Bericht van het land en pakketsamenstelling week 39

25 september 2023

Beste abonnee,

We genieten van de prachtige ochtendkleuren en het heerlijke zonnetje! Vanmorgen het laatste veldje sperziebonen van dit seizoen geplukt. Ze zijn door de regen wat zanderig maar de kwaliteit is prima. We spoelen ze niet af omdat dan de kans op schimmel als ze in het zakje zitten te groot wordt. Hopelijk nog een laatste pluk volgende week. We hebben nog volop sla op het land en de veldsla en de winterpostelein groeien goed. Die zullen straks de de sla vervangen door de winter heen. De hele kas wordt er mee vol geplant. Verder begint de groene kool nu echt mooi te worden, zo veranderd het pakket langzaam in de herfst. Vanwege de grote voorraad pompoen, deze week weer eentje in het pakket. (1 persoons volgende week) Hopen dat Kim het kan sjouwen en de planken in de bus het houden!

Fruit

Dit seizoen is voor het zachte fruit een probleem. Het zal door het natte weer zijn want schimmelen doet het! En dat niet alleen. Het begon in het voorjaar al, de laatste appels van het vorige seizoen waren zacht. We hadden ook heel lang nog Nederlandse appels. We hebben geen Argentijnse appels gehad. Normaal stapt de groothandel daar op over. Wellicht waren die er helemaal niet. Het valt kortom niet mee het fruitpakket behoorlijk te vullen met de kwaliteit die we willen.  Voorlopig zullen we geen kwetsbaar fruit meer in het pakket doen.  Gelukkig komen ook weer de eerste Spaanse sinaasappels in de handel. Lange tijd kwamen ze uit Zuid Afrika, dat willen we niet inkopen, dat is te ver. Broccoli heeft dit seizoen heel weinig in het pakket gezeten omdat het helaas niet verkrijgbaar was. Daarom is de prijs hoog. Maar deze week lijkt het weer te lukken!

Groeten Julia en het team.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: koffiedrinken na het bonen plukken in de voormalige bijenstand.

Inhoud pakket deze week, inhoud kan nog wijzigen
1 persoonspakket: paksoi, broccoli, venkel, courgette, sla,
2 persoonspakket: pompoen, broccoli, venkel, sperziebonen, sla,
Gezinspakket: pompoen, broccoli, sperziebonen, courgette, sla,
Uitbreiding label: salie, komkommer, gember/knoflook
Fruit: appel, peer, banaan, sinaasappels

 

 

Film op de Guit as vrijdag: Honeyland!

20 september 2023

 

Vooraf vertelt een imker over de imkerij.

 

De inloop is vanaf 19.30 u , we beginnen om 19.45 u.

Entree 5,00 euro.

Daar krijg je dan ook een kopje koffie of thee voor.

De film wordt vertoond bij ons in de schuur, we willen je vragen als je dat kunt, zelf een stoel mee te nemen, zodat we zeker weten dat iedereen een zitplaats heeft.

Het is handig als je even laat weten dat je komt. info@tuinderijdeguit.nl

Tot vrijdagavond !

 

Pieter en Peer.

 

Van internet: Door Michelle Broer

We vragen onszelf regelmatig af wat we kunnen doen voor de natuur. Toch staan we verbazingwekkend weinig stil bij de keerzijde van die dringende vraag: wat kan de natuur doen voor ons? De documentaire Honeyland laat ons zien hoe de harmonie tussen mens en natuur ons beide op de been kan helpen.

Honeyland is een uiterst unieke film waarin twee meesterlijke makers en een uitzonderlijke hoofdpersoon samenkomen om een ongehoord verhaal te vertellen. Voor hun werk ontvingen Tamara Kotevska en Ljubomir Stefanov niet alleen een Oscarnominatie voor beste documentaire, maar ook eentje voor beste internationale film; een eer die nog nooit in de geschiedenis van de Oscars aan een documentaire werd gegeven.

Honeyland volgt een jarenlange periode uit het leven van Hatidže; een hardwerkende en onafhankelijke imker uit Noord-Macedonië. Naast Hatidžes zieke moeder vormen haar dieren haar enige gezelschap. Ze besteedt haar dagen met het verzamelen van bijen en het oogsten van honing – om deze vervolgens op de markt voor een zo hoog mogelijke prijs te verkopen. Het is een eenvoudig maar bevredigend bestaan.

Na jaren tot in de verste verte geen buren te hebben gehad, trekt er plots een grote familie vlak naast Hatidže in. Ze zijn luidruchtig, chaotisch en onbeleefd, maar Hatidže ontvangt ze met open armen. Buurman Hussein ontdekt al snel dat het houden van bijen de meest lucratieve bezigheid is in de woestijn. Hij leert de fijne kneepjes van de bijenteelt van Hatidže, maar gooit haar geduldige en natuurvriendelijke adviezen al snel uit het raam in ruil voor meer winst. Met desastreuze gevolgen voor Hatidžes bijen…

Door de spanningen tussen Hatidže en haar buren centraal te stellen, willen de makers van Honeyland aandacht vragen voor de manier waarop we met de natuur omgaan. Velen, waaronder Hatidžes buurman, nemen de gunsten van de natuur voor lief en hebben daar uiteindelijk niet alleen anderen maar ook henzelf mee. Hatidže’s onbaatzuchtigheid vormt hiermee een hoopvol contrast waardoor je niet anders kan dan haar ademloos bewonderen.

 

18 september 2023

Lieve abonnee en lezer,

Afgelopen vrijdag was het dan eindelijk zover: de aardappeloogst 2023. Een stuk later dan vorig jaar, maar dat mocht de pret niet drukken. Er hadden zich voldoende enthousiaste vrijwilligers aangemeld om te komen helpen. Waarvoor nogmaals dankdankdank.

Er hing iets vreemds in de lucht die dag, een ontzettende opgaande en drukke energie. Dat kwam zeker van pas. Ik zag huppelende mensen en hoorde de vrolijkste gesprekken. Dit terwijl er een plannetje klaar lag om een poos in stilte te gaan werken om zo de verbinding met elkaar aan te gaan. Maar soms is het de kunst van het laten. Dus iedereen was gewoon hieper-de-pieper en bleven we, in alle eenvoud, rapen en graven. Uiteindelijk lukte het om bijna 4 duizend kilo Alouette en Carolus aardappelen op te slaan. Vele jonge en wat oudere handjes hebben het werk licht gemaakt. Een jaarlijkse prestatie om weer trots op te zijn. Een prachtig voorbeeld hoe we het samen dragen en hoe we uiteindelijk samen worden gedragen.

Over dat dragen, beloven we een paar weken geen pompoenen in de tas te stoppen. Ze vielen groter en zwaarder uit zoals jullie hebben gemerkt. Meer geven doen we maar wat graag, alleen de tassen waren dusdanig zwaar dat onze driver Kim wel wat rust heeft verdiend. Enkele planken in de bus hebben het zelfs begeven! Ze zijn inmiddels kundig gerepareerd.

Er is tomatensoep-weer op komst! Het is maar een idee.

Nog een kleine promotie voor de Heemfair:

Mooie week,

Dave & Team Guit

Inhoud pakket deze week, inhoud kan nog wijzigen
1 persoonspakket: tomaat, waspeen, bloemkool, andijvie/paksoi, sla,
2 persoonspakket: tomaat, waspeen, andijvie, courgette, sla, palmkool
Gezinspakket: tomaat, prei, sperziebonen/bataat, nzspinazie/snijbiet, sla, bladkool
Uitbreiding label: bosui, cherrytomaat
Fruit: appel, peer, nectarine, pruimen

Aardappels rooien! A.s. vrijdag

12 september 2023

Beste abonnee

Aanstaande vrijdag 15 september is het weer zo ver. De aardappeloogst!

Wie o wie komt ons reeds bestaand sterrenteam uitbreiden tijdens dit feestelijke moment?

Om 8.00 uur beginnen, de ochtend en ook (misschien een deel van) de middag.

Van harte welkom!

 

Groeten van het team van de Guit

 

Bericht van het land en pakketsamenstelling week 37

11 september 2023

Beste abonnee,

We hebben de hitte weer doorstaan. De planten hebben voldoende vocht want we hebben genoeg regen gehad. Maar het nieuwe plantgoed kan wel wat extra gebruiken. Hopelijk vannacht een lekkere bui. We hebben vandaag veldsla en winterpostelein geplant. Gewassen die we in de winter oogsten. Daarmee loopt het seizoen echt ten einde. We krijgen nog wel veel sperziebonen, veel eerder dan verwacht want die warmte daar houden ze van!

En natuurlijk begin van de herfst pompoen. Feestelijk oogsten zoals je op de foto ziet.

Deze week wederom bloemkool in de 2 persoonspakketten, hopelijk van mooie kwaliteit. De vorige bloemkool was soms wat grijs. dat ontstaat door wisseling van temperatuur. Bloemkool wordt bedekt  door het blad en blijft daardoor wit. Maar door sterke groei wisselingen gebeurt dat niet voldoende en komt er bij regen makkelijk een schimmeltje op. Dit kun je gewoon eten maar de hagelwitte bloemkool die we zo graag hebben krijg je dan niet. Dit zijn problemen van de bloemkoolteler. Wij telen die niet op onze lichte zandgrond, dus kopen we ze in.

Groeten Julia en het team

 

Inhoud pakket deze week, inhoud kan nog wijzigen
1 persoonspakket: pompoen, sperziebonen,  courgette, sla, maïs/peterselie
2 persoonspakket: pompoen, prei, bietjes, bloemkool, sla, paprika
Gezinspakket: pompoen, waspeen, romanseco, courgette, sla, paprika
Uitbreiding label: champignon, peper rood, gember
Fruit: appel, peer, watermeloen, nectarine

 

 

 

 

 

Bericht van het land en pakketsamenstelling week 36

04 september 2023

Lieve abonnee,

 

Allereerst een uitnodiging om nog eens extra aandacht te hebben voor het inleveren van de tassen. Spaar ze vooral niet op; dit kost ons echt veel extra tijd. Het gaat vooral om 1 persoons tassen. Bij voorbaat veel dank! 

Hoewel de herfst zichtbaar wordt, met haar ochtenddauw en geler wordende bladeren, geeft de zomer zich niet zomaar gewonnen. Wellicht brengt het een groeispurt voor de gewassen die bijna oogstbaar zijn. We wachten geduldig en genieten een beetje na van de warme dagen op het land.

Een kleine update:

Hoewel de groei-explosiviteit steeds een beetje afneemt, is er veel (bijna) oogstbaar. De pompoenen liggen er in grote getalen prachtig bij. De bladeren die ze in de zomermaanden bedekken, verdwijnen steeds meer. Zodoende liggen ze momenteel te schitteren in de zon. We laten ze nog héél even. Goed voor de rijping en pompoen met 30 graden oogsten, voelt toch een tikkeltje onnatuurlijk. De naastgelegen pastinaken steken zeker een meter de lucht in. Het loof oogt fier en verklapt een goed groeiende wortel. Toch mogen we ook hier spelen met ons ongeduld. De herfstprei, zoete aardappelen, groene kool en de boerenkool staan er allemaal mooi, groen en gaaf bij. Het zit er allemaal aan te komen, die mooie tijd. Gelukkig hébben we die tijd.

Wat nú is:  een prachtig warm zonnetje, snoep-frambozen, af en toe een krijsend lammetje dat weer eens vast zit in het hek, hordes prikbeestjes en beauties van venkels.

Ik hoop dat jullie weer de meest voedende gerechten op tafel zullen toveren. Wij doen met jullie mee.

Een mooie week gewenst!

Saga & Dave + team Guit

 

(herfstprei en zoete aardappelen:)

 

 

Inhoud pakket deze week, inhoud kan nog wijzigen
1 persoonspakket: venkel, prei, spitskool/koolrabi, sla/Nz-spinazie, tomaten
2 persoonspakket: bloemkool, waspeen, chinese kool, venkel, tomaten, courgette
Gezinspakket: bieten, prei, bloemkool, boontjes, tomaten, palmkool
Uitbreiding label: bosui, komkommer/avocado,
Fruit: appel, peren, mango, pruimen

Bericht van het land en pakketsamenstelling week 35

28 augustus 2023

Lieve abonnee,

Een nieuwsbrief deze keer met nieuws.

We hebben maïs geoogst vandaag. Een groot en hoog gewas waar je zalig doorheen kunt banjeren. Inclusief geritsel. Degelijk, zonder mes, gewoon oogsten met de hand. Door de wisseling van de temperatuur van de afgelopen weken is er bij enkele Huitlacoche ontstaan. Oftewel builenbrand. Deze schimmel groeit uit tot een paddenstoel op de voedselreserve van de maïskorrel. Prima eetbaar, zo bleek vanmiddag. De Azteken wisten dit al heel wat jaartje eerder dan wij.

 

 

 

 

Afgelopen week zijn we gestart met een nieuwe groenbemester proef. Diverse mengsels van groenbemesters worden bij Tuinderij de Es en hier ingezaaid. Het doel is om te gaan vergelijken wat het resultaat is qua structuur, biodiversiteit en het bodemleven. Nu op de foto nog een kale bedoeling. Over enkele weken delen we wederom een foto, dan in al zijn weelderigheid.

Ook wij gaan met de tijd mee. Na bijna 30 jaar Guit is er zowaar een instagram account. Zo bieden we jullie graag een extra inkijkje. Volg ons als je op de hoogte gehouden wil worden wat er zich allemaal afspeelt op het land en in de winkel. @tuinderijdeguit. 

Hele fijne week!
Tot de volgende.

Dave & Saga + Team Guit

Inhoud pakket deze week, inhoud kan nog wijzigen
1 persoonspakket: broccoli, waspeen, sla/sperziebonen, courgette, koolrabi, mais
2 persoonspakket: broccoli, prei, andijvie/snijbiet, sperziebonen, groenselderij, mais
Gezinspakket: broccoli, waspeen, spitskool, courgette, koolrabi, mais
Uitbreiding label: paprika, artisjok,
Fruit: appel, pruimen, nectarine, banaan/peren

Bericht van het land en pakketsamenstelling week 34

21 augustus 2023

Lieve abonnee,

Tijdens het opladen van de aardappeloogst, kwam ik er zowaar achter dat de trekker zelfstandig kon rijden met behulp van de aardappelruggen. Zonder handen aan het stuur, zonder mijn voeten bij het gaspedaal. Het bracht een gevoel van vrij- en ongeremdheid. Ik realiseerde me dat ik vaak met de (hand)rem erop door het leven banjer. Dat piept, kraakt en laat slipsporen achter. Je kunt zo hard willen gaan als je wilt, maar écht vooruit komen doe je niet; niet zalig en vloeiend in een prettige, soepele beweging. Maar waarom de rem erop, terwijl ik de hendel gewoon in mijn hand heb? Waarom niet vol gas, voluit gaan? Waarom niet voluit genieten van het allergrootste en het allerkleinste? Wat is voluit eigenlijk?
In volle overgave, in vrijheid, zonder angsten, in kindse speelsheid, vrij van zelfveroordeling, schreeuwend, rennend, alsof morgen de laatste keer zal zijn, in diepe verbinding, in liefde, het leven voelend in het moment?
Is het alles doen of juist soms niets, hard gaan of juist ingetogen, zonder twijfel, genieten van alles wat zich aandient, in herrie of in de diepste stilte van jezelf. Die stilte, daar is geen rem, daar is alleen maar voluit. Moeiteloos zorgt deze stilte voor een luide kreet: haal de rem er aub héél snel af! Hij dient niet meer. Al de belemmeringen heb ik zelf bedacht. De Ja-Maar en de Nee-Maar gaan rechtstreeks op de composthoop. Waarom zou je snoeien in je eigen potentie als je weet dat je ermee groeikracht verliest? Dan doen de planten toch ook niet? Daarom hebben we vandaag bijna de gehele dag de belemmeringen om de gewassen nauwkeurig ‘weggewied’. Nu kunnen ze weer lekker voluit!

Weetje. Sommige aardappelen hebben dit jaar een beetje last van doorwas. Het lijkt alsof de aardappel steeds opnieuw een knol wil vormen. Dit heeft soms gezorgd voor de meest grappige vormen. Doorwas ontstaat door tijdelijk een te hoge bodemtemperatuur.

Nog een weekje vakantie voor velen. Even volhouden nog. Morgen gaan wij weer genieten van het oogsten voor de pakketten. Voluit gaan we! Een prachtvak is het.

Mooie avond en tot de volgende.

Dave & Team Guit

Ps. Het is het team dat deze woorden volledig uitdraagt. Ik geef het woorden.

We hebben een andere leverancier, omdat we zo graag Nederlandse pruimen in het pakket  willen. Eindelijk, daar zijn ze! Dat brengt met zich mee dat we witte eieren hebben. En heerlijke appels van de nieuwe oogst! mmm! Uiteraard alles gecontroleerd bio, van de Lindegaard.

Inhoud pakket deze week, inhoud kan nog wijzigen
1 persoonspakket: spitskool/chinese kool, venkel, andijvie/sla?, sperziebonen, mais,
2 persoonspakket: bloemkool, chinese kool, courgette, koolrabi, aubergine, mais
Gezinspakket: bloemkool, chinese kool, sperziebonen, andijvie, aubergine, mais
Uitbreiding label: palmkool, selderij/bosui,
Fruit: appel, peren, pruimen, mango

Bericht van het land en pakketsamenstelling week 33

14 augustus 2023

 

Beste abonnee

Op de foto zie je Saga bezig met ruwe wol om courgetteplanten te mulchen. Een experiment waarvoor Lidwina Charpentier ons uitnodigde. Zij is kunstenares en op zoek naar toepassingen van Nederlandse wol. Dit is nu vaak een afvalprodukt. Zie haar website Ruw en Ruig. We zijn heel benieuwd wat het effect zal zijn. Wol reguleert immers ook heel goed vocht en als het verteert is het ook een bemesting. Het ziet er ook heel mooi uit. We houden de donkere en lichte wol gescheiden om te kijken of dat ook verschil oplevert. De lichte wol zal zonlicht meer reflecteren, de bruine neemt de warmte meer op?  We gaan het onderzoeken!

op de voorgrond zie je ook courgetteplanten. die zijn met gras gemulcht. Die zijn al in mei geplant. Daar oogsten we nu van. Als die te oud zijn kunnen we nog een poosje van de nieuwe planten oogsten. Die zitten nu al vol met bloemen.

Verder zijn we volop bezig met onkruid weghalen, schoffelen en wieden. En ruimte maken voor het nieuwe plantgoed. Dat is erg lastig omdat door de lange regenperiode alles begroeit is. Vanaf deze week onze eigen heerlijke aardappels in het pakket!

 

Groeten Julia en het team

 

Inhoud pakket deze week, inhoud kan nog wijzigen
1 persoonspakket: waspeen, chinese kool, courgette, sla, tomaten, prei
2 persoonspakket: waspeen, chinese kool, paprika, sla, tomaten, prei
Gezinspakket: waspeen, spitskool, courgette, sla, sperziebonen, paksoi of iets anders
Uitbreiding label: komkommer, cherrytomaatjes
Fruit: appel, peren, blauwe bes, banaan,

bericht van het land en pakketsamenstelling week 32

07 augustus 2023

Beste abonnee,

We komen tassen tekort. Vooral 1 persoonstassen. Daarom een dringend verzoek tassen die je nog thuis hebt achter te laten op het afhaaladres. Omdat we nu echt tekort komen vragen we een eigen tas mee te nemen en daar de groenten in over te doen en de tas(sen) van de Guit op het afhaaladres achter te laten.

De regen heeft de grond dichtgeslagen. Zeker op plekken waar even water is blijven staan. Daardoor is er te weinig lucht in de grond dus zodra de grond opdroogt gaan we schoffelen om hem te openen.  Dat doet de gewassen goed! Ze groeien weer verder. Vooral de jonge plantjes waar de grond nog onbedekt is hebben er last van. Op de foto zie je dat ook de wormen een handje helpen, zodra de grond dicht zit beginnen ze hoopjes te maken aan het oppervlak. Als je goed kijkt zie je kleine hoopjes uitgepoepte losse grond. Dat is prachtig om te zien, dan weet je meteen hoeveel wormen je hebt!  Omdat we hele lichte zandgrond hebben zonder leem kunnen we al heel gauw schoffelen, dus we zijn vandaag al begonnen. Overal staat onkruid want we hebben 2 weken niets ertegen kunnen doen.  Dus lekker aan de gang met de schoffel.

Op de foto onder zie je het oogsten, vorige week.

Voor mensen die nog op vakantie gaan vragen we dit tijdig door te geven: de woensdag een week voorafgaand ivm de planning (via het formulier op de site) . En nog fijner is het  als je iemand weet die zolang je pakket ophaalt, want de groenten groeien gewoon door! Dan is het wel heel belangrijk dat je een goede uitleg geeft van wat ze mee kunnen nemen.

Groeten Julia en het team

Inhoud pakket deze week, inhoud kan nog wijzigen
1 persoonspakket: bietjes, chinese-/spitskool, sperziebonen, sla, peterselie,
2 persoonspakket: bietjes, spitskool, sperziebonen, sla, courgette, andijvie/nz spinazie
Gezinspakket: bietjes, spitskool, sperziebonen, sla, chinese kool, prei
Uitbreiding label: bosui, groenselder,
Fruit: appel, peren, druiven blauw, nectarines, nieuwe abonnees (via site opgegeven) kunnen hun naam op de afkruislijst zetten

Nieuwsbrief

Meld je aan met je mailadres en ontvang onze nieuwsberichten in je mailbox:

Loading