Bericht van het land en pakketsamenstelling week 38

14 september 2020

Beste abonnee,

Wat een heerlijke dag om pompoenen te oogsten! Met veel genoegen werden de grote kisten gevuld, voorraad voor de winter én natuurlijk deze week een eerste pompoen in het pakket!

De zonnebloemen staan er bij te kijken, net mensen zo groot en met gebogen hoofd. We bewonderen de grote hoofden en het patroon van de zetting van de zaden.

Inhoud pakket van deze week
1 Persoons: pompoen, paksoi, waspeen, knolselderij, sla
2 Persoons: pompoen, paksoi, courgette, knolselderij, sla, champignons,
Gezinspakket : pompoen, sperziebonen, waspeen, knolselderij, sla, champignons,
Uitbreiding label: avokado, peterselie/selderij/citroenmelisse,
Fruit: appels elstar, druiven, bananen, blauwe bessen,

Welkom Pompoenen oogsten! as vrijdag 8 – 12 uur.

09 september 2020

WELKOM POMPOENEN OOGSTEN, A.S. VRIJDAG VAN 8 TOT 12 UUR!!

Het ultieme najaarswerk, pompoenen oogsten, feestelijk  met die prachtige oranje vruchten. Het is niet zwaar, we snijden eerst de vruchten los van de plant en rijden dan met de trekker er langs om ze in de voorraadbakken te doen. Laat even weten via de mail als je mee wilt helpen! Je kunt ook korter komen. Niet geschikt voor kleine kinderen. De pompoenen zijn kwetsbaar.

Tot dan!

Groeten Pieter en Julia

bericht van het land en pakketsamenstelling week 37

07 september 2020

Palmkool oogsten.

Beste abonnee,

Deze week palmkool in het pakket. En weer twee recepten van Frauke er bij in onze receptenpagina. Dan van ons nog een tip: rits de bladeren en scheur ze in grove stukken. leg ze in een schaal en schud er olijfolie, peper en zout door. Stort het op de bakplaat in een voorverwarmde oven, 170 graden. ongeveer 10 tot 15 minuten, in de gaten houden, niet te donker laten worden! Heerlijk!

Deze week moeten we weer venkel in het pakket doen omdat hij een bloeistengel gaat maken. We kunnen hem helaas niet langer op het land laten staan. Daardoor zit er kort achter elkaar venkel in het pakket en hij is heel klein, niet volgroeit. Dat doen we omdat we hem anders weg moeten gooien, dat willen we natuurlijk niet.  Venkel is een heerlijke groente even gekookt en geratineerd op de bakplaat. Hij is ook heerlijk in de soep. Of fijngesneden door de salade. Op de receptenpagina staat een soep.

 

Inhoud pakket van deze week
1 Persoons: paprika, prei, courgette, palmkool, sla
2 Persoons: paprika, snijbiet, waspeen, venkel, sla, palmkool,
Gezinspakket : paprika, snijbiet, courgette, venkel, sla, koolrabi, bieten,
Uitbreiding label: cherrytomaatjes, knoflook,
Fruit: Meloen, galia appel, mandarijnen, legipontperen, ananas

bericht van het land en pakketsamenstelling week 36

31 augustus 2020

Op de foto de rups van de koninginnepage. (Het zwarte aan de rechterkant is een net)

Beste abonnee,

We hebben dit seizoen al meerdere malen een rups van de koninginnepage gezien in de venkel en de wortels. Een zeldzame vlinder die bijzonder mooi is. En de rups dus ook! We hopen dat we ook de vlinder nog te zien krijgen.

We zijn erg blij dat de hitte voorbij is en er weer wat regen valt, veel is het nog niet, voor de groente voorlopig voldoende omdat we ook beregend hebben maar voor de bomen en de natuur zeker niet! Dus we hopen dat er nog wat meer water komt! De verschillen in het land zijn groot. Ik hoorde van een collega in het noorden van ons land dat er 150 mm was gevallen, bij ons in augustus tot nu toe 30 mm. Steeds met kleine beetjes, dat is voor de bodem wel het beste. Zware regenval verdicht de bodem en sommige gewassen zoals bietjes stoppen dan volledig met groeien.

Deze week palmkool in het pakket. Die is heel goed gegroeid dit seizoen dus we kunnen er al uit gaan oogsten, we verwachten het volgende week in de andere pakketten te doen. Frauke, onze topkok, heeft een lekker recept voor ons gevonden wat we ook op de site zullen zetten, maar voor het gemak ook in deze nieuwsbrief.

Stoofpot met kikkererwten en palmkool, hoofdgerecht voor 5-6 personen:

 • 500 g gedroogde kikkererwten
 • 2 grote uien, gepeld
 • 4 wortelen
 • 5 tenen knoflook
 • 2 laurierbladen
 • 7 takjes tijm
 • zout
 • 1 tl van elk: komijnzaad, korianderzaad en venkelzaad
 • 60 ml olijfolie
 • versgemalen peper
 • 1 tl gerookt paprikapoeder
 • 1/2 tl koenjit (komijn)
 • 2 el tomatenpuree
 • 250 ml droge witte wijn
 • 1 l groentebouillon
 • ca 400 g palmkool, in repen
 • 1 tl rode wijnazijn.
 • bereiding
 • Zet de kikkererwten een nacht in ruim water in de week.
 • Snij 1 ui in vieren, 1 wortel in grote stukken en plet 2 tenen knoflook
 • Giet de erwten af en doe ze samen met de ui, wortel, laurierblad en 4 takjes tijm in een grote soeppan. Voeg zoveel water toe tot dat ze 5 cm onder staan.
 • kook de kikkererwten in 1 uur zachtjes gaar. Laat ze afkoelen in het kookwater en giet ze dan af
 • Verwijder laurierblad en tijm
 • Rooster de zaden in een droge koekenpan geurig. Maal of stamp de zaden tot poeder
 • Hak de tweede ui grof, snij 3 wortels in stukken en hak de knoflook fijn.
 • verhit de olie in een grote pan, voeg de ui, wortel, knoflook, zout en peper toe en bak de groenten gedurende 5 minuten zachtjes aan.
 • Doe de specerijen, paprikapoeder, koenjit 3 takjes tijm en 1 laurierblad erbij en bak deze 2 minuten zachtjes mee.
 • Voeg vervolgens de tomatenpuree de de wijn eraan toe en bak alles langzaam tot de geuren los komen. Zorg ervoor dat het aanbaksel los komt.
 • Als de wijn voor de helft is ingekookt giet dan de bouillon erbij, verwijder het laurierblad en breng het mengsel aan de kook.
 • Pureer een gedeelte van de soep en de kikkererwten glad en voeg vervolgens de rest eraan toe, net zo als de in repen gesneden kool (de dikkere stelen het liefst verwijderen). Kook alles zachtjes door, naar 10 minuten moet alles gaar zijn.
 • Voeg zout en peper en het scheutje azijn naar smaak toe.
 • Serveer met gegrild brood, yoghurtsaus met kruiden en knoflook en harissa.

 

Het klinkt vrij ingewikkeld, maar het valt wel mee, je krijg er ook wat voor!

 

Inhoud pakket van deze week
1 Persoons: snijbiet, groenselderij, chinsese kool, waspeen, bloemkool,
2 Persoons: prei, courgette, koolrabi, zoete bataat, bloemkool, salie,
Gezinspakket : prei, groenselderij, palmkool, waspeen, bloemkool, zoete bataat,
Uitbreiding label: komkommer, champignons,
Fruit: cactusvijg, bananen, druiven, santana appel, pruimen,

Bericht van het land en pakketsamenstelling week 35

24 augustus 2020

Kim komt even aardappels van het veld halen om in onze winkel aan te vullen.

Afgelopen zaterdag hebben we aardappels gerooid. Helaas was er maar één aanmelding na het bericht van vorige week en ik kan niet ontkennen dat ik me enigszins teleurgesteld voelde… We hadden immers alle klanten en nog vele anderen uitgenodigd. Maar we wilde niet opgeven. Na een belrondje van vrijwilligers en vrienden waren we zaterdag toch met een clubje maar het zat niet mee, de rooier begaf het. Geert van de Heereboeren schoot te hulp met een prima rooier die hij ook nog kwam brengen. In een mum van tijd lagen alle aardappels boven en werd er enthousiast geraapt. Zo stonden dan toch om precies 3 uur s’middags alle aardappels in kisten, met een malse regenbui voor toe. Allemaal nat en dankbaar, voor de aardappels en de regen. En het bier smaakte beter dan ooit!

 

Inhoud pakket van deze week
1 Persoons: sla, courgette, andijvie, mais, waspeen, paksoi
2 Persoons: sla, koolrabi, venkel, mais, bietjes, groenselderij,
Gezinspakket : sla, courgette, andijvie, mais, waspeen, bonen,
Uitbreiding label: champignons, uien,
Fruit: appels delcorf en santana, peren, pruimen, blauwe bessen,

bericht van het land en pakketsamenstelling week 34.

17 augustus 2020

Een prachtige wolkenpartij en wat regen. We waren net aan het planten dus het kwam goed uit!

Beste abonnee,

Welkom Aardappels Rooien. a.s. zaterdag 22 augustus vanaf half 9 tot 15.00 uur.

Het is weer zover. De aardappels kunnen gerooid worden! Dat is altijd een feestelijke dag waar iedereen bij kan komen helpen. Neem iedereen mee, vrienden familie en ook de kinderen want het is een prachtig klus om zoveel aardappels te rapen en in kisten te doen. Een ervaring die ze nooit meer zullen vergeten. En dan weet je waar de aardappels vandaan komen!

We rooien de aardappels op met de machine, ze liggen dan voor het oprapen, dat gaan we met z’n allen doen. Kisten en kisten vol. Het is een fikse klus maar met velen is het een feest. Een genot om te zien hoe de kisten vol raken met prachtige aardappels, want de oogst is fantastisch, en door de sterkeren op de wagen worden gezet. Trek oude kleren aan want het is een zanderig klusje. Met de koffie is er koek en sap voor de kinderen. Laat even weten via de mail met hoevelen je komt, dan zorgen we dat er genoeg is. Welkom, tot zaterdag!

info@tuinderijdeguit.nl

 

Inhoud pakket van deze week
1 Persoons: sla, NZ spinazie/paksoi, aubergine, sperziebonen, tomaten,2 Persoons: sla, courgette, aubergine, paksoi, tomaten, waspeen,
Gezinspakket : sla, venkel, aubergine, sperziebonen, tomaten, chinese kool,
Uitbreiding label: cherrytomaatjes, komkommertjes ,
Fruit: appels delcorf, peren, pruimen, aardbeien,

bericht van het land en pakketsamenstelling week 33

10 augustus 2020

Pieter verlegd in de avond nog een keer de beregening.

beste abonnee,

De pompoenen en de aardappelen hebben te lijden onder de droogte. Het loof van de aardappelen is verdort, gelukkig zijn ze wel al aan de maat. Hopelijk kunnen ze tegen de hitte. De bodem wordt enorm warm omdat er geen loof meer is. De pompoenen zijn gestopt met groeien en rijpen nu al af. Dat is eigenlijk te vroeg. Door te beregenen proberen we de rijping te vertragen. Maar er zijn meer gewassen die water nodig hebben zoals de pas geplante sla en venkel.  Dus we moeten de beregeningsbuizen voortdurend verleggen. Dat is veel werk.

Er zijn ook gewassen die van de warmte houden zoals zoete bataat. Dat is eigenlijk een tropisch gewas.  Die groeit nu lekker door. Al zitten er al wel muizen in….  En de prei groeit ook heel hard.

De bonen oogst is enorm. Vandaar dat er alweer bonen in het pakket zitten! Hopelijk heeft daar niemand problemen mee!

Deze week paksoi in het gezinspakket. We zagen vorige week dat hij vaak geruild wordt. Dat verbaast me, paksoi is zo’n heerlijke en makkelijke groente. In brede repen snijden en even wokken, zo gedaan. Het vuur uitzetten en een scheutje sojasaus. verder hoeft er niets in. Maar hij combineert ook goed, bijvoorbeeld in de bami. Met wortel, venkel , broccoli en bonen. Dat kan ook met spitskool ipv van paksoi, beide hele zachte kolen met een milde smaak. mmm

 

Inhoud pakket van deze week
1 Persoons: sla, courgette, venkel, sperziebonen, broccoli
2 Persoons: sla, prei, spitskool, sperziebonen, andijvie of krulandijvie, broccoli,
Gezinspakket : sla, courgette, paksoi, sperziebonen, uien, broccoli,
Uitbreiding label: puntpaprika, komkommer, knoflook,
Fruit: appels, bananen, druiven, aardbeien,

bericht van het land, week 32

03 augustus 2020

Op de foto de gele boterboon die we deze week in de 2 persoonstassen doen. Daarnaast een rij zonnebloemen met stokbonen er onder gezaaid zodat de zonnebloemen als stok dienst kunnen doen.

Beste abonnee, we hebben een hele mooie zaterdag gehad. De rondleiding was met ongeveer 40 belangstellenden zeer goed bezocht. Het weer was natuurlijk heerlijk.  Het is heel motiverend om zoveel geïnteresseerden de tuin te kunnen laten zien en ons enthousiasme te kunnen delen! Nogmaals dankjewel voor jullie komst!

Iemand vroeg nog waar we van leren. Ik bedacht later dat we belangrijke dingen vergeten waren. We leren zoals gezegd veel van onze collega’s waar we regelmatig mee samenkomen. In de winter nodigen met deze tuindersgroep regelmatig mensen uit om over een specifiek onderwerp te vertellen.  We hebben contacten met de HAS in Den Bosch en leren zo  veel jonge mensen kennen die bezig zijn met voedselbossen, permacultuur en andere nieuwe ontwikkelingen. Verder doen ze jaarlijks onderzoeken op ons bedrijf. We leren ook uit boeken maar ook door internet. Op You Tube is ook veel interessants te vinden. Uiteraard leren we veel door onze eigen ervaringen, en vaak doordat er iets mis gaat ontdek je iets nieuws. Er is nog meer te noemen, maar ik laat het hier even bij.

Er zit salie in het pakket, we oogsten het uit onze boomstroken. Het kruid kan gebruikt worden in de thee, lekker met honing erbij en het is goed voor je keel. Maar het is vooral heel lekker om mee te stoven in groenten of vlees, zoals laurier. En gebakken is het verrukkelijk. Heel kort knapperig bakken. Fijn snijden in de salade vind ik ook heerlijk maar zo het is wel erg sterk van smaak, daar moet je van houden.

Snijbiet in de 2 persoonspakketten: eenvoudig en toch multi-inzetbaar of veel verschillende schotels te creëren, lekker omdat je er alle kanten mee uit kunt. te combineren met kaas, spekjes, room, div.kruiden, pitjes/zaden, sausje, enz. echte aanrader dus! Ook heerlijk in de groenteschotel.

Inhoud pakket van deze week
1 Persoons: sla, bospeen, chinese kool, bieten, bloemkool
2 Persoons: salie, courgette, paksoi, sperziebonen, bloemkool, snijbiet,
Gezinspakket : salie, bospeen, paksoi, bieten, bloemkool, bleekselderij
Uitbreiding label: bosui, porto bello,
Fruit: appels, rode bessen, nectarines , watermeloen, peren,

samenstelling kan nog veranderen, de definitieve lijst ligt bij het afhaaladres.

Bericht van het land en pakketsamenstelling week 31

27 juli 2020

Voor wie het nog niet weet:

We geven een rondleiding op 1 augustus. Om 10.00 uur drinken we koffie met iets lekkers op het erf, daarna gaan we de tuin is. Het duurt ongeveer 1,5 uur.

 

We verheugen ons op jullie komst, laat even weten via de mail dat je komt zodat we weten hoeveel koffie en thee we moeten zetten.

Beste abonnee,

Voor de 3e week op rij sperziebonen in het pakket, het is een goed bonenjaar! Dit keer zijn het boterbonen, heldergele bonen. Rechts zie je het bonengewas. achteraan zie je zonnebloemen die als stokken gaan dienen voor de nieuwe bonen, een nieuw experiment, makkelijk en nog mooi ook! En links zie je een boomstrook met fruit en kruiden. Een weelderig geheel. En Maluuke loopt met de kistenwagen. Maluuke gaat helaas stoppen. Ze gaat verder met haar studie en kan dan nog maar heel beperkt komen helpen, we zullen haar enorm missen!

Vorige week viel de kwaliteit van de perziken in het fruitpakket erg tegen, daarom zit er deze week extra fruit in het pakket ter compensatie.

 

 

Inhoud pakket van deze week
1 Persoons: paprika, courgette, andijvie, sperziebonen, paksoi
2 Persoons: paprika, aubergine, komkommer, sperziebonen, chinese kool, bospeen,
Gezinspakket : paprika, courgette, komkommer, sperziebonen, andijvie, prei,
Uitbreiding label: selderij, tomaten,
Fruit: appels, druiven, blauwe bessen, watermeloen, bananen,

bericht van het land en pakketsamenstelling week 20

20 juli 2020

 

Beste abonnee, op de foto zie je een bed met groenbemester; een grote verscheidenheid aan planten die de bodem bedekken en bloemen bezocht wordt door insecten. Boekweit, vlas, zonnebloem, klaver enz. Rechts daarvan zie je dat het wordt afgemaaid, zonde zou je zeggen, de verse planten worden besproeit  met micro-organismen en ingewerkt in de bodem. De suikers van de planten zijn voeding voor het micro-organisme en die vermenigvuldigen zich enorm in de bodem, dit kun je ok ruiken. de bodem gaat van zoet naar zuur en als hij naar bosgrond ruikt is hij klaar om ingeplant te worden. Dan planten we er kolen. De micro-organismen maken de voeding in de bodem goed opneembaar. De planten wortelen snel en groeien goed weg. Door het goede wortelstelsel zijn ze beter bestand tegen extreme weersomstandigheden. En je hebt dus heel veel diversiteit en bloemen. Het is een gonzend feest in de tuin. Je ziet de elfjes er bijna spelen. Ja het is echt een groot verschil. Ik wandel graag door de tuin, het is er heerlijk toeven en er is van alles te zien. Dat was eerst ook wel maar het is veel sterker geworden, een feestje dus!

Dat willen we graag met jullie delen!

We geven een rondleiding op 1 augustus. Om 10.00 uur drinken we koffie met iets lekkers op het erf, daarna gaan we de tuin is. Het duurt ongeveer 1,5 uur.

We verheugen ons op jullie komst, laat even weten via de mail dat je komt zodat we weten hoeveel koffie en thee we moeten zetten.

 

groeten Pieter en Julia

 

Inhoud pakket van deze week
1 Persoons: sla of kruiden, snijbiet, bospeen, sperziebonen, tomaten
2 Persoons: sla, courgette, ui of kruiden, sperziebonen, tomaten, bloemkool,
Gezinspakket : bosui, bonenkruid, bospeen, sperziebonen, tomaten, bloemkool,
Uitbreiding label: komkommer, champignons,
Fruit: appels, perziken, bananen, sinaasappels,

Nieuwsbrief

Meld je aan met je mailadres en ontvang onze nieuwsberichten in je mailbox: