Bericht van het land en pakketsamenstelling week 50

09 december 2019

Beste abonnee,

We zijn bezig met de schuur te verbouwen. Daar is het seizoen ideaal voor, buiten kun je weinig doen. het land is kletsnat. (Ja we zijn nog steeds blij met de regen, de grondwaterstand komt weer op niveau!)

We hebben de geiten, die een luxueuze stal hadden vanuit de tijd dat we nog molken en kaas maakten, verplaatst naar een stalletje buiten de schuur. De koelcel in de schuur gaan we verplaatsten op de plek waar de stal was, zodoende krijgen we extra werkruimte en dat is hard nodig met zoveel abonnees. Bovendien moet de winkel ook een stukje groter worden want de groenten en de hoeveelheid klanten passen er op zaterdag gewoon niet meer in. Een luxeprobleem dat we deze winter gaan oplossen. Want we zijn blij met zoveel klanten, het is een groot goed te weten dat we alles wat verbouwen kunnen verkopen!

In onze zoektocht naar nieuwe afhaaladressen in Den Bosch is er zelfs één bij gekomen!

We leveren nu op het Hinthamereinde bij Boel Bazaar en bij de Zuivelhoeve op de Kolperstraat midden in het centrum bij de Markt. Verder is er nu ook een adres in de Josselin de Jong straat. Met het Provinciehuis en de boterstraat hebben we dus 5 adressen in Den Bosch. Voor alle andere adressen kijk op de pagina ‘groente abonnement’.

Volgende week, 18 december, leveren we het laatste pakket van het jaar.

Op 25 december en 1 januari leveren we dus géén groentepakket.

Onze winkel blijft gewoon open op de zaterdagen.                                                                                                         Hartelijk welkom voor de kerstboodschappen, we houden rekening met jullie komst! 

Inhoud pakket van deze week
1 Persoons: boerenkool, waspeen, knolselderij, witte kool, witlof, uitbreiding
2 Persoons: boerenkool, veldsla, knolselderij, witte kool, witlof, paksoi
Gezinspakket : boerenkool, waspeen, knolselderij, witte kool, witlof, paksoi
Uitbreiding label: paprika, avokado
Fruit: elstar en pinova, conference, sinaasappels, mandarijnen

Bericht van het land en pakketsamenstelling week 49

02 december 2019

beste abonnee,

Op de foto zie je Pieter die de prei rooit met de preirooier, die licht te prei uit de grond, dat scheelt veel zwaar werk. Daarna snijden we de wortels van de prei en het blad dat te lang is. De buitenste lelijke bladeren trekken we er af. Dan gaat hij in de kist. Later, als er voldoende geoogst is wordt hij gespoeld op het erf op de wasplaats. Komt er een vorstperiode, dan halen we de prei tijdig van het land want tijdens de vorst kun je niet oogsten. Dan oogsten we hem ‘vuil’ voor enkele weken. Dat betekent dat de wortels en het blad er aan blijven. In de koelcel blijft hij zo beter goed. We maken hem schoon op het moment dat hij in het pakket op in de winkel gaat. Zo kunnen we toch prei in het pakket doen als het vriest. Daardoor wordt prei heel duur als het lang vriest want dan wordt hij schaars.

Deze week in het pakket:

1Persoons: broccoli, rode bietjes, pompoen, spruiten, prei, winterpostelein, uitbreiding,
2 Persoons: broccoli, rode bietjes, waspeen, spruiten, prei, pompoen,
Gezinspakket : broccoli, pastinaak, veldsla, spruiten, prei, pompoen,
Uitbreiding label: champignons, bosje peterselieloof (heerlijk in soep!)
Fruit: elstar , peren, sinaasappels, bananen

Bericht van het land en pakketsamenstelling week 48

25 november 2019

Beste abonnee,

Langzaam gaan we naar de winter toe. We hebben al behoorlijk wat kou gehad, een flinke nachtvorst waardoor de groenlof toch een behoorlijke klap heeft gekregen. We hebben hier en daar de kop er afgesneden om die reden. Door de vorst is hij helemaal niet bitter meer. Dus wie daar niet van houd heeft geluk! En er staan nieuwe recepten op de website. De kou en de regen dwingt ook om andere kleren, dat zie je wel op de foto, als maanmannetjes bewegen we ons over het veld, hier Kim boerenkool stapelend. Ik moet er nog wat aan wennen, al die kilo’s aan je lijf! Dan voel ik enige weemoed dat het  over is met de warmte. Maar de natuur is nog steeds prachtig, De beuken zijn behangen met puur goud in de ochtendzon! (zie onder)

Pakketsamenstelling van deze week:

1 Persoons: zuurkool, andijvie, waspeen, winterpostelein, rode kool, pastinaak, uitbreiding,
2 Persoons: zuurkool, groenlof, zoete bataat, winterpostelein, rode kool, bloemkool,
Gezinspakket : zuurkool, andijvie, waspeen, winterpostelein, rode kool, bloemkool,
Uitbreiding label: wortelpeterselie, kiemen (Van vorige week), paprika rood,
Fruit: elstar , peren, mandarijnen, mango

bericht van het land en pakketsamenstelling week 47

18 november 2019

Beste abonnee,

Het is weer echt november, het novemberlicht zo teruggetrokken en warm. De pastelkleuren, het lage licht. Deze foto is van een paar jaar geleden en nog iets later genomen want de beuken zijn nu nog oranje geel, al is er veel blad al afgevallen. Je wandelt in het licht van de bladeren, magisch!

We hebben begin deze maand kruiden geoogst en gedroogd. Dat hoor je eigenlijk in de zomer te doen. Niettemin is de geur van de kruiden heerlijk. We gaan ze in zakjes doen en in de winkel leggen. Tijm, rozemarijn, salie, lavas, citroenmelisse en munt.

Deze week is de knolselderij van De Wenteling. Die heeft vorstschade opgelopen, daarom is er iets meer van de kop afgesneden dan normaal. Hij zal er niet minder om smaken. De tomaten zijn van Oirschot Organics, de laatste Nederlandse tomaten van dit seizoen.

pakket van deze week

1 Persoons: witlof, zoete bataat, knolselderij, boerenkool, tomaten
2 Persoons: witlof, andijvie, knolselderij, boerenkool, tomaten, pastinaak,
Gezinspakket : pompoen, zoete bataat, knolselderij, boerenkool, tomaten, veldsla,
Uitbreiding label: champignons, gemengde kiemen ,
Fruit: elstar, pinova , peren, sinaasappels, blauwe druiven

de samenstelling kan nog iets wijzigen

bericht van het land en pakketsamenstelling week 46

11 november 2019

Groenten en fruit bij  L ‘Autre Cote in Vught

beste abonnee,

Sinds enige tijd leveren we groenten aan L ‘Autre Cote in Vught. Dit is de natuurvoedingswinkel in de Kerkstraat. We hebben nog steeds veel verse groenten die we op dinsdag en donderdag brengen. Leen van L ‘Autre cote koopt daarnaast fruit bij zodat het een mooi assortiment is. Je kunt in de winkel ook vragen naar bepaalde groenten dan zorgen wij er voor. Het is voor ons nog even aftasten wat de klanten willen. Dus laat het weten aan Leen! Verder is het assortiment aan droogwaar en brood ook uitstekend!

Deze week weer heerlijke wortels uit de tuin, we hadden ze heel laat gezaaid. Zodoende hebben we heel laat in het seizoen prachtige verse worteltjes! Ook de bieten zijn laat en hebben nog mooi loof, dat laten we er op zitten zodat je 2 groenten in één hebt! Verder lekkere pompoen, andijvie veldsla of postelein en prei van ons land. De venkel en de spitkool komen van onze collega in Biezemortel.

deze week in het pakket:

1 Persoons: pompoen, waspeen, veldsla, andijvie, prei, uitbreiding,
2 Persoons: pompoen, waspeen, spitskool of palmkool, venkel, prei, veldsla,
Gezinspakket : witlof, waspeen, bosbiet, andijvie, prei, veldsla,
Uitbreiding label: uien, koolrabi,
Fruit: elstar en cox, peren, bananen, kakifruit

samenstelling kan nog iets veranderen
bij het afhaaladres ligt de definitieve lijst

bericht van het land en pakketsamenstelling week 45

04 november 2019

bevroren sperziebonen

Beste abonnee,

We hebben een serieuze nachtvorst gehad. De sperziebonen, die we gelukkig al hadden geplukt, zijn bevroren, zelfs de stokbonen in de kas zijn bevroren. Zie bovenstaande foto. Ook de courgetteplanten zijn al bijna compost geworden, daar oogsten we niets meer van. Het seizoen loopt echt af. Naast de bonen zie je groenbemester, in dit geval Japanse haver. Zo blijft de bodem de hele winter bedekt en begroeid, een goede start volgend jaar met een levendige bodem vol wormen, goede schimmels bacteriën enz!

Deze week gaan de laatste groene of savooiekolen in het pakket. Die kunnen meer vorst echt niet hebben. De groenlof heeft bezoek gehad van de reeën, hier en daar is een hap uit de malse koppen genomen! Omdat het zonde is om  ze weg te gooien doen we ze toch in het pakket, het heeft ook iets romantisch hopen we …. Groenlof kun je lang bewaren en omdat de kroppen vaak erg groot zijn kun je er verschillende gerechten van maken. Rauw kun je het klaarmaken als radicchio. Erg  smakelijk! Op de receptenpagina staat een recept. We hebben nog veel andijvie op het land, die moet ook opgegeten worden want anders doen anderen dat. zoals de reeën of de slakken. Dus deze week weer andijvie in het pakket. Nog even genieten van het laatste groen dat direkt van het land komt.

En eindelijk weer spruiten. Dit jaar hebben we ze zelf niet. We kopen ze in bij de bio groothandel.

Op onze receptenpagina van de website staan recepten van spruiten op z’n Japans, palmkool, radicchio en een zee aan heerlijke groenlofrecepten!

pakket van deze week:

1 Persoons: radicchio rosso, groene kool, venkel, groenlof, spruiten,
2 Persoons: andijvie, groene kool, bloemkool, tomaten, spruiten, rode paprika,
Gezinspakket : veldsla, palmkool (cavalo nero), venkel, groenlof, spruiten, rode paprika,
Uitbreiding label: courgette, champignons, avokado,
Fruit: elstar en cox, cherymoya, sinaasappel, mandarijnen

Bericht van het land en pakketsamenstelling week 44

28 oktober 2019

veldsla in de kas

Beste abonnee,

De laatste sperziebonen zijn geplukt. We verdelen de oogst over de 2 persoonspakketten. Die hebben nog geen bonen gehad deze maand. Omdat het echt de allerlaatste zijn is de maat klein. En vele varkens maken de spoeling dun…dus het zijn kleine porties. Maar toch nog bonen!

De kas komt langzaam vol met veldsla (links). Aan een kant staat nu alleen nog paprika en een verlaat bonengewas wat het ws niet meer gaat halen, maar het proberen waard. En let op de mooie mulchlaag die de bodem bedekt onder de planten. Rechts achteraan zie je nog net het gaas van de ren voor de (best al grote) kippenkuikens die het nog een beetje warm willen hebben. Ook een aardig detail is de bocht in de nok. Gevolg van die zware storm van een aantal jaren terug. En het natuurlijk het mooie strijklicht van oktober.

De kou zet alle groei stil. De courgette planten zijn al bijna vergaan en leveren geen vruchten meer. Ieder vleugje zomer is nu echt voorbij, we krijgen zin in boerenkool!

 

pakket van deze week

1 Persoons: veldsla, andijvie, waspeen, knolselderij, broccoli,
2 Persoons: veldsla, snijbiet, waspeen, sperziebonen, broccoli, Chinese kool,
Gezinspakket : veldsla, andijvie, waspeen, paprika, broccoli, Chinese kool,
Uitbreiding label: gember, champignons,
Fruit: elstar en cox, peren, druiven, kakifruit

bericht van het land, week 43

21 oktober 2019

Beste abonnee,

De tuin staat nog steeds boordevol groenten. De meeste zullen we in de komende weken gaan oogsten zoals andijvie, groenlof, bieten, worteltjes en pastinaak. Verder nog een beetje groene kool en radicchio. Er is volop veldsla en winterpostelein in de volle grond en in de kas. Die groeien gewoon door in de winter zodra het weer een beetje zacht is. Natuurlijk hebben we boerenkool prei en palmkool. Die blijven op het land en daar kunnen we nog lang van genieten. Op de foto zie je het veld met boerenkool en palmkool. Dus we kunnen nog even vooruit!

Knolselderij telen we niet, die komt van De Wenteling uit Biezemortel en de venkel ook. De aubergine en rode paprika is van Tuinderij de Es uit Haaren.

Ik heb een heerlijke soep ontdekt van bietjes en prei of ui, een worteltje en gember.  Vóór opdienen een eetlepel mosterd er door en evt zure room en bosje selderij. Geweldig lekker! Als je de bieten schild ook nog heel snel klaar. Het is een soort Borsjt, Russische bietensoep maar dan zonder vlees.

Pakket samenstelling van deze week

1 Persoons: veldsla, snijbiet, prei, aubergine of paprika, sperziebonen,
2 Persoons: radicchio, andijvie, prei, knolselderij, venkel, bieten,
Gezinspakket : veldsla, snijbiet, prei, knolselderij, venkel, champignons,
Uitbreiding label: paprika, avokado,
Fruit: elstar, conference, mandarijnen, bananen

bericht van het land en pakketsamenstelling week 42

14 oktober 2019

Beste abonnee,

Op de foto zie je de eerste kruiden die geoogst zijn uit de boomstroken om te drogen. Een mooi begin om onze eigen thee te maken. Dan kunnen we de kunst van het kruiden drogen leren! Rode klaver, goed bij overgangsklachten, citroenmelisse, een zoet aromatisch kruid en goudsbloem, dat fleurt een mengsel mooi op.

Deze week oogsten we de laatste sla, daarna volgt veldsla en winterpostelein waarvan we beide heel veel hebben gezaaid en geplant. Genoeg voor de hele winter. Een deel gaan we nog planten zodat we t/m maart verse salade groenten hebben.

Samenstelling van het pakket:

1 Persoons: knoflook, bloemkool, pompoen, groene kool, bietjes,
2 Persoons: bataviasla, bloemkool, pompoen, rode kool, waspeen, komkommer,
Gezinspakket : knoflook, bloemkool, pompoen, rode kool, waspeen, zoete bataat,
Uitbreiding label: champignons, tuinkers,
Fruit: elstar, conference, druiven, mango

Bericht van het land, week 41

07 oktober 2019

Op de foto: links de veldsla, rechts daarvan nog bloeiende sperziebonen. Pieter en Kim nemen de veldsla-oogst mee. Helemaal rechts zie de groenbemester: Japanse haver Op de achtergrond drie prachtige lindebomen.

Beste abonnee,

De kou zet een flinke rem op de groei. Dat merk je nu vooral aan de courgette, die krijgt er een flinke klap van. Gelukkig is nachtvorst nog uitgebleven dus als de temperatuur weer stijgt zal de groei weer toenemen. Dat geld ook voor de sperziebonen. We proberen t/m oktober bonen in het pakket te doen. We hebben een moeizaam bonenjaar achter de rug. Gelukkig hebben we vandaag toch genoeg kunnen plukken voor de gezinstassen. En er komt nog meer aan!

De laatste gewassen zullen geoogst worden in de komende weken. Het seizoen is bijna ten einde. Dat is fijn, wat meer rust is welkom. Het geeft ook een weemoedig gevoel. Oh nu al! En ik wilde nog zoveel! Weer een winter lang wachten, want we hebben weer nieuwe plannen. Dit seizoen hebben we voor het eerst zoete bataat geteeld, het is een succes geworden, prachtige knollen die deze week voor het eerst in de pakketten zullen zitten en in de winkel liggen. Die gaan we volgend jaar meer telen! Het is een bewerkelijk gewas vanwege het onkruid. Het is een kruipplant. Dus schoffelen is lastig. We willen komend seizoen dit gewas flink gaan mulchen, dat betekent gemaaid gras om de planten heen leggen zodat de bodem bedekt blijft en het onkruid geen licht krijgt om te kiemen. Deze methode willen we meer gaan toepassen, om te beginnen bij dit soort gewassen. Want de bodem bedekt houden is heel belangrijk voor de gezondheid van de bodem.

Deze week zitten de laatste spitskolen in het pakket. Ze moeten echt geoogst worden want ze gaan scheuren. De eerste veldsla, dat is ook winters! De tomaten kopen we bij Jonkers uit Oirschot.

pakket van deze week:

1 Persoons: veldsla, raapsteeltjes, waspeen, zoete bataat, tomaten,
2 Persoons: veldsla, venkel, spitskool, zoete bataat, tomaten, paprika,
Gezinspakket : veldsla, sperziebonen, spitskool, rode bieten, tomaten, paprika,
Uitbreiding label: courgette, rucola,
Fruit: elstar, conference, druiven, mandarijnen

samenstelling kan nog iets veranderen
bij het afhaaladres ligt de definitieve lijst

Nieuwsbrief

Meld je aan met je mailadres en ontvang onze nieuwsberichten in je mailbox: