Bericht van het land en pakketsamenstelling week 48

27 november 2023

Lieve abonnee,

Elke week oogsten we gewassen, elke week een aantal voor de laatste keer van het seizoen. De pastinaken zijn opgerooid, de laatste snijbiet gaat eraf morgen, net zoals de knolvenkel en de andijvie. Een tijdelijk afscheid en tegelijkertijd een waardig dankwoord in het hoofd en bij deze in dankbare woorden. De groenlof werd deze ochtend in de stromende regen binnengehaald door een team groene mannetjes en vrouwtjes. Het oogsten was heel vredig met de zacht tikkende regen op de capuchons. Tijdens het ontdoen van de bladeren bedachten we dat dit proces symbool staat aan onze levensloop, waar we constant stukjes van onszelf afpellen totdat we bij onze ware kern uit komen. Tsja, als we op die manier deze week groenlof salade (een andere bereiding mag ook) eten, dan komt het vast allemaal wel goed met ons allen.

Verder deze week heerlijke winterpeen (1p + gezin) voor onze Ozosnel. Bietjes lust hij vast ook. Alle andere flauwe verkiezingsgrappen laat ik achterwege. Wel nog een fijne mededeling over de tassen met een uitbreidingslabel; er zit yacon in! Dit is echt een fantastisch gewas en wordt steeds populairder in Nederland. Je kunt hem rauw eten, limonade of siroop van maken en speciaal voor de donkere dagen: yacon-taart. Een mooie vervanger voor de klassieke appeltaart.

Mooie week gewenst, wees welkom in de winkel op zaterdag en tot de volgende!

Groet Dave & Team Guit

 

Inhoud pakket deze week, inhoud kan nog wijzigen
1 persoonspakket: spruiten, winterpeen, snijbiet/paksoi, zuurkool, venkel, pompoen
2 persoonspakket: spruiten, bietjes, paksoi, pompoen, groenlof
Gezinspakket: spruiten, winterpeen, veldsla, zuurkool, venkel, pompoen
Uitbreiding label: yacon, knoflook
Fruit: Elstar/Topaz, doyenne de comice, mandarijnen, grapefruit

Bericht van het land en pakketsamenstelling week 47

20 november 2023

Beste abonnee,

Aadappels verlaagd in prijs!

Omdat we veel aardappels hebben kunnen we de prijs verlagen. Vanaf december wordt de prijs 2,25 per kilo. Heb je zin in een wekelijks kilootje (of meer) aardappels laat het ons dan weten, dan zetten we die vanaf december voor je klaar op het afhaaladres.

We hebben deze winter ook lekker veel boerenkool. Deze week weer een portie in de tas. Behalve stamppot kun je er ook soep van maken op z’n Italiaans met knoflook en olijfolie. Op internet zijn meer recepten te vinden.

Wat werk betreft is de klussentijd aangebroken. Pieter haalt van alles uit elkaar en er worden onderdelen besteld, een ontmantelde mestverspreider, onderhoud dus aan machines. Daar heeft hij altijd veel plezier in, gelukkig maar! Zo staat ieder voorjaar alles weer gesmeerd en wel klaar om van start te gaan.

Verder wordt er gesnoeid langs de heining anders wordt die overgroeit met bramen en ander stekelig groen en zakt hij in onder het gewicht ervan. De winkel krijgt een extra schoonmaakbeurt en een nieuwe indeling. Zo zijn er altijd veel dingen waar we nu mooi tijd voor hebben. Het wekelijks klaarzetten van de pakketten gaat natuurlijk door en is altijd een flinke  een klus. Genoeg werk!

Groeten Julia en het team

Boerenkool oogsten (oude foto)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inhoud pakket deze week, inhoud kan nog wijzigen
1 persoonspakket: witlof, pastinaak, kool rood, waterkers of veldsla, boerenkool,
2 persoonspakket: witlof, zoete bataat, kool rood, venkel, boerenkool, zuurkool
Gezinspakket: witlof, pastinaak, kool rood, waterkers, boerenkool, groenlof
Uitbreiding label: kastanjechampignons, ui
Fruit: Elstar/Topaz, Conference, sinaasappel, banaan

 

Bericht van het land en pakketsamentelling week 46

14 november 2023

Beste abonnee we kunnen nog volop andijvie oogsten, zie foto, Dave. Verder op het land nog groenlof, veldsla winterpostelein, groene kool, waspeen, boerenkool, palmkool. In de opslag bataat, pompoen en aardappels. Onze laatste eigen bietjes gaan deze week in de tas. Gelukkig kunnen we mooie prei kopen bij het Aailand, superdik en supervers. Onze eigen prei is nog steeds te klein. Het is waanzinnig nat maar er staat geen enkele plas op het land. Het is toch weer een hele mooie tijd, nog lekker wat op het land te hebben staan, de kleuren en het licht, genieten!

Groeten Julia en het team

 

Inhoud pakket deze week, inhoud kan nog wijzigen
1 persoonspakket: groene kool, zoete bataat, prei, venkel, winterpostelein of veldsla, andijvie
2 persoonspakket: spitskool, waspeen/bietjes , prei, groenlof, winterpostelein of veldsla, paprika
Gezinspakket: spitskool, zoete bataat, prei, bloemkool, winterpostelein of veldsla, paprika
Uitbreiding label: stoofperen, tomaten
Fruit: Elstar/Topaz, Conference, mandarijn, kiwi

Bericht van het land en pakketsamenstelling week 45

06 november 2023

Lieve abonnee,

Een nieuwe week! De storm van de afgelopen dagen heeft orde op zaken gesteld. Het heeft vele gedachten doen wegwaaien en tegelijkertijd ook schade veroorzaakt in onze prachtige laan. Een wonder dat álle anderen stevig met hun wortels zijn blijven staan. De tulpenboom op het erf is een mooi voorbeeld wat een beetje wind in een aantal dagen kan doen.

Aanstaande zaterdag is het weer Sint Maarten. Dat betekent nog maar 6 weken voor Kerst. Oef!
Sint Maarten staat voor samen delen, belangeloos geven. Niet alleen in de vorm van snoepjes, maar zeker ook in de vorm van aandacht en het verlenen van zorg voor mensen die het nodig hebben.
Geen van tweeën wordt er armer van
Alle twee wordt je er warmer van
Wij geven deze week pompoen en knolselderij (2 persoons), welke beide uitgehold kunnen worden en vervolgens bescherming biedt voor het lichtje. Beschermend tegen wind en regen zodat het lichtje voor anderen kan stralen. Wellicht hebben wij ook zo’n mooi verborgen lichtje in ons.

Deze week weer volop eigen herfstgroenten. Genieten!
Geniet ook van de week, van het geven en van het ontvangen van de tas.

Tot de volgende.
Groet, Dave & Team Guit

Inhoud pakket deze week, inhoud kan nog wijzigen
1 persoonspakket: pompoen, waspeen, groenlove, tomaat, winterpostelein,
2 persoonspakket: pompoen, zoete bataat, knolselderij, tomaat, winterpostelein, andijvie
Gezinspakket: pompoen, waspeen, bloemkool, tomaat, veldsla, paksoi
Uitbreiding label: komkommer, gember, knoflook
Fruit: Elstar/Topaz, Doyenne du comice, Blauwe druiven, bananen

1 persoonstassen tekort

30 oktober 2023

Beste abonnee, we hebben helaas te weinig 1 persoonstassen op voorraad. (basis en uitgebreid). Willen jullie  vragen om de komende weken de groenten over te doen in een eigen tas. Dan zijn er minder tassen in omloop en kunnen we het tekort tijdelijk opvangen. We wachten op een nieuwe voorraad, hartelijk bedankt voor de hulp!

 

Groeten Julia

Bericht van het land en pakketsamenstelling week 44

30 oktober 2023

Beste abonnee, voor een aantal gewassen was het een moeilijke zomer, onder andere voor wortels en prei. De prei van deze week komt van onze collega’s van het Aailand. Zij hebben mooie zavelgrond waar prei van houd, die is daar lekker doorgegroeid.  We zijn blij dat we prei van hen kunnen kopen, dan weten we dat de kwaliteit goed is en vers! Onze prei is nog te klein om te oogsten. Maar deze week wel waspeen van de Guit! Heerlijke knapperige worteltjes. Op de foto zijn we ze aan het wassen met de bezem.

Er zit ook weer groenlof (groenlove) of radicchio in de tas, dat gebeurt ongeveer 2 x per jaar. Voor sommigen een straf en anderen verheugen zich er op. Daaronder reken ik mezelf ook. Samen met Radicchio een van de lekkerste groenten die er is.

Je kunt de bladeren afpellen dan kun je makkelijk 2 weken doen met zo’n reus van een krop. Het blad is droger dan andijvie en daardoor heel goed houdbaar.  Blad fijn snijden. Eet  je het rauw maak het dan  zoetzuur klaar. Met grapefruit sinaasappel of appel, augurk. Voor kinderen zoeter. Maar ook bataat uit de oven erop is heerlijk. Lekker frisse vinaigrette erdoor, even laten intrekken. Maar wat ook heel lekker is en waardoor de groente minder bitter wordt,  is als warme salade klaarmaken. De in smalle repen gesneden groente héél even stomen of blancheren. Uit laten lekken en klaarmaken als salade met vinaigrette . Wat nog lekkerder is als je er ook een warme saus over doet van gebakken ui en bijvoorbeeld wat tomatenpuree en peper. Korianderzaad erbij of groene kruiden. Onweerstaanbaar. Maak maar veel want het is zo op. En veel is makkelijk want de kroppen hebben absurde afmetingen. Varieer vrijelijk met de smaken en consistentie. Beetje grof zout er over, croutons, noten, oh wat een zalige groente!

Eet smakelijk!

 

Groeten Julia en het team

Inhoud pakket deze week, inhoud kan nog wijzigen
1 persoonspakket: knolselderij, zoete bataat, prei, radicchio, veldsla,
2 persoonspakket: spitskool, waspeen, prei, groenlove, veldsla, palmkool
Gezinspakket: knolselderij, zoete bataat, prei, groenlove, veldsla, palmkool
Uitbreiding label: aubergine, portobello
Fruit: Elstar/Santana, Conference, Grapefruit, Kiwi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bericht van het land en pakketsamenstelling week 43

23 oktober 2023

 

Beste abonnee, ideale omstandigheden voor paddenstoelen. En ja daar is ie weer. Deze prachtige zwam! In een van de boomstroken die in de groentetuin liggen. Daar is vaker iets moois te zien! Wat we ook zien is bloeiende appelbomen! Gelukkig niet heel veel bloesems maar toch behoorlijk. En er zijn zelfs vruchtjes gevormd. Deze knoppen lopen in het voorjaar natuurlijk niet meer uit dus dat is wel jammer. Maar er zullen vast genoeg knoppen overblijven.

Er komt een Straatfestival in Vught in en om theater de Speeldoos. Festival Futura. De Guit zal daar ook met een kraam staan. Ook staat er een kraam van kunstenaar Lidwina Charpentier van  ruw en Ruig. Van haar kregen we het idee afgekeurde wol te gebruiken op het land als mulchmateriaal.

Verder zijn er workshops, een modeshow en een programma voor kinderen.

Meer info: http://festivalfutura.nl

 

Groeten Julia en het team

Inhoud pakket deze week, inhoud kan nog wijzigen
1 persoonspakket: broccoli, venkel, prei, winterpeen, veldsla, evt courg ipv veldsla
2 persoonspakket: broccli, venkel, prei, puntpaprika, veldsla, 0
Gezinspakket: groene kool, venkel, prei, winterpeen, veldsla, chinese kool
Uitbreiding label: paprika, cherrytomaten
Fruit: Elstar, Doyenne du Comice, sinaasappels, granaatappel

Bericht van het land en pakketsamenstelling week 42

16 oktober 2023

Lieve abonnee,

Afgelopen vrijdag mochten de eerste bataten de grond uit. Wat hebben we hier naar uitgekeken. En kilo’s! Vele malen beter dan het jaar ervoor. Wat gelijk is gebleven, zijn de diverse vormen. Er is er wederom niet één hetzelfde. Pieter laat graag zien hoe ze geoogst mogen worden. Trotse tros-bataat.

De eerste nachtvorst is zowaar ook een feit. Dus (blad)boerenkool deze week! Extra, éxtra lekker omdat het de eerste is. We oogsten haar niet meteen als gehele stronk. Zo kunnen we meerdere malen boerenkool aanbieden. Én, niet te vergeten: de eerste veldsla van dit jaar! Er gaat nog veel volgen.

Ondertussen op de Guit klopt er af en toe een boomklever tegen het winkelraam. Wat wil het ons vertellen? Worden de laatste druiven door de merels weggepikt en worden de walnoten uitgebreid opgepeuzeld en verstopt door de eekhoorns. Af en toe laat hij zich zien en dan zijn we hier weer verwonderd. De herfst valt nu echt in en wat is het mooi. De kachel en onze fysieke inspanningen mogen ons weer als vanouds verwarmen. Even omschakelen, ademhalen, stilstaan, genieten en vrolijk een nieuwe fase tegemoet.

Afsluiten deze week doe ik graag door te zeggen dat wij nog steeds elke week dankbaar zijn met jullie als abonnee en dat we jullie mogen voorzien van échte groenten zoals ze bedoeld zijn.

Dank dank dank. Mooie (herfstvakantie)week en graag tot de volgende.

Groet Dave & Team Guit

Inhoud pakket deze week, inhoud kan nog wijzigen
1 persoonspakket: boerenkool (blad), koolrabi, andijvie, bataat, veldsla,
2 persoonspakket: boerenkool (blad), winterwortel, spitskool, radicchio, bataat, veldsla
Gezinspakket: boerenkool (blad), bosbiet, paksoi, radicchio, bataat, veldsla
Uitbreiding label: komkommer, radijs
Fruit: Elstar/Golden Delicious, Doyenne du Comice, mandarijn, cactusvijg

Bericht van het land en pakketsamenstelling week 41

09 oktober 2023

Op de foto een echt herfstbeeld, siermais. Net geoogst. Daar kunnen we nog lang van genieten en er is dus genoeg zaad voor volgend jaar!

De laatste gewassen gaan we deze maand oogsten, behalve de winterharde groenten die de hele winter op het land blijven zoals boerenkool en winterpostelein. Uit een proefrooing blijkt dat de oogst van zoete bataat wel eens erg goed kan zijn. Prachtige gave grote knollen, dat kan niet ieder jaar gezegd worden! Hij heeft lekker door kunnen groeien met het zachte weer. Dan komen er nog veel kilo’s bij.

Nog paksoi op het land, die deze week weer in de tas zit, de vogels (en was het een haas?) hebben er hier en daar wel wat randjes afgesnoept… Verder andijvie, mooie volle najaarskroppen. Bijna de laatste courgette, de kwaliteit en de productie gaat nu hard achteruit. Maar de planten produceren nog steeds.

Heerlijk seizoen die herfst! Laat maar komen!

Groeten Julia en het team

 

Inhoud pakket deze week, inhoud kan nog wijzigen
1 persoonspakket: paksoi, waspeen, bloemkool, courgette, tomaat,
2 persoonspakket: pompoen, prei, bloemkool, andijvie, tomaat,
Gezinspakket: pompoen, waspeen, bloemkool, andijvie, tomaat, bleekselderij
Uitbreiding label: cherry, koolrabi
Fruit: Elstar/Golden Delicious, Beurré Alexander Lucas, grapefruit, banaan

 

 

 

 

Bericht van het land en pakketsamenstelling week 40

03 oktober 2023

Lieve abonnee & lezer,

Bij de Guit zijn we dol op raadsels en andere spelvormen. Echter krijgen we het tassenmysterie niet opgelost. We komen om de week, telkens weer,  1p en 1p+ tassen tekortkomen. Willen jullie alsje-alsjeblieft de tassen niet op sparen, maar gelijk weer inleveren, zodat wij niet allerlei creatieve oplossingen hoeven bedenken. Bij voorbaat, wederom, veel dank!

Dat we graag creatieve oplossingen zoeken blijkt (zie foto). De paksoi staat weelderig te groeien tussen de bospeen. We hadden bij de planting ruimte te kort en de peen kwam niet regelmatig op zodat er gaten ontstonden, dus besloten eens lekker buiten de lijntjes te kleuren. Love it! Telkens wanneer ik langs loop, verschijnt er een grote grijns op mijn gezicht. Een eigenzinnige grijns, die verklapt hoe we van dit vak houden. Een grijns die verklapt dat we diep vertrouwen op ons gevoel en intuïtie , op een goed resultaat. En wat blijkt? De paksoi is hier echt groter dan op andere plekken. Een verklaring is overbodig.

De Indian Summer blijft maar voortduren. De natuur wil loslaten en tegelijkertijd vasthouden. Maar de verkleuring van bladeren, en uiteindelijk het vallen, gebeurt hoe dan ook. Een kwestie van de juiste timing. Alsof een hogere kracht van tevoren een dealtje heeft gemaakt. Er bestaat in de natuur geen toeval. Bij ons ook niet trouwens. Het is al gewoon in alles geschreven.

Afgelopen vrijdag plantten we de eerste veldsla in de kas. Er ontstond een besef dat het begin van het binnen-seizoen weer op de deur klopte. Een besef dat we weer knielend elke week mogen snijden tijdens koude winterochtenden. Ik voel de tenen alweer tintelen. Daarnaast het besef dat we weer steeds meer in onszelf mogen gaan (terug)keren. Maar het blijft vooralsnog bij een besef. Lekker peuh.

Geniet met ons mee, van de heerlijke nazomer.
Tot de volgende. Een mooie week.

Dave & Team Guit

Inhoud pakket deze week, inhoud kan nog wijzigen
1 persoonspakket: pompoen, prei, sperziebonen, paprika, was/bospeen,
2 persoonspakket: bietjes, koolrabi, paksoi, courgette, sla, witlof
Gezinspakket: bietjes, prei, paksoi, paprika, rode kool, spitskool
Uitbreiding label: champignon, selderij/raapsteel
Fruit: appel, peer, druiven, mandarijn

Nieuwsbrief

Meld je aan met je mailadres en ontvang onze nieuwsberichten in je mailbox:

Loading