bericht van het land week 20

13 mei 2019

Beste abonnee,

Vandaag zijn de pompoenen gezaaid, de kans op vorst is nu heel klein, tegen de tijd dat ze gekiemd zijn kunnen ze onbevreesd groeien. Ze worden met speciale zorg gezaaid door de jongeren met een beperking die hier werken. Daardoor kiemen ze geweldig. Dat gebeurt ook met de tuinbonen en onze ervaring is dat de gewassen dan geen last hebben van plagen zoals muizen en vogels. Dat is toch een wonder! Op de foto zie je de versierde schaal waar de zaden van tevoren in worden gelegd. De bloemen worden geplukt in de tuin. Het is een ode aan het zaad en de natuurwezens die alle groeiprocessen verzorgen. Hoe meer we genieten van deze rijkdom, hoe meer we deze natuurwezens voeden. Onze vreugde over de natuur is voedsel voor deze wezens. Dat klinkt misschien vaag maar het harde fijt is dat we jaar in jaar uit vraat van muizen en vogels in het zaad hadden. Dat is verleden tijd. Als we een keer ‘gewoon’ zaaien, dan gebeurt weer hetzelfde als toen. Zaden kiemen slechter en worden aangegeten door muizen en vogels en de oogstbare tuinbonen worden uit de peulen gepikt.

We nemen de zaden in onze handen en laten ze door de vingers glijden, dat is een heerlijk gevoel. En het zaaien zelf gebeurt rustig en met aandacht en liefde. Een gouden tip!

En er is weer plek voor enkele jongeren, zeg het voort!

paksoi tips: wokken, door de bami, witte delen fijnsnijden door de salade. op onze receptenpagina nog meer recepten!

1 Persoons: raapsteel, venkel, sla, andijvie, paksoi, uien,
2 Persoons: uien, venkel, sla, andijvie, paprika, pastinaak,
Gezinspakket : spinazie of raapsteel, venkel, sla, andijvie, paksoi, pastinaak,
Uitbreiding label: stengelui, avokado,
Fruit: topaz, aardbeien, sinaasappels, peren

 

deze week in het pakket: (kan nog wat veranderen)

1 Persoons: raapsteel, venkel, sla, andijvie, paksoi, uien,
2 Persoons: uien, venkel, sla, andijvie, paprika, pastinaak,
Gezinspakket : spinazie of raapsteel, venkel, sla, andijvie, paksoi, pastinaak,
Uitbreiding label: stengelui, avokado,
Fruit: topaz, aardbeien, sinaasappels, peren

Bericht van het land, week 19

06 mei 2019

Op de foto zie je Ilse met kuikentjes, Ilse is begonnen met kippen op de Guit. Tot ons grote verdriet gaat Ilse binnenkort weg! Ze wil dat graag aan jullie laten weten;

Na 2,5 jaar door weer in wind werkzaam op de Guit ga ik een nieuw avontuur aan in Zweden. Per 13 mei stop ik op de Guit. Het is hard werken om elke week weer de heerlijke groente pakketten te maken. Prei oogsten in de sneeuw of wieden met het warme weer het hoort er allemaal bij.

Het mooiste seizoen vind ik toch wel de lente als de eerste planten en zaden weer de grond in gaan en de zomer als we weer veel groente kunnen oogsten van eigen land. Ik hoor Pieter en Julia nog zeggen “och moet je die prachtige paksoi zien” We kunnen daar zo van genieten. Net als onze abonnees en zelfoogsters die wekelijks blij zijn met groenten en fruit.

Ik ga het hier zeker missen tuinderij De Guit is een speciale plek op een speciaal landgoed, maar ik kom als ik in Nederland ben zeker terug om de ontwikkelingen te bekijken die De Guit nu door gaat maken naar een nog duurzamere manier van landbouw. Ik weet zeker dat Pieter en Julia en alle andere mensen die betrokken zijn er iets moois en unieks van maken en onze abonnees en klanten in de winkel van nog meer diversiteit en lekkers kunnen voorzien. Groetjes Ilse

Bericht van het land week 18

29 april 2019

Beste abonnee,

De oogst van ons land begint weer op gang te komen. De raapsteeltjes zijn zelfs al op. Maar er komen ook weer nieuwe aan. Alles groeit goed met dit weer. Natuurlijk hopen we op regen want het is nog steeds veel te droog. Maar de zon zorgt voor genoeg groei. De bovengrond is vochtig.  De laatste prei is geoogst en zal de komende weken in het pakket zitten. Verder is er sla, paksoi, andijvie, radijs en spinazie verwachten we binnenkort.

Kippen

De kippen zijn goed aan de leg, ze leggen prachtige eieren! We hebben nog te weinig kippen om voor iedereen eieren te hebben, maar het is een goed begin. Er is ook een kip aan het broeden, nog een paar dagen en dan hebben we kuikens! Het zullen verschillende rassen zijn want we hebben van alles, vooral goede scharrelaars die de bodem los kunnen krabben. Afgelopen najaar hebben we de kippen een poosje in de kas gehad, we hebben geen slakken in de veldsla gehad! De kippen zijn dol op slakkeneieren en al scharrelend vinden ze die wel. De ouderwetsere rassen zijn die eigenschap niet verloren, in tegenstelling tot de ver doorgefokte legkippen.

pakketsamenstelling deze week:

1 Persoons: spitskool, prei, sla, andijvie, broccoli,
2 Persoons: spitskool, prei, sla, aubergine, broccoli, bietjes,
Gezinspakket : andijvie, prei, sla, aubergine, broccoli, bietjes,
Uitbreiding label: radijs, komkommer,
Fruit: topaz, sinaasappels, peren, ananas, 0,

bericht van het land week 17

24 april 2019

onze winkel is zaterdag gewoon open van 9.30 tot 14.00 uur

Beste abonnee, de plantfeestdagen afgelopen vrijdag en zaterdag waren een succes! We nodigden iedereen uit te helpen om de kruiden en smeerwortel te komen planten in de bijzondere bedden die we aan het aanleggen zijn tussen de groenten. Over de hele tuin verspreidt waren groepjes mensen aan het planten. We hebben alles kunnen planten en er was zelfs nog tijd over hadden om te schoffelen. Het was heel gezellig, veel leuke ontmoetingen, met weer kiemen voor nieuwe initiatieven. Zo is het vruchtbaar op meerdere gebieden! De 2 meter brede bedden met struiken en kruiden die we tussen de groenten aanleggen zijn bedekt met houtsnippers. Die laag houd het vocht vast en onkruid kan niet kiemen. a.s. vrijdag gaan we bloemen zaaien in deze laag. Zo hebben we straks dus kleurige en geurige bedden tussen de groenten. Misschien wordt het dan tijd voor een ‘kruiden- pakket’!! Iedere week verse kruiden bij de groente. Mmmmmm! En de insecten en vogels zullen de tuin bezoeken en er komen wonen. Dat is wat we willen! Meer biodiversiteit en meer balans. Dat is de toekomst.

Welkom dus a.s. vrijdag 26 april vanaf 9.00uur! Kom zaaien!

15 april 2019

Vrijdag en zaterdag 19 en 20 april de plantfeestdagen!

We gaan de kruidlaag in de boomstroken planten en zaaien, heel veel verschillende kruiden, bloemen en meerjarige groenten. Het wordt een hele klus en we hopen dan ook dat sommige van jullie tijd en zin hebben om ons te komen helpen 🙂

 

We gaan er feestelijke dagen van maken, met taart bij de koffie, een heerlijke boerenlunch en zaterdag sluiten we af met een drankje bij het vuur.

 

De werktijden hadden we als volgt bedacht:

vrijdag van 9.00 uur tot 12.30 en van 13.30 tot 17.00 uur en

zaterdag van 9.00 uur tot 12.30 uur

 

Heb je tijd en zin om te komen?

Laat even weten welke dag(delen) en of je mee luncht of niet, graag voor 18 april.

 

Het wordt prachtig weer, wij hebben er zin in!

Beste abonnee,

 

Deze week kunnen we de eerste raapsteeltjes uit de volle grond in het pakket doen! nog niet in alle pakketten maar de andere krijgen het volgende week. Verder zijn we alle prei aan het rooien. Dus nog een paar keer en dan is het voorlopig op.  We hebben nu ook een flinke partij voor de voedselbank geoogst omdat we over hadden.

Vandaag hebben we de permacultuurbedden bedekt met houtsnippers. Dit is om het vocht vast te houden en tegen onkruid. Deze laag houtsnippers verteerd langzaam en zal de grond enorm verrijken. Nu is het tijd om de kruidlaag daarin te planten. Dat gaan we a.s. vrijdag en zaterdag doen. We nodigen iedereen van harte uit om mee te helpen! Het worden feestelijke en gezellige. We drinken samen koffie en thee met taart en tussen de middag is er een boerenlunch. En we sluiten zaterdag s’ middags af met een drankje bij een vuur.

We werken vrijdag van 9.00 uur tot 12.30 en van 13.30 tot 17.00 uur.

Zaterdag van 9.00 uur tot 12.30 uur.

Graag aanmelden via de mail uiterlijk 17 april zodat we ons goed kunnen voorbereiden.

Geef je ook aan welke dagdeel(en) je komt en of je mee luncht.

Van harte welkom!

1 Persoons: bietjes, prei, sla, courgette , rode kool, alfalfa,
2 Persoons: bietjes, prei, sla, courgette , rode kool, raapsteel,
Gezinspakket : bietjes, prei, sla, courgette , spitskool, zoete bataat,
Uitbreiding label: komkommer, champignons,
Fruit: topaz, sinaasappels, peren, blauwe bessen, 0,

08 april 2019

beste abonnee,

Hartelijk welkom vrijdag en zaterdag 19 en 20 april op onze plantfeestdagen!

We gaan die dagen heel veel verschillende kruiden, bloemen en meerjarige groenten planten in de tuin. Ze komen in de hagen die we deze winter hebben aangelegd. Deze hagen gaan de biodiversiteit in de tuin enorm vergroten en voedsel en thuis zijn voor veel vogels en insecten. Een fantastische aanvulling op de huidige opzet van onze groentetuin.

De struiken hebben we al geplant en lopen uit, sommigen bloeien al, zoals de perzik en de rode bessen! Nu komen de kruiden en bloemen erbij om het paradijsje compleet te maken. Daarbij hebben we jullie hulp hard nodig want het is een flinke klus. We drinken samen koffie en thee met taart en tussen de middag is er een boerenlunch. En we sluiten zaterdag s’ middags af met een drankje bij een vuur.

We werken vrijdag van 9.00 uur tot 12.30 en van 13.30 tot 17.00 uur.

Zaterdag van 9.00 uur tot 12.30 uur.

Graag aanmelden via de mail uiterlijk 17 april zodat we ons goed kunnen voorbereiden.

Geef je ook aan welke dagdeel(en) je komt en of je mee luncht.

 

Van harte welkom!

 

bericht van het land week 14

01 april 2019

Beste abonnee,

De bovengrond id goed opgedroogd, dat is makkelijk met het bewerken voordat het plantgoed geplant kan worden. het onkruid droogt goed op. zodra het nieuwe plantgoed binnen is kunnen we planten. Er komen bosbietjesplantjes, sla, koolrabi en Chinese kool, sla en venkel. In de nieuwe stroken met vaste planten staat de perzik te bloeien! de struikjes lopen uit, het is prachtig om te zien. We bedekken de bodem met houtsnippers tegen het onkruid en tegen uitdrogen van de bodem.

De tuibonen worden vertroeteld.

 

1 Persoons: rode bietjes, prei, rucola, courgette, paprika,
2 Persoons: rode bietjes, prei, wortelpeterselie, koorabi, courgette, paprika,
Gezinspakket : rode bietjes, prei, wortelpeterselie, sla, courgette, paprika, koolrabi,
Uitbreiding label: champignons, avokado,
Fruit:, pinova en topaz, sinaasappels, peren, kiwi’s

25 maart 2019

Beste abonnee,

De eerste tuinbonen steken hun kopjes boven de grond uit. Ze hebben eerst een flink wortelstelseltje ontwikkeld voordat ze hun koppies in de kou zetten, want koud was het vanmorgen, met die gure wind!Maar daar kunnen ze prima tegen. Je ziet dat de boon voedingsbodem is voor de kiemende plant. zo heeft hij nog niets van de aarde nodig, hij moet er alleen in kunnen wortelen. Vandaag heeft Matthijs met de jongeren weer tuinbonen gezaaid, zo zorgen we er voor dat er in de zomer enkele weken tuinbonen zijn.

 

Afbeeldingsresultaat voor tuinboon kiemplantje afbeelding

1 Persoons: sla, wortels, witlof, broccoli, zoete bataat, uien,
2 Persoons: sla, wortels, witlof, broccoli, zoete bataat, uien,
Gezinspakket : sla, wortels, witlof, broccoli, zoete bataat, uien,
Uitbreiding label: tomaten, komkommer,
Fruit: elstar, pinova of topaz, mandarijnen, peren, bananen

Bericht van het land week 12

18 maart 2019

Beste abonnee,

Wat heerlijk dat het zoveel heeft geregend en even zo heerlijk is het dat het droger is. En vandaag zowaar in de regen als wel in de zon prei geoogst. De prei heeft een astronomische dikte bereikt die elk record overschrijd. 400 gram is heel normaal. En uitschieters daarboven zijn er genoeg! Dus we vervelen de abonnees er deze week nog maar eens mee, toch hopende dat jullie er vooral blij me zijn! Verder zullen we de laatste blaadjes veldsla snijden. Misschien blijft er nog een beetje over voor volgende week maar het zal niet veel zijn. Daarmee verdwijnt het laatste wintergroen uit de kas. De raapsteeltjes komen op en de sla doet het prima op de eerste voorjaars-zonnestraaltjes, dus nog even geduld en de malse kroppen mogen onze lippen weer bezatten! mmmmm!  Buiten staat het ook niet stil, de worteltjes piepen moedig boven de grond en ook de tuinbonen zetten hun wortels stevig uit om daarna de kop op te steken.

 

1 Persoons: veldsla, prei, schorseneren, champignons, witte kool,
2 Persoons: veldsla, prei, schorseneren, champignons, witte kool, butternut,
Gezinspakket : veldsla, prei, schorseneren, champignons, witte kool, butternut,
Uitbreiding label: waterkers, aubergine,
Fruit: elstar, pinova, sinaasappel, peren, bananen, grapefruit,

 

 

 

Bericht van het lande n pakketsamenstelling week 11

11 maart 2019

het plantersteam

Het plantersteam komt terug van het land. Er zijn weer veel struiken geplant. Een flinke klus was het verwijderen van een rand wilde bramen om plaats te maken voor een doornloze soort die goed produceert.

1 Persoons: veldsla, venkel, paksoi, wortels, knolselderij,
2 Persoons: veldsla, venkel, paksoi, wortels, knolselderij, bloemkool,
Gezinspakket : veldsla, venkel, paksoi, wortels, knolselderij, bloemkool,
Uitbreiding label: champignons, paprika,
Fruit: elstar, Topaz, sinaasappels, peren, avokado, 0,

Nieuwsbrief

Meld je aan met je mailadres en ontvang onze nieuwsberichten in je mailbox: