Bericht van het land en pakketsamenstelling van week 4

20 januari 2020

Beste abonnee,

Op de foto zie je een paar van onze kippen lopen tussen de resten van de groene kool. We hebben net het hok met de ren verplaatst (die witte ‘huifkar’ in de verte) dus ze lopen even vrij rond in de tuin. Helaas moeten we ze ook weer opsluiten in de verplaatsbare ren met een net erover omdat anders de buizerd ze opeet. Doordat ze steeds in een stukje van de tuin scharrelen kunnen ze eitjes van schadelijke insecten opeten die achter zijn gebleven op het land. Dat is een belangrijke functie van onze kippen. We merken vooral dat dit in kas, waar ze de eitjes van slakken opeten waardoor we daar nu een stuk minder last van hebben.

Inhoud pakket van deze week
1 Persoons: pastinaak, palmkool, uien, broccoli, rode kool, veldsla
2 Persoons: pastinaak, waspeen, uien, broccoli, rode kool, veldsla,
Gezinspakket : pastinaak, butternut, uien, broccoli, rode kool, veldsla,
Uitbreiding label: knoflook, paprika ,
Fruit: santana pinova elstar, grapefruit, sinaasappels, bananen,

Bericht van het land en pakketsamenstelling week 3

13 januari 2020

beste abonnee,

Het nieuwe seizoen is nu begonnen. We zaaien al tuinbonen! Voorgezaaid in bakken in de kas. Op de foto zie je het zaad, heel divers van kleur. Het groen komt van de groene emmer waar het in zit. De zaden hebben we zelf gewonnen in de zomer door de peulen af te laten rijpen. Als het een zachte winter blijft plukken we dus lekker vroeg tuinbonen!

Deze week zit er weer prei in het pakket. Zo mooi, gezond en dik de preien van 2018- 19 waren, zo dun en aangetast zijn ze nu. Vorig jaar konden we ruime hoeveelheden in het pakket doen, nu is het wat magerder. Er is een beestje wat gangen door de schachten maakt. Dat hebben zoveel mogelijk weggesneden. Soms zie je daardoor gespleten schachten. En we moeten ze dus ver afpellen tot ze dun zijn… Zo gaat het, ieder jaar is het weer anders. Doordat we veel verschillende gewassen telen, spreiden we het risico en is het nooit dramatisch.

De bieten zijn groot, ze komen van tuinderij De Es. Je kunt ze schillen en in blokjes koken.

Inhoud pakket van deze week
1 Persoons: bietjes, waspeen , groene kool, zuurkool, prei, witlof
2 Persoons: bietjes, zoete bataat, groene kool, zuurkool, prei, witlof,
Gezinspakket : bietjes, waspeen , groene kool, zuurkool, prei, witlof, ,
Uitbreiding label: champignons, gember,
Fruit: santana en pinova, elstar, conference, mandarijnen, kiwis

06 januari 2020

Beste abonnee, hierboven zie je de groente Palmkool of Cavalo Nero. Het is een hele smakelijke kool. Zacht van smaak en heel goed geschikt om te wokken evt in combinatie met andere groenten. Hij heet met recht Palmkool zoals je ziet. Links zie je ook wat boerenkool. Die zit deze week voor het laatst in (een deel) van de pakketten. Na de jaarwisseling gaat de kwaliteit achteruit en de duiven lusten hem ook erg graag als het wat gewinterd heeft. Dus geniet er extra van! Op de kleigrond is boerenkool sterker en echt winterhard, Op onze zandgrond kan hij helaas maar weinig vorst hebben. De Palmkool houd het beter, die willen we volgend jaar ook meer gaan telen. Het is een veelzijdige groente die je heel lang kunt dooroogsten. We hebben ook het plan meer zoete bataat te telen. Dat ging afgelopen seizoen heel goed, misschien ook door de warme zomer. Bataat komt immers oorspronkelijk uit de tropen.

Ook de pompoen is het laatste van vorig seizoen. Misschien komen we het nog een keer in.

Inhoud pakket van deze week
1 Persoons: spruiten, zoete bataat, boerenkool, winterpostelein, courgette, knolselderij
2 Persoons: spruiten, waspeen, palmkool of groene kool, pompoen, courgette, knolselderij,
Gezinspakket : spruiten, zoete bataat, boerenkool, winterpostelein, courgette, knolselderij, ,
Uitbreiding label: avokado, paprika,
Fruit: elstar en pinova, conference, moro’s, bananen,

bericht van het land en pakketsamenstelling week 51

16 december 2019

Beste abonnee

Deze week zetten we het laatste pakket van dit jaar klaar! Daarna leveren we 2 weken niet. Op 8 januari beginnen we weer met frisse moed. We kijken terug op een bijzonder seizoen. Het begon droog, al in 2018 was er water tekort. November en december hebben het tekort echt aangevuld, ook de grondwaterstand is weer op peil. We beginnen weer te verlangen naar droge dagen. De gewassen hebben het heel verschillend gedaan, het was een matig bonen jaar. Zowel de tuinbonen als de sperziebonen hebben het slecht gehad. De laatste worteltjes zijn verbrand in de zon. Maar de zoete bataat en de pompoen hadden veel baat bij de warmte. We hadden maar een klein stukje zoete bataat gezet maar de opbrengst was prima! Dat is een groot voordeel van veel verschillende teelten, je spreid het risico. Zo is ieder jaar ondanks tegenslagen toch weer goed.  Op de foto zie je Pieter en Claire wortelpeterselie loof snijden. De wortelpeterselie, een heerlijke wortel voor in de soep, is veel te kort gebleven maar het loof blijkt ook heerlijk te zijn. En de ondergaande zon maakt het winterse plaatje af.

Hartelijk bedankt voor jullie trouw als klant! We hopen dat jullie hebben genoten van onze groenten. We kijken nu al weer uit naar het nieuwe seizoen want we hebben weer volop nieuwe ideeen!

De komende zaterdagen, dus ook de zaterdag voor kerst blijft onze winkel gewoon open van 9.30 tot 14 uur. We verwachten jullie!

Tot ziens!

groeten Pieter, Julia, Claire, Matthijs en Kim

inhoud pakket van deze week:
1 Persoons: spruiten, prei, koolrabi, pompoen, venkel, uitbreiding,
2 Persoons: spruiten, prei, waspeen, pompoen, venkel, veldsla of postelein,
Gezinspakket : spruiten, prei, veldsla of postelein, pompoen, venkel, koolrabi,
Uitbreiding label: stoofpeertjes, rode uien
Fruit: elstar en pinova, conference, kakifruit, bananen

Bericht van het land en pakketsamenstelling week 50

09 december 2019

Beste abonnee,

We zijn bezig met de schuur te verbouwen. Daar is het seizoen ideaal voor, buiten kun je weinig doen. het land is kletsnat. (Ja we zijn nog steeds blij met de regen, de grondwaterstand komt weer op niveau!)

We hebben de geiten, die een luxueuze stal hadden vanuit de tijd dat we nog molken en kaas maakten, verplaatst naar een stalletje buiten de schuur. De koelcel in de schuur gaan we verplaatsten op de plek waar de stal was, zodoende krijgen we extra werkruimte en dat is hard nodig met zoveel abonnees. Bovendien moet de winkel ook een stukje groter worden want de groenten en de hoeveelheid klanten passen er op zaterdag gewoon niet meer in. Een luxeprobleem dat we deze winter gaan oplossen. Want we zijn blij met zoveel klanten, het is een groot goed te weten dat we alles wat verbouwen kunnen verkopen!

In onze zoektocht naar nieuwe afhaaladressen in Den Bosch is er zelfs één bij gekomen!

We leveren nu op het Hinthamereinde bij Boel Bazaar en bij de Zuivelhoeve op de Kolperstraat midden in het centrum bij de Markt. Verder is er nu ook een adres in de Josselin de Jong straat. Met het Provinciehuis en de boterstraat hebben we dus 5 adressen in Den Bosch. Voor alle andere adressen kijk op de pagina ‘groente abonnement’.

Volgende week, 18 december, leveren we het laatste pakket van het jaar.

Op 25 december en 1 januari leveren we dus géén groentepakket.

Onze winkel blijft gewoon open op de zaterdagen.                                                                                                         Hartelijk welkom voor de kerstboodschappen, we houden rekening met jullie komst! 

Inhoud pakket van deze week
1 Persoons: boerenkool, waspeen, knolselderij, witte kool, witlof, uitbreiding
2 Persoons: boerenkool, veldsla, knolselderij, witte kool, witlof, paksoi
Gezinspakket : boerenkool, waspeen, knolselderij, witte kool, witlof, paksoi
Uitbreiding label: paprika, avokado
Fruit: elstar en pinova, conference, sinaasappels, mandarijnen

Bericht van het land en pakketsamenstelling week 49

02 december 2019

beste abonnee,

Op de foto zie je Pieter die de prei rooit met de preirooier, die licht te prei uit de grond, dat scheelt veel zwaar werk. Daarna snijden we de wortels van de prei en het blad dat te lang is. De buitenste lelijke bladeren trekken we er af. Dan gaat hij in de kist. Later, als er voldoende geoogst is wordt hij gespoeld op het erf op de wasplaats. Komt er een vorstperiode, dan halen we de prei tijdig van het land want tijdens de vorst kun je niet oogsten. Dan oogsten we hem ‘vuil’ voor enkele weken. Dat betekent dat de wortels en het blad er aan blijven. In de koelcel blijft hij zo beter goed. We maken hem schoon op het moment dat hij in het pakket op in de winkel gaat. Zo kunnen we toch prei in het pakket doen als het vriest. Daardoor wordt prei heel duur als het lang vriest want dan wordt hij schaars.

Deze week in het pakket:

1Persoons: broccoli, rode bietjes, pompoen, spruiten, prei, winterpostelein, uitbreiding,
2 Persoons: broccoli, rode bietjes, waspeen, spruiten, prei, pompoen,
Gezinspakket : broccoli, pastinaak, veldsla, spruiten, prei, pompoen,
Uitbreiding label: champignons, bosje peterselieloof (heerlijk in soep!)
Fruit: elstar , peren, sinaasappels, bananen

Bericht van het land en pakketsamenstelling week 48

25 november 2019

Beste abonnee,

Langzaam gaan we naar de winter toe. We hebben al behoorlijk wat kou gehad, een flinke nachtvorst waardoor de groenlof toch een behoorlijke klap heeft gekregen. We hebben hier en daar de kop er afgesneden om die reden. Door de vorst is hij helemaal niet bitter meer. Dus wie daar niet van houd heeft geluk! En er staan nieuwe recepten op de website. De kou en de regen dwingt ook om andere kleren, dat zie je wel op de foto, als maanmannetjes bewegen we ons over het veld, hier Kim boerenkool stapelend. Ik moet er nog wat aan wennen, al die kilo’s aan je lijf! Dan voel ik enige weemoed dat het  over is met de warmte. Maar de natuur is nog steeds prachtig, De beuken zijn behangen met puur goud in de ochtendzon! (zie onder)

Pakketsamenstelling van deze week:

1 Persoons: zuurkool, andijvie, waspeen, winterpostelein, rode kool, pastinaak, uitbreiding,
2 Persoons: zuurkool, groenlof, zoete bataat, winterpostelein, rode kool, bloemkool,
Gezinspakket : zuurkool, andijvie, waspeen, winterpostelein, rode kool, bloemkool,
Uitbreiding label: wortelpeterselie, kiemen (Van vorige week), paprika rood,
Fruit: elstar , peren, mandarijnen, mango

bericht van het land en pakketsamenstelling week 47

18 november 2019

Beste abonnee,

Het is weer echt november, het novemberlicht zo teruggetrokken en warm. De pastelkleuren, het lage licht. Deze foto is van een paar jaar geleden en nog iets later genomen want de beuken zijn nu nog oranje geel, al is er veel blad al afgevallen. Je wandelt in het licht van de bladeren, magisch!

We hebben begin deze maand kruiden geoogst en gedroogd. Dat hoor je eigenlijk in de zomer te doen. Niettemin is de geur van de kruiden heerlijk. We gaan ze in zakjes doen en in de winkel leggen. Tijm, rozemarijn, salie, lavas, citroenmelisse en munt.

Deze week is de knolselderij van De Wenteling. Die heeft vorstschade opgelopen, daarom is er iets meer van de kop afgesneden dan normaal. Hij zal er niet minder om smaken. De tomaten zijn van Oirschot Organics, de laatste Nederlandse tomaten van dit seizoen.

pakket van deze week

1 Persoons: witlof, zoete bataat, knolselderij, boerenkool, tomaten
2 Persoons: witlof, andijvie, knolselderij, boerenkool, tomaten, pastinaak,
Gezinspakket : pompoen, zoete bataat, knolselderij, boerenkool, tomaten, veldsla,
Uitbreiding label: champignons, gemengde kiemen ,
Fruit: elstar, pinova , peren, sinaasappels, blauwe druiven

de samenstelling kan nog iets wijzigen

bericht van het land en pakketsamenstelling week 46

11 november 2019

Groenten en fruit bij  L ‘Autre Cote in Vught

beste abonnee,

Sinds enige tijd leveren we groenten aan L ‘Autre Cote in Vught. Dit is de natuurvoedingswinkel in de Kerkstraat. We hebben nog steeds veel verse groenten die we op dinsdag en donderdag brengen. Leen van L ‘Autre cote koopt daarnaast fruit bij zodat het een mooi assortiment is. Je kunt in de winkel ook vragen naar bepaalde groenten dan zorgen wij er voor. Het is voor ons nog even aftasten wat de klanten willen. Dus laat het weten aan Leen! Verder is het assortiment aan droogwaar en brood ook uitstekend!

Deze week weer heerlijke wortels uit de tuin, we hadden ze heel laat gezaaid. Zodoende hebben we heel laat in het seizoen prachtige verse worteltjes! Ook de bieten zijn laat en hebben nog mooi loof, dat laten we er op zitten zodat je 2 groenten in één hebt! Verder lekkere pompoen, andijvie veldsla of postelein en prei van ons land. De venkel en de spitkool komen van onze collega in Biezemortel.

deze week in het pakket:

1 Persoons: pompoen, waspeen, veldsla, andijvie, prei, uitbreiding,
2 Persoons: pompoen, waspeen, spitskool of palmkool, venkel, prei, veldsla,
Gezinspakket : witlof, waspeen, bosbiet, andijvie, prei, veldsla,
Uitbreiding label: uien, koolrabi,
Fruit: elstar en cox, peren, bananen, kakifruit

samenstelling kan nog iets veranderen
bij het afhaaladres ligt de definitieve lijst

bericht van het land en pakketsamenstelling week 45

04 november 2019

bevroren sperziebonen

Beste abonnee,

We hebben een serieuze nachtvorst gehad. De sperziebonen, die we gelukkig al hadden geplukt, zijn bevroren, zelfs de stokbonen in de kas zijn bevroren. Zie bovenstaande foto. Ook de courgetteplanten zijn al bijna compost geworden, daar oogsten we niets meer van. Het seizoen loopt echt af. Naast de bonen zie je groenbemester, in dit geval Japanse haver. Zo blijft de bodem de hele winter bedekt en begroeid, een goede start volgend jaar met een levendige bodem vol wormen, goede schimmels bacteriën enz!

Deze week gaan de laatste groene of savooiekolen in het pakket. Die kunnen meer vorst echt niet hebben. De groenlof heeft bezoek gehad van de reeën, hier en daar is een hap uit de malse koppen genomen! Omdat het zonde is om  ze weg te gooien doen we ze toch in het pakket, het heeft ook iets romantisch hopen we …. Groenlof kun je lang bewaren en omdat de kroppen vaak erg groot zijn kun je er verschillende gerechten van maken. Rauw kun je het klaarmaken als radicchio. Erg  smakelijk! Op de receptenpagina staat een recept. We hebben nog veel andijvie op het land, die moet ook opgegeten worden want anders doen anderen dat. zoals de reeën of de slakken. Dus deze week weer andijvie in het pakket. Nog even genieten van het laatste groen dat direkt van het land komt.

En eindelijk weer spruiten. Dit jaar hebben we ze zelf niet. We kopen ze in bij de bio groothandel.

Op onze receptenpagina van de website staan recepten van spruiten op z’n Japans, palmkool, radicchio en een zee aan heerlijke groenlofrecepten!

pakket van deze week:

1 Persoons: radicchio rosso, groene kool, venkel, groenlof, spruiten,
2 Persoons: andijvie, groene kool, bloemkool, tomaten, spruiten, rode paprika,
Gezinspakket : veldsla, palmkool (cavalo nero), venkel, groenlof, spruiten, rode paprika,
Uitbreiding label: courgette, champignons, avokado,
Fruit: elstar en cox, cherymoya, sinaasappel, mandarijnen

Nieuwsbrief

Meld je aan met je mailadres en ontvang onze nieuwsberichten in je mailbox: