pakketsamenstelling week 12

20 maart 2023
Inhoud pakket deze week, inhoud kan nog wijzigen
1 persoonspakket: witlof, bataat, wortel, rode kool, waterkers,
2 persoonspakket: witlof, bataat, pastinaak, rode kool, waterkers, ui
Gezinspakket: witlof, bataat, wortel, rode kool, veldsla, ui
Uitbreiding label: avocado, stoofpeer of veldsla,
Fruit: appels, peren, grapefruit, banaan

Bericht van het land en pakketsamenstelling week 12

20 maart 2023

Beste abonnee,

Ja het eerste plantgoed zit weer in de grond! Dankzij de lichte zandgrond kon het. Sommige delen van de tuin zijn nog te nat maar er was genoeg ruimte waar we wel konden planten. Hier zie je de plantmachine en het plantwerk. We zitten met drie personen op de machine en dan nog iemand op de trekker.

 

De lente equinox,

Vandaag, om 22:24, begint ze officieel, de lente. Tijdens de lente equinox staat de zon loodrecht boven de evenaar. De dag en de nacht zijn nu over de hele wereld gelijk. Deze gelijkheid vind ik voelbaar. De balans tussen donker en licht is in evenwicht. De aarde is in perfecte balans. In ultieme harmonie. In de natuur staat het voor een nieuwe geboorte of groei We bewegen ons weer meer naar het licht. We bewegen vanuit de donkere winter naar de lichte lente met al haar nieuwe leven. Met al haar nieuwe ideeën en gedachten. Sommige gedachten horen niet meer bij dit nieuwe seizoen, dus transformeren we deze in positieve en liefdevolle gedachten. Dit gaat vaak vloeiend, als vanzelf. Maar zo verhogen we wel het collectief van de trilling. Zo verlichten we niet alleen onszelf, maar ook het collectief. Ik hoop dat ik ook mee mag doen en ik gun het jullie ook.

 

Groeten Dave, Julia en het team

 

Bericht van het land en pakketsamenstelling 2.0 week 11

13 maart 2023

Beste abonnee,

Wat zou er toch in het pakket zitten deze week? Ik wilde jullie graag nog even in spanning laten. Nee, ik lette even niet zo op. Gelukkig deed een collega dat wel tijdig. Dus bij deze verklappen we dan toch de inhoud:

Inhoud pakket deze week, inhoud kan nog wijzigen
1 persoonspakket: broccoli, knolselderij, prei , veldsla, pastinaak,
2 persoonspakket: broccoli, wortel, prei, spitskool, bietjes, oesterzwam
Gezinspakket: broccoli, knolselderij, prei, spitskool, bietjes, oesterzwam
Uitbreiding label: paprika punt, komkommer,
Fruit: appels, peren, sinaasappel, kiwi

Bericht van het land en pakketsamenstelling week 11

13 maart 2023

Beste abonnee,

Daar zijn ze dan. Het eerste plantgoed van dit jaar dat de buitenlucht mag gaan trotseren. Hun nog jonge, gevoelige worteltjes willen niets liever dan de grote wijze grond in om onderdeel te worden van het grote geheel. Niet meer dicht op de ander gepakt, maar ruimte om verder te ontwikkelen. Te groeien in de breedte, de diepte en de hoogte in. Nog pril dat ze zijn, zijn ze er helemaal klaar voor om zichzelf te gaan voeden, de bodem te gaan voeden en vervolgens onze schreeuwende behoefte naar verse groenten te gaan bevredigen.

Een mooi contrast is de nog niet weggewerkte winterpostelein die bijna het leven laat. Ze kúnnen bijna niet meer. Toch blijven ze dapper vechten om hun voedzame bladeren groen te houden. Dat lukt, ondanks het veranderlijke weer, nog best aardig. Toch gaan ze eerdaags plaats maken voor de nieuwe aanwas. Een mooie levenscirkel, opeenvolgend.

De grond, de aarde, is er klaar voor. Al is zij momenteel kleddernat en wil ze niet graag bereden worden door iets met hele grote wielen. Zo vertelt ze mij dat wij niet alles onder controle hebben. Zij wel. Het is best een fijn gevoel eigenlijk om niet alles onder controle te hebben en niet alles te weten. Gelukkig hebben wij van nature allemaal een diep weten. En die zegt: alles is in orde.

Heel voorzichtig kleurt het wit in de verte van de meidoorns en geel van de kornoeljes. Een fijn aanzicht tussen de nog kale en grauwe bomen. Ik zie het als focussen op het pracht. Maar wat is pracht? Ik geloof in deze waarneming en volstaat voor mij als zijnde ‘mooi’. Maar ik plak er toch een stickertje op merk ik. Wat is de rest als de kornoelje en meidoorn ‘mooi’ zijn? Alles is in de kern neutraal. Het is er gewoon, woordloos, oordeelloos, vrij (van alles), meedeinend op het ritme van de natuur. Ik ga mijn waarneming nog maar eens bezien en misschien kan ik eens met andere ogen kijken.

Het pakket ís er deze week ook gewoon weer. Ik wens alvast alle groenten woensdag een hele goede reis richting de koelkast. Eet smakelijk!

Aho, ik heb gesproken, bedankt voor het luisteren.

Een hele mooie week en tot volgende week!

Dave & Team Guit

Bericht van het land en pakketsamenstelling week 10

06 maart 2023

Beste abonnee,

Allereerst een bedankje voor de dame die voor het hele team wollen sokken breide. Ze had via deze nieuwsbrief vernomen dat wij allemaal koude voeten hadden. Nou, ze zijn hartelijk in ontvangst genomen! Tevens zijn wij heel dankbaar voor de reacties (veelal via de mail) die we op de nieuwsbrieven ontvangen. Erg leuk om deze terugkoppelingen te lezen.

Deze week is het eerste plantgoed de (kas)grond in gegaan. De andijvie, krulsla en paksoi komen binnenkort weer van eigen bodem. Nog even geduld. De jeugdige handen op de foto hebben elk plantje iets positiefs meegegeven. Met de groeikracht en liefdevolle smaken gaat het dus helemaal goed komen.

Het vollegrondswerk gaat ook weer snel beginnen. De bedden worden deze week gereden, oftewel plantklaar gemaakt. Trekker-werk dus! Daar kunnen de meesten hier toch wel van genieten. Hoog zittend, afgesloten oren, hyperfocus aan en gaan. Oké een paar nachtjes slapen nog; ik houd vol.

Er is wederom een fantastisch pakket voor jullie samengesteld, de tassen met veel aandacht gevuld en ze worden weer met veel liefde bezorgd bij de afhaaladressen!

Mooie week!
Dave & het hele Guit Team

 

Inhoud pakket deze week, inhoud kan nog wijzigen
1 persoonspakket: venkel, witte kool, paksoi, wortel, kruidenzuurkool, bietjes
2 persoonspakket: venkel, witte kool, paksoi, knolselderij, kruidenzuurkool, pastinaak
Gezinspakket: venkel, witte kool, paksoi, wortel, kruidenzuurkool, pastinaak
Uitbreiding label: koolrabi, veldsla,
Fruit: appels, peren, mandarijnen, bananen

Bericht van het land en pakketsamenstelling week 9

27 februari 2023

op de foto: hele vroege bloemetje van de honingbes.

Lieve abonnee, 

Uit mijn zak tover ik een verfrommeld papiertje. Helemaal vies geworden door mijn moddervingers en de motregen. Op de meest bizarre momenten ontstaan deze woorden en zinnen. Noem me een chaoot, een rommelkont of een beetje gek; dat ik laat ik even los. Deze handgeschreven kladjes verrichten nog steeds wonderen. Met de pen stevig vasthoudend, begint de verhalerige nieuwsbrief:

Het is, even terug, weer nieuwe maan geworden. De hoogste tijd dus om het land te voorzien van een frisse compostlaag en deze vervolgens meteen erna met een schijveneg in te werken. Voor de één oogt het als een waar slachtveld, de ander ziet alleen maar kansen en kan meteen visualiseren hoe de bedden er weer mooi bij liggen en hoe de gewassen rijk bloeiend op het veld staan. Ík laat het voor nu maar even los.

Pieter vertelde ons over hoe het ging in voorgaande seizoenen. Het begint elk jaar opnieuw met het eerste echte plantmoment, waar ze altijd erg naar uitkijken. Vervolgens het steeds drukker wordende seizoen, tot het moment dat planten, onkruid wieden, oogsten, zaaien, bewateren, álles samenkomt. Wat doe je dan Pieter om het overzicht te bewaren? ¨We doen uiteraard wat we kunnen en daarna laat ik het maar gewoon los¨. En wonderbaarlijk komt het dan toch meestal helemaal goed.

Het is pauze. We hebben flink gesnoeid, geoogst en de kas ready gemaakt. We ploffen neer en binnen no-time laten we los. Na alle inspanning volgt (automatisch) ontspanning. Loslaten is magisch. Loslaten wat anderen denken, gedachten en overtuigingen loslaten. Het mooiste van loslaten vind ik dat er dan plots ruimte ontstaat. En het mooie van deze ruimte is: hij is leeg, zodat hij, steeds weer opnieuw, gevuld kan worden met nieuwigheden, creativiteit, woorden, gedichten, aandacht en een hele berg liefde. 

Óf is het toch weer de krachtige invloed van de maan. Gisteren nieuwspagina´s vol met prachtige filmpjes en foto´s van het Brabantse Noorderlicht. Uniek! Maar waarom zien we nooit een foto van een glimlachende maan. Bij de juiste stand en op het juiste tijdstip lacht ze je tegemoet. Ik doe met haar mee, verbind me met deze glimlach en ik laat het los 🙂

 

Smile, fijn week en tot horens of ziens.

 

Dave & team Guit

Groet en een fijne dag,

 

Dave

Barten

Inhoud pakket deze week, inhoud kan nog wijzigen
1 persoonspakket: witlof, rode kool, bataat (L), prei, winterpostelein, pastinaak
2 persoonspakket: witlof, broccoli (L), bataat (L), wortel, winterpostelein, schorseneren
Gezinspakket: witlof, broccoli (L), bataat (L), prei, veldsla, schorseneren
Uitbreiding label: kastanje champ, avocado,
Fruit: appels, peren, sinaasappel, kiwi

Bericht van het land en pakketsamenstelling week 8

20 februari 2023

Beste abonnee,

Ja vandaag wordt er weer hard gewerkt, gisteravond schalde de carnavalsmuziek uit het dorp nog over het land en zingende fietsers slingerden over het fietspad.  De pakketten moeten woensdag weer klaarstaan. Vandaag  voorbereidingen getroffen zoals tellen en bestellen en tassen klaarzetten. Morgen worden ze gevuld. Ook voorbereidingen voor het nieuwe seizoen hebben we gedaan want vandaag hebben we compost uitgereden! Dat is altijd een markant moment in het jaar. Nu kunnen we van start, en dat is vroeg!  De grond is mooi opgedroogd, de trekkers spoorden niet in.  We hadden panne met de oude mestverspreider maar uiteindelijk had Pieter toch alle weer gerepareerd. Dave reed ondertussen door. Hans, de kraanmachinist laadde zorgvuldig en met veel gevoel de wagens. Een fijn team.

We oogsten de komende weken de laatste prei. er zit preimineervlieg in die driftig gangen vreet in de schacht. We moeten erg veel afpellen en weggooien. De kwaliteit is matig en de preien zijn vaak klein. Voor dit seizoen moet dat anders maar we weten nog niet hoe. Afdekken is heel duur en heel veel werk…

groeten Julia

Inhoud pakket deze week, inhoud kan nog wijzigen
1 persoonspakket: pompoen, zuurkool, paksoi, wortel, veldsla,
2 persoonspakket: pompoen, rode kool, paksoi, prei, veldsla, bietjes
Gezinspakket: pompoen, rode kool, paksoi, wortel, veldsla, knolselderij
Uitbreiding label: bleekselderij, artisjok of anders,
Fruit: appels, peren, mandarijn, banaan

Bericht van het land en pakketsamenstelling week 7

13 februari 2023

Beste abonnee,

Hier zijn we het eerste bed aan het harken wat dit seizoen wordt ingezaaid. Bij een heerlijk voorjaarszonnetje, straks gaan we er tuinbonen zaaien.

Een dag om te smullen, iedere cel in m’n lijf spat weer open, klaar voor het nieuwe seizoen. De vogels fluiten bijna plagerig hun lied want het duurt natuurlijk nog wel even tot het echt voorjaar is! Maar vandaag laten we ons heerlijk voor de gek houden. Iedereen is blij, dat is duidelijk.

De winterpostelein is van de volle grond, voor de derde keer kunnen we snijden. Daar word je ook best vrolijk van! Dat is wel wat anders als vorig jaar toen het 2x is opgegeten door de slakken en we niets hebben kunnen oogsten.

Heerlijke bietjes  in het pakket. Op onze site staat een heerlijk recept, iedere keer weer verrassend lekker. Bietjes in blokjes gaar koken en mengen met aardappelpuree. Uien bakken in roomboter op het eind even met 2 theelepes kerrie bakken en door de stamp roeren samen met in grove stukken gesneden gekookt ei,  even onder de gril met een laagje geraspte kaas, echt proberen! Je komt er nooit meer vanaf.

Groeten Pieter en Julia eb het team

Inhoud pakket deze week, inhoud kan nog wijzigen
1 persoonspakket: chinese kool, palm/zuurkool, bietjes, prei, winterpostelein,
2 persoonspakket: chinese kool, palm/zuurkool, venkel, wortels regenboog, witerpostelein, broccoli
Gezinspakket: chinese kool, palm/zuurkool, bietjes, prei, winterpostelein, broccoli
Uitbreiding label: rode peper komkommer kiemen
Fruit: appels, peren, sinaasappel, kiwi

bericht van het land en pakketsamenstelling week 6

06 februari 2023

Beste abonnee,

Willen jullie deze week álle tassen inleveren svp?? We komen tassen te kort! Bij voorbaat dank.

Gisterenavond was het een prachtige en krachtige volle maan. Ze was heel goed te zien en voor velen bewust heel goed voelbaar. Deze maand in Leeuw. De zon (mannelijk) en de maan (vrouwelijk) staan dan lijnrecht tegenover elkaar; er is conflict tussen gevoel en verstand. Geeuwend en tegelijkertijd brullend van de vurige energie, was er hier vandaag een duidelijke drang naar vernieuwing en vrijheid voelbaar. Tsja de kracht van de maan…De maan liet zich niet fotograferen gisteren. De zon wel vanmorgen, yes!

De stralen van de zon prikkelt al zachtjes op de huid, wat zorgt voor een voorjaarskriebel in de buik. Heel voorzichtig zie je enkele knopjes tevoorschijn komen. De natuur is in voorbereiding. De dynamische cyclus van de natuur, zo mooi. Wij volgen uiteraard deze zelfde stroom. Want ook wij zijn heel voorzichtig bezig met de voorbereidingen. Iedereen is excited.

Zo af en toe verdwijnt er wel eens iemand op de Guit. Gelukkig verschijnt ze kort daarna weer in levende lijven. Onmisbaar dat ze is!

Deze week staat er weer een prachtig pakket voor jullie klaar, welke wederom met veel liefde en aandacht is samengesteld, gevuld en (evt.) bezorgd bij het afhaaladres.

Inhoud pakket deze week, inhoud kan nog wijzigen
1 persoonspakket: witlof, witte kool , bataat, wortels, veldsla, courgette
2 persoonspakket: witlof, witte kool , bataat, prei, pastinaak, courgette
Gezinspakket: witlof, witte kool , bataat, wortels, veldsla, courgette
Uitbreiding label: roma tomaat, rode uien
Fruit: appels, peren, mandarijn, banaan

Mooie week!

Dave & Team Guit

bericht van het land en pakketsamenstelling week 5

30 januari 2023

Beste abonnee,

Zo ziet de groenbemester japanse haver er uit als die is afgestorven, (links) er komt een prachtige beschermlaag over de aarde waar heel veel beestjes onder ‘beesig’ zijn. Daaronder is mooie kruimelige aarde. Een kunstwerkje in meerdere opzichten dus, want het is straks ook voeding voor het bodemleven en daarmee voor de gewassen.

Sabine is hier doek aan het opruimen en zeilt in de wind. Een beetje spelen? Een pittig klusje met deze wind!

Verder snoeien we alle bessen en appels. Een dankbare winterklus. De takken zitten vol vruchtknoppen dus dat belooft wat!

groeten Pieter, Julia en het team.

 

Inhoud pakket deze week, inhoud kan nog wijzigen
1 persoonspakket: venkel, spruiten, aardpeer, prei, champignons, paprika punt
2 persoonspakket: venkel, spruiten, aardpeer, wortels, champignons, paprika punt
Gezinspakket: venkel, spruiten, aardpeer, prei, veldsla, paprika punt
Uitbreiding label: avocado, knoflook
Fruit: appels, conference, moro sinaasappels, kiwi

Nieuwsbrief

Meld je aan met je mailadres en ontvang onze nieuwsberichten in je mailbox:

Loading