziebonen. Deze week nog uit de kas maar volgende week ook buiten. Verder snijbiet, spitskool en deze week de allerlaatste tuinbonen. Die zijn beslist niet mooi. De regen heeft roest gebracht op de peulen. Dus beter maar snel opeten want ze zullen niet goed bewaarbaar zijn.

Alleen de paprika en de cherrytomaatjes komen van de Es , behalve het fruit is de rest van ons land, eindelijk weer heerlijke malse kroppen sla en hele mooie bonen en courgette. Dat is genieten!

Verder hakken we het onkruid weg tussen de gewassen. het is een hele toer de tuin schoon te krijgen, ook om de boerenkool te kunnen planten. Dan moet de grond bewerkt kunnen worden, en die moet nog 45 mm water verwerken van afgelopen vrijdag en zaterdag. Het blijft een bijzonder seizoen, er is al weer bijna 100 mm regen gevallen in juli!

 

groeten Julia en het team

oplus_0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inhoud pakket deze week, inhoud kan nog wijzigen
1 persoonspakket: tuinbonen, spitskool, courgette, sperziebonen, sla
2 persoonspakket: biet/sperziebonen, spitskool, waspeen, snijbiet, sla, paprika punt,
Gezinspakket: tuinbonen, spitskool, courgette, sperziebonen, sla, paprika punt
Uitbreiding label: peterselie/selderij, cherrytomaten
Fruit: appel, abrikoos, sinaasappel, watermeloen

Zaterdag Theater op de Guit! Met vuur!

11 juli 2024

WELKOM a.s. zaterdagavond op De Guit voor en heerlijk stukje theater, begeleidt met live muziek! Vol passie spelen professionele acteurs Yolanda van Gemert en Ate Frans de Bruijn een klassieker van Tsjechov voor ons : ‘De Beer’.  Ze weten de karakters  vol overtuiging neer te zetten met meeslepende en wisselende emoties die ons mensen zo kenmerkt. Herkenbaar, vurig en vol humor. Je zult de dagen erna met een brede glimlach terugdenken aan deze verrassende en heerlijke voorstelling.

Ze spelen op onze knusse binnenplaats, mocht het regenen, dan in de schuur. Neem een extra vest mee.

Het duurt een half uur, tijd genoeg nog om na afloop even de groentetuin in te lopen om te genieten van deze prachtige plek.   Of je schuift aan bij het vuur om gezellig na te praten met een drankje.

Er is nog genoeg plek, neem huisgenoten, buren en vrienden mee en mail ons met hoeveel mensen je komt zodat we ons goed kunnen voorbereiden: info@tuinderijdeguit.nl of bel 073-6571814

Entree: vrijwillige bijdrage

ZATERDAG 13 JULI 20.00 uur Tuinderij de Guit, Bleijendijk 1a 5261NL Vught

 

Bericht van het land en pakketsamenstelling week 28

08 juli 2024

Lieve abonnee,

Vakantietijd! He he. Voor de een een zegen, voor de ander een ware opgave. Hier is beide van toepassing. Gezegend gaan we de onkruid-berg tegemoet. Gezien de hoeveelheid sta ik er bij deze eventjes bij stil. Eindeloze hoeveelheden melde, bloeiende hanenpoot, hardnekkige knopkruid. Een doorn in het oog voor de gemiddelde (hobby)tuinder. Maar toch gewoon heel even de aandacht voor deze drie voorbeeld-onkruidjes. Ze horen er dan misschien niet helemaal bij, of zijn niet de meest knappe of lekkere. Ze vallen zelfs soms volledig buiten de boot. Daarom willen ook zij wat aandacht. En dat verdienen ook zij! Op vakantie gaan doen ze zelden, misschien slechts 1 x per 5 jaar en dan nooit buiten Nederland. Zij, die altijd als onkruid worden gezien, hebben het harder te halen dan hun soortgenoten die glanzend staan te wachten om geoogst te worden. Hun wortels worden altijd sneller afgesneden, omver getrokken of grofweg aan hun lot overgelaten. Een drietal plantjes die altijd harder hun best moeten doen om op te vallen om hetzelfde te bereiken. Zij die er eigenlijk net zo goed toe doen. In groooooote getalen zijn ze aanwezig. De planten hier op de tuinderij en de plantmensen op de rest van de wereld.
Mochten er toevallig meer mensen niet of buiten de zomervakantie op vakantie gaan en je wilt graag de handjes laten wapperen. Dit kán gewoon. Op vrijdagen is er een heuse wied en schoffel ploeg hartstikke welkom. Aanmelden kan via de mail. Nog maar enkele plekken beschikbaar, dus wees er snel bij;-)
Op de foto, de prachtig bloeiende hanepoot

 

 

Met trots presenteren we een bijna volledig Guits pakket:

Inhoud pakket deze week, inhoud kan nog wijzigen
1 persoonspakket: tuinbonen, broccoli, bietjes, venkel, sla
2 persoonspakket: tuinbonen, chinese kool/spitskool, courgette, snijbiet/venkel, sla, sperziebonen,
Gezinspakket: tuinbonen, chinese kool/spitskool, bietjes, venkel, sla, bospeen
Uitbreiding label: komkommer, champignons
Fruit: appels, perziken, bessen, bananen

Bericht van het land en pakketsamenstelling week 27

02 juli 2024

Let op! 13 juli BuitenTheater op De Guit, begeleid door live muziek heerlijk gepassioneerd en humoristisch! Zie onder meer info.

Beste abonnee,

Weer een tas vol groenten van de Guit of in elk geval uit Nederland, want wat zijn we afhankelijk van Spanje, wie had er immers tot vorige week genoegen genomen met witte kool in het pakket? Heel veel kwam uit Spanje zoals de courgette en de waspeen. Nederland zuchtte onder de regen. Deze week beide uit onze eigen tuin, oh nee, een beetje courgette kwamen we tekort, die kopen we in. En heerlijk veel tuinbonen, sla en zelfs eigen bospeen, hopelijk voor alle 2 persoonstassen. In de gezinstassen eigen bonen. En de Chinese kool houd het goed, niet gaan schieten, wel klein. Ik moet bekennen dat mijn geluk hier behoorlijk van afhankelijk is! De meeste gewassen zijn inmiddels “uit het onkruid gebeiteld”, een hele klus. En veel groeit wonderwel lekker door. Daar wordt je best vrolijk van!

 

Theater Theater Theater

Buitenvoorstelling    DE BEER bij DE GUIT in Vught         13 JULI  om 20 UUR 

De Beer – Anton Tsjechov (1888) is een Tragie-komedie, een eenakter en muziektheater.
Entree: op donatiebasis.
Spelers Yolanda van Gemert en Atefrans de Bruijn hebben vanuit hun spelerspassie de voorstelling geïnitieerd en de productie bekostigd.

De Beer was onlangs te zien op 27, 28 en 29 juni in het Cultuurhuis in Den Bosch, 3x uitverkocht en heel goed ontvangen.  Het is een korte eenakter van ongeveer een half uur,  opgenomen in de Theaterproeverij van Meisnerproducties. Het stuk was onderdeel van een drietal korte toneelteksten, die samen een avondvullend productie vormen.

Spel:
Smirnov :            Atefrans de Bruijn
Popova   :            Yolanda van Gemert

Regie:                  Willem Verlijsdonk, regie-adviezen Iris van Rooijen

Muzikanten:      Abu Saebu (contrabas en gitaar) en Jos Ende (accordion)

 

Het verhaal gaat over het bezoek van “ongelikte beer” Smirnov, die een schuld komt innen bij de treurende weduwe Popova. Dit leidt tot een heftige confrontatie met een verrassende uitkomst.

Atefrans over Smirnov:
Smirnov in “De beer” van Tsjechov is een recht voor z’n raap karakter (what you see is what you get).
Door de confrontatie met Popova en haar heftige opvattingen en reacties maakt hij in een klein half uur een enorme ontwikkeling door.
Om het publiek daarin mee te kunnen nemen wordt geen klassieke psychologische diepgang gebruikt, maar “simpel” de confrontatie van twee heftige karakters. En dat is lekker spelen, je stuwt als acteurs elkaar “de boog” door en neemt daardoor de kijker mee in de wervelstorm van emoties.

Yolanda over Popova:
Het is vuurwerk, passie, heftige confrontaties. Tragiek maar ook humor!  Grote schakels en verrassende wendingen volgen zich in rap tempo op.  Ik geniet enorm van elk facet, het contact, de ontwikkeling…. maar met name ook de start van deze tragie-komedie is intens. Als rouwende weduwe word ik gedragen door twee fantastische muzikanten die mij en mijn ongewenst bezoek door het stuk heen spelen. Het is een feestje om met dit beest te spelen.  Deze Beer mag je niet missen!

Inhoud pakket deze week, inhoud kan nog wijzigen
1 persoonspakket: chinese kool, prei, tuinbonen, courgette, sla
2 persoonspakket: broccoli, prei, tuinbonen, aubergine, sla, bospeen/venkel, paksoi
Gezinspakket: broccoli, zoete bataat, tuinbonen, courgette, sla, sperziebonen
Uitbreiding label: bleekselderij, gember,
Fruit: appels, nectarine, bessen, sinaasappel

 

 

 

 

 

Bericht van het land en pakketsamenstelling week 26

24 juni 2024

Beste abonnee,

Tijdens afwezige momenten, hoe lang ook en vanuit welke situatie ook, kun je hier terugkomen. Terug bij de Guit, terug bij jezelf. Zodat je kunt zeggen (en schrijven): hier ben ik en ik blijf.
Dankbaar en met een frisse kijk gaan we de zonnige zomerdagen tegemoet. Wat doet dat een mens goed. Maar ook de tuin. Het begint zoetjesaan op te drogen en er kon vanmorgen weer eens ouderwets geschoffeld worden. De venkel en spitskool staan er tevreden bij. Dat doet mij denken aan een dame laatst die me inspireerde wanneer ik haar vroeg hoe het met haar ging. Ze antwoordde me: het goed heel goed Dave, ik ben tevreden. Wauw! Bam, wat kwam dit antwoord recht het hart in. Ik kon alleen nog maar diep buigen voor deze vrouw en dank je wel zeggen.
In volle tevredenheid oogsten we deze ochtend de mooiste zwarte bessen, kruisbessen en (rode) aalbessen. Knielend, soms bovenop de bonenkruid en munt, soms met je billen butsend tegen een appelboom, of langs de eetbare daglelies (zie foto) is dit oogstwerk een waar genot. Er is werkelijk niet heel veel meer nodig.

oppo_16

Een hele fijne en zonnige week gewenst.
Tot de volgende.

Dave & team Guit

Inhoud pakket deze week, inhoud kan nog wijzigen
1 persoonspakket: chinese kool, bospeen, sla, paprika, tomaten
2 persoonspakket: chinese kool, zoete bataat, koolrabi, paprika, tomaten, paksoi
Gezinspakket: bloemkool, prei, peterselie/selderij, paprika, tomaten, bieten
Uitbreiding label: cherrytomaten, knoflook, kruidenbosje
Fruit: appels, perziken, zwarte bessen, bananen

Bericht van het land en pakketsamenstelling week 25

17 juni 2024

Beste abonnee, hoewel de treurigheid nog steeds over de tuin in de hangt met de groenten die lijden onder het weer (en mijn hart natuurlijk als ik dat zie) konden we vanmorgen volop tuinbonen plukken. Wat een plezier! Daarna volgden de rode bessen, niet genoeg voor alle pakketten maar toch een mooie partij. De vogels hebben er al van genoten de trosjes zijn niet goed gevuld en de rupsen aten van het blad waardoor de bessen ondanks de vele regen toch klein zijn gebleven. We moeten de oogst delen.  Alleen de zwarte bessen is dat alles bespaard gebleven, de vogels en andere mee -eters houden er niet van, wij wel! Wat we tekort kwamen wordt aangevuld met blauwe bessen van de groothandel, ook heerlijk.

Vanmiddag in het zonnetje voelde het warempel een beetje zomers. Het kan, het bestaat nog… je zou het bijna vergeten. De regenmeter zit al weer vol.

Foodfestival tuinderij de Es

Een heerlijke dag bij onze collega’s in Haaren, het jaarlijkse foodfestival met lekker eten van de Es, gemaakt door topkoks en muziek. Vier het goede leven en het goede eten. Heerlijke vibe, voor alle leeftijden een relaxte dag met heerlijk eten en drinken, in een prachtige groene oase, geweldige muziek, inspiratie en ontspanning. 100% biologisch, de tuinderij op zijn mooist en allemaal lieve mensen. Koop snel je kaartjes voor as zondag! Een kaartje kost 7,50.

Food Festival de Es – Tuin de Es

Inhoud pakket deze week, inhoud kan nog wijzigen
1 persoonspakket: tuinbonen, prei, peterselie, spitskool, courgette
2 persoonspakket: tuinbonen, bosbiet, sla, spitskool, courgette, waspeen
Gezinspakket: tuinbonen, uien, paksoi, spitskool, courgette, waspeen
Uitbreiding label: champignons, komkommer
Fruit: appels, sinaasappels, bessen

 

 

 

 

 

Bericht van het land en pakketsamenstelling week 24

10 juni 2024

Prei planten in de regen, in pak: ‘Het is nat maar je zit droog’

 

Beste abonnee

Vandaag hebben we de herfstprei geplant. Daar heb je natte grond voor nodig om gaten te maken met de machine, dus dit keer niets te klagen. Het was zo klaar. Nou nog een beetje warmte. Groeien doet het niet. Toch heb ik goede hoop dat we dan volgende week toch echt tuinbonen in het pakket kunnen doen. Tuinbonen houden best van wat koelte. Daar plukken we dan hun vruchten van! Een beetje sla is er dan ook wel. Er is al veel mislukt, te nat. Gelukkig ligt een groot deel van het seizoen nog voor ons en we zijn vol verwachting. Het komt wel weer goed. De worteltjes zijn gewied en de pastinaak is ook bijna af. Zeker iets om naar uit te kijken! En de bosui is nu al prachtig!

groeten van Julia en het team

 

Inhoud pakket deze week, inhoud kan nog wijzigen
1 persoonspakket: koolrabi, bosui, waspeen, tomaten, paprika
2 persoonspakket: aubergine, bosui, snijbiet, tomaten, paprika, bleekselderij
Gezinspakket: prei, bosui, zomerbieten, tomaten, paprika, broccoli
Uitbreiding label: citroen, cherrytomaatjes, avokado
Fruit: RedJona/Royal Gala, sinaasappels, grapefruit, bananen

Bericht van het land en pakketsamenstelling week 23

03 juni 2024

 

Beste abonnee,

We kunnen weer schoffelen! Nog niet overal maar de sperziebonen en de courgette  hebben weer lucht en de sla ook. Daar snakken ze naar! De sla heeft in het water gestaan, de bodem is verdicht. We hebben ook het plantgoed kunnen planten wat vorige week is gebracht, met de machine zelfs, heerlijk wat een gemak! Nou nog een beetje warmte, dat hebben de bonen en de pompoenen wel nodig.

Verder is Pieter fruit aan het uitbuigen. De zijtakken van de fruitbomen moeten horizontaal genoeg groeien om fruit te gaan dragen. Daarom buigen we de takken die te stijl staan uit en zetten we ze met touw vast aan de stam. Dan groeien ze horizontaal en gaan ze vruchtknoppen maken.

groeten Julia en het team

 

Inhoud pakket deze week, inhoud kan nog wijzigen

in het 2 persoonspakket en het gezinspakket zit een groente extra om de broccoli van vorige week te compenseren.

1 persoonspakket: chinese kool, courgette, zoete bataat, champignons, venkel
2 persoonspakket: chinese kool, courgette, bosui/sla, waspeen, broccoli, zomerbietjes, champignons
Gezinspakket: chinese kool, courgette, bosui, waspeen, venkel, snijbiet of broccoli, champignon
Uitbreiding label: peper groen, komkommer, knoflook
Fruit: RedJona/Royal Gala, aardbeien, mandarijnen, perziken

 

 

 

 

Bericht van het land en pakketsamenstelling week 22

27 mei 2024

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bete abonnee. Bericht van het land dat is ook moeizaam bericht, groenten die in het water staan, paksoi en raapsteeltjes die voortijdig  bloemen maken en dus niet meer te oogsten zijn. Maar gelukkig zijn er ook groenten die baat hebben bij de regen. De tuinbonen staan er prachtig op en ook de venkel doet het uitstekend! De venkel zit deze week in het pakket, de eerste in dit seizoen van ons land.

Tassen netjes inleveren

Wil iedereen de lege tas steeds  inleveren zodat we voldoende tassen hebben op te vullen. Laten we ook samen zorg dragen dat het op het afhaaladres netjes blijft! De tassen invouwen en ordelijk wegleggen en de zakjes invouwen en in de daarvoor bestemde kist leggen, dus niet in de lege tas laten zitten. Dat scheelt heel veel werk. Het is al heel fijn dat de mensen van het afhaaladres een plek beschikbaar stellen, laten we daar goed mee omgaan.

groeten Julia en het team

Inhoud pakket deze week, inhoud kan nog wijzigen
1 persoonspakket: tomaten, wortel, bosui, aubergine, paksoi/koolrabi
2 persoonspakket: tomaten, broccoli, sla, aubergine, venkel, zoete bataat
Gezinspakket: tomaten, broccoli, sla, aubergine, koolrabi, zoete bataat
Uitbreiding label: peterselie/selderij, pruimtomaat
Fruit: Natyra/Royal Gala, sinaasappel, banaan, bessen blauw

 

 

Bericht van het land en pakketsamenstelling week 21

21 mei 2024

Beste abonnee,

Bedden onkruid wieden! Hier woedt het wortelgewas aangepakt. Aan het eind van de ochtend ligt het er weer schoon bij, wat een opluchting! smiddags vind ik onder het doek nog een vergeten stukje bosbiet wat er erbarmelijk uit ziet. Daar heeft het water zo te zien zondag nog in het gewas gestaan, dat trekt waarschijnlijk niet meer bij.

Maar wel weer prachtige andijvie en paksoi sla, bosui in het pakket. De koolrabi is eindeloos gekust door de slakken, ziet er niet uit maar hij moet toch geschild worden dus we nemen het voor lief. Er zijn veel slakken, ook kleintjes in de andijvie, dus goed spoelen of even in zout water zetten! Geniet nog van de andijvie want straks komen er weer andere groente. Vanwege het weer zal de samenstelling van het pakket nog wel iets wijzigen, de definitieve lijst ligt op het afhaaladres.

 

Groeten Julia en het team

Inhoud pakket deze week, inhoud kan nog wijzigen
1 persoonspakket: broccoli, andijvie, sla, asperge, uien
2 persoonspakket: paksoi, wortel, sla, asperge, uien, koolrabi/andijvie
Gezinspakket: paksoi, wortel, sla, asperge, uien, raapst/andijvie
Uitbreiding label: bosui/radijs, aubergine
Fruit: Natyra/Royal Gala, mandarijnen, kiwi, watermeloen

Nieuwsbrief

Meld je aan met je mailadres en ontvang onze nieuwsberichten in je mailbox:

Loading