Bericht van het land en pakkesamenstelling week 12

18 maart 2024

Beste abonnee, Een belangrijke mededeling! We gaan dit voorjaar feest vieren want De Guit heeft een fantastisch jubileum!

Het bedrijf bestaat 30 jaar! In 1994 begonnen Pieter en ik op een kleine akker met een piepklein schuurtje met de tuinderij hier op Bleijendijk. Dat gaan we vieren op zaterdag 11 mei. vanaf 11.30 uur. Zet het in je agenda, binnenkort meer info hierover!

Afgelopen vrijdag konden we ondanks alle nattigheid al het plantgoed planten. Omdat de akker hoger ligt dan de tuin is de grond droog genoeg. Met enthousiaste vrijwilligers harkten we de bedden schoon, dat was zwaar werk! En om de beurt op de plantmachine want dat is altijd  populair.

Op de foto zie je de fragiele venkel, later kwam er sla, andijvie en bietjes bij. Dus we hebben wat in het vooruitzicht!

De prei, die was bedoeld om afgelopen herfst en winter te oogsten is met dit zachte weer eindelijk aan de groei! Dat is een lust voor het tuindersoog na maanden van miezerige preitjes.

Groeten Julia en het team

 

 

Inhoud pakket deze week, inhoud kan nog wijzigen
1 persoonspakket: tomaten, wortels, venkel, witte kool, winterpostelein, bloemkool/koolrabi
2 persoonspakket: tomaten, prei, zoete bataat, witte kool, winterpostelein, koolrabi
Gezinspakket: tomaten, wortels, venkel, witte kool, winterpostelein, koolrabi
Uitbreiding label: champignos kastanje, tuinkers
Fruit: Elstar/Natyra, Peer Conference, Mandarijnen, Bananen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bericht van het land en pakketsamenstelling week 11

11 maart 2024

Lieve abonnee,

 

Zo, een nieuwe week. Hè hè, ik ben er wel weer aan toe. Zo iets van: kom maar op, kom maar door, we kunnen het aan! Dat was vandaag hartstikke merkbaar. In de stromende regen werd de kas aangepakt. Groene aanslag veroorzaakte te weinig licht en daar gaat ons aanstaande, kersverse plantgoed niet zo goed op. Bikkelen was het. Gewoon niet nadenken, maar doen. Wat ben je in die staat tot veel in staat samen.

De laatste indoor-veldsla werd gesneden eerder vandaag. Het was een waar gepriegel. Een zen-klus in stilte. We sneden hem wat kleiner dan gebruikelijk. Dit omdat hij anders onbruikbaar zou zijn. Dus we verwennen jullie nogmaals met een heerlijke portie (baby)veldsla.

 

In het pakket (uitbreiding) een keer k(r)omkommer. Meer dan prima te gebruiken en wel voor een liefdevol prijsje. We horen graag jullie bevindingen.

 

Afgelopen vrijdag (in de zon!!) brachten we opnieuw een offer aan de zieke boom. Marieke maakte een prachtige krans, of snoer. Ik ben er nog steeds niet uit. In ieder geval, hij bracht ons weer samen en we bundelden onze krachten.

 

Afsluitend zeg ik: tot de volgende keer. Een fijne week gewenst en hopelijk tot snel in de winkel!

 

Dave & Team Guit

 

 

 

 

 

Inhoud pakket deze week, inhoud kan nog wijzigen
1 persoonspakket: paksoi, prei, zoete bataat, courgette, veldsla
2 persoonspakket: paksoi, bietjes, wortels, courgette, veldsla/winterpostelein, knolselderij
Gezinspakket: paksoi, prei, zoete bataat, courgette, veldsla/winterpostelein, knolselderij
Uitbreiding label: Guitse bladkool, k(r)omkommer, rode peper
Fruit: Elstar/Natyra, peer xenia, sinaasappel, kiwi

Bericht van het land en pakketsamenstelling week10

04 maart 2024

Beste abonnee

 

Dit zijn de bloeiende honingbessen, in mei kunnen we al vruchtjes verwachten! Ze zijn wel erg klein dus het zijn geen grote hoeveelheden, maar wel lekker om van snoepen. En misschien genoeg om in de pakketten te doen, want de planten hebben zich prachtig ontwikkeld dus er komen heel veel vruchtjes aan.

We hebben vandaag wortels gezaaid, het is spannend hoe de gewassen zich gaan ontwikkelen dit seizoen na het water dat op het land stond. Vooral de stukken waar geen groenbemester stond zie je dat de grond is ingeklonken en dichtgeslagen. Hopelijk kan een goede grondbewerking de bodem weer herstellen.

Pieter en ik maakte vorige maand een bijzondere reis naar Kaapverdië. Het eiland Santiago. We kregen de vraag mee te denken bij de ontwikkeling van een project met een groep boeren die graag biologisch willen werken.  In een ver verleden werkten we in Costa Rica in de vochtige tropen en dat blijft toch altijd een beetje trekken. Een mooie aanleiding dus om eens te gaan kijken in Kaapverdië. De omstandigheden zijn daar veel moeilijker als hier. Het grondwater verzilt langzaam terwijl de boeren volledig afhankelijk zijn van grondwater omdat het heel weinig regent. Er kan door irrigatie en het warme weer maar liefst 3x per jaar geoogst worden! Daar kunnen wij alleen maar van dromen! Wel een mooie leemhoudende zandgrond maar heel weinig humusvorming. Een bevlogen groep mensen,    bijvoorbeeld een advocaat die boer wil worden omdat hij daar het belang van inziet. En een Rastafari die zijn eigen voedsel wil verbouwen. Hele mooie ontmoetingen, bevlogen mensen die in hun eigen land een toekomst willen en niet zoals de meesten proberen weg te komen.

Op de foto Lucidio op zijn kolenveld

 

Groeten van Julia en het team

Inhoud pakket deze week, inhoud kan nog wijzigen
1 persoonspakket: witlof, bietjes, rode kool, broccoli, veldsla
2 persoonspakket: witlof, prei, rode kool, broccoli, veldsla, spitskool
Gezinspakket: witlof, bietjes, rode kool, broccoli, veldsla/winterpostelein, spitskool
Uitbreiding label: sjalotten, bleekselderij
Fruit: Elstar/Natyra, Conference, mandarijnen, Bananen

Bericht van het land en pakketsamenstelling week 9

27 februari 2024

Lieve abonnee,

Deze ochtend oogsten we de veldsla in de kas, heerlijk droog, onder het genot van de tegen het zeil aan kletterende regen. De een vond het op mijn raindrum lijken, de ander zwijmelde even weg in de richting van Midden-Frankrijk waar hij tijdens een regenbui vrolijk in de voortent verbleef. Ja, we aanvaarden maar gewoon wat er komt. Maar! Al schrijvend, zie ik een waterig zonnetje heel hard haar best doen om er doorheen te komen. Dat belooft veel goeds.

In dit jaargetijde schijn je de aarde heel goed te kunnen ruiken. Maar waar ruikt het dan precies naar? Wij ervaarden het meest de geur van rode biet. En nee, er heeft daar nooit biet gestaan. Misschien is het leuk om zelf eens ter aarde te storten en te ruiken wat er te ruiken valt…?

Ondertussen op de Guit:
Julia heeft het op haar heupen en wil alles grondig schoon! Dat betekent met een hogedrukspuit eerst alles nóg viezer maken. Maar het resultaat. Pfoe, petje af. Marieke staat ondertussen de vlierbloesem te knippen voor de thee, terwijl Sjraar weer eens ijverig de piepers portioneert. Beiden tevreden en volledig in hun element. Lisa, ook van de partij, hangt alle tassen vandaag klaar. Ook Pieter heeft het in zijn bol. Zagen! Doe ik ook nog iets? Jazeker! Ik bereid morgen voor, houd de schaduw van de boom ondertussen  vast, maak een foto en schrijf vrolijk de nieuwsbrief.

 

 

Inhoud pakket deze week, inhoud kan nog wijzigen
1 persoonspakket: bloemkool, wortels, knolselderij, zuurkool, veldsla
2 persoonspakket: bloemkool, wortels, knolselderij, zuurkool, veldsla, aubergine
Gezinspakket: bloemkool, wortels, knolselderij, koolrabi, veldsla/winterpostelein, aubergine
Uitbreiding label: kastanjechampignons, avocado
Fruit: Elstar/Natyra, Doyenne de comice/Conference, Grapefruit, Kiwi

Rest mij nog te zeggen, dank voor jullie leestijd, wees welkom (op zaterdag 9:30-14u) in de winkel en een mooie avond.

Groet,
Dave & Team Guit

Bericht van het land en pakketsamenstelling week 8

19 februari 2024

Beste abonnee,

Het meeste water is weer van het land. Gelukkig trekt het snel weg. Vandaag hebben we warempel één bed kunnen bewerken en harken. Daar hebben we tuinbonen gezaaid. Primeur! Heerlijk om weer op het land werken en te kunnen zaaien! Het wortelzaad ligt ook klaar, zodra de grond droog genoeg is zaaien we de eerste worteltjes.

We hebben vandaag hele kleine groene kooltjes geoogst, kooltjes van het afgelopen najaar die te klein zijn gebleven. Ze hebben de kou doorstaan en in de eenpersoonstassen zitten deze week deze groene kooltjes aangevuld met palmkool. Ook die loopt op z’n eind. Met de boogtunnel vol veldsla voelen we ons nog rijk, nu gauw de eerste gewassen in de grond en verheugen op het nieuwe seizoen!

 

Groeten Julia en het team

 

Inhoud pakket deze week, inhoud kan nog wijzigen
1 persoonspakket: butternut, prei, paprika, zoete bataat, palmkool/groene kool
2 persoonspakket: butternut, wortels regenboog, paprika, zoete bataat, rucola, zuurkool
Gezinspakket: butternut, prei, paprika, zoete bataat, rucola, zuurkool
Uitbreiding label: koolrabi, cherry tomaat
Fruit: Elstar/Natyra, Doyenne de comice, Sinaasappels, Bananen

Bericht van het land en pakketsamenstelling week 7

12 februari 2024

Beste abonnee,

Ondertussen op de Guit:
Het Carnavalsgeweld (helaas zonder de Vughtse optocht) is inmiddels flink losgebarsten. De wind staat precies goed, zodat we, op gepaste afstand, gezellig mee kunnen genieten. Een waar gemeenschapsfeest waarin alles op z’n kop wordt gezet. Even elkaar enkel de waarheid vertellen, een spiegel voorhouden. We vieren het afscheid van de donkere winterperiode en heten de vroege voorjaarszonnestralen van harte welkom. Laat de levenskrachten maar weer vrijuit stromen.
Februari, de maand van de reiniging. De maand van de grote schoonmaak om vervolgens weer fris opnieuw te beginnen. Nou, dat dus. Heel voorzichtig worden er wel wat kruiden en bessen gesnoeid en wordt et stilletjes wat voorbereid voor de nieuwe aanplant. Maar voor het echte werk is het nog veel en veel te nat. Veel werkzaamheden lijken nog steeds op pauze te staan en dat brengt niet de gewenste rust met zich mee. Je wilt vooruit. Gelukkig hebben we niets te willen; we zijn immers gewoon te gast op dit Landgoed, in de natuur, op deze planeet. Natte voeten of niet, we bewegen gewoon lekker mee in dit mooie balansspel.

 

 

 

 

 

 

Dat wassie weer. Fijne week!

Groet,

Dave & Team Guit

Inhoud pakket deze week, inhoud kan nog wijzigen
1 persoonspakket: broccoli, wortels, aardpeer, witlof, paksoi, uien
2 persoonspakket: broccoli, prei, bietjes, witlof, paksoi, uien
Gezinspakket: broccoli, wortels, aardpeer, witlof, paksoi, uien
Uitbreiding label: gember, paprika punt, kurkuma
Fruit: Elstar/Topaz, Conference, mandarijnen, kumquats

 

 

05 februari 2024

 

 

Beste abonnee,

Op het land staat nu bijna niets meer. We hopen nog op veldsla en winterpostelein die in het water heeft gestaan maar de kans is groot dat dat niets meer wordt. Op de foto (links)zie je  nog mini- groene kooltjes, misschien kunnen we die t.z.t. nog in de eenpersoonspakketten doen. Nog wel hele mooie veldsla in de kas waar we in maart nog volop van gaan oogsten!  Prei komt ook nog. We moeten in deze tijd dus het meeste inkopen. We kopen, behalve bij onze collega’s, altijd bij Udea, de bio groothandel die aan veel winkeliers levert. Sinds enige tijd worden we ook beleverd door Zann, een bio handelsbedrijf die grotere partijen levert en daardoor ook goedkoper is. Het bedrijf is veel kleiner en heel prettig om mee samen te werken, ook directe lijntjes met hun leveranciers. We hebben het enige tijd geprobeerd en zijn heel tevreden. Behalve dat de prijs goed is, zijn de groente ook prachtig vers! Daar zijn we erg blij mee! Vooral het fruit is goedkoper en er zit nu dus ook substantieel meer in. Dus probeer eens een  fruitpakket! Voor 9,00 euro heb je in deze tijd rond de 2,5 kg fruit.

Op de foto zie je een boomstrook, daar zijn er vier van in de tuin. Stroken met bomen struiken en kruiden. Een welkome aanvulling, het voedselbos idee zit er achter en ook permacultuur-principes. Het geeft in elk geval een enorme diversiteit, zowel planten als insecten en vogels die er op af komen. Je ziet hier oa rode bessen struiken.  Net gesnoeid. Daaronder hier en daar wat karton om ongewenst gras te onderdrukken. Heel makkelijk en het werkt uitstekend.  Helemaal aan de rechterkant zie je een veld groenbemester die is afgestorven door de vorst. Dat is ideaal. Hij vormt een heel mooi laagje over de bodem. Die is daardoor beschermt en doorworteld, gunstig voor het bodemleven. En omdat hij is afgestorven kunnen we hem makkelijk onderwerken voor het nieuwe plantgoed. Nog even geduld, eerst moet de grond opdrogen.

Groeten Julia en het team

Inhoud pakket deze week, inhoud kan nog wijzigen
1 persoonspakket: courgette, prei, witte kool, bietjes, champignons
2 persoonspakket: courgette, wortels, witte kool, aardpeer, champignons, bloemkool
Gezinspakket: venkel, prei, witte kool, bietjes, champignons, bloemkool
Uitbreiding label: raapjes, komkommer, peper rood
Fruit: Elstar/Topaz, Conference, sinaasappel, banaan

 

Bericht van het land en pakketsamenstelling week 5

29 januari 2024

Beste abonnee

Er hangt iets nieuws in de lucht! Krokusjes laten dat zien, ook het bleke zonlicht dat al weer uitbreidt, iets van een aardegeur is af en toe te bespeuren. Meteen kriebelt het. Een ingekruld gevoel waarvan ik me niet eens zo bewust was laat me los. De blik vooruit! daadkracht!

Land wat nog nat is houd ons tegen, nog even geduld. Een plaatje wat ik nog niet had laten zien toen met de kerst het water ineens met sprongen steeg zoals nooit eerder.

Zo stond driekwart van de tuin in het water! Het is nu weggezakt, maar de bodem is nog niet stevig. Het is heel belangrijk om nu voorzichtig te zijn. Berijden met de trekker kan de onderste laag verdichtten en dat komt niet zo makkelijk meer goed.  Geduld.

Genoeg klussen nog te doen. We konden vanwege het hoge water niets aan de heining doen. Die moet gerepareerd. Jaarlijks onderhoud.

De bessen snoeien in de boomstroken, onkruid daar weghalen, nieuwe uitdaging met oprukkende bramen, sleedoorn en zelfs kleefkruid. Zoeken naar woekerende gewassen die voor ons de strijd aangaan en dit deels stekelige gajes wegdrukt. Dan hoeven wij niet te wieden of te maaien!

Groeten Julia en het team

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inhoud pakket deze week, inhoud kan nog wijzigen
1 persoonspakket: witlof, wortels, zoete bataat, groenselderij, rucola, palmkool/boerenkool
2 persoonspakket: witlof, prei, zoete bataat, groenselderij, rucola, spitskool
Gezinspakket: witlof, wortels, zoete bataat, groenselderij, rucola, spitskool
Uitbreiding label: avocado, cherrytomaat
Fruit: Elstar/Maribelle, Conference, mandarijnen, kiwi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bericht van het land en pakketsamenstelling week 4

22 januari 2024

Lieve abonnee,

Zo, daar zijn we weer. Weg van teruggeweest. Fris, messcherp en tevreden weer te vinden op het land en in de schuur. Daar waar de sneeuw flink huishield, namen we het er even uitgebreid van. In de vroege ochtend als team een wandeling over een deel van het landgoed. De kakelverse sneeuwlaag zorgde voor zo’n zalig krakend geluid onder je koude voeten. Sommige vonden sporen van (vermoedelijk) een vos. Anderen lagen op z’n kop in de sneeuw te rollen. Waardevolle momenten. Een dame van hier koestert dit dusdanig, dat ze wekelijks haar mooie momenten opschrijft en in een glazen pot stopt.

Omdat het natte land nog steeds weinig betreding toelaat, buigen we ons ijverig over de plant- en zaadbestelling. Dit is elk jaar een leuk tafereel, omdat het dan ergens alweer begint. De handen beginnen te jeuken bij alleen al de gedachte. Echter ziet het land er nog verreweg van klaar uit. De resten die normaliter het najaar weg- en ondergewerkt hadden mogen worden, staan nog. Het stroopt op. Het werk stroopt op, wetende dat straks al het werk tegelijk gaat komen. Tsja, je moet maar en je doét maar. Realiserende dat uiteindelijk altijd alles weer goed komt.

Op de foto: Pieter geeft weer eens een masterclass bessen snoeien in de sneeuw.

Deze week weer een pracht van een tas!
Een mooie week. Wie weet tot gauw in onze winkel.

Dave & Team Guit

 

Inhoud pakket deze week, inhoud kan nog wijzigen
1 persoonspakket: broccoli, pastinaak, rode kool, knolselderij, paprika,
2 persoonspakket: broccoli, wortels, rode kool, knolselderij, paprika, paksoi
Gezinspakket: broccoli, pastinaak, rode kool, knolselderij, paprika, palmkool
Uitbreiding label: aubergine, kastanjechampignons
Fruit: Elstar/Natyra, Conference, sinaasappelen, bananen

Bericht van het land en pakketsamenstelling week 3

15 januari 2024

 

 

 

 

 

beste abonnee

Op de foto zie je het verzamelen van zaden van de pompoen. De laatste pompoenen zijn vorige week in het pakket gegaan. We kunnen ze ook niet langer bewaren omdat we geen geschikte ruimte daar voor hebben. Pompoenen  moet je rond 14 graden bewaren en bij ons staan gewoon in de schuur. Onverwarmd. Uit de laatste pompoenen van het seizoen halen we de zaden om in het nieuwe seizoen te zaaien. Die pompoenen zijn in elk geval lang goed gebleven dus daar willen we de zaden van. Groene en oranje pompoen. De zaden houden we apart. We zaaien ze gescheiden omdat ze anders gaan kruisen. Als we het zaad daarvan gebruiken krijgen we groen/oranje pompoenen. Niet zo erg en ook heel mooi. Maar we willen ook ongemengde pompoenen.

 

Groeten van Julia en het team

 

Inhoud pakket deze week, inhoud kan nog wijzigen
1 persoonspakket: witlof, bietjes, prei, spruiten, zuurkool, wortels
2 persoonspakket: witlof, bietjes, prei, spruiten, zuurkool, veldsla
Gezinspakket: witlof, bietjes, prei, spruiten, zuurkool, wortels
Uitbreiding label: avokado, courgette
Fruit: Topaz/Natyra, Conference, mandarijnen, grapefruit

 

 

 

 

 

 

Nieuwsbrief

Meld je aan met je mailadres en ontvang onze nieuwsberichten in je mailbox:

Loading