bericht van het land en pakketsamenstelling week 33

10 augustus 2020

Pieter verlegd in de avond nog een keer de beregening.

beste abonnee,

De pompoenen en de aardappelen hebben te lijden onder de droogte. Het loof van de aardappelen is verdort, gelukkig zijn ze wel al aan de maat. Hopelijk kunnen ze tegen de hitte. De bodem wordt enorm warm omdat er geen loof meer is. De pompoenen zijn gestopt met groeien en rijpen nu al af. Dat is eigenlijk te vroeg. Door te beregenen proberen we de rijping te vertragen. Maar er zijn meer gewassen die water nodig hebben zoals de pas geplante sla en venkel.  Dus we moeten de beregeningsbuizen voortdurend verleggen. Dat is veel werk.

Er zijn ook gewassen die van de warmte houden zoals zoete bataat. Dat is eigenlijk een tropisch gewas.  Die groeit nu lekker door. Al zitten er al wel muizen in….  En de prei groeit ook heel hard.

De bonen oogst is enorm. Vandaar dat er alweer bonen in het pakket zitten! Hopelijk heeft daar niemand problemen mee!

Deze week paksoi in het gezinspakket. We zagen vorige week dat hij vaak geruild wordt. Dat verbaast me, paksoi is zo’n heerlijke en makkelijke groente. In brede repen snijden en even wokken, zo gedaan. Het vuur uitzetten en een scheutje sojasaus. verder hoeft er niets in. Maar hij combineert ook goed, bijvoorbeeld in de bami. Met wortel, venkel , broccoli en bonen. Dat kan ook met spitskool ipv van paksoi, beide hele zachte kolen met een milde smaak. mmm

 

Inhoud pakket van deze week
1 Persoons: sla, courgette, venkel, sperziebonen, broccoli
2 Persoons: sla, prei, spitskool, sperziebonen, andijvie of krulandijvie, broccoli,
Gezinspakket : sla, courgette, paksoi, sperziebonen, uien, broccoli,
Uitbreiding label: puntpaprika, komkommer, knoflook,
Fruit: appels, bananen, druiven, aardbeien,

bericht van het land, week 32

03 augustus 2020

Op de foto de gele boterboon die we deze week in de 2 persoonstassen doen. Daarnaast een rij zonnebloemen met stokbonen er onder gezaaid zodat de zonnebloemen als stok dienst kunnen doen.

Beste abonnee, we hebben een hele mooie zaterdag gehad. De rondleiding was met ongeveer 40 belangstellenden zeer goed bezocht. Het weer was natuurlijk heerlijk.  Het is heel motiverend om zoveel geïnteresseerden de tuin te kunnen laten zien en ons enthousiasme te kunnen delen! Nogmaals dankjewel voor jullie komst!

Iemand vroeg nog waar we van leren. Ik bedacht later dat we belangrijke dingen vergeten waren. We leren zoals gezegd veel van onze collega’s waar we regelmatig mee samenkomen. In de winter nodigen met deze tuindersgroep regelmatig mensen uit om over een specifiek onderwerp te vertellen.  We hebben contacten met de HAS in Den Bosch en leren zo  veel jonge mensen kennen die bezig zijn met voedselbossen, permacultuur en andere nieuwe ontwikkelingen. Verder doen ze jaarlijks onderzoeken op ons bedrijf. We leren ook uit boeken maar ook door internet. Op You Tube is ook veel interessants te vinden. Uiteraard leren we veel door onze eigen ervaringen, en vaak doordat er iets mis gaat ontdek je iets nieuws. Er is nog meer te noemen, maar ik laat het hier even bij.

Er zit salie in het pakket, we oogsten het uit onze boomstroken. Het kruid kan gebruikt worden in de thee, lekker met honing erbij en het is goed voor je keel. Maar het is vooral heel lekker om mee te stoven in groenten of vlees, zoals laurier. En gebakken is het verrukkelijk. Heel kort knapperig bakken. Fijn snijden in de salade vind ik ook heerlijk maar zo het is wel erg sterk van smaak, daar moet je van houden.

Snijbiet in de 2 persoonspakketten: eenvoudig en toch multi-inzetbaar of veel verschillende schotels te creëren, lekker omdat je er alle kanten mee uit kunt. te combineren met kaas, spekjes, room, div.kruiden, pitjes/zaden, sausje, enz. echte aanrader dus! Ook heerlijk in de groenteschotel.

Inhoud pakket van deze week
1 Persoons: sla, bospeen, chinese kool, bieten, bloemkool
2 Persoons: salie, courgette, paksoi, sperziebonen, bloemkool, snijbiet,
Gezinspakket : salie, bospeen, paksoi, bieten, bloemkool, bleekselderij
Uitbreiding label: bosui, porto bello,
Fruit: appels, rode bessen, nectarines , watermeloen, peren,

samenstelling kan nog veranderen, de definitieve lijst ligt bij het afhaaladres.

Bericht van het land en pakketsamenstelling week 31

27 juli 2020

Voor wie het nog niet weet:

We geven een rondleiding op 1 augustus. Om 10.00 uur drinken we koffie met iets lekkers op het erf, daarna gaan we de tuin is. Het duurt ongeveer 1,5 uur.

 

We verheugen ons op jullie komst, laat even weten via de mail dat je komt zodat we weten hoeveel koffie en thee we moeten zetten.

Beste abonnee,

Voor de 3e week op rij sperziebonen in het pakket, het is een goed bonenjaar! Dit keer zijn het boterbonen, heldergele bonen. Rechts zie je het bonengewas. achteraan zie je zonnebloemen die als stokken gaan dienen voor de nieuwe bonen, een nieuw experiment, makkelijk en nog mooi ook! En links zie je een boomstrook met fruit en kruiden. Een weelderig geheel. En Maluuke loopt met de kistenwagen. Maluuke gaat helaas stoppen. Ze gaat verder met haar studie en kan dan nog maar heel beperkt komen helpen, we zullen haar enorm missen!

Vorige week viel de kwaliteit van de perziken in het fruitpakket erg tegen, daarom zit er deze week extra fruit in het pakket ter compensatie.

 

 

Inhoud pakket van deze week
1 Persoons: paprika, courgette, andijvie, sperziebonen, paksoi
2 Persoons: paprika, aubergine, komkommer, sperziebonen, chinese kool, bospeen,
Gezinspakket : paprika, courgette, komkommer, sperziebonen, andijvie, prei,
Uitbreiding label: selderij, tomaten,
Fruit: appels, druiven, blauwe bessen, watermeloen, bananen,

bericht van het land en pakketsamenstelling week 20

20 juli 2020

 

Beste abonnee, op de foto zie je een bed met groenbemester; een grote verscheidenheid aan planten die de bodem bedekken en bloemen bezocht wordt door insecten. Boekweit, vlas, zonnebloem, klaver enz. Rechts daarvan zie je dat het wordt afgemaaid, zonde zou je zeggen, de verse planten worden besproeit  met micro-organismen en ingewerkt in de bodem. De suikers van de planten zijn voeding voor het micro-organisme en die vermenigvuldigen zich enorm in de bodem, dit kun je ok ruiken. de bodem gaat van zoet naar zuur en als hij naar bosgrond ruikt is hij klaar om ingeplant te worden. Dan planten we er kolen. De micro-organismen maken de voeding in de bodem goed opneembaar. De planten wortelen snel en groeien goed weg. Door het goede wortelstelsel zijn ze beter bestand tegen extreme weersomstandigheden. En je hebt dus heel veel diversiteit en bloemen. Het is een gonzend feest in de tuin. Je ziet de elfjes er bijna spelen. Ja het is echt een groot verschil. Ik wandel graag door de tuin, het is er heerlijk toeven en er is van alles te zien. Dat was eerst ook wel maar het is veel sterker geworden, een feestje dus!

Dat willen we graag met jullie delen!

We geven een rondleiding op 1 augustus. Om 10.00 uur drinken we koffie met iets lekkers op het erf, daarna gaan we de tuin is. Het duurt ongeveer 1,5 uur.

We verheugen ons op jullie komst, laat even weten via de mail dat je komt zodat we weten hoeveel koffie en thee we moeten zetten.

 

groeten Pieter en Julia

 

Inhoud pakket van deze week
1 Persoons: sla of kruiden, snijbiet, bospeen, sperziebonen, tomaten
2 Persoons: sla, courgette, ui of kruiden, sperziebonen, tomaten, bloemkool,
Gezinspakket : bosui, bonenkruid, bospeen, sperziebonen, tomaten, bloemkool,
Uitbreiding label: komkommer, champignons,
Fruit: appels, perziken, bananen, sinaasappels,

bericht van het land en pakketsamenstelling week 29

13 juli 2020

Beste abonnee, we hebben heel veel bessen kunnen plukken. Op de foto zie je Pieter en Maluuke plukken in de boomstrook. Je ziet hoe divers die strook is! Omdat we ook al veel bessen in de boomstroken hadden, behalve rode bessen ook zwarte bessen en kruisbessen, hadden we toch genoeg bessen voor alle fruitpakketten. Sinds een paar maanden hebben we veel meer abonnees, dus ook veel meer fruitpakketten. We zaaien en planten dus lekker veel en we kopen regelmatig paprika, tomaten, komkommers en aubergines bij onze collega’s van De Es en Oirschot Organics. Zij zijn goed in de kasteelten.

Het bonenkruid wat deze week in het uitgebreide pakket zit komt ook uit de boomstroken.  Het is heerlijk om door de bonen te doen. Je kunt het makkelijk drogen en de komende weken gebruiken.  In de kruidenthee kan ook, lekker pittig!

Deze week weer bosbietjes in het pakket. Het blad kun je ook eten, heerlijk in een soepje of door de pasta. De bietjes zijn verrukkelijk! Eet ze met yoghurt of kwarksaus of met munt. Hoe dan ook, lekker zijn ze altijd.  Als je ze heel kookt kun je de schil er heel makkelijk afknijpen onder de koudwaterkraan. Lekker makkelijk dus.

Verder boterzachte spitskool, Heerlijk om te roerbakken met andere groenten zoals courgette of wortel.

Inhoud pakket van deze week
1 Persoons: bosui, courgette, spitskool, sperziebonen, bosbiet
2 Persoons: sla, komkommer, spitskool, sperziebonen, bosbiet, waspeen
Gezinspakket : sla, courgette, spitskool, sperziebonen, bosbiet, bloemkool
Uitbreiding label: cherrytomaten, bonenkruid, knoflook,
Fruit: appels Belle Bio, peren, nectarines

bericht van het land en pakketsamenstelling week 28

06 juli 2020

Beste abonnee,

Op de foto zie je een weelderig pompoenenveld met zonnebloemen ertussen. De pompoenen houden van vocht en warmte en ontwikkelen zich hier fantastisch. De bladeren en planten zijn enorm! We zijn benieuwd naar de oogst. Ze beginnen nu te bloeien.

Deze week de laatste tuinbonen in het pakket. Het seizoen is weer voorbij. De oogst viel toch kleiner uit dan andere jaren, misschien ook doordat we een ander ras hebben gezaaid. De peulen zijn niet altijd goed gevuld. Daardoor zijn de porties steeds wat aan de krappe kant geweest. We horen graag jullie mening daarover.

We oogsten nog steeds bessen, nu vooral zwarte en kruisbessen uit de boomstroken maar ook nog wat rode bessen.

Inhoud pakket van deze week
1 Persoons: sla, prei, tomaten, aubergine, bospeen, uitbreiding,
2 Persoons: sla, tuinbonen, tomaten, aubergine, prei, courgette,
Gezinspakket : sla, tuinbonen, tomaten, rode zomerkool, bospeen, komkommer
Uitbreiding label: paprika, champignons,
Fruit: Belle Bio, sinaasappels, bessen, bananen,

Bericht van het land en pakketsamenstelling week 27

29 juni 2020

Beste abonnee,

Het is heerlijk om zoveel te kunnen oogsten. Vorige week het hele pakket gevuld met groenten van ons land. Deze week kopen we bloemkool van De Wenteling, onze collega uit Biezemortel en komkommers uit de kas van De Es uit Haaren. Het is erg fijn om samen te werken met onze collega’s, we weten dat ze dezelfde kwaliteit leveren en we ondersteunen zo ook hun bedrijf. Want zo is het eigenlijk. Doordat we vaste abonnees hebben kunnen we een stukje aarde op een gezonde manier bebouwen en verzorgen. Jullie maken dat mogelijk. Alles wat we telen gaat in de groentepakketten en in onze winkel. En soms leveren we wat aan onze collega’s. Dus we weten precies hoeveel we moeten telen, er gaat vrijwel niets verloren. Bovendien maakt het zo voelbaar dat we als mensen verbonden zijn met de aarde en ons voedsel is wel de meest intieme relatie, je eet het immers op!

Deze week rode of zwarte bessen in het fruitpakket. De eerste fruitoogst uit de boomstroken die we vorig jaar hebben aangelegd. De planten ontwikkelen zich heel goed. Ook de kruiden doen het goed. De rijkelijke regen is een verademing. De aardappelen en pompoenen en de bonen staan juichend op het land. Er is dit voorjaar veel matig van kwaliteit geweest of helemaal mislukt. Maar er komt  nu veel moois aan!

Op de foto: Pieter legt een bed klaar om in te planten, naast de herfstprei. Rechts zie je nog een stukje van de bloemrijke boomstrook.

Inhoud pakket van deze week
1 Persoons: sla, tuinbonen, spitskool, courgette, broccol
2 Persoons: sla, bloemkool, spitskool, venkel, broccoli, snijbiet,
Gezinspakket : sla, aubergine, spitskool, courgette, broccoli, prei,
Uitbreiding label: bosui, komkommer,
Fruit: maribelle jonagold, bessen, meloen,

bericht van het land en pakketsamenstelling week 26

22 juni 2020

Beste abonnee, op de foto zie je het tuinbonenveld, een fantastische oogst! De vorige veldjes hadden eerst teveel water, ja we zijn het al vergeten maar in februari stonden de plassen op het land en waren de eerste tuinbonen al gezaaid, het 2e veldje had moete met de droogte, maar dit staat er mooi op! Samen met stagiaires en medewerkers plukken we de bonen.

Even een praktisch maar belangrijk verzoek: De afkruislijst op de afhaaladressen is alleen bedoelt om af te tekenen als je het pakket hebt opgehaald.  Dringend verzoek  NIET op de afkruislijst te schrijven, we lezen het te laat, we kunnen er niets mee doen. Mededelingen graag via de mail aan ons doorgeven. Hartelijk bedankt!

Inhoud pakket van deze week
1 Persoons: sla, tuinbonen, bospeen, raapsteel of snijbiet, bosui
2 Persoons: sla, tuinbonen, bospeen, courgette, bosui, Chinese kool,
Gezinspakket : sla, tuinbonen, bospeen, venkel, bosui, bosbiet,
Uitbreiding label: radijs of tomaat, kruiden,
Fruit: maribelle jonagold, rode bessen, abrikozen,

de inhoud kan nog  een beetje veranderen

bericht van het land en pakketsamenstelling week 25

15 juni 2020

Beste abonnee,

Het is op en top zomer in de tuin. De weldadige regen en de warmte, de zwangere geur van de lindebomen die beginnen te bloeien, het stille weer, de fluitende vogels in de avond. Een wandeling door te tuin levert een pallet aan kleuren en geuren. Je kunt al snoepen van de eerste bessen en in de boomstroken lonken wat helderrode aardbeien. Geuren van kruiden komen vrij als je er langs loopt. En overal bloemen in de stroken. Wat een rijkdom! De groenten beginnen nu beter te groeien, de bemesting wordt eindelijk opgenomen in de bodem. Warmte en vocht zorgen daar voor. De courgette komen de klap van de kou begin mei aardig te boven, we oogsten de eersten deze week. We verdelen ze in de gezinstassen, nog geen grote portie, dat zal in de komende weken verbeteren.

Op de foto zie je een veldje groenbemester, een verzameling van verschillende planten die goed zijn voor de bodem. We hebben ze vandaag gemaaid en ingewerkt in de bodem samen met “Effectieve Micro-organismen” Ook bekent als EM.  De suikers die vrijkomen uit de gemaaide planten zijn voeding voor de micro- organismen en kunnen vermenigvuldigen en de plantenresten fermenteren. Dat is weer uitstekende voeding voor het bodemleven. Na ongeveer een week is het bodem dan optimaal gevoed. De planten die we dan gaan planten kunnen snel wortelen en worden sterk en zijn  beter bestand tegen plagen en droogte. Het is een nieuw experiment. We houden jullie op de hoogte. Het is ook een manier om het organische stofgehalte van de bodem te verhogen. En dat is heel belangrijk. Dan houd de bodem beter vocht vast, heeft een grotere buffer bij temperatuurschommelingen, er wordt heel veel CO2 vastgelegd. Precies wat we nodig hebben!

Inhoud pakket van deze week
1 Persoons: sla, chinese kool, asperges, tomaten, komkommer
2 Persoons: sla, koolrabi, asperges, tomaten, paprika, venkel
Gezinspakket : sla, courgette, asperges, tomaten, paprika, selderij
Uitbreiding label: cherrytomaat, rucola,
Fruit: maribelle jonagold, sinaasappels, nectarines, bananen, “

Bericht van het land en pakketsamenstelling week 24

08 juni 2020

De foto is een dwarsdoorkijkje door de tuin met de boomstrook met bloemen op de voorgrond en dan sla, en daarachter weer een boomstrook en de weelderige lindebomen in de verte.

Beste abonnee,

Vandaag is de eerste prei geplant, vroege herfstprei. En Palmkool. Gewassen die geoogst worden vanaf september. De grond is mooi vochtig geworden van de regen van de afgelopen week. Een hele goede start voor dit plantgoed!

De tuin begint nu echt gevuld te raken. De gewassen zijn dankbaar met de regen. Je ziet hoe ze groener worden, hun bladeren meer spreiden. De courgette die toch een behoorlijke klap van de vorst heeft gehad is heel snel bijgetrokken en maakt de eerste vruchten. Dat is een genot voor het tuindershart! De buien die vandaag in donkere wolken op afstand bleven doen dan een beetje pijn want er is nog maar 18 mm gevallen. Voor een beetje voorraad is er meer nodig. Maar het zien van de vertrouwde Hollandse luchten is heerlijk!

Het groentepakket is vrijwel volledig gevuld met eigen groente, dus morgen een flinke oogstklus. De oogst kan hier en daar mee of tegenvallen waardoor er misschien nog wat veranderd in de samenstelling.

De waspeen en de gember kopen we in.

“Inhoud pakket van deze week
1 Persoons: sla, koolrabi, venkel/spinazie, bosbiet, wortels
2 Persoons: sla, koolrabi, spinazie, bosbiet, tuinbonen, wortels,
Gezinspakket : sla, koolrabi, spinazie, bosbiet, venkel
Uitbreiding label: bosui, bosje kruiden, gember
Fruit: maribelle jonagold, sinaasappel, aardbeien

Nieuwsbrief

Meld je aan met je mailadres en ontvang onze nieuwsberichten in je mailbox: