Bericht van het land, week 38

16 september 2019

Rondleidingen op zaterdag 28 september om 10 en 11 uur. Welkom!

Beste abonnee,

Wij nodigen iedereen van harte uit voor een rondleiding over de tuin! We willen behalve de groentebedden ook de boomstroken laten zien. Deze stroken bestaan de uit vaste planten die in ‘verdiepingen’ zijn opgebouwd, dat wil zeggen bomen struiken en kruiden en bloemen. Het zijn dus blijvende gewassen, anders dan de groenten die ieder jaar overnieuw gezaaid en geplant worden. Deze boomstroken hebben grote invloed op de biodiversiteit van de hele tuin. Er komen veel meer vogels en insecten als voorheen.

Een bijzonder project dus en we zijn er trots op. Er valt nog veel meer over te vertellen en we willen het graag laten zien.

Neem gerust familie en vrienden mee, iedereen is welkom. Het duurt ongeveer een uur.

De winkel is open en er is een schommel en een glijbaan voor de kinderen.

Op de Guit: Bleijendijk 1a Vught

Pakket van deze week

1 Persoons: groenselderij of spinazie, courgette, pompoen, koolrabi, bietjes,
2 Persoons: suikermais, spinazie, pompoen, sla, spitskool, bietjes,
Gezinspakket : spinazie, courgette, pompoen, sla, chinese kool, bietjes,
Uitbreiding label: kastanjechampignons, komkommer,
Fruit: alkmene/delcorf, peren, Reine Victoria, kiwibes

samenstelling kan nog iets veranderen
bij het afhaaladres ligt de definitieve lijst

Bericht van het, land week 36

02 september 2019

Beste abonnee

Op de foto zie je de kas. In de zomer staat er weinig in. We gebruiken de kas vooral in het voor- en najaar en in de winter voor de veldsla. Deze zomer hebben we in plaats van de grond kaal te houden een groenbemester gezaaid van verschillende vlinderbloemige planten. Deze planten binden stikstof uit de lucht en slaan die op in hele kleine knolletjes die aan de wortels zitten. Als het gewas volgroeit is en je maait het af dan wordt deze stikstof opgenomen door de bodem. Het is dus een bemesting. Deze planten zijn heel belangrijk voor de biologische landbouw. Je kunt de bodem bemesten met planten! Een ander groot voordeel is dat de bodem de hele zomer door doorwortelt en dus levendig blijft. Dat ruik je als je een hand aarde neemt en de geur opsnuift: fris zoetig. Zo hoort de grond te ruiken. De geur vertelt dat er goede bacteriën in de bodem zitten. De bodem is levendig. Dat is belangrijk omdat een plant het beste groeit in een levendige bodem, ze is immers zelf ook levend! Zo kan ze stabiel groeien en echt voeding zijn voor de mens. Deze ‘groenbemesters’ zoals we die noemen hebben ook bloemen waar bijen en andere insecten op af komen, nog een voordeel! Die kunnen weer schadelijke insecten opeten. Je ziet dat de groenbemester afgemaaid is. Nu kunnen we de grond klaarleggen voor de eerste veldsla die we binnenkort gaan planten.

1 Persoons: courgette, snijbiet, suikermais, waspeen, spitskool,
2 Persoons: sperziebonen, chinese kool, suikermais, komkommer, groenselderij, broccoli,
Gezinspakket : courgette, paksoi, suikermais, andijvie, groenselderij, broccoli,
Uitbreiding label: stengelui, koolrabi, paprika,
Fruit: collina/Delcorf, nectarines, grapefruit, bananen

samenstelling kan nog iets veranderen
bij het afhaaladres ligt de definitieve lijst

Bericht van het land, week 35

26 augustus 2019

 

Beste abonnee,

Een plaatje van het perceel kolen in de vroege ochtend. Aan de herfstachtige sfeer kun je zien hoe ver het seizoen al vordert. Rechtsvoor staat de palmkool. Links daarvan de boerenkool en onder het doek staat groene kool, spitskool, Chinese kool en paksoi voor de komende 10 weken. achteraan wacht nog een veldje raapsteeltjes en rucola. Dat ligt nog in het verschiet. Het laatste gewas van het seizoen is al gezaaid, de veldsla. Er volgt nu alleen nog veldsla. Daar planten we de hele kas mee vol om genoeg te hebben voor de winter.

We hebben deze week koolrabi in het pakket. heerlijk om fijngeraspt in de salade te doen!

De bloemkool de tomaten en het fruit zijn van de groothandel, de rest komt van ons land.

het pakket van deze week:

1 Persoons: bloemkool, paksoi, stengelui, andijvie, sperziebonen,
2 Persoons: venkel, courgette, prei, waspeen, snijbiet, koolrabi,
Gezinspakket : bloemkool, Chinese kool, prei, waspeen, tomaten, koolrabi,
Uitbreiding label: peterselie, tomaten ,
Fruit: appels, pruimen, sinaasappels, blauwe bessen

Bericht van het land en pakketsamenstelling week 34

19 augustus 2019

Beste abonnee,

Op de foto zie je een uitgebloeide zonnebloem. Het veldje zonnebloemen zat eerst vol met bijen toen de bloemen bloeide. Nu zie je hoe de vele zangvogeltjes zich tegoed doen aan de zaden. Je ziet dat de koppen vanuit de buitenrand naar binnen toe leeg worden gegeten. In het midden zitten de zaden nog. Dat betekent veel insecten en vogels in de tuin!

Deze week konden we de nieuwe groente Bimi kopen van onze collega van het Aailand. Dat leek ons leuk om eens te proberen. Verder zit er bosbiet in waarvan je het blad ook kunt eten, klaarmaken zoals spinazie of snijbiet. De Romanesco is van de groothandel. Verder zijn de groenten van ons land. De stengelui is een hele grote die je als prei kunt eten. Echt even garen want anders is hij te hard.

Deze week in het pakket:

1 Persoons: venkel, courgette, bimi, waspeen, bosui, prei,
2 Persoons: krulandijvie, sla, bimi, romanesco, bosbiet, paprika,
Gezinspakket : krulandijvie, courgette, snijbiet, spitskool, stengelui venkel of pompoen,
Uitbreiding label: groenselderij, komkommer,
Fruit: appels, pruimen, perziken, meloen,

bericht van land en pakketsamenstelling week 33

12 augustus 2019

Beste abonnee,

We hebben vrijdag in een ochtend vrijwel alle aardappels kunnen rooien. Prachtige aardappels zijn het. De maat is prima. Het begon te regenen, anders hadden we alles kunnen rooien. Maar de regen is ook welkom! We tellen iedere millimeter tegenwoordig. Vandaag weer 5 mm er bij. Door de regen zijn de aardappels zanderig. Dat gaat er in de loop van de weken wel af. We willen ze niet wassen voor we ze afwegen voor de pakketten, daarmee gaat de bewaarbaarheid achteruit. En wij waren ook zanderig! iedereen was zwart, kleren handen knieën en vegen in het gezicht. Ik heb er helaas geen foto van.  Wel van de ingeschuurde aardappels, bewonder ze even, genoeg voor de hele winter! Heb je nog geen aardappels bij je pakket? Geef je op voor een pakket en ontvang wekelijks een heerlijk portie aardappels. Want lekker zijn ze, daar kan geen andere aardappel tegenop, dat weet ik zeker! Ze kosten 2,00 per kilo en ze gaan per 1, 2, 3 of 5 kg.

pakket van deze week:

1 Persoons: zoete bataat, bosbiet, chinese kool, krulandijvie of sla, broccoli,
2 Persoons: zoete bataat, courgette, paksoi, waspeen, broccoli, krulandijvie of sla,
Gezinspakket : zoete bataat, tomaten, paksoi, waspeen, broccoli, sla,
Uitbreiding label: champignons, knoflook,
Fruit: Colina appels, pruimen, bananen, witte druiven

Bericht van het land en pakketsamenstelling week 32

05 augustus 2019

Beste abonnee

Er moet stevig geschoffeld worden, Pieter worstelt zich door het onkruid heen, dat is ontploft met de regen en de warmte, dit is groeizaam weer! Gelukkig doet Pieter het heel graag. Het is dankbaar werk. Vooral de kolen die je hier ziet reageren altijd heel goed op schoffelen. Ze hebben het graag. Er volgt dan een groeispurt en laten hun bladeren breeduit waaieren zodat de grond helemaal bedekt is en er geen onkruid meer kan kiemen, een gesloten gewas  heet dat in vakjargon. Je ziet op de foto ook de zonnebloemen in de boomstroken staan. Het zijn net extra zonnen in de tuin. En ze zitten vol bijen en hommels. Het witte doek wat je ziet is een fijnmazig net wat we over de kolen heen leggen. Die worden anders aangetast door koolwitje (vlinder) die eitjes legt en waar de rupsen uitkomen die zich tot diep in de kool eet. Of koolvlieg waardoor de plant omvalt voordat hij oogstbaar is.

Pakket van deze week:

1 Persoons: snijbiet, courgette, paksoi, waspeen, aubergine, sla,
2 Persoons: sperziebonen, stengelui, spitskool, tomaten, aubergine, sla,
Gezinspakket : prei, courgette, Chinese kool, venkel, aubergine, sla,
Uitbreiding label: komkommer, paprika,
Fruit: appels, pruimen, perziken, sinaasappels,

Bericht van het land en pakketsamenstelling week 31

31 juli 2019

beste abonnee,
Wat een genot dat de bodem weer nat is, eindelijk het stof weg. De gewassen opgefrist! En normale temperaturen. 37 graden blijkt toch wel een grens voor onze gewassen. Tropische temperaturen passen duidelijk bij andere groenten. De zoete bataat vaart er wel bij maar groenselderij is verbrand, de toppen van het bonenblad ook. De net opgekomen worteltjes zijn ter ziele. En natuurlijk missen we al bijna de hele zomer de malse slakroppen, die hebben water nodig en niet zulke hoge temperaturen, daar wordt het blad wat stug van. Dat gaat nu veranderen! Dat wat we hebben gemist daarvan gaan we straks extra genieten. We hebben nu bijna 30 mm gehad en niet teveel tegelijk. Geen bakken water of hagel, daar zijn we heel dankbaar om! Gauw de worteltjes zaaien, wie weet blijft het najaar lang warm dan lukken ze toch nog.
De pompoenen varen er wel bij, ze groeien heel hard. En we hebben eindelijk volop bonen! Die hebben ook steeds heel mager geproduceerd.
We hebben heel veel rode bieten. Ze zitten deze week in alle pakketten. Maak er een lekkere salade van. Gekookte bieten met zure haring, of met jogurtsaus met munt. De smaak is geweldig. Zoet en sappig en een feest op het bord vanwege de helderrode kleur.

Deze week in het pakket

1 Persoons: sperziebonen, sla, rode bietjes, koolrabi of venkel, spitskool,
2 Persoons: sperziebonen, courgette, rode bietjes, waspeen, chinese kool, komkommer,
Gezinspakket : sperziebonen, sla, rode bietjes, waspeen, spitskool, bloemkool, paprika,
Uitbreiding label: cherrytomaatjes, bosui,
Fruit: appels, bessen, meloen, pruim

Bericht van het land en pakketsamenstelling week 30

22 juli 2019

Beste abonnee,

Op de foto zie je aan de linkerkant de combinatie van pompoenen en zonnebloemen. De pompoenen staan er heel goed op. Er zitten al veel vruchten in. De zonnebloemen geven een beetje schaduw maar dat is met het zonnige weer niet erg, straks ziet het er natuurlijk fantastisch uit! Rechts daarvan zie je sperziebonen die deze en volgende weken in het pakket zullen zitten.

We hebben vorige week de laatste prei alweer geplant. De eerste geplante prei groeit lekker door, die verwachten we binnen enkele weken te kunnen gaan oogsten. Dat is vroeg. Dat komt door de warmte. De prei hebben we ook flink beregend. Deze week kopen we de prei in van de groothandel samen met de bloemkool en het fruit. Tomaten van de Es uit Haaren, de lekkerste tomaten die er te krijgen zijn!

het pakket van deze week:

1 Persoons: tomaten, courgette, bosui, bospeen, sperziebonen,
2 Persoons: prei, venkel, bosui, paksoi, bloemkool, paprika,
Gezinspakket : tomaten, courgette, bosui, paksoi, sperziebonen, snijbiet,
Uitbreiding label: porto bello, komkommer,
Fruit: appels, sinaasappels, druiven, watermeloen

bericht van het land en pakketsamenstelling week 29

15 juli 2019

Beste abonnee,
De tuin is op z’n minst lekker opgefrist van de regen. Er is 10 mm gevallen, niet veel maar we zijn er wel heel blij mee. Op de foto zie je een van onze bloemrijke permacultuur bedden en daarnaast het aardappelveld. De aardappels staan er fantastisch op, je ziet hoe weelderig het loof is. We beginnen met rooien en we hebben vanaf deze week weer onze eigen aardappels in het aardappelpakket. Dat zal tot ruim in het volgende jaar het geval zijn want we verwachten een prima oogst. De kwaliteit is goed, een prachtige gladde schil en de knollen zijn flink. We beginnen met het ras Agria, die is nu groot genoeg om te rooien. Een veelzijdige aardappel, lekker om te bakken of te frituren maar ook om stamppot van de maken. Kook je hem niet te lang dan blijft hij heel, ideaal dus! Deze maand kost hij nog 2,50. Vanaf augustus zakt de prijs naar 2,00 euro, doe je voordeel met deze heerlijke aardappel en laat wekelijks 1,2,  3 of 5 kg meekomen met je groentepakket. Je kunt het doorgeven via de mail. Je aardappelpakket kan meteen ingaan. Uiteraard ligt hij vanaf nu ook te pronken in onze winkel!
De tomaten, een deel van de komkommers en de  aubergines in het pakket komen uit de kas van de Es uit Haaren. De broccoli en het fruit kopen in bij de biogroothandel. (Vorige week hebben we de allerlaatste rode bessen van dit seizoen geplukt. ) Verder is alles van ons land.

Inhoud van het pakket van deze week
1 Persoons: spitskool, broccoli, sla, bosbiet, sperziebonen,
2 Persoons: courgette, broccoli, sla, bospeen, snijbiet, tomaten,
Gezinspakket : aubergine, broccoli, sla, bospeen, tuinbonen, paprika,
Uitbreiding label: cherrytomaten, komkommer,
Fruit: belle bio, peren, aardbeien, ananas,

bericht van het land week 28

08 juli 2019

 

Beste abonnee,

We hebben weer kuikens van onze kippen.  Een kleine kip die steeds wist te ontsnappen had een plekje onder de lindes gevonden, midden in de tuin, waar ze is gaan broeden. 10 prachtige kuikentjes zijn uitgekomen! Ze struinen de hele dag rond bij de lindes en tussen de courgette, op de foto zie je een kuikentje op de moederkip zitten. Een mooi gezin dat woont onder de lindes! Dan hebben we straks gezonde kippen er bij van eigen opfok. De haantjes worden in het najaar geslacht. Het is nog afwachten hoeveel het er zijn, het verschil kun je later pas zien.

De droogte maakt de oogst soms wat karig. Dat is nu vooral te merken aan de bonen. De porties zijn daarom wat kleiner dan normaal en de sla is klein gebleven maar moet nu echt geoogst anders gaat hij schieten; bloemen maken, en dat kun je hem niet meer eten. Toch hebben we volop courgette, bieten en worteljes. De pompoenen staan er veelbelovend bij ondanks dat die niet beregend is. De bloemkool kopen we elders, die kunnen we niet telen op onze grond en de aubergines ook.

Deze week in het pakket:

1 Persoons: courgette, aubergine, sla, waspeen, bosui of venkel, sperziebonen,
2 Persoons: spitskool, bloemkool, sla, bietjes , tuinbonen, aubergine,
Gezinspakket : courgette, bloemkool, sla, bietjes , tuinbonen, sperziebonen,
Uitbreiding label: champignons, bosui,
Fruit: belle bio, nectarines, meloen, bessen,

Nieuwsbrief

Meld je aan met je mailadres en ontvang onze nieuwsberichten in je mailbox: