Bericht van het land en pakketsamenstelling week 15

12 april 2021

Beste abonnee,

Op de foto zie je twee bedden die gefreesd zijn, foto genomen vanaf de trekker. Je ziet van bovenaf nog net een stukje van de freesmachine die achter de trekker hangt. Dit zijn de voorbereidingen van het plantgoed wat we gaan planten.  Hier hebben we eerst de groenbemester die er stond gemaaid, daarna met de rugspuit micro organismen gespoten . Daarna wordt het gefreesd, dat zie je op de foto. De suikers die vrijkomen uit de groenbemester met het maaien zijn voedsel voor de micro-organismen. Ze groeien explosief en zijn het beste voedsel voor het bodemleven. Het bodemleven heeft 2 tot 3 weken nodig om volledig te ontwikkelen en dan krijgen de planten een hele goede start.

Links en rechts zie je een boomstrook, de stroken met bomen, struiken en bloemen en kruiden, onze permacultuur bedden. De boompjes beginnen uit te lopen, dat is prachtig om te zien. Veel bessen zijn aan het bloeien, dat is een ongelukkige combinatie met de vorst, we hopen maar dat de schade meevalt want we verheugen ons erg op de oogst, Vorig jaar konden we de eerste al de eerste bakjes plukken maar dit jaar kan het echt voldoende zijn om in alle fruitpakketten te doen. Heerlijk om naast rode bessen , zwarte bessen en kruisbessen in het pakket te hebben!

Kijk voor heerlijke en originele rode kool recepten op onze website!

groeten Pieter en Julia

 

Inhoud pakket deze week, inhoud kan nog wijzigen
1 persoonspakket: raapsteeltjes, rode kool, waspeen, courgette, sla
2 persoonspakket: raapsteeltjes, rode kool, waspeen, courgette, sla, pastinaak
Gezinspakket: raapsteeltjes, rode kool, waspeen, courgette, sla, zoete bataat
Uitbreiding label: champignons, knoflook of rucola
Fruit: elstar, Topaz, conference, mandarijnen, bananen

bericht van het land en pakketsamenstelling week 14

05 april 2021

Beste abonnee, boven een foto van de kas, van vorig jaar, vergelijkbaar met nu.

Dat komt er allemaal aan! En we kunnen van Tuin de Es wat spinazie kopen en uit Oirschot cherrytomaatjes en komkommers, de eerste nieuwe groenten van Nederlandse bodem!

Nu moeten we even doorbijten, straks wordt het weer warm. We staan klaar om het nieuwe plantgoed te planten dat deze week gaat komen. We hebben weer tuinbonen gezaaid zodat we meerdere keren tuinbonen in het pakket kunnen doen, dat is er maar heel even, dan willen we er ook van genieten!

zuurkooltip

Tot mijn stomme verbazing zat de ruilkist vol met zuurkool, hoe kan dat nou, zo’n heerlijke groente. Er is veel meer mogelijk met zuurkool dan alleen stamppot. Kijk op onze site of op de site van Odin, die heeft fantastische recepten, bijvoorbeeld zuurkool bieten gembertaartje.

groeten Pieter en Julia

Inhoud pakket deze week, inhoud kan nog wijzigen
1 persoonspakket: zoete bataat , komkommer, courgette, prei, uien, pastinaak
2 persoonspakket: zoete bataat , komkommer, courgette, prei, uien, bloemkool
Gezinspakket: spinazie, komkommer, courgette, prei, uien, bloemkool
Uitbreiding label: cherrytomaatjes, kiemen tauge
Fruit: elstar, Topaz, conference, sinaasappels, grapefruit

bericht van het land en pakketsamenstelling week 13

29 maart 2021

Beste abonnee,

Op de foto zie je de perziken in bloei. Ze zijn heel vroeg, daarmee kwetsbaar voor nachtvorst maar we genieten vast van de bloemen! Daarachter staan de tuinbonen, onder het doek maar ook onbedekt daarvoor.  Verder zie je de kas en de drie lindes daarachter, het hart van de tuin.

We zijn volop aan het zaaien en planten, vandaag de eerste rode bietjes gezaaid en de 2e x raapsteeltjes. De eerste staan er al op en groeien lekker weg. We hebben zo’n zin in jonge groene blaadjes! De paksoi groeit ook goed, onder het doek blijft het toch een stuk warmer. Deze week bietjes in het pakket, let op het heerlijke recept op onze site: rode bietenschotel. Dus echt niet ruilen die bieten! We zetten ook nog een nieuw bijzonder recept knolselderij op de site. Dus mocht je hem nog hebben liggen van vorige week dan heb je geluk. Ook de witte kool is de moeite waard, heel veel mogelijkheden, zie onder.

Rode bietenschotel, ik kan het niet laten, zo lekker, de snelle versie: schil de bieten en snijd ze in blokjes, de aardappels ook (gelijke hoeveelheid) en een flinke ui en doe alles in één pan met zout.  Kook het gaar. Kook ook nog eieren mee, 1 ei p.p. Pel ze en snijd ze in blokjes. Stamp het geheel (de bietenblokjes blijven heel, dat hoort zo) voeg 2 theelepels kerrie toe en schep de stukjes ei er door. Rasp er kaas over en leg er wat boterklontjes op. Even onder de gril en smullen maar!

Witte kool is een smakelijke veelzijdige groente die het heel goed doet in combinatie met andere groenten zoals wortels, venkel en knolselderij. Heerlijk om te wokken of in de bami of nasi. Kruiden met gemalen kummel of komijn, gember en koriander (neem hele korrels en kneus ze in de vijzel, 100 x lekkerder dan gemalen, kun je ook met de komijn doen) Zo wordt een doodgewone witte kool verrukkelijk.

Inhoud pakket deze week, kan nog wijzigen.
1 persoonspakket: witlof, champignons, wortels, rode bietjes, venkel, witte kool
2 persoonspakket: witlof, champignons, wortels, rode bietjes, venkel, witte kool
Gezinspakket: witlof, champignons, wortels, rode bietjes, venkel, witte kool
Uitbreiding label: veldsla, komkommer
Fruit: elstar, Topaz, conference, mandarijnen, kiwis

bericht van het land en pakketsamenstelling week 12

22 maart 2021

Beste abonnee, op de foto zie je hoe de kompost en de bokashi wordt verspreidt over het land. Er komt een machinist met een kraan die schept de kompost op de wagens en we hebben twee mestverspreiders waarmee het over het land verspreiden. Oude machines maar daardoor klein en niet zo zwaar. Zo drukken we de grond niet teveel aan. We hebben dit jaar voor het eerst vaste bedden waardoor we ook met bemesten over de paadjes rijden, nog beter voor de grond! Dus dit jaar moet het helemaal goed komen. Het is nog wel koud, het groeit nauwelijks buiten. In de kas is de paksoi en de sla wel lekker aan de groei. We kijken er naar uit want we hebben nu niets meer op het land staan. Zelfs de veldsla is op. Heel misschien kunnen we nog wat winterpostelein oogsten en  het laatste beetje prei nog als het wat aan de groei wil. We doen ons best om voldoende afwisseling te houden in het pakket, ook de aanvoer van de groothandel is soms schaars, prei is er bijvoorbeeld vaak niet of niet voldoende. Des te lekkerder smaken straks de eerste voorjaarsgroenten!

groeten Pieter en Julia

 

Inhoud pakket deze week
1 persoonspakket: broccoli, kropsla, zuurkool, pompoen, paksoi of bleekselderij
2 persoonspakket: broccoli, kropsla, zuurkool, pompoen, paksoi, spitskool
Gezinspakket: broccoli, kropsla, zuurkool, pompoen, paksoi, bleekselderij
Uitbreiding label: gember, paprika
Fruit: elstar, breaburn, conference, sinaasappels, bananen

bericht van het land en pakketsamenstelling week 11

15 maart 2021

beste abonnee

Op de foto zie je een tak van de rode bessen die uitloopt. Je ziet knoppen waar blaadjes uitkomen en gemengde knoppen waar ook bloemen uitkomen. Rode bessen bloeien altijd vroeg, de bloemen zijn klein en onopvallend van kleur. Als er in die periode geen nachtvorst komt krijg je meestal mooie volle trossen. De bloei gaat van het begin naar het eind van de tros, dus aan de punt bloeien ze het laatst. We kunnen bij vorst ook nog een handje helpen door een doek over de struiken te doen. Als het niet al te hard vriest is dat afdoende.

Op de achtergrond, (en dat is geen toeval, ik wilde twee vliegen in één klap) ligt de bemesting te wachten, die gaan we deze week uitbrengen over het land. Net als vorig jaar strooien we Bokashi, dit is  maaisel van natuurgebieden (bio) die geënt is met Micro-organismen. Die wordt luchtdicht afgesloten. Je krijgt dan een soort zuurkool. Het fermenteert i.p.v. verteert. Dit heel goed voedsel voor het bodemleven.  Het bodemleven neemt hiermee enorm toe en dat maakt weer de voedingstoffen vrij in de bodem zodat de planten het op kunnen nemen. We doen dit voor het 2e jaar en we willen onderzoeken of het inderdaad zo goed werkt. Daarom nemen we regelmatig bodemmonsters.

Christina von Dreien

“We zijn geen mensen die goddelijke wezens worden maar goddelijke wezens die hier een ervaring als mens hebben”

Dit is een uitspraak van Christina von Dreien. Ze is een meisje van 20 jaar. Ze is geboren met een verruimt bewustzijn. Omdat we enthousiast zijn over wat zij vertelt verkopen we sinds kort haar boeken in onze winkel. Christina legt uit in wat voor tijd we leven en welke kansen deze tijd biedt. Hoe ieder van ons een positieve bijdrage aan de wereldontwikkeling  kan leveren. De titels hebben een kinderlijke eenvoud. Daarachter schuilt een grootse en diepe wijsheid die voor ons een enorme bemoediging is in deze moeilijke tijd. Je kunt ook seminars van haar vinden op internet.

De winkel is iedere zaterdag open van half 10 tot 14 uur en we proberen alle vier de delen steeds in voorraad te hebben. De winkel is extra groot en er is een extra weegschaal dus korte of geen wachttijd!

groeten Pieter en Julia

Inhoud pakket van deze week
1 Persoons: veldsla, winterwortels, courgette, bleekselderij, prei,
2 Persoons: veldsla, winterwortels, courgette, bleekselderij, prei, aardperen,
Gezinspakket : veldsla, winterwortels, courgette, bleekselderij, spitskool, aardperen,
Uitbreiding label: avokado, champignons,
Fruit: elstar, breaburn, conference, mandarijnen, grapefruit,

 

bericht van het land en pakketsamenstelling week 10

08 maart 2021

Beste abonnee,

Op de foto zie je twee bedden ingezaaid met wortels. Dit wordt de eerste bospeen. We verwachten in juni te kunnen oogsten. Dus we moeten nog even geduld hebben. Verder zie je groenbemesters en onder het witte doek zit winterpostelein, die gaan we morgen voor de pakketten oogsten. In de kas staat veldsla, die komt ook in het pakket.  Behalve wortels, zaaiden we vandaag ook tuinbonen en raapsteeltjes. Dus het seizoen is nu echt begonnen. Het is heerlijk om weer op het land te werken! De aarde is nog zo maagdelijk en het hele seizoen ligt nog voor ons, alles is nog mogelijk en er is nog niks mislukt, ook zo heerlijk, en dat gaat natuurlijk dit seizoen ook niet gebeuren….

De vogels waren al zo vrolijk aan het zingen, het voelde al echt voorjaarsachtig. Er zijn ook al veel bomen aan het uitlopen, het is mooi om dat te volgen.

Binnenkort gaan we bemesten en het eerste plantgoed voor de volle grond komt volgende week. In de kas staat al sla, andijvie en paksoi.

Nu moeten we het nog even doen met de wintergroenten. We hebben hele mooie pompoenen kunnen kopen van een collega in de polder. Prachtige grijsgroene pompoenen met typerende ‘ribben’, ze smaken uitstekend. We hebben ze zelf gehaald en het was meteen een inspirerende ontmoeting met gesprekken over groenbemesters en en voedselbossen. De bloemkool komt uit Italië, even een verwennertje.

De rode kool komt van Thedingsweerth vlakbij Tiel. De kolen zijn flink. Als je een stuk over hebt maak dan vooral eens rode kool salade met een appeltje, evt rozijnen en wat kaneel en venkel of komijn. Rasp de kool heel fijn dan wordt hij sappig en zacht. Een lekker sausje met olie en azijn en een flinke lepel mosterd en smullen maar! Ook kinderen houden hier vaak van!

Vorige week kregen we 18 zonnepanelen op het dak, met de 16 die we al hadden dekken we ons hele stroomverbruik, dus inclusief de koelcel en diepvries in de winkel. Daar zijn we heel tevreden over.

groeten Pieter en Julia

Inhoud pakket van deze week
1 Persoons: winterpostelein of veldsla, bietjes, rode kool, witlof, pompoen, bloemkool,
2 Persoons: winterpostelein of veldsla, bietjes, rode kool, witlof, pompoen, bloemkool,
Gezinspakket : winterpostelein, bietjes, rode kool, witlof, pompoen, bloemkool,
Uitbreiding label: knoflook, rammenas,
Fruit: elstar, breaburn, concorde, sinaasappels, bananen,

bericht van het land en pakketsamenstelling week 9

01 maart 2021

Beste abonnee,

We hebben vandaag de eerste tuinbonen geplant, heerlijk in het zonnetje! Dus het voorjaar is nu echt begonnen. Deze tuinbonen hebben we in januari voorgezaaid in bakken. Zo kunnen we ze nog net een beetje vervroegen, we willen natuurlijk zo snel mogelijk tuinbonen eten. We hebben de bakken tijdens de vorst moeten verplaatsen naar de koelcel omdat dat de enige vorstvrije plek was die groot genoeg was. De planten kunnen goed vorst hebben maar als de bonen net aan het kiemen zijn zijn ze kwetsbaar.  het heeft geholpen want de kieming was uitstekend!

De afhaaladressen zijn flink gegroeid het afgelopen jaar. Dat is fantastisch. Daardoor wordt het nog belangrijker om goed op te letten dat je de juiste tas meeneemt. Daar is de afkruislijst heel handig voor als iemand de tas voor een ander ophaalt. Daarop kun je altijd contoleren welke tas van jou is, en twijfel je; op een aantal adressen kun je aanbellen en is er wel iemand aanwezig om te helpen.

Pieter en Julia

Inhoud pakket van deze week
1 Persoons: knolselderij, witte kool, wortels, zoete bataat, champignons,
2 Persoons: knolselderij, witte kool, wortels, zoete bataat, champignons, prei,
Gezinspakket : knolselderij, witte kool, wortels, zoete bataat, champignons, prei,
Uitbreiding label: paprika, koolrabi,
Fruit: elstar, breaburn, concorde, mandarijnen, kiwis,

 

bericht van het land en pakketsamenstelling week 8

22 februari 2021

Beste abonnee, deze foto is gemaakt vóór dat de sneeuw viel. En Precies zo kwamen deze krokussen onder de sneeuw vandaan, niets geleden, lekker onder een sneeuwdekentje. Dat was met de palmkool anders, dat zijn nu verdrietige slap hangende bladeren. Dus maar goed dat we lekker veel in het pakket hebben gedaan twee weken geleden. De winterpostelein heeft ook niets geleden en de veldsla staat goed beschermd in de kas, daar hebben we ook nog genoeg van.

Leuk is om te zien aan de foto is dat de blaadjes door de bruine boomblaadjes heen zijn gegroeid, een subtiele kracht want het blaadje is ook omhoog gedrukt. En wat fris en fruitig staan de bloempjes er op! De lente is in aantocht!

We willen jullie vragen om te helpen de afhaaladressen netjes te houden. Nu gebeurt het wel eens dat de laatste abonnees hun tas niet kunnen vinden en denken dat er niets meer is omdat er een lege tas op hun pakket ligt. Dat is natuurlijk heel jammer en vervelend. De manden kunnen voorzichtig in elkaar gestapeld, (op grootte) en de jute tassen ingevouwen netjes op elkaar gestapeld. Zakken en eierdoosjes kunnen in een lege kist. Hartelijk bedankt!

Groeten Pieter en Julia

Inhoud pakket van deze week
1 Persoons: paprika, paksoi, pastinaak, zuurkool, broccoli, venkel,
2 Persoons: paprika, paksoi, pastinaak, zuurkool, broccoli, venkel,
Gezinspakket : paprika, veldsla, pastinaak, zuurkool, broccoli, venkel,
Uitbreiding label: veldsla in de 2 persoons, courgette,
Fruit: elstar, Topaz, concorde, sinaasappels, bananen,

bericht van het land en pakketsamenstelling week 7

15 februari 2021

Op de foto zie je een roodborstje dat net opvliegt.

Als het gesneeuwd heeft is het altijd leuk om naar de sporen te gaan kijken in de tuin, een handige en effectieve manier om te weten of er gaten in de heining zitten. En die zitten er! Het wemelde van de konijnensporen. Maar nu weten we wáár de gaten zitten, dus kunnen we repareren. Er waren ook reeënsporen, in de diepe sneeuw leken het wel afdrukken van elandhoeven, zo groot. Maar ik neem toch aan dat die hier niet voorkomen. Voor de grap riep ik “wie wil er op de foto voor het bericht van het land” en toen kwam dit roodborstje aangevlogen, altijd graag bij de mensen. En ik heb meerdere hele mooie foto’s kunnen maken! Hij kwam steeds dichterbij.

De winter is weer voorbij. Het was een heerlijke ervaring, toch altijd weer een wonder die sneeuw en ook om over het water de scheren, want dat is het toch eigenlijk als je schaatst. De natuur voelt dan zo krachtig, alsof ze samenbalt.

We kopen witlof in direct bij de teler in het dorpje Zeeland, bij De Zonnenberg. We hebben dit keer klasse 2. Dat betekent vooral dat de kropjes losser zijn. Deze witlof is goedkoper en verder is hij net zo vers en lekker als klasse 1.

Aardpeer is weer zo’n vreemde eend in de bijt. Een bijzonder smakelijk knolletje wat vooral in wokschotels en soepen heel goed tot z’n recht komt. De smaak is nogal uitgesproken, notig, niet iedereen houd er van om er een hele maaltijd van te eten. Daarom is een klein beetje in de soep of schotel zo lekker, een hele bijzondere smaakmaker, probeer maar!

Wij hebben gister palmkool stamppot gegeten, zo is ie ook heerlijk en lijkt hij toch veel op boerenkool, wel sneller gaar.

Inhoud pakket van deze week
1 Persoons: rode kool, witlof, waspeen, uien, andijvie, aardpeer,
2 Persoons: rode kool, witlof, waspeen, uien, andijvie, aardpeer, fruit,
Gezinspakket : rode kool, witlof, waspeen, bieten, andijvie, aardpeer,
Uitbreiding label: bleekselderij, gember,
Fruit: elstar, Topaz, concorde, mandarijnen, grapefruit,

bericht van het land en pakketsamenstelling week 6

08 februari 2021

Beste abonnee,

Vorige week leek het nog lente, de krokusjes priemde door de herfstblaadjes heen. Nu is het winter. Op de foto zie je de vijver en daarachter de tuin. Helemaal in winterkleed. Ik ben door de sneeuw gebanjerd, wat een heerlijk gevoel is dat! En ondertussen een gesprek gevoerd met de tuin, wat ze nodig heeft en wat we zullen doen dit nieuwe seizoen. Ze beloofde me te begeleiden, en dat ik maar niet teveel moet willen, best lastig! En dat ik met haar kan praten met m’n tenen! Dat moet ik dan denk ik nog leren.

Soms heb ik van dit soort gesprekken, wonderlijk hoe het dan klinkt, in mijn lichaam als het ware. En eigenlijk heel aangenaam.

Doordat de winter er aankwam hebben we gauw veel palmkool en winterpostelein geoogst, omdat het onzeker is of die deze kou kan doorstaan. Daardoor zit het nu weer in het pakket.  Palmkool is een mediterrane koolsoort. We hebben nog geen ervaring met strenge vorst. Zeker vorst in combinatie met wind kan de groente volledig uitdrogen.

Vanwege de vorst is het raadzaam je pakket zo vroeg mogelijk op te halen als je afhaaladres onverwarmd of buiten is. De pompoen zit in een zak om iets meer bescherming te bieden.

Op de website staan recepten van pompoenen, omdat het al laat in het seizoen is kun je ze beter niet meer te lang laten liggen. Als je ze echt nog wilt bewaren, leg ze binnen en als er een klein rot plekje komt schraap dat dan weg. dan droogt het vlees weer op en rot het niet verder.

Heb je de schorseneren nog liggen? Een tip: borstel de wortels en kook ze met schil en al, daarna kun je ze heel makkelijk pellen, en dan smullen maar! Want schorseneren zijn heerlijk. Op de website staan recepten.

Palmkool: Wat heerlijk is: de kool ritsen en scheuren, husselen met olie en peper en zout, 10 minuten in de oven op de bakplaat. ongeveer 150 graden. Hij moet net een beetje verkleuren maar niet bruin laten worden, mmm net chips maar dan gezond en nog veel lekkerder!

Inhoud pakket van deze week
1 Persoons: schorseneren, pompoen, palmkool, bietjes , champignons, winterpostelein,
2 Persoons: bloemkool, pompoen, palmkool, bietjes , champignons, winterpostelein,
Gezinspakket : bloemkool, pompoen, palmkool, bietjes , champignons, winterpostelein,
Uitbreiding label: avokado, kiemen,
Fruit: elstar, Topaz, concorde, moro sinaasappels, bananen,

Nieuwsbrief

Meld je aan met je mailadres en ontvang onze nieuwsberichten in je mailbox: