Aardappels rooien morgenochtend afgelast,

05 augustus 2021

Beste mensen

We gaan morgenochtend geen aardappels rooien, we verplaatsten het naar volgende week vrijdagochtend, 13  augustus. van harte welkom! van 8 tot 12.30.

groeten Pieter en Julia

bericht van het land en pakketsamenstelling week 31

02 augustus 2021

Beste abonnee,

WELKOM AARDAPPELS ROOIEN!

a.s. vrijdagochtend gaan we weer aardappels rooien, heb je zin om mee te helpen, je bent van harte welkom! van 8 tot 12.30 uur. Onderaan het bericht zie een er een foto van, om een idee te hebben van wat het inhoud. Heel gezellig en lekker met je handen in de aarde. Als het stortregent gaat het niet door.

Boven een oogstplaatje, je begrijpt dat dat geen straf is! 50 tot soms 100 kisten vullen we tegenwoordig. Dat is wel pittig. Nu nemen we even geen nieuwe abonnees aan want het moet wel leuk blijven.

We komen eierdoosjes tekort, dus alles wat ingeleverd wordt (schone graag) is welkom!

Doordat de temperatuur daalt hebben we een stuk minder courgette, hopelijk nog net genoeg voor in de pakketten. Dit weer is erg prettig, het gaat allemaal niet zo hard en de groenten groeien stabieler, minder plagen en geen ‘schieters’, planten die een stengel maken en bloemen, de stengel is hard en niet lekker. Met heet weer hebben we dat vaak.

Er zit peterselie in het pakket, als je die wilt bewaren gaat dat heel goed door het bosje te wassen, fijn te snijden en in een afgesloten jampot of bakje in de koelkast te bewaren. Bonenkruid kun je laten drogen en is dan ook nog heerlijk in allerlei gerechten en zelfs in de thee, dan wel zuinig zijn want het is heel sterk van smaak.

groeten Pieter en Julia

Inhoud pakket deze week, inhoud kan nog wijzigen
1 persoonspakket: courgette, sla, chinese kool, bietjes, sperziebonen
2 persoonspakket: tomaten, sla, snijbiet, bietjes, sperziebonen, paprika
Gezinspakket: courgette, sla, chinese kool, bietjes, sperziebonen, paprika
Uitbreiding label: komkommer, peterselie, bonenkruid
Fruit: appels, sinaasappels, druiven

bericht van het land en pakketsamenstelling week 30

26 juli 2021

 

Beste abonnee,

Het bonenseizoen is begonnen, we hebben bergen bonen en die plukken we met man en macht. Gelukkig hebben we vrijwilligers, anders zou het helemaal niet lukken. 92 kg op een dag, zeker een record in het bestaan van de Guit! Op de foto zie je de bonen en het plukken, een verzoek van een vrijwilliger om deze foto te maken omdat er mensen zijn die niet weten hoe een bonenplant er uitziet. Je ziet hier deze lage bonen, in vaktermen ‘stamslabonen’ die je op je knieën plukt. Maar in de kas staat ook een weelderig gewas ‘stokslabonen’. die groeien tegen gaas aan en kun je staande plukken. Het was een noodgreep om ze in de kas te zaaien, onmiddellijk nadat de eerste sla was geoogst. Omdat we dachten dat door de kou en de nattigheid in mei de zaden buiten zouden wegrotten, maar zeker de helft is toch gekiemd, vandaar nu die 92 kg! want de oogst valt ook nog eens samen.

Vandaag hebben we weer een heerlijke buien gehad, wat een geluk dat we voldoende water krijgen en geen hitte! Heerlijk, dat was toch wel zwaar de afgelopen jaren, we hebben nu heerlijk weer om in de tuin de werken. Jonge plantjes konden al best weer een buitje gebruiken en deze week komt er nog meer plantgoed. Toch loopt het plant- en zaaiseizoen al weer op z’n eind. Over 2 weken nog wat andijvie, sla , paksoi en koolrabi en daarna alleen nog veldsla en winterpostelein.

groeten Pieter en Julia

 

Inhoud pakket deze week, inhoud kan nog wijzigen
1 persoonspakket: tomaten, sla, broccoli, waspeen, sperziebonen
2 persoonspakket: chinese kool, sla, broccoli, waspeen, sperziebonen, courgette
Gezinspakket: tomaten, sla, broccoli, waspeen, sperziebonen, komkommer
Uitbreiding label: paprika, cherry tomaten
Fruit: appels, perziken, meloen, bananen

bericht van het land en pakketsamenstelling week 29

19 juli 2021

Beste abonnee,

Eerst even een huishoudelijke mededeling voor abonnees:

Als je enkele weken geen pakket wilt ontvangen bv vanwege vakantie kun je het formulier op de website gebruiken. Onderaan de pagina over het groentepakket.  Dat is duidelijk en minder foutgevoelig dan via de mail. Natuurlijk is het nog mooier als je iemand anders je pakket op laat halen. De groenten groeien immers gewoon door! Leg ze dan goed uit hoe ze de juiste tas kunnen vinden en hoe die er uit ziet.

Hartelijk bedankt!

We hebben vorige week in 16 uur tijd 83 mm regen gehad. Het is spannend hoe de gewassen hierop gaan reageren en hoe de bodem nu is. Het lijkt nu mee te vallen. Je ziet dat het bovenste laagje zand licht is geworden, en dicht is geslagen. Dat betekent het organische materiaal is weggespoeld naar de paadjes tussen de groentebedden omdat de bedden iets hoger liggen. Maar dat is gelukkig een dun laagje. We gaan meteen alle gewassen schoffelen zodat de bodem weer open is. Omdat we hele lichte zandgrond hebben kan dat nu al weer. De bodem is al voldoende opgedroogd. Er is nergens water blijven staan, de grond is dus niet dieper dichtgeslagen. Al met al lijkt het erop dat we er goed vanaf komen! De bodem heeft al het water goed afgevoerd. Op de foto zie je de gemulchte zoete bataat. Er ligt gras tussen de planten. Het is heel mooi om te zien hoe de bodem hier nog rul en open is. De regen is hier opgevangen door de mulchlaag en de bodem heeft niets geleden! Er hoeft ook niet geschoffeld te worden. Ik vertroetel ze hier toch even.

Deze week sperzieboontjes in het pakket en er komen er nog vééél meer aan! Dus iedereen komt aan de beurt. Als een wonder toch gekiemd ondanks de barre omstandigheden (ja we zijn het al bijna weer vergeten dat koude voorjaar) En heerlijke smakelijke sappige superzoete bietjes, en nog veel meer, bijna allemaal van ons land!  Mmmmmmm!

Groeten Pieter en Julia

Inhoud pakket deze week, inhoud kan nog wijzigen
1 persoonspakket: spitskool, sla, groenselderij, bosbiet, courgette
2 persoonspakket: spitskool, sla, sperziebonen, bosbiet, andijvie
Gezinspakket: andijvie, sla, groenselderij, bosbiet, courgette, spitskool
Uitbreiding label: avokado, knoflook
Fruit: appels, sinaasappels, rode/zwarte bessen of kruisbes, nectarines

bericht van het land en pakketsamenstelling week 28

12 juli 2021

Beste abonnee, op de foto zie je het veld met bladgewassen. De tuin is 1,5 ha en is verdeeld in 6 delen die begrenst wordt door een ‘boomstrook’.  De verdeling is nodig voor de vruchtwisseling. Ieder jaar schuiven de gewassen een vak op. In één vak staan alle bladgewassen, en ander vak de kolen (alle kruisbloemigen dus ook radijs en raapsteel). en verder een vak met vruchtgewassen (zoals courgette, bonen en suikermais.)  De aardappels, de wortelgewassen en de groenbemester. Dit rouleert door de jaren heen door de hele tuin waardoor de bodem voldoende afwisseling heeft en ziekten zich minder kunnen ontwikkelen. Morgen gaan we hier de sla en de andijvie snijden. In de verte zie je een enthousiast wiedploegje vrijwilligers die we heel dankbaar zijn voor het werk wat ze doen.

groeten Pieter en Julia

Inhoud pakket deze week, inhoud kan nog wijzigen
1 persoonspakket: andijvie, sla, tomaten, aubergine, paprika
2 persoonspakket: courgette, sla, bloemkool, aubergine, paprika, tomaten
Gezinspakket: venkel, sla, bloemkool, aubergine, paprika, tomaten
Uitbreiding label: cherrytomaten, komkommer
Fruit: appels, druiven, bananen, van de Guit: rode bessen/zwarte bessen/aardbeien

 

bericht van het land en pakketsamenstelling week 27

05 juli 2021

Beste abonnee, op de foto zie je alle bladgewassen.

Op de voorgrond sla met een net erover, dat doen we ter bescherming tegen een eventuele hagelbui. Dat houdt voldoende tegen is gebleken. Daarachter staat groenselderij en verder zie je prei, heel veel prei voor het najaar en de winter. hij groeit goed met dit natte weer. Het plantgoed vaart er wel bij en met 80 mm regen in juni zitten we heel goed, we hebben geen extreme hoeveelheden maar eindelijk weer eens een normale hoeveelheid, zoals het ‘vroeger’ was! Dus we hebben geluk!

Deze week weer de laatste keer dat er tuinbonen in het pakket zitten, dat is altijd maar een paar weken. Dus geniet er van! Het duurt weer een heel jaar. Het hele pakket gevuld met eigen groente, een heerlijke tijd! Alleen de avocado en de champignons natuurlijk niet. De rode bessen zijn ook van ons land, gedeeltelijk uit de boomstroken, de produktie komt nu langzaam op gang.  De trosjes zijn weliswaar slecht gevuld door de late vorst maar de bessen zijn groot vanwege de regen. We hebben binnenkort ook prachtige zwarte bessen en kruisbessen.

groeten Pieter en Julia

Inhoud pakket deze week, inhoud kan nog wijzigen
1 persoonspakket: tuinbonen, sla, courgette, bospeen, venkel
2 persoonspakket: tuinbonen, sla, spitskool, bospeen, venkel
Gezinspakket: tuinbonen, sla, courgette, bospeen, snijbiet, champignons
Uitbreiding label: avocado, kruiden
Fruit: appels, nectarines, bananen, bessen

bericht van het land en pakkesamenstelling week 26

28 juni 2021

Beste abonnee, op de foto zie je het courgettegewas wat we aan het ‘mulchen’ zijn. Dat betekend dat we de bodem tussen de planten bedekken met organisch materiaal, in dit geval pas gemaaid gras. Dit doen we omdat het voor de bodem het beste is dat ze bedekt is, daar zorgt ze immers zelf voor door steeds allerlei ‘onkruid’ te laten kiemen. Daardoor droogt de grond minder uit en worden de voedingsstoffen vastgelegd in de plant. De voedingsstoffen spoelen dan niet uit met zware regenbuien en de bodem blijft vochtig. Er verdampt minder water, met heet weer wordt de grond niet zo heet.

Dat alles is beter voor bodem en plant. We proberen dus de natuur een beetje na te bootsen en toch onze lekkere groenten te telen.

Het heeft ook nadelen. Het is veel werk maar als het goed gedaan is hoeven we niet meer te schoffelen dit seizoen. Dit is de eerste keer dat we het op grotere schaal doen, een lange koesterde wens! Alle courgette en zoete bataat is nu gemulcht, op een proefveldje na. We houden jullie op de hoogte over het wel en wee rond deze ontwikkeling. Er komen bijvoorbeeld slakken op af.  Slakken rapen in de avond is vaste prik geworden!  We hopen dat het paartje fazanten wat zich in de tuin heeft gevestigd de slakken gaat verorberen. Misschien moeten ze het nog leren eten maar met dit weer ontkomen ze daar bijna niet aan! Slakken schrapen aan het blad en geleidelijk aan eten ze het zo op. Ze schrapen ook aan de courgettevruchten, soms zie je daarvan een beschadiging aan de schil.  Als het niet zo erg is doen we ze toch in de tas, het is zonde om ze weg te gooien.

groeten Pieter en Julia

Inhoud pakket deze week, inhoud kan nog wijzigen
1 persoonspakket: tuinbonen, tomaten, broccoli, bosbiet, sla
2 persoonspakket: tuinbonen, courgette, broccoli, bosbiet, sla
Gezinspakket: tuinbonen, tomaten, broccoli, bosbiet, sla
Uitbreiding label: cherry tomaatjes, komkommer
Fruit: appels, packham peren, sinaasappels, abrikozen

bericht van het land en pakkensamenstelling week 25

21 juni 2021

 

Beste abonnee,

Een tuin vol heerlijke groenten,  volop oogst! Het is heerlijk om alle overdaad te zien, de tas gevuld met eigen oogst. De regen was hard nodig! We hebben geen hele zware buien of hagel gehad, dus geluk. Hier en daar is de grond dichtgeslagen maar met een schoffelbeurt verwachten we dat de grond weer voldoende kan ademen. De Chinese kool zijn van matige kwaliteit, dat is nog van de droogte en de kou. De planten zijn al bloemen aan het maken maar de kroppen zijn niet vol. We wilden ze niet weggooien dus ze zitten voor een klein prijsje in het pakket. Morgen de eerste bospeen van het seizoen oogsten in de geur van lindebloesems, zo hoort het! De drie lindes in het midden van de tuin beginnen nu net te bloeien. De courgette smullen van dit weer, de oogst is binnen een week volop losgebarsten. Op de foto het bonen veld, op de voorgrond de tuinbonen.

groeten Pieter en Julia

 

Inhoud pakket deze week, inhoud kan nog wijzigen
1 persoonspakket: tuinbonen, venkel, courgette, bospeen, sla
2 persoonspakket: tuinbonen, venkel, chinese kool, bospeen, sla, koolrabi
Gezinspakket: tuinbonen, uien, chinese kool, bospeen, sla, courgette
Uitbreiding label: champignons, bonenkruid
Fruit: appels, packham peren, aardbeien, watermeloen

bericht van het land en pakketsamenstelling week 24

14 juni 2021

Beste abonnee, op de foto zie dat we prei aan het planten zijn, met heel veel hulp. dat is heerlijk omdat het best een grote klus is. Je ziet dat we met de trekker gaten ponsen en we zetten dan de preitjes in de  gaatjes, dan komen ze diep te staan. Daarna gieten we ze aan (ook met de trekker ), dan spoelt de grond mooi tussen de worteltjes. De warmte levert nu wel wat stress voor de plantjes! Helaas kunnen we niet kiezen wanneer we ze planten, ze zijn nu klaar. We hopen toch dan ze goed aan de groei gaan, we willen natuurlijk weer volop prei kunnen oogsten van dit najaar.

We dachten deze week tuinbonen te plukken maar de maat is toch nog niet goed genoeg. Maar sla is er volop en de kwaliteit is goed, eindelijk malse kroppen!

groeten Pieter en Julia

Inhoud pakket deze week, inhoud kan nog wijzigen
1 persoonspakket: koolrabi of peterselie, andijvie, tomaten, paprika, sla, radijs
2 persoonspakket: spitskool, uien, tomaten, paprika, sla, bloemkool
Gezinspakket: bietjes, venkel, tomaten, paprika, sla, bloemkool
Uitbreiding label: koolrabi, komkommer
Fruit: belle bio,  packham peren, sinaasappels, watermeloen,

bericht van het land en pakketsamenstelling week 23

07 juni 2021

Beste abonnee,

Op de foto zijn we pompoen aan het zaaien met een aantal vrijwilligers, de eerste zaai is deels weggerot door de lange regenperiode, dus daarom zaaien we nu weer. Dat was vorige week, ze zijn al aan het kiemen!

Verder hebben we vandaag prei geplant en zoete bataat gepoot. De tuin begint zich steeds meer  te vullen. De oogst komt nu ook serieus op gang. Deze week koolrabi, bosui, sla, peterselie en de eerste venkel en spinazie! De asperges zijn van onze collega van het Aailand in Amerzode. Groene asperges zijn erg smakelijk en je hoeft ze niet te schillen. Een verwenpakket dus!

groeten Pieter en Julia

Inhoud pakket deze week, inhoud kan nog wijzigen
1 persoonspakket: spinazie, paksoi, waspeen, groene asperges, sla
2 persoonspakket: venkel, paksoi, waspeen, groene asperges, sla, koolrabi
Gezinspakket: venkel, paksoi, waspeen, groene asperges, sla, koolrabi
Uitbreiding label: bosui, rabarber
Fruit: belle bio,  conference, grapefruit, bananen

Nieuwsbrief

Meld je aan met je mailadres en ontvang onze nieuwsberichten in je mailbox: