bericht van het land en pakketsamenstelling week 29

15 juli 2019

Beste abonnee,
De tuin is op z’n minst lekker opgefrist van de regen. Er is 10 mm gevallen, niet veel maar we zijn er wel heel blij mee. Op de foto zie je een van onze bloemrijke permacultuur bedden en daarnaast het aardappelveld. De aardappels staan er fantastisch op, je ziet hoe weelderig het loof is. We beginnen met rooien en we hebben vanaf deze week weer onze eigen aardappels in het aardappelpakket. Dat zal tot ruim in het volgende jaar het geval zijn want we verwachten een prima oogst. De kwaliteit is goed, een prachtige gladde schil en de knollen zijn flink. We beginnen met het ras Agria, die is nu groot genoeg om te rooien. Een veelzijdige aardappel, lekker om te bakken of te frituren maar ook om stamppot van de maken. Kook je hem niet te lang dan blijft hij heel, ideaal dus! Deze maand kost hij nog 2,50. Vanaf augustus zakt de prijs naar 2,00 euro, doe je voordeel met deze heerlijke aardappel en laat wekelijks 1,2,  3 of 5 kg meekomen met je groentepakket. Je kunt het doorgeven via de mail. Je aardappelpakket kan meteen ingaan. Uiteraard ligt hij vanaf nu ook te pronken in onze winkel!
De tomaten, een deel van de komkommers en de  aubergines in het pakket komen uit de kas van de Es uit Haaren. De broccoli en het fruit kopen in bij de biogroothandel. (Vorige week hebben we de allerlaatste rode bessen van dit seizoen geplukt. ) Verder is alles van ons land.

Inhoud van het pakket van deze week
1 Persoons: spitskool, broccoli, sla, bosbiet, sperziebonen,
2 Persoons: courgette, broccoli, sla, bospeen, snijbiet, tomaten,
Gezinspakket : aubergine, broccoli, sla, bospeen, tuinbonen, paprika,
Uitbreiding label: cherrytomaten, komkommer,
Fruit: belle bio, peren, aardbeien, ananas,

bericht van het land week 28

08 juli 2019

 

Beste abonnee,

We hebben weer kuikens van onze kippen.  Een kleine kip die steeds wist te ontsnappen had een plekje onder de lindes gevonden, midden in de tuin, waar ze is gaan broeden. 10 prachtige kuikentjes zijn uitgekomen! Ze struinen de hele dag rond bij de lindes en tussen de courgette, op de foto zie je een kuikentje op de moederkip zitten. Een mooi gezin dat woont onder de lindes! Dan hebben we straks gezonde kippen er bij van eigen opfok. De haantjes worden in het najaar geslacht. Het is nog afwachten hoeveel het er zijn, het verschil kun je later pas zien.

De droogte maakt de oogst soms wat karig. Dat is nu vooral te merken aan de bonen. De porties zijn daarom wat kleiner dan normaal en de sla is klein gebleven maar moet nu echt geoogst anders gaat hij schieten; bloemen maken, en dat kun je hem niet meer eten. Toch hebben we volop courgette, bieten en worteljes. De pompoenen staan er veelbelovend bij ondanks dat die niet beregend is. De bloemkool kopen we elders, die kunnen we niet telen op onze grond en de aubergines ook.

Deze week in het pakket:

1 Persoons: courgette, aubergine, sla, waspeen, bosui of venkel, sperziebonen,
2 Persoons: spitskool, bloemkool, sla, bietjes , tuinbonen, aubergine,
Gezinspakket : courgette, bloemkool, sla, bietjes , tuinbonen, sperziebonen,
Uitbreiding label: champignons, bosui,
Fruit: belle bio, nectarines, meloen, bessen,

bericht van het land en pakketsamenstelling week 20

01 juli 2019

Beste abonnee

We waren zo blij met de regen, nu smachten we al weer naar meer.  Het is extreem droog in de tuin. verschillende gewassen zijn aan het verdrogen. Het is niet bij te houden met beregenen. De harde wind erbij maakt het nog erger. We hebben dit in 25 jaar niet eerder meegemaakt.

We kunnen niet zaaien, het zaad kiemt immers niet.  We willen nog de laatste worteltjes en bietjes zaaien.

We zien aan de boomstroken dat daar het vocht wel wordt vastgehouden, dat is zeer verheugend om te zien. De struiken staan er heel goed bij en de meeste kruiden en bloemen ontwikkelen zich goed. We onderzoeken hoe we dit principe ook in de groentebedden kunnen toepassen. Groenten groeien niet goed tussen houtsnippers. Gemaaid gras zou heel geschikt zijn. We weten alleen niet hoe we daar aan moeten komen en dat is niet het enige struikelblok. We staan niet alleen met deze problemen. Het is fijn om mensen te spreken die er ervaring mee hebben en samen oplossingen te zoeken. Er is altijd weer een nieuwe weg!

Deze week ondanks de droogte de eerste sperziebonen in het pakket. De opbrengst is matig, dus ze zitten nog niet in alle pakketten, maar er komt meer! De tomaten en paprika komen uit de kassen van Oirschot Organics, De rest van de groenten komen van ons land.

Frank, onze stagiair van Warmonderhof, wat zijn we blij met hem!

 

pakketsamenstelling van deze week:

1 Persoons: venkel, tomaten, sla, snijbiet, tuinbonen, bosui,
2 Persoons: courgette, tomaten, sla, waspeen, tuinbonen, sperziebonen,
Gezinspakket : venkel, tomaten, sla, waspeen, tuinbonen, bosui,
Uitbreiding label: paprika, avokado, komkommer,
Fruit: belle bioappel, peren, bananen, bessen,

bericht van het land en pakketsamenstelling week 26

24 juni 2019

Beste abonnee,

Er is al weer heel veel te oogsten! Het hele pakket gevuld t/m de bessen in het fruitpakket. Daar doen we het voor. We gaan binnenkort wel tomaten en paprika inkopen. Die telen we zelf niet maar we willen het graag in het pakket doen. Er is dus volop oogst en we zijn ook nog volop aan het zaaien en planten. sperziebonen, rucola, sla, venkel.

De tuinbonen hebben veel last gehad van luizen en ze zijn daardoor wat aan de kleine kant, maar niet minder lekker!

De boomstroken in de tuin die we deze winter hebben geplant worden heel mooi. Er komen heel veel bloemen op. Het wordt bloemrijk en daarmee komen ook heel veel insecten, en dat is precies wat we wilden. Natuurlijk staan de lindes midden in de tuin nu ook in volle bloei. Het is een genot om in de tuin te zijn zelfs op zondag een wandelingetje is heerlijk. We komen terug met onze armen vol aardbeien, bessen en kruiden. Een waar paradijs, en dit is nog maar het begin. De eerste perzik hebben we zien hangen. Dus dat belooft wat! Stel je voor, over een paar jaar eigen perziken in de fruitpakketten!

Deze week in het pakket

1 Persoons: courgette, rucola, sla, waspeen, tuinbonen,
2 Persoons: spinazie of snijbiet, radijs, sla, bietjes, tuinbonen, spitskool,
Gezinspakket : courgette, radijs, sla, bietjes, tuinbonen, spitskool,
Uitbreiding label: bosui, basilicum,
Fruit: Royal gala, sinaasappels, watermeloen, bessen,

 

bericht van het land en pakketsamenstelling week 25

17 juni 2019

Beste abonnee,

Wat hebben we heerlijk veel water gehad! De gewassen staan er stevig bij! Het iele en bleke is over, wat een genot!  De tuinbonen hebben zwaar te kampen gehad van de luizen, iets waar we eigenlijk nooit last van hebben. De planten zijn heel klein gebleven en ook de bonen. De oogst komt nu pas op gang. De laatst gezaaide tuinbonen beloven meer! Die staan er fris bij. De kroppen sla springen van het veld. We kijken even hoe het oogsten gaat maar als er genoeg is doen we 2 kroppen voor de prijs van 1 in de pakketten.  De bietjes en wortels blijven nog achter in groei. Ook die zullen nog lekker doorgroeien.  De courgette zijn ook volop in produktie dus die zullen regelmatig in het pakket zitten. Het begint nu echt leuk te worden!

 

deze week in het pakket:

1 Persoons: chinese kool, sla, bietjes, tuinbonen, spinazie,
2 Persoons: uien, chinese kool, sla, waspeen, venkel, courgette,
Gezinspakket : uien, chinese kool, sla, waspeen, venkel, spinazie,
Uitbreiding label: selderij/peterselie, cherrytomaatjes,
Fruit: royal gala, abrikozen, bessen,

Bericht van het land week 24

10 juni 2019

Beste abonnee,

De geiten hebben zichzelf geleerd om over de heining te klimmen waardoor we nu onze handen vol hebben om ze binnen de heining te houden.

En zoals vorige week al voorspeld hebben we gelukkig regen wat voor de planten erg welkom is. Je ziet de tuin groener worden en de gewassen groeien. Deze week de prei geplant en hopelijk slaan ze allen goed aan. Daarnaast iets nieuws: we hebben namelijk voor het eerst bataat geplant en zijn erg benieuwd naar het resultaat. De regen brengt groei met zich mee en dat geldt niet alleen voor de gewassen maar ook het onkruid, ook wel bijkruid genoemd, openbaard zich explosief. Dit betekent veel wieden en schoffelen.

Dus dit echte Hollands weer brengt dat we met veel plezier veel in de tuin vertoeven om mooie gewassen met veel smaak.

Smakelijk eten!

Van ons land: koolrabi, spinazie, sla, rucola, bosui, radijs

pakketsamenstelling:

1 Persoons: spitskool, sla, rucola, venkel, courgette
2 Persoons: koolrabi, bloemkool, sla, bosui, venkel, spinazie
Gezinspakket : spinazie, bloemkool, sla, rucola, venkel, courgette
Uitbreiding label: radijs, champignons
Fruit: elise appels, peren, sinaasappels, bessen

Bericht van het Land wk23

03 juni 2019

Beste abonnee,

Bij deze de pakketsamenstelling van deze week:

1 Persoons: tomaten, waspeen, sla, bosui, koolrabi
2 Persoons: tomaten, waspeen, sla, radijs, bietjes, spitskool/paksoi
Gezinspakket : tomaten, waspeen, sla, bosui, koolrabi, spitskool
Uitbreiding label: rucola, knoflook
Fruit: elise, peren, aardbeien, perziken

 

bericht van het land week 22

27 mei 2019

Beste abonnee,

Er is ander weer op komst. We zien de wolken zich opstapelen, en ruiken al bijna de regen op de aarde. Ja, dat is een verlossing! Het is erg droog. Sommige gewassen kunnen er slecht tegen. Gelukkig groeien de wortels en de sla en snijbiet gestaag door! De bloemen in de boomstroken kiemen. onder de houtsnippers die we hebben aangebracht tussen de struiken blijft het vochtig, dat is mooi om te zien.

Op de foto zie de paksoi die is doorgeschoten. Hij heeft bloemen en binnenkort maakt hij ook zaad. Dat is het bijzondere aan de koolsoorten, ze kunnen razendsnel zijn. Raapsteel en rucola zijn in 4 weken oogstklaar, radijs iets later. daarna gaan ze ook meteen ‘schieten’: ze maken een stengel en vervolgens bloemen. De bijen zijn er dol op dus we laten ze meestal een poosje staan. de bloei duurt enkele weken. Dan nog een paar weken en je kunt het zaad oogsten. Veel gewassen bloeien pas het volgende jaar zoals bieten wortels en prei.

Van ons land: Spinazie, radijs, koolrabi, venkel, sla, bosui mmmm!

pakketsamenstelling:

1 Persoons: spinazie, courgette, sla, paksoi, venkel, bietjes,
2 Persoons: koolrabi, courgette, sla, chinese kool of spitskool, bloemkool, radijs,
Gezinspakket : venkel, courgette, sla, paksoi, bloemkool, radijs, bietjes,
Uitbreiding label: bosui, champignons,
Fruit: elise, peren, sinaasappels, aardbeien

bericht van het land, week 21

20 mei 2019

Beste abonnee,

Er is weer veel geplant! Op de foto zie je Pieter op de plantmachine, daarachter zitten de planters die de plantjes op de band van de machine zetten, het is een gezellige klus, bij iedereen populair. Je doet veel werk met weinig moeite, dat kan niet altijd gezegd worden in dit vak! Deze foto is van 2 weken geleden. Inmiddels is dit plantgoed al lekker aan de groei. De natuur is al veel verder, de beuken op de achtergrond staan nu vol in blad. We zijn wel al aan het beregenen. Het is erg droog, we verlangen naar veel regen. De beetjes die vallen zijn niet te moeite.

De oogst komt lekker op gang. Sla, radijs raapsteeltjes, peterselie, paksoi, andijvie, spinazie, het is er allemaal volop. Sommige groenten, bv spinazie daar zit soms luis in. als je ze even  in een bak met water en zout zet kun je ze er daarna uitspoelen. We sorteren zoveel mogelijk er uit. Maar helaas lukt niet alles, je kunt het moeilijk zien.

1 Persoons: radijs, broccoli, sla, paprika, prei, waspeen,
2 Persoons: spinazie, broccoli, sla, paksoi, prei, waspeen,
Gezinspakket : radijs, broccoli, sla, koolrabi, raapsteel, waspeen,
Uitbreiding label: bosui, peterselie,
Fruit: topaz, blauwe bessen, watermeloen, bananen, 0,

bericht van het land week 20

13 mei 2019

Beste abonnee,

Vandaag zijn de pompoenen gezaaid, de kans op vorst is nu heel klein, tegen de tijd dat ze gekiemd zijn kunnen ze onbevreesd groeien. Ze worden met speciale zorg gezaaid door de jongeren met een beperking die hier werken. Daardoor kiemen ze geweldig. Dat gebeurt ook met de tuinbonen en onze ervaring is dat de gewassen dan geen last hebben van plagen zoals muizen en vogels. Dat is toch een wonder! Op de foto zie je de versierde schaal waar de zaden van tevoren in worden gelegd. De bloemen worden geplukt in de tuin. Het is een ode aan het zaad en de natuurwezens die alle groeiprocessen verzorgen. Hoe meer we genieten van deze rijkdom, hoe meer we deze natuurwezens voeden. Onze vreugde over de natuur is voedsel voor deze wezens. Dat klinkt misschien vaag maar het harde fijt is dat we jaar in jaar uit vraat van muizen en vogels in het zaad hadden. Dat is verleden tijd. Als we een keer ‘gewoon’ zaaien, dan gebeurt weer hetzelfde als toen. Zaden kiemen slechter en worden aangegeten door muizen en vogels en de oogstbare tuinbonen worden uit de peulen gepikt.

We nemen de zaden in onze handen en laten ze door de vingers glijden, dat is een heerlijk gevoel. En het zaaien zelf gebeurt rustig en met aandacht en liefde. Een gouden tip!

En er is weer plek voor enkele jongeren, zeg het voort!

paksoi tips: wokken, door de bami, witte delen fijnsnijden door de salade. op onze receptenpagina nog meer recepten!

1 Persoons: raapsteel, venkel, sla, andijvie, paksoi, uien,
2 Persoons: uien, venkel, sla, andijvie, paprika, pastinaak,
Gezinspakket : spinazie of raapsteel, venkel, sla, andijvie, paksoi, pastinaak,
Uitbreiding label: stengelui, avokado,
Fruit: topaz, aardbeien, sinaasappels, peren

 

deze week in het pakket: (kan nog wat veranderen)

1 Persoons: raapsteel, venkel, sla, andijvie, paksoi, uien,
2 Persoons: uien, venkel, sla, andijvie, paprika, pastinaak,
Gezinspakket : spinazie of raapsteel, venkel, sla, andijvie, paksoi, pastinaak,
Uitbreiding label: stengelui, avokado,
Fruit: topaz, aardbeien, sinaasappels, peren

Nieuwsbrief

Meld je aan met je mailadres en ontvang onze nieuwsberichten in je mailbox: