bericht van het land en pakketsamenstelling week 3

17 januari 2022

LICHTJESTOCHT VUGHT

Het kwam mij ter ore dat a.s. woensdag 19 januari een lichtjestocht in Vught is georganiseerd. ‘Samen voor verbinding’ Dat vind ik erg mooi en daarom wil ik het hier bekend maken. De start is bij DePetrus Kerk. 19.00 uur. Neem je eigen lichtje mee.

Het ochtendlicht is vaak betoverend, ook vandaag weer,. In de verte zie je dat er geoogst wordt in de prei. Het i het perceel achter het huis.

We zijn aan het snoeien in de boomstroken. Vooral de elsenbomen zijn heel zwaar geworden, wat groeien die bomen hard! Dus daar gaat flink in geknipt worden om voldoende licht te houden op de groentebedden. De berken zijn ook hoog maar laten veel licht door. Uiteraard snoeien we ook de bessen.

We hebben ook bramen geplant, die ontbrak nog. De variatie is nu enorm geworden door de boomstroken, heerlijk al die kruiden bessen en bloemen!

 

Groeten Pieter, Julia en het team

 

Inhoud pakket deze week, inhoud kan nog wijzigen
1 persoonspakket: witlof, spruiten, bataat, knolselderij, paksoi
2 persoonspakket: witlof, prei, bataat, knolselderij, paksoi, winterpostelein
Gezinspakket: witlof, waspeen, bataat, knolselderij, witte kool, winterpostelein
Uitbreiding label: champignons, uien
Fruit: elstar /santana, peren, sinaasappels, kaki

bericht van het land en pakketsamenstelling week 2

10 januari 2022

Beste abonnee, vanmorgen hebben we de laatste boerenkool geoogst. In het prachtige ochtendlicht, een kado! We hadden er weer zin in, als uitgelaten kinderen voelde we ons, weer lekker op het land. Er was veel blad bruin in de boerenkool, helaas, het goede blad hebben we geoogst en dan is het boerenkoolfeest weer voorbij. Volgende winter weer! De zaadbestelling is de deur uit. Plannen worden nu verder uitgewerkt, heerlijk om het seizoen al weer voor ogen te hebben. Natuurlijk genieten we ook van de winter, even niet zo druk.  Een plaag zijn de slakken, de Indische  loopeenden zitten liever in de vijver en we zijn er drie kwijtgeraakt. De twee eenden die over zijn, zijn gelukkig honkvast en we kijken of de vijver beter af kunnen sluiten zodat ze weer in de tuin blijven en op zoek gaan naar eten, slakken dus.

Omdat de boerenkool en de pompoenen op moeten zitten die weer in het pakket. Pompoen is beslist beter bewaarbaar bij jullie thuis als bij ons in de koude schuur. Je kunt hem nog prima een paar weken laten liggen. Als je een klein rot plekje ziet snijd het er dan uit, dan droogt het op en kan het geen kwaad, of eet hem meteen op.

De spruiten en de groene kool komen van De Wenteling van Robert Strikkers bij Tilburg.

Inhoud pakket deze week, inhoud kan nog wijzigen
1 persoonspakket: boerekool, prei, waspeen, pompoen, bloemkool
2 persoonspakket: boerekool, waspeen, groene kool, pompoen, bloemkool
Gezinspakket: boerekool, prei, spruiten, pompoen, bloemkool
Uitbreiding label: paprika, komkommer
Fruit: elstar /santana, peren, mandarijnen, bananen

 

bericht van het land en pakketsamenstelling week 51

20 december 2021

Beste abonnee

Deze week leveren we het laatste pakket van het jaar! Volgende week 29 december dus géén groentepakket. Ook 5 januari leveren we niet.

Woensdag 12 januari leveren we de eerste pakketten van 2022.

Op de foto een lichtje in het donker, onze kerstverlichting. Laten we onze harten open houden en ons licht schijnen over de wereld, het is zo hard nodig!

Morgen oogsten we boerenkool, na echte nachtvorst! Onze boerenkool kan helemaal niet veel vorst verdragen helaas, dus geniet er van want of we in het nieuwe jaar nog kunnen oogsten is maar de vraag!

Heb je geen zin in stamppot? Wok dan het afgeritste blad of leg het op de bakplaat en schut er wat olie en zout door. Niet te heet (150 graden) en niet te lang, het mag niet bruin worden, smullen maar! Er is ook een Italiaanse boerenkoolsoep met olijfolie, makkelijk op internet te vinden. Weer eens wat anders.

De witlof is 2e klas,  de kropjes zijn losser en soms ook kleiner. De smaak blijft even goed.

We zijn de laatste rommel van 2021 aan het opruimen zodat we met een schone lei kunnen beginnen. Eerst nog even lekker uitrusten. Volgend jaar beginnen de voorbereidingen van het nieuwe seizoen.

We bedanken iedereen voor de trouw en het enthousiasme! Het is heel fijn te weten dat de groenten die we verbouwen direct bij jullie terecht komt!

Hele fijne feestdagen en een liefdevol  2022!

Pieter, Julia en het team

 

Inhoud pakket deze week, inhoud kan nog wijzigen
1 persoonspakket: stoofpeertjes, waspeen, witlof, pompoen, boerenkool
2 persoonspakket: stoofpeertjes, pastinaak, witlof, pompoen, boerenkool, veldsla
Gezinspakket: stoofpeertjes, pastinaak, witlof, pompoen, boerenkool, veldsla
Uitbreiding label: komkommer, champignons
Fruit: elstar /santana, peren, sinaasappels, kiwis

Bericht van het land en pakketsamestelling week 50

13 december 2021

Beste abonnee, hier is een vrijwilliger heel geduldig alle zakjes aan het vouwen zodat ze weer gebruikt kunnen worden. Wekelijks komen er veel zakjes terug  die we kunnen hergebruiken, dat is heel mooi. Er zitten wel vaak zakjes tussen die opgepropt of gescheurd zijn, die kun je beter thuis weggooien. Dat is afval. Op de foto zie je onder op de plank de ingeleverde zakjes en op de bovenste plank zie je hoe we ze weer kunnen hergebruiken. Dus als jullie ons willen helpen heel graag! Je hoeft alleen maar de zakjes netjes in te leveren. Heel makkelijk dus.

Deze week zitten de allerlaatste groenlof in het pakket en morgen oogsten we de allerlaatste groene kooltjes-tjes want ze zijn heel klein. Ze zijn helaas niet groter geworden, maar we willen ze ook niet weggooien, dus ze zitten er voor een klein prijsje in. Toch heel lekker. Het najaar is relatief koud geweest. Prei, veldsla en groene kool groeien nauwelijks. Daardoor hebben we geen veldsla. En de winterpostelein is voor de 2e keer doorzeeft van de slakjes. We snijden morgen het beste deel en kopen bij de Es wat we tekort komen. Erg jammer dat we zoveel moeten weggooien. We laten het doek eraf na het snijden, hopelijk eten de Indische loopeenden de slakjes, hoewel ik begrijp dat ze vooral grote slakken eten. we  zullen het zien. De spruiten komen van De Wenteling en van de groothandel. Prei is van onszelf.

De kwaliteit van de aardappelen is helaas niet altijd even goed, er zitten soms bruine plekken in. Omdat we dat niet kunnen zien kunnen we ze niet uitsorteren, daarom doen we 100 gram meer in de zakjes om het verlies te compenseren.

groeten Pieter en Julia en het team

Inhoud pakket deze week, inhoud kan nog wijzigen
1 persoonspakket: pastinaak, andijvie/winterpostelein, spruiten, prei, zuurkool
2 persoonspakket: groene kool, winterpostelein, spruiten, prei, zuurkool, knolselderij
Gezinspakket: waspeen, andijvie/groenlof,  spruiten, prei, zuurkool, knolselderij
Uitbreiding label: paprika , knoflook
Fruit: elstar /santana, peren, mandarijnen, bananen

 

Bericht van het land en pakketsamenstelling week 49

06 december 2021

Beste abonnee, hier zie je Sjraar acacia stammen schillen. Met een speciaal daarvoor bestemde bijtel aan een steel, daar heeft hij van vroeger uit nog ervaring mee! Mooi om die verhalen van vroeger te horen. Hij heeft ze vanmiddag allemaal geschild, en daarna wordt er een nieuw speeltoestel voor gemaakt voor de kinderen van de winkelklanten. Het wordt sterk, dus volwassenen kunnen straks ook schommelen! ik kijk er naar uit. Bovendien wordt het heel mooi, een sieraad op het erf,  en met een prachtig stenen beeld wat we daar ook willen plaatsten zal we het erf nog mooier te worden. Natuurlijk krijgen jullie dat allemaal te zien t.z.t!

In het pakket zitten prachtige en heel lekkere goudreinetten van Louis Ruissen uit Varik.  Lekker bij de rode kool maar ook om appelmoes of taart van te maken, is dat te veel werk? haal met een appelboor de kern eruit en snijd met schil en al in plakken (halve – hele cm) even bakken in roomboter en op het bord doen, bestrooien met kaneel en een lepel honing erop. Smullen!

Pieter, Julia en het team.

 

Inhoud pakket deze week, inhoud kan nog wijzigen
1 persoonspakket: waspeen, palmkool, rode kool, paksoi, goudreinette , veldsla
2 persoonspakket: waspeen, palmkool, rode kool, paksoi, goudreinette , veldsla
Gezinspakket: bloemkool, palmkool, rode kool, paksoi, goudreinette , veldsla
Uitbreiding label: oesterzwammen, uien
Fruit: elstar /santana, peren, sinaasappels, grapefruit

bericht van het land en pakketsamenstelling week 48

29 november 2021

beste abonnee,

Deze week groenlof in de tas, niet iedereen kijkt daar naar uit. Toch is het een lekkere, makkelijke en goedkope groente. Je kunt er van alles mee: stoven, roerbakken en rauwkost. Stamppot van maken kan ook. Het leuke van groenlof is dat hij wel 2 weken bewaarbaar is. Het is een drogere groente dan bijvoorbeeld andijvie. Die verlept sneller. En door bladeren te pellen kun je hem in delen opeten. Zeker omdat het soms gigantische dingen zijn. Hij heeft een bittertje, dat is heerlijk met zuur en zoet, zeker i rauwkost maar ook gestoofd. Heb je nog wat zuurkool? lekker om te mengen! Toch bijzonder om in december nog zo’n groente van de volle grond te kunnen eten. Ik vind hem zelf roegebakken op z’n best. Maar als salade ben ik er ook dol op. Wel goed fijn snijden. Op het land is het een beauty! Als je nog eens op de Guit komt in het najaar kijk dan naar de groenlof, toverhoeden noem ik ze.

groeten Pieter Julia en het team

 

Inhoud pakket deze week, inhoud kan nog wijzigen
1 persoonspakket: prei, groenlof, boerenkool, broccoli, pompoen
2 persoonspakket: prei, groenlof, boerenkool, broccoli, pompoen, veldsla
Gezinspakket: wapeen, groenlof, boerenkool, broccoli, pompoen, veldsla of uien
Uitbreiding label: champignons, tomaten
Fruit: elstar , peren, mandarijnen, bananen

bericht van het land en pakketsamenstelling van week 47

22 november 2021

Beste abonnee, hier zijn onze Indische loopeenden. Onze nieuwe hulptroepen. Ze zijn dol op slakken. En dat hebben we hard nodig! We hebben al veel positiefs gehoord van deze dieren dus we gaan meemaken wat ze ons kunnen brengen. Gezellig is het in elk geval wel. Het zijn wonderlijke dieren, ze lopen vaak precies gelijk, dat ziet er zo grappig uit! Ganzenpas heet dat geloof ik. Ze lijken wel met touwtjes aan elkaar te zitten, als de een opkijkt, kijken de anderen ook meteen, bijna tegelijk. Of ze de slakken ook echt gaan vinden weten we nog niet. Ze kunnen vast oefenen in de winter, in het voorjaar wordt het serieus, dan zijn het van die grote naaktslakken. In de andijvie zitten trouwens ook nogal veel slakjes, gelukkig geen grote, dus spoel hem goed, en even in zout water zetten.  De winterpostelein hebben we helemaal weg moeten snijden, de blaadjes waren doorzeefd. Winterpostelein kun je 2x snijden. Hopelijk is de 2e oogst beter. Dus deze week komt de winterpostelein van Tuin de Es uit Haaren. Ook de groene paprika’s komen van de Es, het zijn de laatste van dit seizoen.

Huishoudelijke mededeling:

Papieren groentezakken kun je inleveren op het afhaaladres, we gebruiken ze weer. Graag netjes want gepropte zakjes is afval en moet je zelf bij je oud papier doen. Dus graag met zorg inleveren. Dankjewel!

Kijk op de site voor heerlijke recepten!

groeten Pieter, Julia en het team

Inhoud pakket deze week, inhoud kan nog wijzigen
1 persoonspakket: bataat, spruiten, groene kool, bietjes, andijvie
2 persoonspakket: waspeen, spruiten, groene kool, bietjes, andijvie, groene paprika of postelein
Gezinspakket: bataat, spruiten, prei, bietjes, andijvie
Uitbreiding label: rode paprika, courgette
Fruit: elstar , peren, sinaasappels, kiwis

Bericht van het land en pakketsamenstelling week 46

15 november 2021

Beste abonnee, hier zie je een deel van de tassen hangen die we morgen weer gaan vullen. We oogsten morgen veldsla, groene kool en venkel. Omdat we zelf niet genoeg venkel meer op het land hebben staan kopen we bij de Wenteling bij. Dit is een collega in Udenhout. We gaan vanaf nu steeds meer inkopen, ook bij de bio groothandel, het veld raakt leeg. We hebben nog wel veel palmkool, boerenkool, groene kool, prei, andijvie, groenlof en veldsla en winterpostelein. Verder in de schuur pompoenen, aardappels en bataat.  Dus er wacht nog veel heerlijks en vers, gelukkig maar!

Verder is de klussentijd aangebroken, zoals de nieuwe  poort maken, machines repareren en onderhouden, opruimen, snoeien en wat rustiger aan doen. Dat hoort bij dit seizoen. Het is prachtig novemberweer, de kleuren worden steeds zachter. Het heeft iets sombers maar ook verstilt. Ik houd er wel van.

groeten Pieter, Julia en het team

Inhoud pakket deze week, inhoud kan nog wijzigen
1 persoonspakket: pastinaak, bloemkool, venkel, waspeen, zuurkool
2 persoonspakket: , bloemkool, venkel, bataat, zuurkool, veldsla
Gezinspakket: groene kool, bloemkool, venkel, waspeen, zuurkool, veldsla
Uitbreiding label: champignons, gember
Fruit: cox, santana, kaki, mandarijnen, bananen

 

bericht van het land en pakketsamenstelling week 45

08 november 2021

Beste abonnee,

Op de foto zie je de nieuwe poort naar de tuin die Pieter heeft gemaakt. En natuurlijk de prachtige herfstkleuren en de lichtval.  Pieter heeft heel mooi gebruik gemaakt van de natuurlijke vormen van de planken.  De vorige poort is ruim 20 jaar meegegaan en we hopen dat deze ook weer lange tijd dienst doet.

Cultureel

We hebben een zeer geslaagde filmavond gehad afgelopen vrijdag dus we gaan zeker nog meer organiseren. Als we iets nieuws hebben zetten we het op de site, inmiddels is er een speciale pagina voor.

het theater van a.s. vrijdag is helaas geannuleerd. De toneelgroep heeft besloten  niet te spelen ivm de verscherping van de coronaregels. Ze hopen in het voorjaar wel te spelen. Dan zullen we dat uiteraard weer aankondigen, het is erg jammer dat het niet doorgaat!

Groeten Pieter, Julia en het team.

Inhoud pakket deze week, inhoud kan nog wijzigen
1 persoonspakket: knolselderij, prei, groenselderij, veldsla, boerenkool
2 persoonspakket: pastinaak, prei, groenselderij, waspeen, boerenkool, veldsla
Gezinspakket: pastinaak, prei, groenselderij, andijvie, boerenkool, radicchio
Uitbreiding label: stoofpeertjes, knoflook
Fruit: elstar santana notaris, peren, druiven, sinaasappels

Film en theater, bericht van het land en pakketsamenstelling week 44

01 november 2021

Beste abonnee, zoals je ziet hebben we een klein cultureel programma om het najaar te veraangenamen en waar iedereen welkom is.

Film ,as vrijdag 5 november vertonen we bovenstaande film. We bouwen de schuur om tot theater. We verwarmen de ruimte maar het blijft een schuur dus trek een extra paar sokken en een trui aan en neem een kussentje mee. Voor ouderen is er een stoel, anderen zitten op een bank. Vrijwillige bijdrage.

Geef je snel op want het theater loopt snel vol! Opgeven via de mail bij de Guit info@tuinderijdeguit.nl

Theater, Theater op de Guit 12 november 20.00 uur. Theater Strapatsen met ‘Workel en Molchilk. Heerlijk theater, een absurdistische en komische voorstelling. Al twee keer eerder speelde zij een voorstelling bij ons in de schuur. Zie voor meer info op hun facebook en de website. Theater strapatsen.

Opgeven via de mail bij de Guit info@tuinderijdeguit.nl  Entree 10,00 euro. We verheugen ons op jullie komst!

De tuin is het nu echt herfst geworden. Deze week veldsla van de volle grond. Verder bietjes, pompoen en bataat uit de schuur. En we hebben weer eens bloemkool ingekocht.  Vorige week hadden we recepten in de tas gedaan, deze kun je ook vinden op onze website op onze receptenpagina.

groeten Pieter n Julia en het team

Inhoud pakket deze week, inhoud kan nog wijzigen
1 persoonspakket: bataat, pompoen, groenlof, waspeen, veldsla
2 persoonspakket: bietjes, pompoen, paksoi, uien, veldsla, bloemkool
Gezinspakket: bietjes, pompoen, groenlof, waspeen, veldsla, bloemkool
Uitbreiding label: champignons, tomaten
Fruit: elstar santana notaris, peren, mandarijnen, bananen

Nieuwsbrief

Meld je aan met je mailadres en ontvang onze nieuwsberichten in je mailbox: