bericht van het land

14 januari 2019

beste abonnee,

Vandaag tussen de papieren van teeltschema’s en zaadcatalogussen gezwommen. Tijd voor het teeltplan, met dat van vorig jaar in de hand kijken we wat willen we meer telen, wat minder en zijn er gewassen die we erbij willen gaan doen. Ja, we gaan zoete bataat telen! Een groente die behoorlijk populair is geworden en wat het met warme zomers goed doet.  Je kunt ook goed aan plantgoed komen.

Pompoen

Verder zijn we de pompoenen aan het sorteren, er zijn er veel met rotte plekjes maar gelukkig nog veel meer die goed zijn. Wat een pompoenoogst hadden we afgelopen seizoen! Ongekend, die houd van warmte, dat is duidelijk. deze week dus pompoen in het pakket. We hebben een lekker recept gekregen van pompoenparten uit de oven, altijd lekker! Dat zetten we in het receptenboek van onze website.

We versturen vanaf nu dit bericht via de website, dat betekend dat het er een beetje anders uitziet. mocht het niet goed aankomen laat het ons even weten.

Pieter, Ilse en Julia

Deze week in het pakket: Wortels, witlof, pompoen, zuurkool,  paprika courgette.

uitbreiding: champignons, knoflook.

 

17 december 2018

 

Onze winkel is ook

in de kerstperiode iedere zaterdag open! Iedereen is van harte welkom. De plek om kerstboodschappen te doen. We bieden versheid, kwaliteit en breed assortiment!

Hartelijk bedankt voor je trouw. Ook volgend jaar zullen we weer volop heerlijke groenten voor je telen. We gaan ook weer nieuwe groenten proberen zoals yacon, een knolgewas wat naar peer smaakt (ja het kan!) en zoete bataat.

Verder zullen we volgend jaar onthullen wat voor heerlijks er in de permacultuurhagen komt te staan die we in de tuin gaan planten. Uiteindelijk wordt het een paradijsje. Steeds rijker, diverser, mooier en gezonder. En dat is het eigenlijk ook al een beetje! Voedsel voor hart en ziel, nu en in de toekomst!

En dat alles telen we voor jou. Want alles wat we verbouwen gaat in de groentepakketten en naar onze winkel. We gooien bijna niets weg. Dus jij draagt bij aan een stukje gezonde aarde, en daar doen we het voor!!

 We hopen op een lange vruchtbare samenwerking met jullie allemaal.

 

Groeten Pieter , Julia en Ilse.

 

De laatste andijvie wordt geoogst.

 

 

 

 

week 48 groenbemester

26 november 2018

 

Hier zie je groenbemesting, een gewas op het land dat je teelt om de bodem te verbeteren en te beschermen. Het wordt niet geoogst maar in het voorjaar in de bodem ondergewerkt. In de bijlage zie je een stuk van de tuin waar japanse haver staat in verschillende stadia. Links staat een hoog gewas wat al gaat bloeien. Hier hebben deze zomer aardappels gestaan, die zijn eind juli geoogst en kort daarna is de haver gezaaid. Die heeft dus alle tijd gehad zicht te ontwikkelen. Rechts daarvan heeft pompoen gestaan, die is begin oktober geoogst. De haver komt net op, je ziet een groene waas over het land. Op de warmere dagen in deze winter zal het gewas blijven groeien. Dat is toch beter dan dat de grond de hele winter kaal is. Dat vermijden we zoveel mogelijk.

Nog veel groenten van ons land. Heerlijke pastinaak, de smaak is uitstekend mede door een nieuw ras.

Er is nog volop veldsla zowel in de kas als buiten, een oersterk en gezond blaadje voor in de salede.

De pompoenen blijven heel mooi, weinig rot. Dus die hebben we voorlopig nog. En er is nog veel boerenkool!

Verder prei en winterpostelein en andijvie en groenlof voor in december. We zijn op zoek naar hele goede recepten voor groenlof, die valt bij enkele klanten helemaal niet in de smaak. Mail ons je beste recept!

 

Groeten Pieter, Julia en Ilse

 

 

bericht van het land week 47 2018

19 november 2018

Beste abonnee, we kijken terug op een extreem droog jaar. Nog steeds is het heel droog. De bovengrond is nu gelukkig vochtig, de groenbemester is goed gekiemd. Bijna alle grond is begroeid. Dat is belangrijk om geen voedingsstoffen te verliezen in de winter. Twee jaar geleden was het juist heel nat.  We willen graag nog beter voorbereid zijn op het extreme weer, want voedsel is er altijd nodig.  Daarom willen we principes van het voedselbos en de permacultuur gaan toepassen. Het liefste nog deze winter omdat het heel belangrijk is. We zijn daar nu plannen voor aan het maken. een klein begin zijn de kippen. Zij kunnen een rol gaan spelen in de tuin om schadelijke insecten weg te pikken en grond voor te bereiden om in te zaaien. Het doel is een veel grotere biodiversiteit waardoor er veel meer bloemen, insecten en schimmels en bacteriën komen die er voor zorgen dat de bodem en de gewassen gezond blijven en beschermd zijn tegen overmatige zon en slagregens.

groeten Pieter, Julia en Ilse

1persoons 2pers.pakket Gezinspakket
radicchio veldsla veldsla
zuurkool zuurkool zuurkool
andijvie andijvie andijvie
spitskool of groene kool spruiten spitskool of groene kool
prei prei prei
bietjes bietjes bietjes
Fruit uitbreiding label
• Appel Elstar cherrytomaat
• Banaan oesterzwammen
• Mandarijn
• Sinaasappels

 

 

OPEN DAG

04 september 2018

Op zondag 16 september 2018 van 11:00 tot 16:00 uur houdt tuinderij de Guit en heel Landgoed Bleijendijk  open dag. We geven rondleidingen door de tuin en de winkel van de  Guit is open.  Grijp de mogelijkheid te zien, te horen, te beleven en te proeven wat het landgoed, dat normaal niet publiek toegankelijk is, allemaal te bieden heeft. Klik hier voor de flyer van de open dag.

Om 12:00 uur zal het recent gerestaureerde bakhuisje officieel worden geopend door de voormalig eigenaresse van het landgoed; Anneke Teulings. De pizza’s die door de biologische bakker Gerard Hardeman uit de houtgestookte oven getoverd gaan worden, smaken vast heel goed.

Boerderij Bleijendijk zal de primeur uitbrengen van de Goudse ‘Bleijendijker’ kaas. Heerlijke jonge biologische kaas van de melk van Boerderij Bleijendijk. Tijdens de open dag is de 24 uurs boerderijwinkel ook open en kunnen mensen zich laagdrempelig inschrijven voor de eeuwige toegang tot de biologische producten. Verder zijn de vlees- en zuivelproducten van de boerderij te proeven en kan er een kijkje genomen worden in de (melk-)stallen van de boerderij.

Tuinderij de Guit geeft die dag rondleidingen over de tuin en uitleg over het nieuwe ‘zelfoogst’ systeem. De geitjes kunnen worden geaaid en er is informatie over de zorg voor jongeren die het bedrijf verleent. De winkel is dan ook open.

Op de centrale weide ’t Juffrouwsweitje zijn biologische hapjes en dranken te verkrijgen en zijn er weer verschillende activiteiten zoals het metaaldetectiespel en een miniworkshop ‘Zie de wereld door de ogen van een paard’ (klik hier voor meer info), kunnen jong en oud weer creatief met materialen uit de natuur bezig gaan, evenals popcorn bakken en is er informatie te vinden over de verschillende accommodaties op het landgoed. Vragen over het wildbeheer, de imkerij en kruiden kunnen die dag ook gesteld worden aan jager en imker, de kruidenvakvrouw en de prachtige oloïdes; de bij Bleijendijk passende vorm, is eveneens te verkrijgen.

Vanaf deze weide starten ook de rondleidingen met verschillende thema’s als groenbeheer, achtergrond landgoed, boomsprookjes en natuur. Hou het krijtbord op het veld in de gaten voor de verschillende vertrektijden.

Om 13:00, 14:30 en 15:15u starten de volgende instapworkshops in de workshopruimten het Jagershuis en in de Koestal (alleen binnendoor over het landgoed te bereiken die dag)..

Jagershuis :
13:00 -14:15u  Foundation For Higher learning omschrijving volgt nog

14:30 – 16u Mark van de Leur en Uma; Yogaconcert & Groepshealing in het thema ‘Licht in Bleijendijk’ (max 12 p per sessie)

Koestal: 
13:00-14:15u Désirée de Vries; Yoga sessie. omschrijving volgt nog

14:30 – 15:10u  Martijn Bekers; Klik hier voor de omschrijving van de sessie
15:15- 16u         Martijn Bekers; Klik hier voor de omschrijving van de sessie

Stichting Natuureducatie Bleijendijk is weer actief in de boshut voor de kleintjes, waar medaillons gemaakt kunnen worden en spinnenwebben geknutseld. Uiteraard zijn de vrijwilligers er om vragen over het natuuronderwijs en de prachtige programma’s die er per seizoen weer worden voorbereid te beantwoorden. Onderdeel van het team worden kan uiteraard ook.

Verder kan er de hele dag vlot gevaren worden op de Essche stroom en de huifkarren rijden over het hele landgoed om iedereen alles te kunnen laten zien. Men kan te voet, met de fiets of met de huifkar (zonder hond) over het landgoed gaan, parkeren is buiten het landgoed langs de Oude baan. De 1e, 2e, en 3e ingang langs de Oude baan zijn open.

Entree is 2 euro voor volwassenen, kinderen zijn gratis. Neem ajb geen honden mee!

Pinnen kan, graag zelfs!

Aardappels rooien

04 augustus 2017

Aardappels rooien

Het is weer zo ver. De aardappels worden gerooid en wel op vrijdagochtend 20 juli. We beginnen om 7.00 uur vanwege de warmte, maar later in de ochtend ben je ook van harte welkom. Neem kinderen familie en vrienden mee want het wordt natuurlijk weer heel gezellig!

 

tot dan! Groeten Pieter en Julia

 

weekbericht

26 oktober 2016

Vleespakketten Boerderij Bleijendijk

Op onze bioligische melkveehouderij houden wij koeien van het ras montbeiliarde. Een prachtige koe, die goed melk geeft, maar daarnaast ook geschikt is om te slachten voor kwalitatief mooi vlees. Af ent toe slachten wij een koe en verkopen wij dit aan huis in de vorm van vleespakketten. Wij willen jullie graag laten weten dat er per 26 november pakketten beschikbaar zijn omdat melkkoe 6980 naar de slager is gebracht. De koe is geslacht bij Van Ginhoven in Tilburg, een biologische slagerij.

De pakketten kosten 65,- . Ze verschillen enigszins qua samenstelling, maar zijn allen 5 kilo en van dezelfde waarde.

Wat er zoal in de pakketten zit:

Rundersaucijzen 125 gram Rundergehakt 250 gram Hamburgers 100 gram  Tartaar 90 gram Tournedos  Biefstuk Baklappen  Biefpuntjes Entrecote  Ribeye Ribstuk  Braadstukken Runderlappen  Sucade Soep-hacheevlees  Schenkel Mergpijpje

Alles is netjes verpakt. Meestal in porties van 2 personen. Het is ongeveer een klein diepvrieslaatje vol qua volume.

Mocht je graag een vleespakket willen kopen, dan mag je dit kenbaar maken via een mailtje naar boerderij@bleijendijk.nl met daarin je naam en het aantal pakketten dat je zou willen bestellen. We stemmen dan graag met je af wanneer je het pakket op zou kunnen komen halen. Je mag het geld vooraf overmaken naar NL40 TRIO 0198122012 ten name van Boerderij Bleijendijk (graag je naam, vleespakket koe 6980 vermelden).

 

We horen graag van je,

Vriendelijke groet, Rob & Marjolein Boerderij Bleijendijk

15 november

Appels appels appelsap….Bestel!

Vorige week is een deel van de appeloogst naar de perser gebracht. Het is geperst en we hebben het nu opgehaald.

Het is altijd spannend hoe de mix uitpakt, maar het is heerlijk fris appelsap geworden! We hebben het in kartonnen pakken laten doen van 3 liter en 5 liter. De pakken zijn lang houdbaar, ook als ze open zijn, je hoeft ze niet koel te zetten. Er zit een kraantje op. Tappen gaat heel makkelijk. In de winkel te koop, of op bestelling.

3 liter appelsap 6,75

5 liter appelsap 9,50

Mail ons uiterlijk maandagochtend 8 uur en we zetten het voor je klaar op het afhaaladres! Het wordt verwerkt in de volgende rekening.

We willen graag meer sap verkopen, weet je een kantine of restaurant waar ze het graag schenken dan laten we het graag een keer proeven. Laat het ons weten!

 

Ook weer moesappels te koop. Hele mooie kwaliteit. Heerlijk voor de appelsmoes of taart.

2,5 kg 4,00

5 kg. 7,50

10 kg 12,50

10102016131

Beste abonnee,

De schoffel hangt al bijna ingevet in de schuur, alleen in de kas kunnen we de veldsla nog schoffelen. Tijd voor andere zaken.

Het teeltplan voor volgend jaar pakken we aan, wat willen we anders. Een beetje meer broccoli, een beetje minder chinese kool bijvoorbeeld. Gaan we weer groene paprika en peterselie telen? Dit jaar voor het eerst niet gedaan, wat vonden jullie er van. Heb je ze gemist? Laat het ons weten!

Groenlof

We hebben nogal intensief bezoek gehad van de reeën en de sporen die ze na hebben gelaten zijn niet te missen. Flinke happen hebben ze uit de groenlof genomen. Helaas. De kop is er af. De groenlof die nog enigszins lengte heeft daar snijden we de koppen van bij en doen we in het pakket want het is wel erg zonde om ze weg te gooien. Een beetje romantisch is het ook wel dat de reeën zich er tegoed aan hebben gedaan. Ongeveer 1/3 is aangegeten, de rest hebben we gered met een net erover.

 groeten Pieter en Julia

 

Bericht van het land 11 juli

28 juli 2016

Het is een raar seizoen, voor het gevoel is het nu zomer, op het land lijkt het wel lente. Het land hebben we na ‘de moesson’ weer klaar kunnen leggen om te planten en te zaaien. Het is net voorjaar. Helemaal niet dat weelderige wat je anders in deze tijd hebt. De gewassen en ook het onkruid hebben te lijden gehad onder de stortbuien en de dichtgeslagen grond. Het is heerlijk om de planten te zien opknappen na het schoffelen en land wat lag te wachten in gebruik te kunnen nemen. Ik heb er een gedicht aan opgedragen. Vanuit de ogen van de tuinder bezien, zie onder.

Een rondje door de tuin leverde een mooie mandala op van wat je er zoal vind in deze tijd. ‘ode aan de tuin’ een foto:

ode aan de tuink

Vandaag is de herfstprei geplant, we zijn trots op de prachtige planten die dankzij mulchen mooi groot en gezond zijn geworden. We hebben gras tussen de planten gelegd en als proef een stukje niet gedaan. Daar zijn we wijzer van geworden. Echt veel mooiere planten waar gras tussen ligt.

Deze week de laatste rode bessen in het fruitpakket. De oogst was prima dit jaar.

We hebben een nieuw ras sperziebonen waar we lachend van plukken! Prachtige mooie grote bonen. We hebben vorig jaar zaad gewonnen dus dit ras houden we er in!

De courgette komen nu lekker op gang, ze doen het goed met water en warmte. En voorlopig is er vocht genoeg. Mooie slanke lange courgette.

De tuinbonen verwachten we de laatste keer te plukken, dus nog een keer genieten ervan….

Als de zomer er dan is

Ja, ik zie grond die opdroogt!

droog

dat zacht korrelige

oplichtende zand

de schoffel die vlijtig door de aarde glijd

vlak langs gekoesterde groente-rijen.

het tikken van wat meedogenloos wordt afgesneden

bevredigend

te weten

van dat herademen daarna

ik kijk om

in de zon laten ze de kopjes al hangen

het is gedaan

de trekker start in de schuur

Pieter stuurt richting

het in beslaggenomen land

het uur is geslagen

zwaar klinkt het

machtig klieft het ijzer de aarde

stroomt langs metaal

in het kielzog

een ordelijke zee van verstarde golfjes

en verdrinkend onkruid

opnieuw is het tijd

het land ligt klaar.

 

Prachtige sla uit de volle grond

21 juni 2016

Sla, andijvie, spinazie, paksoi en bosui gaan we morgen oogsten, verder komen de asperges van het Aailand en de bosbiet en de koolrabi van tuinderij de Es uit Haaren.

Op de foto in de bijlage zie hoe mooi de sla in de volle grond al is!

We zijn nu druk met schoffelen en wieden, dit is fantastisch weer daarvoor! Er wordt weer sla en paksoi geplant en uitjes gepoot.

Verder worden de pompoenen gezaaid door Matthijs en de jongeren met een zorgvraag die bij ons werken. dat is een vaste klus die ze jaarlijks doen.  Dat wordt met heel veel aandacht en plezier gedaan.

De pastinaak is toch goed opgekomen! Deze week gaan de stagiaires ze wieden. Doordat bio ‘in ‘ is hebben we vaak stagiaires, veel jonge mensen willen graag kennis maken met het werk op het land.

Andijvie en eikebladsla

Nieuwsbrief

Meld je aan met je mailadres en ontvang onze nieuwsberichten in je mailbox: