bericht van het land en pakketsamenstelling week 19

09 mei 2022

Beste abonnee,

Beste abonnee, op de foto zie je de appelbomen in bloei. Je ziet ook een appeltje dat al ‘gezet’ is; het verdikte steeltje wat boven de bloemen uitsteekt. De bloemblaadjes en kroonblaadjes zijn er al afgevallen en de verdikking wijst erop dat het proces goed is verlopen en het vruchtje aan de groei is. rechtsonder zie je de jonge sla staan. In de tuin worden groenten afgewisseld met ‘boomstroken’. Daar groeien bomen struiken kruiden en bloemen. Het is mooi hoe de kruiden uitlopen en de eerste bloemen bloeien. En natuurlijk het fruit wat er in staat. De bessenstruiken hangen vol met piepkleine besjes. dat belooft een mooie oogst! Wat een heerlijk jaargetijde!

Deze week de eerste andijvie van eigen teelt, uit de kas, samen met de sla.  De paksoi komt al uit de volle grond. De asperges komen van het Aailand uit Ammerzoden. Het zijn groene asperges.

groeten Pieter Julia en het team.

 

Inhoud pakket deze week, inhoud kan nog wijzigen
1 persoonspakket: bieten, paksoi, sla, asperges, andijvie
2 persoonspakket: bieten, uien, sla, asperges, andijvie, witlof
Gezinspakket: winterpeen, sla, asperges, andijvie, witlof
Uitbreiding label: rabarber, rucola
Fruit: elstar /idaret, conference, mandarijnen, banaan

Bericht van het land & pakketsamenstelling wk 18

03 mei 2022

Beste abonnee,

Wat een week hebben we achter de rug! Heerlijk voor de vakantievierders onder ons, maar ook heerlijk voor de tuinder. Het onkruid krijgen we er namelijk met al deze zonneschijn makkelijk onder; de tuin ligt er dan ook prachtig bij. Voor de meeste gewassen is het tóch te droog. Ze ervaren dan makkelijk stress, waardoor ze kunnen gaan doorschieten (spinazie/venkel). Ook het jonge plant- en zaaigoed wil maar wat graag water. Vandaar dat er regelmatig beregend en gewerkt wordt tot en met het laatste daglicht.

Pieter is momenteel bezig met het veredelen van raapsteel zaad. Hij heeft deze onlangs ingezaaid en gaat hier later de beste uit selecteren. Een heel (leuk) proces!

Gisteren zijn ook eerste stamslabonen (Marona) gezaaid. Jawel, uit de opbrengst van vorig jaar gewonnen!

De piepers komen tijdelijk van elders. De vroege aardappelen uit eigen bodem hebben nog eventjes nodig, dus daar mogen we nog wat geduld voor hebben.  De paprika’s komen deze week van collega teler Bonnaterra en de prei van De Heerlijke Oogst, beiden uit Oirschot.

Inhoud pakket deze week, inhoud kan nog wijzigen
1 persoonspakket: waspeen, raapsteel, prei, radijs, sla
2 persoonspakket: winterpeen, raapsteel, spitskool, paprika, sla, venkel
Gezinspakket: prei, bieten, spitskool, paprika, sla, venkel
Uitbreiding label: kiemen, avocado
Fruit: elstar /idaret, conference, sinasappels, kiwi

Mooie week gewenst!
Warme groet,
Team Guit

Bericht van het land & pakketsamenstelling

25 april 2022

Beste abonnee,

De állereerste oogst van het jaar lag afgelopen zaterdag reeds in onze winkel.  Dit is altijd een erg mooi moment, een moment van trots, een moment waar we hier op de tuinderij tijden naar uit hebben gekeken. Een aftrap van een overvloedig oogstseizoen. Maar waar geoogst wordt, wordt ook gepland (zie foto).  Met deze plantmachine planten we de perspotjes in de volle grond. De planters zetten de potjes op een mini lopende band en de machine laat vervolgens het plantje vallen op de vooraf ingestelde afstand. Het is een precisiewerkje, maar heel leuk om te doen. Iedereen geniet, zichtbaar, met volle teugen.

De raapstelen en de paksoi komen uit de onze kas. De raapstelen zijn van een zaadje in slechts 3 weken (!) uitgegroeid tot een oogstrijp gewas. Dit is natuurlijk te danken aan al die zonneschijn. Ook de raapsteel is een ontzettend gezonde groente. Zélfs omega 3 vetzuren.

Deze week heeft vindt iedereen courgette in de groentetas. En paar leukigheidjes over de courgette:
* ze worden geoogst als ze nog niet rijp zijn * courgettes bevatten veel meer vitamines en mineralen dan familielid de komkommer * het woord courgette is een verkleinwoord van ‘courge’ wat in het Frans pompoen betekent.

Een hele fijne (vakantie)week gewenst!
Groetjes team De Guit

Inhoud pakket deze week, inhoud kan nog wijzigen
1 persoonspakket: courgette, paksoi, broccoli, aardpeer, sla
2 persoonspakket: courgette, paksoi/rucola, broccoli, koolrabi, sla, bleekselderij
Gezinspakket: courgette, waspeen, broccoli, koolrabi, rucola, bleekselderij
Uitbreiding label: kastanjechampignons, raapsteel
Fruit: elstar /idaret, grapefruit, mandarijnen, bananen

 

Bericht van het land & pakketsamenstelling

18 april 2022

Beste abonnee,

Allereerst een vrolijk Pasen allemaal!

Afgelopen zaterdag waren we hier op de tuinderij al helemaal in de paasstemming. En wat was het een fijne dag. De zon scheen voluit en er werd volop gezocht naar de verstopte kunstig geschilderde eieren. Er werd meer gevonden dan alleen eieren. Een waar nestje pasgeboren mereltjes werd ontdekt door een van de jongste eierzoekers. Tóch werden ook niet alle eieren gevonden. In de kas tussen de paksoi en naast de raapstelen, beiden bijna oogst-klaar, lag er nog eentje te wachten.

Deze week heeft iedereen rode biet in het pakket. Wat een mooi en gezond  gewas is dit toch. Wij zijn hier dol op de heerlijke aardse smaak. Een paar feitjes over de biet op een rij:
Eigenlijk bevat de biet alle vitamines en mineralen die je nodig hebt, maar tjokvol zit hij met vitamine B11 (foliumzuur). Dit zorgt voor een actief werkend geheugen en een goede weerstand. Alsof dit nog niet voldoende is, werkt de biet ontstekingsremmend, helpt het de bloeddruk te verlagen en verbetert het de spijsvertering. Een ander leuk feitje is dat het suiker in de biet weinig effect heeft op je bloedsuikerspiegel.

Groeten Dave, Saga en het team

Inhoud pakket deze week, inhoud kan nog wijzigen
1 persoonspakket: rode bietjes, waspeen, prei, rode kool, sla
2 persoonspakket: rode bietjes, winterwortels, prei, rode kool, sla, bloemkool
Gezinspakket: rode bietjes, uien/knolselderij, prei, rode kool, sla, bloemkool
Uitbreiding label: avokado , knoflook
Fruit: elstar /Topaz, kiwis, sinaasappels, blauwe bessen

 

Bericht van het land en pakketsamenstelling week 15

11 april 2022

Beste abonnee, we zijn hier bonenzaad aan het schonen. Het zaad hebben we vorig jaar gewonnen en met deze machine kunnen we het schonen zodat alle resten van de peulen eruit geblazen worden. je kunt aan een hendel draaien waardoor er wind ontstaat. De bonen vallen in een zeef. Zand en steentjes ed vallen er uit. Heel ouderwets maar het werkt fantastisch. vooral de stagiaires  doen het heel graag.

De grond is mooi aan het opdrogen. Tijd om te zaaien en te planten. Vandaag sla en stengelui geplant. Ook de eerste worteltjes die heel mooi zijn opgekomen geschoffeld.

Deze week de eerste sla in het pakket, van Tuin de Es uit Haaren. De spinazie komt daar ook vandaan, genieten!

groeten Pieter, Julia en het team.

 

Inhoud pakket deze week, inhoud kan nog wijzigen
1 persoonspakket: witlof, paprika, witte kool, paksoi, sla
2 persoonspakket: witlof, paprika, witte kool, paksoi, sla, courgette
Gezinspakket: witlof, paprika, witte kool, winterpeen, sla, spinazie
Uitbreiding label: radijs, paprika
Fruit: elstar /idaret, conference, mandarijn, banaan

 

Bericht van het land en pakketsamenstelling week 14

04 april 2022

Welkom Paaseieren zoeken op De Guit zaterdag 16 april. van 11 tot 13 uur.

kosten 5,00 euro per kind incl koffie/thee koek. Leeftijd tot ongeveer 12 jaar. Er is bepekt plek dus wees er snel bij een meld je aan via de mail. (je kunt deze mail beantwoorden)  Vermeld daarbij de leeftijd van de kinderen en het aantal volwassenen dat meekomt ivm met koffie en thee.

Zorg dat je op tijd komt anders zijn veel eitjes al gevonden!

Bleijendijk 1a Vught

Tot dan!

Saga                                                                                                                   Claire

Dave

Beste abonnee, een aantal foto’s van het voorbereiden en spuiten van het biologisch- Dynamische hoornmestpreparaat.  Het preparaat is koemest wat in een koehoorn heeft gezeten en gedurende de winter is ingegraven in de grond, zo’n 50cm diep. De horens  hebben in de koe de functie om levenskracht van de koe terug te stralen in de vertering van de koe. Deze werking maakt dat de mest in de hoorn heel veel vitaliteit uit de aarde kan opnemen. De hoorn neemt de krachten op uit de aarde en straalt ze in de mest. Zo krijg je een zeer krachtig vitaliserend preparaat. In de winter zijn bovendien de levenskrachten in de aarde het krachtigste, (in de zomer zijn die vooral in de plantengroei boven de aarde) vandaar dat de gevulde koehorens in de winter worden ingegraven in de grond. In het voorjaar kan de mest, die dan niet meer naar mest ruikt maar meer naar aarde, verkruimeld worden in een ton met water. Dit wordt rustig en krachtig geroerd zodat er een diepe vortex ontstaat waardoor veel zuurstof in het water kan komen en het preparaat en het water goed gemengd en gevitaliseerd wordt. Dit levert een krachtig levenwekkend bemestingspreparaat op. Door dit te verspreiden over de akkers wordt het land ontvankelijk gemaakt voor de helende kosmische krachten en gevitaliseerd voor de plantengroei. De ervaring is dat het  balans brengt in de tuin en je hebt het gevoel werkelijk iets fundamenteels te geven aan het land. Onderzoek toont aan dat het positieve invloed heeft op oa de bewaarbaarheid van de groenten. Het is fijn om te doen. Iedereen wil wel even roeren zoals jullie zien, dat is mooi want je moet een uur roeren en dat is best inspannend!

Even nog een praktische mededeling:

Wil iedereen graag de lege tassen terugbrengen naar het afhaaladres!

We komen tassen te kort, mn gezinstassen. Wil iedereen de lege tas weer achterlaten op het afhaaladres. We komen nu tassen te kort. Dankjewel!

groeten Pieter, Julia en het team.

Inhoud pakket deze week, inhoud kan nog wijzigen
1 persoonspakket: zoete bataat, chinese kool, prei, spinazie, winterpeen
2 persoonspakket: zoete bataat, chinese kool, uien, spinazie, winterpeen
Gezinspakket: zoete bataat, chinese kool, prei, andijvie, pastinaak
Uitbreiding label: avokado, koolrabi
Fruit: elstar /idaret, conference, sinaasappels, kiwis

bericht van het land en pakketsamenstelling week 13

28 maart 2022

Vorige week hebben we weer compost uitgereden.  Iets later dan gewoonlijk maar voor de grond is het goed om niet te vroeg te zijn omdat het dan vaak nog te nat is waardoor je structuurbederf kunt krijgen. Dat wil dus zeggen dat je de grond teveel aanrijd als je er te vroeg met machines op gaat.

We maken zelf compost van alle groente- en onkruidafval uit de tuin maar dat is veel te weinig om aan de behoefte te voldoen. Daarom kopen we ook bij. Op de foto zie je speciale compost, het heet bokashi, die we kopen bij een composteringsbedrijf. Het speciale daarvan is dat er tijdens het proces van compostering gebruik wordt gemaakt van zgn. Effectieve micro-organismen die een fermentatieproces op gang brengen in de composthoop. Daardoor blijven er meer waardevolle stoffen behouden die voor de grond waar ze gebruikt worden goed zijn. Het bodemleven wordt hiermee geactiveerd zodat er een rijk bodemleven kan ontstaan. Wij gaan er van uit dat dan de planten gezond kunnen groeien, weerbaar zijn en voedzaam.

groeten Pieter, Julia en het team

 

Inhoud pakket deze week, inhoud kan nog wijzigen
1 persoonspakket: bietjes, knolselderij, uien, broccoli, raapsteel
2 persoonspakket: bietjes, knolselderij, prei, broccoli, raapsteel
Gezinspakket: bietjes, winterpeen, zuurkool, broccoli, raapsteel, uien
Uitbreiding label: komkommer, paprika groen
Fruit: elstar /idaret, conference, mandarijnen, bananen

21 maart 2022

Beste abonnee, vandaag hebben we de laatste prei geoogst. Voldoende voor deze week en volgende week en daarna hebben we alleen nog aardappels, alles moeten we verder inkopen helaas. Gelukkig heeft de Es uit Haaren nog winterpostelein in de kas staan en kunnen we witlof betrekken uit het dorp zeeland.

Op de foto zie je dat het land nog kaal is. Toch kiemen de tuinbonen en is er sla andijvie en paksoi al geplant in de volle grond, alles afgedekt tegen de vorst en om de oogst enigszins te vervroegen. Deze week wordt er bemest en met deze temperaturen gaat het hard.  We hebben wel regen nodig want met iedere grondbewerking droogt de bodem razendsnel uit. Dus een gebedje voor regen is welkom, bedankt al vast!

groeten Pieter, Julia en het team.

 

Inhoud pakket deze week, inhoud kan nog wijzigen
1 persoonspakket: veldsla, witlof, prei, champignons, winterpeen
2 persoonspakket: winterpostelein, witlof, spitskool, champignons, winterpeen, bloemkool
Gezinspakket: veldsla, witlof, prei, champignons, spitskool, knolselderij
Uitbreiding label: kiemen , stoofpeer
Fruit: appels conference, sinaasappels, blauwe bessen

bericht van het land en pakketsamenstelling week 11

14 maart 2022

Beste abonnee, op de foto zie je  bloemen van de honingbes. Hij bloeit al! Een hele vroege bessensoort dus. De warmte en het vele licht lokt alles uit z’n winterslaap en Sjanneke de pony is haar wintervacht  nog niet kwijt maar kan geen jas uit doen zoals wij…zweten dus! Het verlies van vacht hangt vooral samen met de lengte van de dagen. De natuur is niet heel vroeg volgens mij ondanks dat we zo’n warme winter zouden hebben gehad. Ik ben het daar niet mee eens. Het heeft weliswaar nauwelijks gevroren maar de temperatuur was ook niet hoog. Normale winters hebben meer schommelig waardoor prei veldsla en winterpostelein in de warmere periodes door groeien. Dat was deze winter niet het geval, daar was de temperatuur meestal te laag voor: onder de 5 graden. Dus het gemiddelde temperatuur was hoog maar voor de natuur ‘voelt’ dat niet zo en voor de tuinder dus ook niet. Voor de schaatser ligt dat natuurlijk anders!

 

groeten Pieter Julia en het team

Inhoud pakket deze week, inhoud kan nog wijzigen
1 persoonspakket: winterpostelein, venkel, pastinaak, rode kool, broccoli
2 persoonspakket: veldsla, venkel, pastinaak, rode kool, broccoli, prei
Gezinspakket: winterpostelein, venkel, pastinaak, rode kool, broccoli, winterpeen
Uitbreiding label: koolrabi, wortelpeterselie
Fruit: elstar /jonagold, conference, mandarijnen, grapefruit

Bericht van het land en pakketsamenstelling week 10

07 maart 2022

Beste abonnee, de eerste tuinbonen zijn gezaaid in de volle grond. Hier zie je het handmatig ‘leggen’, het  zaaien van de bonen. We gaan deze week ook de eerste worteltjes zaaien. De nachten zijn nog wel flink koud maar daar kunnen ze wel tegen. De grond droogt in elk geval heerlijk op en dat is heel welkom. Morgen zullen we de meeste veldsla snijden uit de kas, dan is er ruimte voor nieuw plantmateriaal zoals sla en andijvie. Er is ook ruimte voor rucola en een beetje raapsteel. Dat klinkt al weer heerlijk voorjaars! We hebben buiten ook nog veldsla staan, hopelijk wordt die groot voordat hij gaat schieten, want met al dat licht gebeurt dat snel. Prei hebben we voorlopig ook nog op het land een aardappels in de schuur ook. Vrijwel alle winterpostelein is vanwege de slakken mislukt deze winter. Dat is wel even pijnlijk hoor!

Voor de boomstroken die je op de foto mooi kunt zien zijn we bezig om er meer bloemen in te zetten, dat betekent meer insecten maar natuurlijk ook meer schoonheid. Het fruit is gesnoeid en nu worden ook de kruiden gesnoeid zodat er weer mooi vers blad komt en de struikjes compact blijven.

We maken een zijsprongetje met aubergine en bleekselderij uit Spanje in het pakket, even voor de afwisseling.  Nu komt de lastigste periode, steeds meer wintergroenten raken op en het nieuwe is er nog niet.  Spoedig komen de eerste bladgewassen uit de glazen kassen van collega’s en daarna weer onze eigen groenten, wat hebben we daar zin in!

groeten Pieter, Julia en het team

Inhoud pakket deze week, inhoud kan nog wijzigen
1 persoonspakket: veldsla, aubergine, winterwortels, paksoi, witte kool
2 persoonspakket: veldsla, aubergine, winterwortels, paksoi, witte kool, bleekselderij
Gezinspakket: veldsla, aubergine, pompoen, paksoi, witte kool, bleekselderij
Uitbreiding label: rode van boskoop, gember
Fruit: elstar /natyra, conference, sinaasappels, bananen

Nieuwsbrief

Meld je aan met je mailadres en ontvang onze nieuwsberichten in je mailbox: