Aardappels rooien

04 augustus 2017

Aardappels rooien

Het is weer zo ver. De aardappels worden gerooid en wel op vrijdagochtend 20 juli. We beginnen om 7.00 uur vanwege de warmte, maar later in de ochtend ben je ook van harte welkom. Neem kinderen familie en vrienden mee want het wordt natuurlijk weer heel gezellig!

 

tot dan! Groeten Pieter en Julia

 

weekbericht

26 oktober 2016

Vleespakketten Boerderij Bleijendijk

Op onze bioligische melkveehouderij houden wij koeien van het ras montbeiliarde. Een prachtige koe, die goed melk geeft, maar daarnaast ook geschikt is om te slachten voor kwalitatief mooi vlees. Af ent toe slachten wij een koe en verkopen wij dit aan huis in de vorm van vleespakketten. Wij willen jullie graag laten weten dat er per 26 november pakketten beschikbaar zijn omdat melkkoe 6980 naar de slager is gebracht. De koe is geslacht bij Van Ginhoven in Tilburg, een biologische slagerij.

De pakketten kosten 65,- . Ze verschillen enigszins qua samenstelling, maar zijn allen 5 kilo en van dezelfde waarde.

Wat er zoal in de pakketten zit:

Rundersaucijzen 125 gram Rundergehakt 250 gram Hamburgers 100 gram  Tartaar 90 gram Tournedos  Biefstuk Baklappen  Biefpuntjes Entrecote  Ribeye Ribstuk  Braadstukken Runderlappen  Sucade Soep-hacheevlees  Schenkel Mergpijpje

Alles is netjes verpakt. Meestal in porties van 2 personen. Het is ongeveer een klein diepvrieslaatje vol qua volume.

Mocht je graag een vleespakket willen kopen, dan mag je dit kenbaar maken via een mailtje naar boerderij@bleijendijk.nl met daarin je naam en het aantal pakketten dat je zou willen bestellen. We stemmen dan graag met je af wanneer je het pakket op zou kunnen komen halen. Je mag het geld vooraf overmaken naar NL40 TRIO 0198122012 ten name van Boerderij Bleijendijk (graag je naam, vleespakket koe 6980 vermelden).

 

We horen graag van je,

Vriendelijke groet, Rob & Marjolein Boerderij Bleijendijk

15 november

Appels appels appelsap….Bestel!

Vorige week is een deel van de appeloogst naar de perser gebracht. Het is geperst en we hebben het nu opgehaald.

Het is altijd spannend hoe de mix uitpakt, maar het is heerlijk fris appelsap geworden! We hebben het in kartonnen pakken laten doen van 3 liter en 5 liter. De pakken zijn lang houdbaar, ook als ze open zijn, je hoeft ze niet koel te zetten. Er zit een kraantje op. Tappen gaat heel makkelijk. In de winkel te koop, of op bestelling.

3 liter appelsap 6,75

5 liter appelsap 9,50

Mail ons uiterlijk maandagochtend 8 uur en we zetten het voor je klaar op het afhaaladres! Het wordt verwerkt in de volgende rekening.

We willen graag meer sap verkopen, weet je een kantine of restaurant waar ze het graag schenken dan laten we het graag een keer proeven. Laat het ons weten!

 

Ook weer moesappels te koop. Hele mooie kwaliteit. Heerlijk voor de appelsmoes of taart.

2,5 kg 4,00

5 kg. 7,50

10 kg 12,50

10102016131

Beste abonnee,

De schoffel hangt al bijna ingevet in de schuur, alleen in de kas kunnen we de veldsla nog schoffelen. Tijd voor andere zaken.

Het teeltplan voor volgend jaar pakken we aan, wat willen we anders. Een beetje meer broccoli, een beetje minder chinese kool bijvoorbeeld. Gaan we weer groene paprika en peterselie telen? Dit jaar voor het eerst niet gedaan, wat vonden jullie er van. Heb je ze gemist? Laat het ons weten!

Groenlof

We hebben nogal intensief bezoek gehad van de reeën en de sporen die ze na hebben gelaten zijn niet te missen. Flinke happen hebben ze uit de groenlof genomen. Helaas. De kop is er af. De groenlof die nog enigszins lengte heeft daar snijden we de koppen van bij en doen we in het pakket want het is wel erg zonde om ze weg te gooien. Een beetje romantisch is het ook wel dat de reeën zich er tegoed aan hebben gedaan. Ongeveer 1/3 is aangegeten, de rest hebben we gered met een net erover.

 groeten Pieter en Julia

 

Open Dag 16 september!!

05 september 2016

Open Dag zaterdag  16 september 2018

Kom kijken want we laten de tuin graag aan jullie zien! Neem vooral ook de kinderen mee! Zelf een wortel uit de grond trekken, of boontjes plukken, geiten aaien dat kan hier allemaal.

Onze boerderijwinkel is die dag geopend.

De open dag doen we samen met heel Landgoed Bleijendijk, waar onze tuinderij op ligt. Grijp je kans want het Landgoed is normaal gesloten! Er zijn ook rondleidingen: loop door lanen als kathedralen, door bossen waar sprookjes worden geboren, bewonder de bomen die eeuwen verbeelden. Koeien in grazige weilanden waar de rivier doorheen kronkelt….dat is Bleijendijk!

Ook op de melkveehouderij kun je terecht voor rondleidingen.

Er is een uitgebreid natuuronderwijs programma waar veel scholen uit de omgeving aan meedoen. Je kunt meemaken wat de kinderen zoal doen:’je eigen amulet maken’ of maak je eigen spiineweb.en  Daar kun je ook een kijkje nemen.

Tot dan!

open-dag-1

 

Kom helpen met aardappels rooien!!

28 juli 2016

Deze week beginnen we met het rooien van de aardappels. (zie foto)

a.s. zaterdag (30 juli) van half 9 tot half 1. Daarna is er een heerlijke biologische lunch, met een stemmig gedicht en wie weet ook nog een lied.

Iedereen krijgt een zak aardappelen mee naar huis.

Zoals ieder jaar kan iedereen meehelpen, en neem vooral je kinderen, vrienden en buren mee! Want het wordt natuurlijk weer een bijzondere dag!

Vooral kinderen kunnen zich verwonderen over de kisten vol die van het land komen.

Het is heel makkelijk. De machine rooit ze op en wij rapen ze.

Mail ons met hoeveel mensen je komt, dan kunnen we ons vast verheugen want het is best een hele klus dus alle hulp maakt ons gelukkig.

Pieter en Julia

Mail dit berichtje door en like ons op faceboek: vriendenvandeGuit

30072016468

 

Bericht van het land 11 juli

28 juli 2016

Het is een raar seizoen, voor het gevoel is het nu zomer, op het land lijkt het wel lente. Het land hebben we na ‘de moesson’ weer klaar kunnen leggen om te planten en te zaaien. Het is net voorjaar. Helemaal niet dat weelderige wat je anders in deze tijd hebt. De gewassen en ook het onkruid hebben te lijden gehad onder de stortbuien en de dichtgeslagen grond. Het is heerlijk om de planten te zien opknappen na het schoffelen en land wat lag te wachten in gebruik te kunnen nemen. Ik heb er een gedicht aan opgedragen. Vanuit de ogen van de tuinder bezien, zie onder.

Een rondje door de tuin leverde een mooie mandala op van wat je er zoal vind in deze tijd. ‘ode aan de tuin’ een foto:

ode aan de tuink

Vandaag is de herfstprei geplant, we zijn trots op de prachtige planten die dankzij mulchen mooi groot en gezond zijn geworden. We hebben gras tussen de planten gelegd en als proef een stukje niet gedaan. Daar zijn we wijzer van geworden. Echt veel mooiere planten waar gras tussen ligt.

Deze week de laatste rode bessen in het fruitpakket. De oogst was prima dit jaar.

We hebben een nieuw ras sperziebonen waar we lachend van plukken! Prachtige mooie grote bonen. We hebben vorig jaar zaad gewonnen dus dit ras houden we er in!

De courgette komen nu lekker op gang, ze doen het goed met water en warmte. En voorlopig is er vocht genoeg. Mooie slanke lange courgette.

De tuinbonen verwachten we de laatste keer te plukken, dus nog een keer genieten ervan….

Als de zomer er dan is

Ja, ik zie grond die opdroogt!

droog

dat zacht korrelige

oplichtende zand

de schoffel die vlijtig door de aarde glijd

vlak langs gekoesterde groente-rijen.

het tikken van wat meedogenloos wordt afgesneden

bevredigend

te weten

van dat herademen daarna

ik kijk om

in de zon laten ze de kopjes al hangen

het is gedaan

de trekker start in de schuur

Pieter stuurt richting

het in beslaggenomen land

het uur is geslagen

zwaar klinkt het

machtig klieft het ijzer de aarde

stroomt langs metaal

in het kielzog

een ordelijke zee van verstarde golfjes

en verdrinkend onkruid

opnieuw is het tijd

het land ligt klaar.

 

Prachtige sla uit de volle grond

21 juni 2016

Sla, andijvie, spinazie, paksoi en bosui gaan we morgen oogsten, verder komen de asperges van het Aailand en de bosbiet en de koolrabi van tuinderij de Es uit Haaren.

Op de foto in de bijlage zie hoe mooi de sla in de volle grond al is!

We zijn nu druk met schoffelen en wieden, dit is fantastisch weer daarvoor! Er wordt weer sla en paksoi geplant en uitjes gepoot.

Verder worden de pompoenen gezaaid door Matthijs en de jongeren met een zorgvraag die bij ons werken. dat is een vaste klus die ze jaarlijks doen.  Dat wordt met heel veel aandacht en plezier gedaan.

De pastinaak is toch goed opgekomen! Deze week gaan de stagiaires ze wieden. Doordat bio ‘in ‘ is hebben we vaak stagiaires, veel jonge mensen willen graag kennis maken met het werk op het land.

Andijvie en eikebladsla

Nieuwsbrief

Meld je aan met je mailadres en ontvang onze nieuwsberichten in je mailbox: