bericht van het land en pakketsamenstelling week 48

29 november 2021

beste abonnee,

Deze week groenlof in de tas, niet iedereen kijkt daar naar uit. Toch is het een lekkere, makkelijke en goedkope groente. Je kunt er van alles mee: stoven, roerbakken en rauwkost. Stamppot van maken kan ook. Het leuke van groenlof is dat hij wel 2 weken bewaarbaar is. Het is een drogere groente dan bijvoorbeeld andijvie. Die verlept sneller. En door bladeren te pellen kun je hem in delen opeten. Zeker omdat het soms gigantische dingen zijn. Hij heeft een bittertje, dat is heerlijk met zuur en zoet, zeker i rauwkost maar ook gestoofd. Heb je nog wat zuurkool? lekker om te mengen! Toch bijzonder om in december nog zo’n groente van de volle grond te kunnen eten. Ik vind hem zelf roegebakken op z’n best. Maar als salade ben ik er ook dol op. Wel goed fijn snijden. Op het land is het een beauty! Als je nog eens op de Guit komt in het najaar kijk dan naar de groenlof, toverhoeden noem ik ze.

groeten Pieter Julia en het team

 

Inhoud pakket deze week, inhoud kan nog wijzigen
1 persoonspakket: prei, groenlof, boerenkool, broccoli, pompoen
2 persoonspakket: prei, groenlof, boerenkool, broccoli, pompoen, veldsla
Gezinspakket: wapeen, groenlof, boerenkool, broccoli, pompoen, veldsla of uien
Uitbreiding label: champignons, tomaten
Fruit: elstar , peren, mandarijnen, bananen

bericht van het land en pakketsamenstelling van week 47

22 november 2021

Beste abonnee, hier zijn onze Indische loopeenden. Onze nieuwe hulptroepen. Ze zijn dol op slakken. En dat hebben we hard nodig! We hebben al veel positiefs gehoord van deze dieren dus we gaan meemaken wat ze ons kunnen brengen. Gezellig is het in elk geval wel. Het zijn wonderlijke dieren, ze lopen vaak precies gelijk, dat ziet er zo grappig uit! Ganzenpas heet dat geloof ik. Ze lijken wel met touwtjes aan elkaar te zitten, als de een opkijkt, kijken de anderen ook meteen, bijna tegelijk. Of ze de slakken ook echt gaan vinden weten we nog niet. Ze kunnen vast oefenen in de winter, in het voorjaar wordt het serieus, dan zijn het van die grote naaktslakken. In de andijvie zitten trouwens ook nogal veel slakjes, gelukkig geen grote, dus spoel hem goed, en even in zout water zetten.  De winterpostelein hebben we helemaal weg moeten snijden, de blaadjes waren doorzeefd. Winterpostelein kun je 2x snijden. Hopelijk is de 2e oogst beter. Dus deze week komt de winterpostelein van Tuin de Es uit Haaren. Ook de groene paprika’s komen van de Es, het zijn de laatste van dit seizoen.

Huishoudelijke mededeling:

Papieren groentezakken kun je inleveren op het afhaaladres, we gebruiken ze weer. Graag netjes want gepropte zakjes is afval en moet je zelf bij je oud papier doen. Dus graag met zorg inleveren. Dankjewel!

Kijk op de site voor heerlijke recepten!

groeten Pieter, Julia en het team

Inhoud pakket deze week, inhoud kan nog wijzigen
1 persoonspakket: bataat, spruiten, groene kool, bietjes, andijvie
2 persoonspakket: waspeen, spruiten, groene kool, bietjes, andijvie, groene paprika of postelein
Gezinspakket: bataat, spruiten, prei, bietjes, andijvie
Uitbreiding label: rode paprika, courgette
Fruit: elstar , peren, sinaasappels, kiwis

Bericht van het land en pakketsamenstelling week 46

15 november 2021

Beste abonnee, hier zie je een deel van de tassen hangen die we morgen weer gaan vullen. We oogsten morgen veldsla, groene kool en venkel. Omdat we zelf niet genoeg venkel meer op het land hebben staan kopen we bij de Wenteling bij. Dit is een collega in Udenhout. We gaan vanaf nu steeds meer inkopen, ook bij de bio groothandel, het veld raakt leeg. We hebben nog wel veel palmkool, boerenkool, groene kool, prei, andijvie, groenlof en veldsla en winterpostelein. Verder in de schuur pompoenen, aardappels en bataat.  Dus er wacht nog veel heerlijks en vers, gelukkig maar!

Verder is de klussentijd aangebroken, zoals de nieuwe  poort maken, machines repareren en onderhouden, opruimen, snoeien en wat rustiger aan doen. Dat hoort bij dit seizoen. Het is prachtig novemberweer, de kleuren worden steeds zachter. Het heeft iets sombers maar ook verstilt. Ik houd er wel van.

groeten Pieter, Julia en het team

Inhoud pakket deze week, inhoud kan nog wijzigen
1 persoonspakket: pastinaak, bloemkool, venkel, waspeen, zuurkool
2 persoonspakket: , bloemkool, venkel, bataat, zuurkool, veldsla
Gezinspakket: groene kool, bloemkool, venkel, waspeen, zuurkool, veldsla
Uitbreiding label: champignons, gember
Fruit: cox, santana, kaki, mandarijnen, bananen

 

bericht van het land en pakketsamenstelling week 45

08 november 2021

Beste abonnee,

Op de foto zie je de nieuwe poort naar de tuin die Pieter heeft gemaakt. En natuurlijk de prachtige herfstkleuren en de lichtval.  Pieter heeft heel mooi gebruik gemaakt van de natuurlijke vormen van de planken.  De vorige poort is ruim 20 jaar meegegaan en we hopen dat deze ook weer lange tijd dienst doet.

Cultureel

We hebben een zeer geslaagde filmavond gehad afgelopen vrijdag dus we gaan zeker nog meer organiseren. Als we iets nieuws hebben zetten we het op de site, inmiddels is er een speciale pagina voor.

het theater van a.s. vrijdag is helaas geannuleerd. De toneelgroep heeft besloten  niet te spelen ivm de verscherping van de coronaregels. Ze hopen in het voorjaar wel te spelen. Dan zullen we dat uiteraard weer aankondigen, het is erg jammer dat het niet doorgaat!

Groeten Pieter, Julia en het team.

Inhoud pakket deze week, inhoud kan nog wijzigen
1 persoonspakket: knolselderij, prei, groenselderij, veldsla, boerenkool
2 persoonspakket: pastinaak, prei, groenselderij, waspeen, boerenkool, veldsla
Gezinspakket: pastinaak, prei, groenselderij, andijvie, boerenkool, radicchio
Uitbreiding label: stoofpeertjes, knoflook
Fruit: elstar santana notaris, peren, druiven, sinaasappels

Film en theater, bericht van het land en pakketsamenstelling week 44

01 november 2021

Beste abonnee, zoals je ziet hebben we een klein cultureel programma om het najaar te veraangenamen en waar iedereen welkom is.

Film ,as vrijdag 5 november vertonen we bovenstaande film. We bouwen de schuur om tot theater. We verwarmen de ruimte maar het blijft een schuur dus trek een extra paar sokken en een trui aan en neem een kussentje mee. Voor ouderen is er een stoel, anderen zitten op een bank. Vrijwillige bijdrage.

Geef je snel op want het theater loopt snel vol! Opgeven via de mail bij de Guit info@tuinderijdeguit.nl

Theater, Theater op de Guit 12 november 20.00 uur. Theater Strapatsen met ‘Workel en Molchilk. Heerlijk theater, een absurdistische en komische voorstelling. Al twee keer eerder speelde zij een voorstelling bij ons in de schuur. Zie voor meer info op hun facebook en de website. Theater strapatsen.

Opgeven via de mail bij de Guit info@tuinderijdeguit.nl  Entree 10,00 euro. We verheugen ons op jullie komst!

De tuin is het nu echt herfst geworden. Deze week veldsla van de volle grond. Verder bietjes, pompoen en bataat uit de schuur. En we hebben weer eens bloemkool ingekocht.  Vorige week hadden we recepten in de tas gedaan, deze kun je ook vinden op onze website op onze receptenpagina.

groeten Pieter n Julia en het team

Inhoud pakket deze week, inhoud kan nog wijzigen
1 persoonspakket: bataat, pompoen, groenlof, waspeen, veldsla
2 persoonspakket: bietjes, pompoen, paksoi, uien, veldsla, bloemkool
Gezinspakket: bietjes, pompoen, groenlof, waspeen, veldsla, bloemkool
Uitbreiding label: champignons, tomaten
Fruit: elstar santana notaris, peren, mandarijnen, bananen

bericht van het land en pakketsamenstelling week 43

25 oktober 2021

Welkom op de Guit a.s. zaterdag 30 oktober.

Om 10 uur geven we een rondleiding. Iedereen is van harte welkom! Laat even weten via de mail als je komt dan weten we hoeveel koffie en thee we moeten zetten. We verheugen ons de tuin aan jullie te laten zien!

Op de foto zie je de oogst van de bataat of zoete aardappel. Deze is eerst met een machine ‘gelicht’ we hoeven ze dus niet helemaal uit te graven. Voor de derde seizoen telen we bataat. Dit jaar valt de oogst erg tegen. De bataat, van oorsprong een tropisch gewas, heeft waarschijnlijk moeite met de koelere zomer… Ik denk dat we hoogstens voor 1x week voldoende hebben in de tassen. Helaas helaas. Dat weegt zeker niet op tegen al het werk wat we er in hebben gedaan. Dus extra genieten dan maar voor dit schaarse genot.  We doen ook de kleiner gebleven bataat in de tas . We hebben ontdekt dat de dunne wortels ingesmeerd met olie op de bakplaat een gemakkelijke en smakelijke manier is om ook de wortelstokken die veel te dun gebleven zijn te kunnen gebruiken.

We zullen misschien nog wel bataat in gaan kopen in de loop van het najaar. Dus het komt nog wel vaker in het pakket.

Deze week ook palmkool, een aanvankelijk onbekend maar inmiddels terecht bezongen groente, zeker niet zo precair als bataat! Hoewel hij niet veel vorst kan hebben. Op onze site vind je meerdere recepten.

Voor de groenlof en de radicchio komt een recept in de tas. Voor beide recepten kun je zowel groenlof als radicchio gebruiken.

 

Groeten Pieter en Julia en het team

Inhoud pakket deze week, inhoud kan nog wijzigen
1 persoonspakket: snijbiet, prei, paksoi, radicchio, palmkool
2 persoonspakket: bataat, prei, groenlof, waspeen, palmkool, knolselderij
Gezinspakket: bataat, prei, paksoi, radicchio, palmkool, knolselderij
Uitbreiding label: venkel, komkommer
Fruit: elstar santana notaris, peren, druiven, sinaasappels

bericht van het land en pakketsamenstelling week 42

18 oktober 2021

Beste abonnee,

De kas heeft een nieuwe jas. Het werd tijd zoals je ziet. Hier ligt het oude folie er bijna af. Een flinke klus om het nieuwe er overheen te trekken, met heel wat klimwerk. Maar met 5 mensen gaat het prima! Het nieuwe folie hebben we nu aan de randen uit laten steken. We gaan, als het weer vervangen moet worden, (over een jaar of 7) proberen het er af te halen, schoon te maken en opnieuw gebruiken. Het bruinige,  ijzeraanslag, is het lastigste. We verwachten dat de groenten nu nog beter groeien.  Deze week zetten we de 2e partij veldsla plantgoed in de kas. Dan staat hij al weer bijna vol.

Alle vruchtgroenten komen deze week van Oirschot Organics. De bleekselderij van Heerlijke oogst uit Oirschot. Suikermais van het Aailand. Dus veel van collega’s. We zijn blij dat zij kunnen telen wat wij niet hebben!  De waspeen (laatste van dit seizoen) en de andijvie is van ons.

groeten Pieter en Julia en het team

Inhoud pakket deze week, inhoud kan nog wijzigen
1 persoonspakket: aubergine, suikermais, tomaten, waspeen, andijvie
2 persoonspakket: aubergine, suikermais, tomaten, radicchio, andijvie, paprika
Gezinspakket: aubergine, suikermais, tomaten, waspeen, andijvie, paprika
Uitbreiding label: knoflook, groenselderij
Fruit: elstar santana notaris, peren, mandarijnen, mango

Bericht van het land en pakketsamenstelling week 41

11 oktober 2021

Vorige week hadden we een stemmig plaatje van de pompoenen maar deze is nog mooier. Echt een herfstbeeld. Hier zijn we de voorraadbakken aan het vullen, maar liefst 10 in totaal, dus haal de pompoenrecepten maar tevoorschijn!

Met enige weemoed worden in rap tempo de laatste zomergroenten geoogst, vorige week de laatste bonen die een behoorlijke klap kregen van de regen die kort daarvoor viel. Daardoor was de kwaliteit matig. De laatste Chinese kool, courgette, sla, deze week de spitskool. Steeds meer gaan we over op wintergroenten. Vroeger dan andere jaren, door de warme septembermaand? Ik kan het niet helemaal verklaren.

groeten Pieter en Julia en het team

Inhoud pakket deze week, inhoud kan nog wijzigen
1 persoonspakket: spitskool, pompoen, broccoli, komkommer, prei
2 persoonspakket: spitskool, pompoen, broccoli, waspeen, prei, komkommer
Gezinspakket: spitskool, pompoen, broccoli, bleekselderij, prei, peterselie
Uitbreiding label: champignons, sla
Fruit: elstar santana notaris, peren, bananen, druiven

bericht van het land en pakkesamnstelling week 40

04 oktober 2021

Beste abonnee,

Vandaag hebben we de pompoenen gesneden en klaargelegd om op de wagen te laden. Het is een goed moment om ze te oogsten omdat pompoenen niet tegen vorst kunnen en omdat het vandaag ‘vrucht-dag’  is. Dat betekent dat de maan in een sterrenteken staat wat invloed heeft op de vruchtgewassen.   Bovendien is het dalende maan, dat is gunstig voor de bewaarbaarheid. De maan staat in leeuw.  Iedere dag klimt ze wat minder ver, hetzelfde als wat de zon van juli t/m kerst doet. Dan staat de zon steeds lager aan de hemel zoals we weten. Omdat de maan in een maand tijd dezelfde baan beschrijft als de zon in een heel jaar doet kun je de wisselende invloeden gebruiken bij het telen van groenten (en andere werkzaamheden.)

Als het dalende maan is is de sapstroom  in de plant minder krachtig naar boven gericht.  De vruchten zijn dan beter bewaarbaar. Daarom is het ook ‘plant-dag’. De plant is meer naar de aarde gericht. Een geschikte periode om te planten, want de plant zal sneller wortelen en minder op groei gericht zijn.

Klinkt het abacadabra? Dat is het ook. Een wonder, wat we ook zien in de eb en vloedstroom. Heel fascinerend om aan de (wadden) zee te zijn en deze eeuwige beweging te beleven.  Hoe met een enorme kracht  onvoorstelbare hoeveelheden water heen en weer stromen.

 

groeten Pieter en Julia en het team

Inhoud pakket deze week, inhoud kan nog wijzigen
1 persoonspakket: waspeen, paksoi, sla, venkel, suikermais, andijvie
2 persoonspakket: sperziebonen, chinese kool, sla, bosbiet, suikermais
Gezinspakket: waspeen, chinese kool, sla, venkel, suikermais, knolselderij
Uitbreiding label: stengelui, puntpaprika
Fruit: appels, peren, mandarijnen

Bericht van het land en pakketsamenstelling week 39

27 september 2021

Beste abonnee, op de foto boerenkool en palmkool. Even een vooruitblik op de winter. Deze fotogenieke groenten hebben we volop in de tuin. Palmkool is nog niet zo bekend, Hij komt uit Italië en heet daar Cavolo Nero, zwarte kool. Is wat minder winterhard dan de boerenkool maar erg lekker. Op alle mogelijke manieren te gebruiken, tot in de spaghetti toe. Of de Italianen dat ook doen weet ik eerlijk gezegd niet. Hij groeit enorm in populariteit. Dat zal behalve vanwege de smaak mede vanwege de vitaminen en mineralen zijn, net als broccoli maar ook boerenkool, daar hoor je alleen veel minder over. Boerenkool is wel veel goedkoper dan broccoli.

Het is nog volop oogsttijd. We zijn vandaag begonnen met plukken van het laatste veldje sperziebonen. Volgende week misschien wel de laatste pluk… Dus langzaam nemen we afscheid van de zomergroenten. Deze week nog heerlijke malse sla in het pakket. De eerste veldsla is al geplant en zal de kropsla vervangen in de winter.

De vruchtgroenten komen zoals meestal bij Oirschot Organics vandaan en bloemkool komt van de bio groothandel.

Groeten Pieter , Julia en het team.

 

Inhoud pakket deze week, inhoud kan nog wijzigen
1 persoonspakket: paprika, courgette, sla, sperziebonen, tomaten
2 persoonspakket: paprika, waspeen, sla, venkel, tomaten, bloemkool
Gezinspakket: paprika, courgette, sla, sperziebonen, tomaten, bloemkool
Uitbreiding label: komkommer, cherrytomaatjes
Fruit: appels, peren, mango, bananen

Nieuwsbrief

Meld je aan met je mailadres en ontvang onze nieuwsberichten in je mailbox: