Bericht van het land week 12

18 maart 2019

Beste abonnee,

Wat heerlijk dat het zoveel heeft geregend en even zo heerlijk is het dat het droger is. En vandaag zowaar in de regen als wel in de zon prei geoogst. De prei heeft een astronomische dikte bereikt die elk record overschrijd. 400 gram is heel normaal. En uitschieters daarboven zijn er genoeg! Dus we vervelen de abonnees er deze week nog maar eens mee, toch hopende dat jullie er vooral blij me zijn! Verder zullen we de laatste blaadjes veldsla snijden. Misschien blijft er nog een beetje over voor volgende week maar het zal niet veel zijn. Daarmee verdwijnt het laatste wintergroen uit de kas. De raapsteeltjes komen op en de sla doet het prima op de eerste voorjaars-zonnestraaltjes, dus nog even geduld en de malse kroppen mogen onze lippen weer bezatten! mmmmm!  Buiten staat het ook niet stil, de worteltjes piepen moedig boven de grond en ook de tuinbonen zetten hun wortels stevig uit om daarna de kop op te steken.

 

1 Persoons: veldsla, prei, schorseneren, champignons, witte kool,
2 Persoons: veldsla, prei, schorseneren, champignons, witte kool, butternut,
Gezinspakket : veldsla, prei, schorseneren, champignons, witte kool, butternut,
Uitbreiding label: waterkers, aubergine,
Fruit: elstar, pinova, sinaasappel, peren, bananen, grapefruit,

 

 

 

Bericht van het lande n pakketsamenstelling week 11

11 maart 2019

het plantersteam

Het plantersteam komt terug van het land. Er zijn weer veel struiken geplant. Een flinke klus was het verwijderen van een rand wilde bramen om plaats te maken voor een doornloze soort die goed produceert.

1 Persoons: veldsla, venkel, paksoi, wortels, knolselderij,
2 Persoons: veldsla, venkel, paksoi, wortels, knolselderij, bloemkool,
Gezinspakket : veldsla, venkel, paksoi, wortels, knolselderij, bloemkool,
Uitbreiding label: champignons, paprika,
Fruit: elstar, Topaz, sinaasappels, peren, avokado, 0,

bericht van het land en pakketsamenstelling week 10

04 maart 2019

Beste abonnee,

Het weer is omgeslagen, er valt wat regen en dat is heel welkom. De grondwaterstand is nog steeds veel te laag dus iedere druppel is welkom!

Het land is bemest en ligt klaar voor het nieuwe seizoen. Een heerlijk gevoel, we kunnen weer aan de gang op het land. Er zijn altijd veel klussen en er is veel te organiseren maar het landwerk geeft toch veel meer bevrediging.  Vorige week is de kas vol geplant. Behalve de laatste veldsla staat er kropsla en eikebladsla en paksoi. Verder is er raapsteel gezaaid, ook zo’n dankbare vroege groente.

Volgende week  komt het eerste plantgoed wat we in de volle grond gaan planten.

In het pakket is nu alleen de prei en de veldsla nog van de Guit. Maar dat gaat veranderen! De aardeperen komen van De Es uit Haaren. Ken je aardpeer nog niet? Probeer eens één knolletje in de soep of de groenteschotel, die geeft het hele gerecht een nootachtige toon geeft. Je hoeft ze niet te schillen, spoel evt zand er af en snijd ze in plakjes. Combineert goed met zuurkool en/of prei.  Op Onze receptenpagina staat een recept.

groeten Pieter en Julia

1 Persoons: veldsla, witlof, rode kool, aardpeer, prei,
2 Persoons: veldsla, witlof, rode kool, aardpeer, prei, koolrabi,
Gezinspakket : veldsla, witlof, rode kool, aardpeer, prei, koolrabi,
Uitbreiding label: tomaten, gember,
Fruit: elstar, Topaz, sinaasappels, peren, avokado,

bericht van het land en pakketsamenstelling week 9

25 februari 2019

Beste abonnee,

De eerste gewassen zijn gezaaid! Tuinbonen en worteltjes. We willen graag begin juni al onze eigen wortels oogsten. Dat is ieder jaar weer een sport dat te bereiken. Vroeg zaaien en vertroetelen. Maar veel hangt van het weer af. Het lijkt wel april buiten, zo warm en de vogels zingen zo uitbundig. Toch hopen we dat het gauw weer kouder wordt. Als de fruitbomen vroeg uitlopen en vroeger bloeien wordt de kans op schade door een late  nachtvorst groter. Dat kan alle bloemen bevriezen waardoor er geen fruit is. Maar we genieten ook van het weer. En de tuinbonen en de worteltjes mogen gerust kiemen, die kunnen behoorlijk wat vorst hebben. Het plantgoed voor de kas: sla en paksoi, is vandaag binnen gekomen. Dus het seizoen is echt begonnen. We verwachten deze week ook te bemesten.

gisteravond vonden we een verrassing in de stal, 2 geitelammetjes. Aan gezien de geit wel dik was maar verder geen tekenen van drachtigheid vertoonde hadden we het niet meer verwacht. Bovendien was de bok al ruim 5 maanden weg, terwijl de draagtijd 5 maanden min 5 dagen is. Een wondertje dus. Het zijn (nu nog… ) schatjes. Je kunt ze op zaterdag tijdens winkelopeningstijd komen bewonderen. Straks worden het natuurlijk donderstenen!

1 Persoons: veldsla, butternut, wortels, broccoli, courgette, bietjes,
2 Persoons: veldsla, butternut, wortels, broccoli, courgette, bietjes,
Gezinspakket : veldsla, butternut, wortels, broccoli, courgette, bietjes,
Uitbreiding label: champignons, knoflook,
Fruit: elstar,  mandarijnen, peren, bananen, citroen,

bericht van het land en pakketsamenstelling

18 februari 2019

Beste abonnee,

We zijn volop aan het planten, de bedden met bessen, bloemen en struikjes liggen nu duidelijk gemarkeerd als veelbelovende stoken in de tuin. (zie foto) Iedereen is enthousiast. Er is veel hulp bij het planten. De speelse bocht geeft een nieuwe dynamiek. De bochten hadden we al maar zijn nu ineens veel zichtbaarder, door het hoogte verschil en dat zal natuurlijk veel sterker worden als alles gaat uitlopen. En met dit weer gaat het snel! Want morgen beginnen we met tuinbonen zaaien, een jaarlijks terugkerende klus voor de jongeren met een beperking. Heel dankbaar werk. Alle bonen worden met de hand door hun gezaaid.

 

1 Persoons: veldsla, knolselderij, kruidenzuurkool, prei, aubergine, andijvie,
2 Persoons: veldsla, knolselderij, kruidenzuurkool, prei, aubergine, andijvie,
Gezinspakket : veldsla, knolselderij, kruidenzuurkool, prei, aubergine, andijvie,
Uitbreiding label: avokado, komkommer,
Fruit: elstar, Topaz, sinaasappels, peren, kumquats, 0,

 

Bericht van het land en pakketsamestelling week 7

11 februari 2019

Nieuwe aanplant

Deze week beginnen we met het inplanten van de hagen in de tuin vol met planten die de biodiversiteit enorm gaan vergroten en voedsel en thuis zijn voor vele insecten en vogels. Een fantastische aanvulling op de huidige opzet van onze groentetuin. Een feest om straks door te wandelen. Veel bloemen en kruiden en kleinfruit. een paradijsje! Een genot om in te vertoeven voor plant dier en mens. Het geheel zal gezonder en evenwichtiger worden, een stabiel mini-ecosysteem. Daar gaan we voor! Een greep uit de gewassen: kruisbessen en rode bessen, lavendel, Tijm en munt, smeerwortel, zonnebloemen, duizendblad, ganzebloem, luzerne. zwarte bes honingbes en wat lage struiken.

Uiteraard nodigen we jullie deze zomer uit om alles te laten zien, het duurt uiteraard nog even voor de hagen  tot volle wasdom zijn.

deze week witte kool in het pakket, een zeet veelzijdige wintergroente, een heel gezond. in alle wokschotels heerlijk. Hieronder een witte koolsalade. Op onze site staan meer recepten.

Heb je nog palmkool liggen? Maak een sappige stoofschotel met koriander en wortel. een uitzonderlijk smakelijke koolgroente! Of zoals de Italianen het doen met tijm en olijven en wat tomaten (puree).

1 Persoons: veldsla, wortels, paksoi, broccoli, zoete bataat,
2 Persoons: tauge, wortels, paksoi, broccoli, zoete bataat, witte kool,
Gezinspakket : waterkers, wortels, paksoi, broccoli, zoete bataat, witte kool,
Uitbreiding label: champignons, rammenas,
Fruit: elstar, Topaz, bananen, peren, mandarijnen, mango,

Bericht van het land en pakketsamenstelling week 6

04 februari 2019

Beste abonnee,

Deze week palmkool en pastinaak in het pakket, twee aparte groenten. Op de receptenpagina van onze website vind je nieuwe recepten. Zoals pastinaakfrites en roergebakken palmkool.  Palmkool blijkt behoorlijk winterhard. Hij heeft de vorst heel goed doorstaan. Morgen zullen we de bladeren in bosjes oogsten. Met hulp van een vrijwilligersteam van het natuuronderwijs van Bleijendijk. Ze laten zich inspireren door wat er allemaal op Bleijedijk gebeurt om dat weer te gebruiken in het natuuronderwijs voor kinderen op Landgoed Bleijendijk. Daarom zullen ze ons deze week helpen met de oogst.

Verder zijn we aan de allerlaatste goudreinette toe. Niet meer voldoende voor een appeltaart maar wel een klein appelmoesje of gebakken schijven of gepofte appel, of gewoon zo uit de hand, in schijfjes gesneden. Hij is te krachtig om er zo je tanden in te zetten. Met mate dus. Ze zijn niet meer de mooiste maar koester ze nog even, het goud van Bleijendijk noem ik ze. We moeten op de nieuwe oogst immers weer lang wachten. Goudreinette is de gezondste appel die er is. Er zit 8x zoveel in als in een elstar!! En proef de laatste even met dichte ogen en aandachtig.. ..wat een vol aroma! De zon, de aarde, kracht, gevat in deze wonderbaarlijke vrucht. Ik ben er dol op! Als ik me niet lekker voel helpt zo’n appel altijd, een stil wondermiddel, probeer maar!

1 Persoons: witlof, prei, palmkool, pastinaak, champignons, venkel,
2 Persoons: witlof, prei, palmkool, pastinaak, champignons, venkel,
Gezinspakket : witlof, prei, palmkool, pastinaak, pompoen, venkel,
Uitbreiding label: goudreinette, cherrytomaat,
Fruit: elstar, Topaz, sinaasappels, peren, grapefruit, citroen, 

palmkool en spruitkool in de zomer

bericht van het land en pakketsamenstelling

28 januari 2019

Beste abonnee,

Winter

De vorstperiode was wel even heerlijk! De winterpostelein, die buiten staat en afgedekt is met doek, kan het soms toch wel te koud hebben en kleurt dan bruin als het ontdooit, daarom hebben we boomblad op het doek geschept en er na afloop weer afgeveegd met een bezem. Hij ziet er ongeschonden uit! Een deel van de pakketten zal postelein zitten, een ander deel krijgt veldsla uit de kas.

Tip: heb je nog pompoen en knolselderij liggen combineer ze dan in de soep, dat is een heerlijke combinatie! Op onze site vind jeveel heerlijke recepten!

Afhaaladres

Sinds enige tijd is er een nieuw afhaaladres midden  in het centrum van Den Bosch. Op de Postelstraat 4 bij foodbar Yalla Yalla. we hebben een inspirerend contact omdat zij voor ons recepten hebben ontwikkeld. Allemaal vegetarisch en erg lekker.  Mocht je graag voortaan je pakket daar ophalen laat het ons dan weten. De ophaaltijd is van 17 tot 19 uur.

Ilse

Ilse, onze medewerkster, is deze winter in Zweden. Daarom zal Julia voorlopig de mail beantwoorden.

pakketsamenstelling

1 Persoons: winterpostelein, wortels, chinese kool, bietjes, andijvie,
2 Persoons: winterpostelein, wortels, chinese kool, bietjes, andijvie, bloemkool,
Gezinspakket : winterpostelein, wortels, chinese kool, bietjes, andijvie, bloemkool, rode paprika,
Uitbreiding label: paprika, bleekselderij,
Fruit: elstar, Topaz, mandarijnen, peren, bananen,

 

Groeten Pieter en Julia

schapen in het fruitpark

Pakketsamenstelling en bericht van het land week 4 2019

21 januari 2019

Beste abonnee,

Snoeien

De snoei van ons fruitpark is begonnen. vandaag was het daar een heerlijke dag voor. Droog en zonnig. Het is dankbaar winterwerk. Je kijkt naar de boom. Je ziet natuurlijk heel goed alle gesteltakken en kleine takjes want de boom is helemaal kaal. En je stelt je voor dat er blad aan zit, en fruit. Het teveel aan vruchtknoppen snoei je weg en je zorgt dat er voldoende licht op het gedroomde fruit kan vallen door takken weg te snoeien die er boven zitten of kruisen. De boom moet een evenwichtige vorm hebben zodat de takken niet afbreken omdat ze te lang worden of omdat er teveel zijtakken aan zitten waardoor het geheel te zwaar wordt. Toch is het altijd weer een verrassing hoe ver de takken in de loop van de zomer zakken door het gewicht van blad en vruchten. Soms tot bijna op de grond!

We voegen weer heerlijke recepten toe. Als je nog zuurkool in huis hebt of knolselderij recepten zoekt probeer dan een recept van onze website, oh zo lekkere groenten!

pompoen zowel groen als oranje hoef je overigens niet te schillen, lekker makkelijk!

Automatische incasso.

Mocht je ons nog niet gemachtigd hebben voor automatische incasso van je maandbedrag en wil je dat graag , dan kan dat heel makkelijk door ons te mailen. We sturen je een machtigingsformulier wat je ingevuld terug kunt sturen.

groeten Pieter en Julia en Ilse

Pakketsamenstelling:

1 Persoons: venkel, broccoli, prei, knolselderij, witte kool

2 Persoons: venkel, broccoli, prei, knolselderij, witte kool, uien

Gezinspakket : venkel, broccoli, prei, paprika, witte kool, uien

Uitbreiding label: stoofpeertjes, koolrabi

Fruit: elstar, topaz, sinaasappels, peren, grapefruit, kiwi

bericht van het land

14 januari 2019

beste abonnee,

Vandaag tussen de papieren van teeltschema’s en zaadcatalogussen gezwommen. Tijd voor het teeltplan, met dat van vorig jaar in de hand kijken we wat willen we meer telen, wat minder en zijn er gewassen die we erbij willen gaan doen. Ja, we gaan zoete bataat telen! Een groente die behoorlijk populair is geworden en wat het met warme zomers goed doet.  Je kunt ook goed aan plantgoed komen.

Pompoen

Verder zijn we de pompoenen aan het sorteren, er zijn er veel met rotte plekjes maar gelukkig nog veel meer die goed zijn. Wat een pompoenoogst hadden we afgelopen seizoen! Ongekend, die houd van warmte, dat is duidelijk. deze week dus pompoen in het pakket. We hebben een lekker recept gekregen van pompoenparten uit de oven, altijd lekker! Dat zetten we in het receptenboek van onze website.

We versturen vanaf nu dit bericht via de website, dat betekend dat het er een beetje anders uitziet. mocht het niet goed aankomen laat het ons even weten.

Pieter, Ilse en Julia

Deze week in het pakket: Wortels, witlof, pompoen, zuurkool,  paprika courgette.

uitbreiding: champignons, knoflook.

 

Nieuwsbrief

Meld je aan met je mailadres en ontvang onze nieuwsberichten in je mailbox: