bericht van het land en pakketsamenstelling week 28

06 juli 2020

Beste abonnee,

Op de foto zie je een weelderig pompoenenveld met zonnebloemen ertussen. De pompoenen houden van vocht en warmte en ontwikkelen zich hier fantastisch. De bladeren en planten zijn enorm! We zijn benieuwd naar de oogst. Ze beginnen nu te bloeien.

Deze week de laatste tuinbonen in het pakket. Het seizoen is weer voorbij. De oogst viel toch kleiner uit dan andere jaren, misschien ook doordat we een ander ras hebben gezaaid. De peulen zijn niet altijd goed gevuld. Daardoor zijn de porties steeds wat aan de krappe kant geweest. We horen graag jullie mening daarover.

We oogsten nog steeds bessen, nu vooral zwarte en kruisbessen uit de boomstroken maar ook nog wat rode bessen.

Inhoud pakket van deze week
1 Persoons: sla, prei, tomaten, aubergine, bospeen, uitbreiding,
2 Persoons: sla, tuinbonen, tomaten, aubergine, prei, courgette,
Gezinspakket : sla, tuinbonen, tomaten, rode zomerkool, bospeen, komkommer
Uitbreiding label: paprika, champignons,
Fruit: Belle Bio, sinaasappels, bessen, bananen,

Bericht van het land en pakketsamenstelling week 27

29 juni 2020

Beste abonnee,

Het is heerlijk om zoveel te kunnen oogsten. Vorige week het hele pakket gevuld met groenten van ons land. Deze week kopen we bloemkool van De Wenteling, onze collega uit Biezemortel en komkommers uit de kas van De Es uit Haaren. Het is erg fijn om samen te werken met onze collega’s, we weten dat ze dezelfde kwaliteit leveren en we ondersteunen zo ook hun bedrijf. Want zo is het eigenlijk. Doordat we vaste abonnees hebben kunnen we een stukje aarde op een gezonde manier bebouwen en verzorgen. Jullie maken dat mogelijk. Alles wat we telen gaat in de groentepakketten en in onze winkel. En soms leveren we wat aan onze collega’s. Dus we weten precies hoeveel we moeten telen, er gaat vrijwel niets verloren. Bovendien maakt het zo voelbaar dat we als mensen verbonden zijn met de aarde en ons voedsel is wel de meest intieme relatie, je eet het immers op!

Deze week rode of zwarte bessen in het fruitpakket. De eerste fruitoogst uit de boomstroken die we vorig jaar hebben aangelegd. De planten ontwikkelen zich heel goed. Ook de kruiden doen het goed. De rijkelijke regen is een verademing. De aardappelen en pompoenen en de bonen staan juichend op het land. Er is dit voorjaar veel matig van kwaliteit geweest of helemaal mislukt. Maar er komt  nu veel moois aan!

Op de foto: Pieter legt een bed klaar om in te planten, naast de herfstprei. Rechts zie je nog een stukje van de bloemrijke boomstrook.

Inhoud pakket van deze week
1 Persoons: sla, tuinbonen, spitskool, courgette, broccol
2 Persoons: sla, bloemkool, spitskool, venkel, broccoli, snijbiet,
Gezinspakket : sla, aubergine, spitskool, courgette, broccoli, prei,
Uitbreiding label: bosui, komkommer,
Fruit: maribelle jonagold, bessen, meloen,

bericht van het land en pakketsamenstelling week 26

22 juni 2020

Beste abonnee, op de foto zie je het tuinbonenveld, een fantastische oogst! De vorige veldjes hadden eerst teveel water, ja we zijn het al vergeten maar in februari stonden de plassen op het land en waren de eerste tuinbonen al gezaaid, het 2e veldje had moete met de droogte, maar dit staat er mooi op! Samen met stagiaires en medewerkers plukken we de bonen.

Even een praktisch maar belangrijk verzoek: De afkruislijst op de afhaaladressen is alleen bedoelt om af te tekenen als je het pakket hebt opgehaald.  Dringend verzoek  NIET op de afkruislijst te schrijven, we lezen het te laat, we kunnen er niets mee doen. Mededelingen graag via de mail aan ons doorgeven. Hartelijk bedankt!

Inhoud pakket van deze week
1 Persoons: sla, tuinbonen, bospeen, raapsteel of snijbiet, bosui
2 Persoons: sla, tuinbonen, bospeen, courgette, bosui, Chinese kool,
Gezinspakket : sla, tuinbonen, bospeen, venkel, bosui, bosbiet,
Uitbreiding label: radijs of tomaat, kruiden,
Fruit: maribelle jonagold, rode bessen, abrikozen,

de inhoud kan nog  een beetje veranderen

bericht van het land en pakketsamenstelling week 25

15 juni 2020

Beste abonnee,

Het is op en top zomer in de tuin. De weldadige regen en de warmte, de zwangere geur van de lindebomen die beginnen te bloeien, het stille weer, de fluitende vogels in de avond. Een wandeling door te tuin levert een pallet aan kleuren en geuren. Je kunt al snoepen van de eerste bessen en in de boomstroken lonken wat helderrode aardbeien. Geuren van kruiden komen vrij als je er langs loopt. En overal bloemen in de stroken. Wat een rijkdom! De groenten beginnen nu beter te groeien, de bemesting wordt eindelijk opgenomen in de bodem. Warmte en vocht zorgen daar voor. De courgette komen de klap van de kou begin mei aardig te boven, we oogsten de eersten deze week. We verdelen ze in de gezinstassen, nog geen grote portie, dat zal in de komende weken verbeteren.

Op de foto zie je een veldje groenbemester, een verzameling van verschillende planten die goed zijn voor de bodem. We hebben ze vandaag gemaaid en ingewerkt in de bodem samen met “Effectieve Micro-organismen” Ook bekent als EM.  De suikers die vrijkomen uit de gemaaide planten zijn voeding voor de micro- organismen en kunnen vermenigvuldigen en de plantenresten fermenteren. Dat is weer uitstekende voeding voor het bodemleven. Na ongeveer een week is het bodem dan optimaal gevoed. De planten die we dan gaan planten kunnen snel wortelen en worden sterk en zijn  beter bestand tegen plagen en droogte. Het is een nieuw experiment. We houden jullie op de hoogte. Het is ook een manier om het organische stofgehalte van de bodem te verhogen. En dat is heel belangrijk. Dan houd de bodem beter vocht vast, heeft een grotere buffer bij temperatuurschommelingen, er wordt heel veel CO2 vastgelegd. Precies wat we nodig hebben!

Inhoud pakket van deze week
1 Persoons: sla, chinese kool, asperges, tomaten, komkommer
2 Persoons: sla, koolrabi, asperges, tomaten, paprika, venkel
Gezinspakket : sla, courgette, asperges, tomaten, paprika, selderij
Uitbreiding label: cherrytomaat, rucola,
Fruit: maribelle jonagold, sinaasappels, nectarines, bananen, “

Bericht van het land en pakketsamenstelling week 24

08 juni 2020

De foto is een dwarsdoorkijkje door de tuin met de boomstrook met bloemen op de voorgrond en dan sla, en daarachter weer een boomstrook en de weelderige lindebomen in de verte.

Beste abonnee,

Vandaag is de eerste prei geplant, vroege herfstprei. En Palmkool. Gewassen die geoogst worden vanaf september. De grond is mooi vochtig geworden van de regen van de afgelopen week. Een hele goede start voor dit plantgoed!

De tuin begint nu echt gevuld te raken. De gewassen zijn dankbaar met de regen. Je ziet hoe ze groener worden, hun bladeren meer spreiden. De courgette die toch een behoorlijke klap van de vorst heeft gehad is heel snel bijgetrokken en maakt de eerste vruchten. Dat is een genot voor het tuindershart! De buien die vandaag in donkere wolken op afstand bleven doen dan een beetje pijn want er is nog maar 18 mm gevallen. Voor een beetje voorraad is er meer nodig. Maar het zien van de vertrouwde Hollandse luchten is heerlijk!

Het groentepakket is vrijwel volledig gevuld met eigen groente, dus morgen een flinke oogstklus. De oogst kan hier en daar mee of tegenvallen waardoor er misschien nog wat veranderd in de samenstelling.

De waspeen en de gember kopen we in.

“Inhoud pakket van deze week
1 Persoons: sla, koolrabi, venkel/spinazie, bosbiet, wortels
2 Persoons: sla, koolrabi, spinazie, bosbiet, tuinbonen, wortels,
Gezinspakket : sla, koolrabi, spinazie, bosbiet, venkel
Uitbreiding label: bosui, bosje kruiden, gember
Fruit: maribelle jonagold, sinaasappel, aardbeien

bericht van het land en pakketsamenstelling week 23

01 juni 2020

Op de foto sla voor de komende 3 weken.

Beste abonnee,

De tuin ligt er nu prachtig bij. Al zijn de oogsten nog krap, het ziet er al veel beter uit dan enkele weken geleden. En met regen op komst voelen we ons ook wat geruster.

We verheugen ons op de bessenoogst en natuurlijk de tuinbonen. Best spannend is hoe het zal zijn als we de groenten in grote hoeveelheden gaan oogsten als we het hele pakket weer vullen met eigen groente. We hebben nu veel meer abonnees. Gelukkig hebben we ook meer hulp.

Doordat er veel nieuwe abonnees zijn gaat soms iets mis met het ophalen van de tassen. Het helpt als je de afkruislijst afvinkt en nakijkt wat voor een tas je hebt en goed kijkt of je de juiste tas meeneemt. Op de tas staat of het om een 1 persoons, 2 persoons of gezinstas gaat. Het oranje label aan het handvat geeft aan dat er een uitbreiding bij zit. Dat is alleen voor abonnees die zich daarvoor hebben opgegeven.

Klopt er iets niet laat het ons dan snel weten via de mail, dan kunnen we het soms meteen nog op lossen of het wordt verrekend.

Inhoud pakket van deze week
1 Persoons: sla, koolrabi, chinese kool, courgette, pastinaak
2 Persoons: sla, uien, chinese kool, courgette, bleekselderij, paprika
Gezinspakket : sla, koolrabi, chinese kool, courgette, bleekselderij, wortels
Uitbreiding label: champignons, kiemen
Fruit: maribelle en jonagold, sinaasappel, bananen, meloen

bericht van het land en pakketsamenstelling week 22

25 mei 2020

Beste abonnee,

De meeste fruitbomen zijn uitgebloeid. Maar de Paw Paw heeft zijn eerste bloemen en ze zijn bijzonder! Paw Paw, ook wel Roomappel genoemd, is een fruitsoort met ovale vruchten die heel zoet en smakelijk zijn, we hebben het alleen van horen zeggen dus we hopen dat ze lekker zijn. Dit jaar halen we de vruchten er in een vroeg stadium uit zodat de boom zijn energie in de groei kan steken. Voor vruchten is de struik nog te klein. Nu genieten we van de bloemen. De hele boom en vooral de bloemen ruiken naar rottend vlees omdat vliegen en kevers voor de bevruchting zorgen.

Over fruit gesproken: Nu kunnen we nog aan Hollandse appels komen. Dat zal niet lang meer duren, de allerlaatste appels, van 2019, want nieuwe zijn er voorlopig niet, worden lang bewaard in speciale koelcellen. De kwaliteit wordt uiteraard toch iets minder maar we doen ons best de besten te sorteren. Als ze op zijn zullen we tijdelijk appels van ver in het pakket hebben.

Verder nu toch echt meer eigen groenten in het pakket ; spinazie, bosui, andijvie, eigen sla! koolrabi, venkel, paksoi en tatsoi, een groente met een platte krop, veel lijkend op paksoi. Binnen enkele weken bosbiet, tuinbonen bospeen en Chinese kool. mmmm!

Inhoud pakket van deze week:
1 Persoons: sla, uien, spinazie, broccoli, wortels, bosui
2 Persoons: sla, koolrabi, andijvie, broccoli, wortels, paksoi of tatsoi
Gezinspakket : sla, uien, andijvie, broccoli, venkel, paksoi of tatsoi ,
Uitbreiding label: knoflook, tomaten
Fruit: maribelle, jonagold, conference, sinaasappels, kiwi’s

bericht van het land, pakketsamestelling week 21

18 mei 2020

Beste abonnee,

Op de foto zie je de raapsteel van vorige week, honderden bossen. Verder is de oogst nog steeds mager. De droogte geeft veel problemen met het doorschieten van gewassen, dat komt niet alleen omdat het droog is maar omdat de bemesting niet op is genomen door de bodem doordat het sindsdien nauwelijks meer heeft geregend. Er is dus niet genoeg voeding beschikbaar voor de plant. Onze grond is niet zo rijk, die bemesting is echt nodig. Daardoor is de kwaliteit ook minder en de kroppen zijn kleiner van sla, paksoi en andijvie.  Deze week moeten we zelfs sla inkopen. Hij is van onze collega uit Haaren, dus wel heel vers. Door het beperkte aanbod vond je vorige week zelfs nog winterbietjes in het pakket, dat hebben we nog nooit hoeven doen, zo laat. Maar de zomerbietjes komen er aan!

We krijgen niettemin heel veel enthousiaste reacties van tevreden klanten, dat geeft weer moed! Hartelijk bedankt daar voor!

Inhoud pakket van deze week
1 Persoons: bosui, prei, spinazie, andijvie, venkel
2 Persoons: bosui, prei, spinazie, sla, venkel, courgette,
Gezinspakket : bosui, prei, spinazie, chinese kool, wortels, sla
Uitbreiding label: tuinkers, champignons
Fruit: maribelle jonagoret, conference, blauwe bessen, grapefruit

 

 

Bericht van het land, pakketsamenstelling week 20

11 mei 2020

Foto: boomstroken worden ingezaaid met bloemen. Op de voorgrond de raapsteel die deze week in het pakket zit.

Beste abonnee,

We hebben een bloemenmengsel gezaaid in enkele boomstroken die in onze groentetuin liggen. Nog meer bloemen dus! De boomstroken, eigenlijk een combinatie van permacultuur en het voedselbos principe, ontwikkelen zich heel mooi. Het is ook een voordeel dat de houtsnippers nog niet verteerd zijn, er komt nauwelijks onkruid op. Nu hebben de kruiden en struiken ruimschoots de kans zich te ontwikkelen, de bodem te bedekken zodat onkruid er later niet meer door kan komen.  Deze week gaan we de pompoenen zaaien. En de sperziebonen komen al op!

Inhoud pakket van deze week
1 Persoons: rucola of sla, raapstelen of anders, bietjes, wortels, paprika, koolrabi
2 Persoons: paprika, raapstelen, bietjes, wortels, radijs, tomaten
Gezinspakket : rucola of sla, raapstelen of anders, bietjes, bloemkool, venkel, courgette
Uitbreiding label: peterselie, cherrytomaten
Fruit: maribelle, jonagoret, conference, sinaasappels, bananen

bericht van het land en pakketsamenstelling week 19

04 mei 2020

Beste abonnee, hier zie je een piepkleine koolrabi. Die zal dus binnenkort in het pakket zitten. Het gewas staat er mooi op.

We hebben 12 mm regen gehad, de bovengrond is een beetje vochtig, maar niet genoeg, we hebben groenbemester gezaaid en de eerste stokbonen. water is er wel nodig. De ondergrond is nog wel goed vochtig. We hebben een minimum aan grondbewerkingen gedaan om zo min mogelijk vocht te verliezen, dat helpt goed. Natuurlijk kunnen we beregenen maar voor de hele tuin beregend is ben je wel een week verder. Het is dus veel extra werk. Gelukkig hebben we genoeg hulp van enthousiastelingen die graag lekker buiten willen werken.

Inhoud pakket van deze week
1 Persoons: sla, paksoi, komkommer, tomaten, prei
2 Persoons: sla, paksoi, komkommer, bloemkool, prei, raapsteel of andijvie
Gezinspakket : sla, wortels, komkommer, tomaten, prei, paprika
Uitbreiding label: avokado, bosui,
Fruit: appels, peren, sinaasappels, meloen

 

Nieuwsbrief

Meld je aan met je mailadres en ontvang onze nieuwsberichten in je mailbox: