bericht van het land en pakketsamenstelling week 23

01 juni 2020

Op de foto sla voor de komende 3 weken.

Beste abonnee,

De tuin ligt er nu prachtig bij. Al zijn de oogsten nog krap, het ziet er al veel beter uit dan enkele weken geleden. En met regen op komst voelen we ons ook wat geruster.

We verheugen ons op de bessenoogst en natuurlijk de tuinbonen. Best spannend is hoe het zal zijn als we de groenten in grote hoeveelheden gaan oogsten als we het hele pakket weer vullen met eigen groente. We hebben nu veel meer abonnees. Gelukkig hebben we ook meer hulp.

Doordat er veel nieuwe abonnees zijn gaat soms iets mis met het ophalen van de tassen. Het helpt als je de afkruislijst afvinkt en nakijkt wat voor een tas je hebt en goed kijkt of je de juiste tas meeneemt. Op de tas staat of het om een 1 persoons, 2 persoons of gezinstas gaat. Het oranje label aan het handvat geeft aan dat er een uitbreiding bij zit. Dat is alleen voor abonnees die zich daarvoor hebben opgegeven.

Klopt er iets niet laat het ons dan snel weten via de mail, dan kunnen we het soms meteen nog op lossen of het wordt verrekend.

Inhoud pakket van deze week
1 Persoons: sla, koolrabi, chinese kool, courgette, pastinaak
2 Persoons: sla, uien, chinese kool, courgette, bleekselderij, paprika
Gezinspakket : sla, koolrabi, chinese kool, courgette, bleekselderij, wortels
Uitbreiding label: champignons, kiemen
Fruit: maribelle en jonagold, sinaasappel, bananen, meloen

bericht van het land en pakketsamenstelling week 22

25 mei 2020

Beste abonnee,

De meeste fruitbomen zijn uitgebloeid. Maar de Paw Paw heeft zijn eerste bloemen en ze zijn bijzonder! Paw Paw, ook wel Roomappel genoemd, is een fruitsoort met ovale vruchten die heel zoet en smakelijk zijn, we hebben het alleen van horen zeggen dus we hopen dat ze lekker zijn. Dit jaar halen we de vruchten er in een vroeg stadium uit zodat de boom zijn energie in de groei kan steken. Voor vruchten is de struik nog te klein. Nu genieten we van de bloemen. De hele boom en vooral de bloemen ruiken naar rottend vlees omdat vliegen en kevers voor de bevruchting zorgen.

Over fruit gesproken: Nu kunnen we nog aan Hollandse appels komen. Dat zal niet lang meer duren, de allerlaatste appels, van 2019, want nieuwe zijn er voorlopig niet, worden lang bewaard in speciale koelcellen. De kwaliteit wordt uiteraard toch iets minder maar we doen ons best de besten te sorteren. Als ze op zijn zullen we tijdelijk appels van ver in het pakket hebben.

Verder nu toch echt meer eigen groenten in het pakket ; spinazie, bosui, andijvie, eigen sla! koolrabi, venkel, paksoi en tatsoi, een groente met een platte krop, veel lijkend op paksoi. Binnen enkele weken bosbiet, tuinbonen bospeen en Chinese kool. mmmm!

Inhoud pakket van deze week:
1 Persoons: sla, uien, spinazie, broccoli, wortels, bosui
2 Persoons: sla, koolrabi, andijvie, broccoli, wortels, paksoi of tatsoi
Gezinspakket : sla, uien, andijvie, broccoli, venkel, paksoi of tatsoi ,
Uitbreiding label: knoflook, tomaten
Fruit: maribelle, jonagold, conference, sinaasappels, kiwi’s

bericht van het land, pakketsamestelling week 21

18 mei 2020

Beste abonnee,

Op de foto zie je de raapsteel van vorige week, honderden bossen. Verder is de oogst nog steeds mager. De droogte geeft veel problemen met het doorschieten van gewassen, dat komt niet alleen omdat het droog is maar omdat de bemesting niet op is genomen door de bodem doordat het sindsdien nauwelijks meer heeft geregend. Er is dus niet genoeg voeding beschikbaar voor de plant. Onze grond is niet zo rijk, die bemesting is echt nodig. Daardoor is de kwaliteit ook minder en de kroppen zijn kleiner van sla, paksoi en andijvie.  Deze week moeten we zelfs sla inkopen. Hij is van onze collega uit Haaren, dus wel heel vers. Door het beperkte aanbod vond je vorige week zelfs nog winterbietjes in het pakket, dat hebben we nog nooit hoeven doen, zo laat. Maar de zomerbietjes komen er aan!

We krijgen niettemin heel veel enthousiaste reacties van tevreden klanten, dat geeft weer moed! Hartelijk bedankt daar voor!

Inhoud pakket van deze week
1 Persoons: bosui, prei, spinazie, andijvie, venkel
2 Persoons: bosui, prei, spinazie, sla, venkel, courgette,
Gezinspakket : bosui, prei, spinazie, chinese kool, wortels, sla
Uitbreiding label: tuinkers, champignons
Fruit: maribelle jonagoret, conference, blauwe bessen, grapefruit

 

 

Bericht van het land, pakketsamenstelling week 20

11 mei 2020

Foto: boomstroken worden ingezaaid met bloemen. Op de voorgrond de raapsteel die deze week in het pakket zit.

Beste abonnee,

We hebben een bloemenmengsel gezaaid in enkele boomstroken die in onze groentetuin liggen. Nog meer bloemen dus! De boomstroken, eigenlijk een combinatie van permacultuur en het voedselbos principe, ontwikkelen zich heel mooi. Het is ook een voordeel dat de houtsnippers nog niet verteerd zijn, er komt nauwelijks onkruid op. Nu hebben de kruiden en struiken ruimschoots de kans zich te ontwikkelen, de bodem te bedekken zodat onkruid er later niet meer door kan komen.  Deze week gaan we de pompoenen zaaien. En de sperziebonen komen al op!

Inhoud pakket van deze week
1 Persoons: rucola of sla, raapstelen of anders, bietjes, wortels, paprika, koolrabi
2 Persoons: paprika, raapstelen, bietjes, wortels, radijs, tomaten
Gezinspakket : rucola of sla, raapstelen of anders, bietjes, bloemkool, venkel, courgette
Uitbreiding label: peterselie, cherrytomaten
Fruit: maribelle, jonagoret, conference, sinaasappels, bananen

bericht van het land en pakketsamenstelling week 19

04 mei 2020

Beste abonnee, hier zie je een piepkleine koolrabi. Die zal dus binnenkort in het pakket zitten. Het gewas staat er mooi op.

We hebben 12 mm regen gehad, de bovengrond is een beetje vochtig, maar niet genoeg, we hebben groenbemester gezaaid en de eerste stokbonen. water is er wel nodig. De ondergrond is nog wel goed vochtig. We hebben een minimum aan grondbewerkingen gedaan om zo min mogelijk vocht te verliezen, dat helpt goed. Natuurlijk kunnen we beregenen maar voor de hele tuin beregend is ben je wel een week verder. Het is dus veel extra werk. Gelukkig hebben we genoeg hulp van enthousiastelingen die graag lekker buiten willen werken.

Inhoud pakket van deze week
1 Persoons: sla, paksoi, komkommer, tomaten, prei
2 Persoons: sla, paksoi, komkommer, bloemkool, prei, raapsteel of andijvie
Gezinspakket : sla, wortels, komkommer, tomaten, prei, paprika
Uitbreiding label: avokado, bosui,
Fruit: appels, peren, sinaasappels, meloen

 

bericht van het land week 18

27 april 2020

Beste abonnee,

Er word naarstig geschoffeld voordat de verwachte en gewenste regen komt. De tuin ligt er keurig bij, een makkie met veel hulp en dit weer.  Vandaag eindelijk ook groenbemester kunnen zaaien in afwachting van de regen. Het groeit allemaal hard zolang je veel beregend, maar het is nu al nauwelijks bij te houden. De boomstroken zijn een soort oases waar alles probleemloos groeit, de grond is prachtig vochtig onder de houtsnippers en het wemelt van de wormen. Een enkele boom heeft de winter niet overleeft, uiteraard door een teveel aan water ipv kou. Dat geld ook voor de rozemarijn. Veel kruiden lopen weer uit en we gaan ook weer bloemen zaaien.

Deze week  volop sla en andijvie uit de kas. De rucola is van de volle grond. Om niet een tas vol bladgroenten te krijgen kopen we courgette uit Spanje, en Nederlandse waspeen.

De groene asperges komen van Het Aailand. Je hoeft groene asperges niet te schillen, makkelijk en ook heel lekker!

 

Inhoud pakket van deze week
1 Persoons: sla, waspeen, andijvie, courgette, groene asperges
2 Persoons: sla, waspeen, andijvie, courgette, groene asperges, kastanje champignons,
Gezinspakket : sla, waspeen, andijvie, courgette, groene asperges, kastanje champignons
Uitbreiding label: rucola, radijs,
Fruit: appels, peren, blauwe bessen, bananen

bericht van het land en pakketsamenstelling week 17

20 april 2020

Foto: De zomerbietjes komen op. Mooie sierlijke blaadjes met een rode kern. Kiemblaadjes zijn altijd heel typerend en anders van vorm dat het uiteindelijke blad. Je ziet allerlei resten van de groenbemester op de bodem, en een paar kiempjes van knopkruid.

We hebben dus bietjes gezaaid maar ook wortels en snijbiet. Verder is er al heel veel geplant. Het weer is erg droog maar toch is de ondergrond nog goed vochtig. Het plantgoed gieten we aan zodat het kan wortelen. Maar de beregening heeft ook al gelopen, op de aardappelen, de ruggen drogen altijd snel uit. En op het oudere plantgoed.

Deze week heerlijke eikebladsla, paksoi en spinazie uit onze kas, verder de laatste prei uit de koelcel, nu nog van hele mooie kwaliteit. De vruchtgewassen komen van Oirschot Organics. Alles van Nederlandse bodem.

Het fruit uit Europa is schaars. Er zijn nu ook geen mandarijnen meer. Er is dus minder afwisseling. We kopen liever geen aardbeien ed uit Spanje omdat die geteeld worden met schaars water uit die regio. En ze zijn ook nog niet echt lekker.

Inhoud pakket van deze week
1 Persoons: sla, spinazie, witlof, paksoi, prei
2 Persoons: sla, tomaten, witlof, aubergine, prei, paprika
Gezinspakket : sla, wortels, witlof, paksoi, prei, paprika
Uitbreiding label: kastanjechampignons, komkommer
Fruit: appels, peren, sinaasappels

bericht van het land en pakketsamenstelling week 16

13 april 2020

Beste abonnee,

De kas staat helemaal bom vol malse groenten, volgende week kunnen we de eerste eigen sla snijden, ook andijvie en paksoi zullen snel volgen. Deze week kopen we sla en de spinazie bij onze collega de Es uit Haaren, die hebben een mooie grote glazen kas. Ook in de zomer zullen zij het een en ander voor ons telen. De prei is van onszelf, de raapsteeltjes van de groothandel.

De temperaturen zijn zomers geweest maar we moeten nog even koken met wintergroenten als we ons willen beperken tot seizoensgroente. Daarom is de samenstelling van het pakket nog winters. Maar toch kun je daar heerlijke gerechten mee maken, dus ze zijn een geduchte concurrent van broccoli of venkel uit Spanje. Dus niet in de ruilkist leggen want je mist iets! Hier kort een paar kooktips. En echt lekkerder dan je denkt, ook geschikt voor kinderen.

Rode bietensalade
Schil en rasp de rauwe bietjes fijn. Vermeng de bietjes met citroensap, olie, mosterd en gemalen komijn. Heerlijk fris en zoet!

Knolselderijplakken uit de oven: schrob de knol schoon en snijd hem in halve cm. dikke plakken.  Schil de plakken en leg ze op een ingevette bakplaat. Smeer ze in met olie en strooi er zout en evt kaas of zonnebloempitten op. Oven op 180 graden. tot ze gaar zijn. Ze krimpen dus je kunt ze wat laten overlappen. Verassend lekker! Gebruik de hele knol want hij gaat zeker op. Verder is knolselderij in iedere soep heerlijk. Of maak er een gebonden soep van.

Inhoud pakket van deze week
1 Persoons: sla, knolselderij, raapsteeltjes , rode bieten, prei
2 Persoons: sla, knolselderij, raapsteeltjes, rode bieten, prei, winterwortels,
Gezinspakket : sla, knolselderij, raapsteeltjes , rode bieten, prei, spinazie
Uitbreiding label: kiemen gemengd, paprika,
Fruit: appels, grapefruit, sinaasappels, bananen

 

 

bericht van het land en pakketsamenstelling week 15

06 april 2020

Beste abonnee,

Helaas geen foto deze week vanwege een computerprobleempje.

Vandaag hebben we alle prei geoogst die nog op het land stond, en dat was heel wat! 47 kisten, dat is genoeg voor zeker 3x in het pakket. In deze tijd moet alle prei van het land omdat het een 2 jarige plant is en nu een bloemstengel begint te maken. En die is hard, de prei is dan niet meer eetbaar. Door de groente op te slaan in de koelcel voorkomen we  dat en kunnen we nog een poosje prei uit de koelcel in het pakket doen, dus dat hebben we nog tegoed!

We gaan a.s. zaterdag weer extra maatregelen nemen in de winkel. Om de drukte te verbeteren gaan we de groenten in de hele schuur neerzetten zodat er meer mensen naar binnen kunnen. Dus zaterdag is het weer heerlijk winkelen in onze winkel. aar zorgen we voor.

Inhoud pakket van deze week
1 Persoons: uien, zoete bataat, winterwortels, gemengde paddenstoelen, witlof
2 Persoons: uien, zoete bataat, paksoi, gemengde paddenstoelen, witlof, kiemen
Gezinspakket : uien, zoete bataat, winterwortels, gemengde paddenstoelen, witlof, pastinaak
Uitbreiding label: gember, sla
Fruit: appels; Braeburn, Mirabelle, conference, mandarijnen, kiwi’s

De samenstelling kan nog wijzigen.

bericht van het land, week 14

30 maart 2020

Job op de trekker met de mestverspreider.                               Matthijs serveert de winterpsotelein.

Beste abonnee,

Het land is weer bemest. Later dan andere jaren omdat de grond moest drogen. En ook het materiaal is anders! We hebben bemest met Bokashi compost. Dit is een gefermenteerde compost. In dit geval gemaakt van boomblad. Het verse materiaal is geënt met de juiste bacteriën die zorgen voor de fermentatie, een soort zuurkool. Hierbij gaat niets verloren, niets vervluchtigt, de massa wordt ook niet minder zoals bij een gewone composthoop. Dit is goede voeding voor het bodemleven. Het bodemleven zorgt dat alle voeding in de bodem opneembaar wordt voor de planten. Het is een rustige bemesting die minder schadelijke insecten aantrekt als bijv mest. We zijn heel benieuwd wat voor effect het gaat hebben op de bodem en de gewassen. We houden jullie op de hoogte!

Je ziet ook Matthijs met de allerlaatste kilo’s winterpostelein. Hij droeg het zo mooi, ik wilde het jullie niet onthouden. Nu even geen vers blaadje in het pakket. De sla in onze kas is lekker aan de groei. Hopelijk kunnen we binnenkort sla kopen bij een collega met een glazen kas, die is nog vroeger.

Ik heb in de mail over de eierprijs een foutje gemaakt Het moet zijn: de prijs van een ei wijzigt van 42 cent naar 45 cent.

broccoli, knoflook en paprika uit Spanje, verder Nederlands. De prei komt van ons land, wat is ie mooi!

 

Inhoud pakket van deze week
1 Persoons: broccoli, pastinaak, aubergine, venkel, prei, koolrabi
2 Persoons: broccoli, pastinaak, winterwortels, venkel, prei, witte kool,
Gezinspakket : broccoli, pastinaak, koolrabi, venkel, paprika, witte kool, ,
Uitbreiding label: champignons, knoflook,
Fruit: elstar Topaz, conference, sinaasappels, bananen, manderijnen

 

Nieuwsbrief

Meld je aan met je mailadres en ontvang onze nieuwsberichten in je mailbox: