bericht van het land, week 14

30 maart 2020

Job op de trekker met de mestverspreider.                               Matthijs serveert de winterpsotelein.

Beste abonnee,

Het land is weer bemest. Later dan andere jaren omdat de grond moest drogen. En ook het materiaal is anders! We hebben bemest met Bokashi compost. Dit is een gefermenteerde compost. In dit geval gemaakt van boomblad. Het verse materiaal is geënt met de juiste bacteriën die zorgen voor de fermentatie, een soort zuurkool. Hierbij gaat niets verloren, niets vervluchtigt, de massa wordt ook niet minder zoals bij een gewone composthoop. Dit is goede voeding voor het bodemleven. Het bodemleven zorgt dat alle voeding in de bodem opneembaar wordt voor de planten. Het is een rustige bemesting die minder schadelijke insecten aantrekt als bijv mest. We zijn heel benieuwd wat voor effect het gaat hebben op de bodem en de gewassen. We houden jullie op de hoogte!

Je ziet ook Matthijs met de allerlaatste kilo’s winterpostelein. Hij droeg het zo mooi, ik wilde het jullie niet onthouden. Nu even geen vers blaadje in het pakket. De sla in onze kas is lekker aan de groei. Hopelijk kunnen we binnenkort sla kopen bij een collega met een glazen kas, die is nog vroeger.

Ik heb in de mail over de eierprijs een foutje gemaakt Het moet zijn: de prijs van een ei wijzigt van 42 cent naar 45 cent.

broccoli, knoflook en paprika uit Spanje, verder Nederlands. De prei komt van ons land, wat is ie mooi!

 

Inhoud pakket van deze week
1 Persoons: broccoli, pastinaak, aubergine, venkel, prei, koolrabi
2 Persoons: broccoli, pastinaak, winterwortels, venkel, prei, witte kool,
Gezinspakket : broccoli, pastinaak, koolrabi, venkel, paprika, witte kool, ,
Uitbreiding label: champignons, knoflook,
Fruit: elstar Topaz, conference, sinaasappels, bananen, manderijnen

 

bericht van het land, week 13

23 maart 2020

Beste abonnee,

Op de foto zie je de tuin en de perziken in de boomstrook in bloei. De bloemen kunnen bevriezen maar dat is niet erg, het is beter dat de kracht naar de groei gaat bij zo’n jonge boom. De stroken zijn nu nog kaal. We gaan dit voorjaar nog aardbeien planten. We zijn heel benieuwd wat er verder aan planten weer uitloopt en of de kruiden goed door de winter zijn gekomen.

De rode bessen staan in bloei. De vorst kan wel schade doen maar de bessen staan dicht tegen de kas en bij de beuken, dus enigszins ‘warm’.  Het land is nu vrijwel opgedroogd, het water zakt snel en het weer is enorm drogend met de zon en de wind. Dus we gaan het land bewerken en planten. Vorige week hebben we met hulp van enkele abonnees al het plantgoed met de hand kunnen planten, dat was heel mooi werk!

Het zijn bizarre tijden. Voedsel lijkt ineens een veel kostbaarder goed, wat natuurlijk eigenlijk ook zo is. We merken het ook in de winkel en aan het aantal abonnees. De winkel hebben we aangepast. De muur naar de schuur is er uit. We hebben nu veel ruimte en een aparte in- en uitgang. Het aantal klanten tegelijkertijd in de winkel beperken we. Zo kunnen we gepaste afstand houden. Als je geen drukte wilt kom dan na half 12. Er is voorraad genoeg, ook vlees, kaas, pasta en rijst, sap, eieren en jam e.d. We zijn zoals altijd iedere zaterdag geopend van 9.30 uur tot 14.00 uur.

De aubergine, komkommers en koolrabi komen uit de kassen van Oirschot Organics.

Inhoud pakket van deze week
1 Persoons: prei, bietjes, winterwortels, winterpostelein, witte kool, champignons
2 Persoons: prei, bietjes, 2 koolrabi, bloemkool, aubergine, champignons
Gezinspakket : prei, bietjes, winterwortels, bloemkool, aubergine, champignons
Uitbreiding label: komkommer, waterkers
Fruit: elstar Topaz, conference, mandarijnen, kiwis

 

bericht van het land en pakketsamestelling week 12

16 maart 2020

Beste abonnee,

Beste abonnee,

De tuinbonen die we in de kas hebben opgekweekt zijn uitgeplant. De grond was al klaargelegd voor de meeste regen viel, dat was een gelukje! Want als de plant en vooral de wortels te groot worden dan groeien ze slecht door.  De planten staan in een klein ruggetje daardoor wordt er meer zonlicht opgevangen en het ruggetje droogt snel op en warmt op. En dan groeien maar! Doordat de bodem nat is warmt hij slecht op. Dan is dit een handige truck. Niet bij alle gewassen mogelijk.

Inhoud pakket van deze week
1 Persoons: uien, andijvie, veldsla, zoete bataat                                                                                                                             2 Persoons: uien, andijvie, venkel, winterpostelein, zoete bataat, winterpeen,
Gezinspakket : uien, andijvie,  venkel, winterpostelein, zoete bataat, pompoen
Uitbreiding label: courgette, champignons,
Fruit: elstar Topaz, conference, sinaasappels, grapefruit, bananen

bericht van het land, pakketsamenstelling week 11.

09 maart 2020

Beste abonnee,

Op de foto zie je hoe de prei er bij ligt nadat het heeft geregend. Het blijft nog een dag staan maar gelukkig trekt het water dan weer weg. Het is dus een heel klein stukje van de tuin waar water staat. De grond ligt er iets lager en dat wordt versterkt als er water blijft staan, de grond klinkt in. Deze zomer kijken we wat we er aan kunnen doen, een luchtige bodem kan enorm veel water herbergen. Er hoeft helemaal geen water te blijven staan. Je ziet het op heel veel akkers, daaraan zie je hoe we met onze bodems omgaan. Een luchtige bodem bereik je door altijd gewas te hebben staan: doorworteling. Dan is er ook veel bodemleven, die willen lucht en voeding van planten, organisch materiaal. En het bodemleven (dat zijn miljoenen beestjes, micro organismen en schimmels) zorgt dat de bodem ook luchtig blijft. Het gaat er dus om dat je die voed. En zij voeden dan de planten!

Wat je ook op de foto ziet is de raapsteel. Die is aan het kiemen onder het doek, de witte streep die je ziet . Links daarvan is een boomstrook met fruit en kruiden, verder links een groenbemester. Daar staat gelukkig wel gewas en je ziet (als je dichtbij staat) dat het water daar geen enkel probleem is. In de verte zie je de bijenstal, dat gebogen dak. Daar staan onze bijen.

Het zou goed kunnen dat we dit voorjaar jullie nog heel hard nodig hebben met planten. Deze week krijgen we al een grote hoeveelheid plantgoed binnen. En we kunnen het land niet op met de trekker. We moeten het land met de hand plantklaar leggen en met de hand alle plantjes planten. Dus daar kunnen we een mooi plantfeest van maken. Je hoort nog van ons!

Voor de variatie spinazie uit Italië in het pakket, mmm. Onze eigen spinazie hopen we binnenkort te planten.

Inhoud pakket van deze week
1 Persoons: winterpeen, pompoen, broccoli, veldsla, spinazie
2 Persoons: broccoli, pompoen, prei, veldsla, spinazie, rode kool,
Gezinspakket : winterpeen, broccoli, prei, veldsla, spinazie, koolrabi
Uitbreiding label: tomaten, koolrabi,
Fruit: elstar Topaz, conference, mandarijnen, avokado

 

bericht van het land en pakketsamenstelling week 10

02 maart 2020

Op de foto zie je de perziken die al bijna bloeien.

Beste abonnee,

Het zal niemand verrassen dat het zeldzaam nat is in de tuin. Dat betekent in elk geval dat tekorten zijn aangevuld. Niettemin zijn de tuinbonen aan het kiemen. Ik hoop dat het zaad niet wegrot want de bodem is volledig verzadigd met water. Op een enkele plek staat ook water op het land, maar gelukkig is het verder “droog”.

Als je op een groentebed stapt zak je er tot je enkels in. Dat geeft ook meteen weer hoe waardevol het is om op bedden te telen, daar rijd je niet met de trekker. Dat heeft een heel gunstig effect op de doorlaarbaarheid van de bodem. Op de foto is dit ook goed te zien.

We moeten dus nog even wachten met bemesten maar dat geeft niet. Er zijn genoeg klussen en zodra de bomen uitlopen zakt het water hard.

Inhoud pakket van deze week
1 Persoons: pastinaak, witlof, prei, veldsla, knolselderij
2 Persoons: winterpeen, witlof, courgette, veldsla, knolselderij, paprika,
Gezinspakket : pastinaak, witlof, courgette, veldsla, knolselderij, paprika, ,
Uitbreiding label: champignons, aubergine,
Fruit: elstar, conference, sinaasappel, bananen

bericht van het land en pakketsamenstelling week 9

24 februari 2020

Winterpostelein, ja het groeit prima in de winter! Kim zit hier de snijden.

Beste abonnee,

Er zijn grote hoeveelheden regen gevallen. Zoveel hebben we in tijden niet gehad, de afgelopen dagen zo’n 35 mm. Dus voorlopig kunnen we niet het land op. Gelukkig hebben we de eerste gewassen al gezaaid. Voordat het ging regenen hebben we raapsteel, rucola en radijs gezaaid, dus nu een beetje warmte en groeien maar! We hebben veel stil weer gehad afgelopen zomer en herfst, ik geloof dat de wind het in wil halen, het blijft maar waaien!

We zijn aan het snoeien in de boomstroken die in de tuin liggen. We hebben een paar takken van de perziken op de vaas gezet, en die staan al prachtig te bloeien! De kruiden onder de struiken lopen uit. We zijn ontzettend benieuwd wat er allemaal nog meer op gaat komen. Er ligt nog steeds een dikke laag houtsnippers maar er liggen ook kluiten op waar zeker onkruid zal kiemen en hopelijk ook veel bloemen van vorig jaar die zich hebben uitgezaaid.

Inhoud pakket van deze week
1 Persoons: winterpeen, aardpeer, paksoi, veldsla, bloemkool
2 Persoons: pastinaak, aardpeer, paksoi, veldsla, bloemkool, prei,
Gezinspakket : winterpeen, aardpeer, paksoi, veldsla, bloemkool, prei, ,
Uitbreiding label: sla, cherry tomaat,
Fruit: elstar, mandarijnen, conference, kiwis

bericht van het land week 8

17 februari 2020

Beste abonnee,

Op de foto zie je Matthijs met een zaaischaal, die maakt hij altijd in  de dagbesteding als de tuinbonen worden gezaaid. We eren daarmee het zaad en de elementenwezens die met de natuur verbonden zijn. Het is ook feestelijk om zo’n mooie schaal te maken en door de tuin te lopen om het groen wat er in deze tijd groeit te verzamelen. Daarna zijn de eerste tuinbonen in de volle grond gezaaid. Het voelt soms als voorjaar zo warm kan het ineens zijn en de vogels hoor je steeds meer, struiken lopen uit. Door de felle buien en de wind kan het ineens weer heel koud zijn en zit je voor je gevoel weer midden in de winter. Maar de tuinbonen zitten in de grond en ook de eerste worteltjes! Die kunnen wel wat kou hebben, en wie niet waagt wie niet wint, het is een sport om in de eerste week van juni worteltjes te kunnen oogsten. Wie weet gaat het dit jaar lukken.

Inhoud pakket van deze week
1 Persoons: bietjes, champignons, witte kool, broccoli, zoete bataat, uien
2 Persoons: winterpeen, champignons, witte kool, broccoli, zoete bataat, uien,
Gezinspakket : bietjes, champignons, witte kool, broccoli, zoete bataat, uien, ,
Uitbreiding label: avokado, tomaten,
Fruit: elstar , sinaasappels, conference, bananen

bericht van het land en pakketsamenstelling week 7

10 februari 2020

Beste abonnee,

Op de foto zie je Pieter en Kim veldsla snijden, vorige week. Er staat nog een behoorlijk veldje dat we nog even laten groeien. Winterpostelein staat buiten en daar is nu voldoende van om in het pakket te doen, een lekker vers blaadje voor in de sla.

We zijn aan het voorbereiden voor het nieuwe seizoen. De tuinbonen zijn in die gele bakken in de kas gezaaid en hopen we uit te kunnen planten over enkele weken.

Bodem

Verder bezinnen we ons hoe we de bodem nog verder kunnen verbeteren. Het humus gehalte is de afgelopen jaren gestegen, dat is een heel goed teken. Bij gangbare teelt daalt deze en dat is heel slecht voor je bodemvruchtbaarheid. We verdiepen ons in nieuwe methoden. De stroken met struiken en kruiden die we vorige winter hebben geplant brengen al veel meer diversiteit. Nu willen we de bodem waar de groente geteeld wordt ook veel meer bedekt houden en nog veel meer zogenaamde groenbemesters gaan telen, gewassen die worden gezaaid om de bodem mee te verrijken. Het plantenmateriaal wat dat oplevert brengen we in de bodem. Daarmee willen we het humus gehalte nog verder omhoog brengen. Het voordeel daarvan is dat je bodem veel beter water en voedingsstoffen op kan slaan en de planten gedijen er veel beter omdat de voedingsstoffen beter beschikbaar zijn en omdat er veel meer leven in de bodem zit, leven zoals bacteriën en schimmels. De plant werkt met deze organismen samen in het wortelgebied en is daardoor beschermt tegen schadelijke bacteriën schimmels en insecten ed. Dit zijn de nieuwste inzichten over wat er in de bodem gebeurt. En er valt nog veel meer te ontdekken! We lopen met de spade door het land en graven de wortels op om te zien wat er gebeurt. We zullen daar zeker nog vaker verslag van doen!

Inhoud pakket van deze week
1 Persoons: waspeen, winterpostelein, prei, courgette, zuurkool
2 Persoons: bietjes, winterpostelein, prei, courgette, zuurkool, paksoi,
Gezinspakket : waspeen, winterpostelein, prei, courgette, zuurkool, paksoi, ,
Uitbreiding label: champignons, tuinkers,
Fruit: pinova  Topaz, mandarijnen, peren, grapefruit

03 februari 2020

Beste abonnee,

Vandaag hadden we een unicum, de laatste rode bieten zijn geoogst, door de mensen van dagbesteding die werken op de Guit. Op de foto wordt de oogst uit de tuin naar de schuur gebracht.  Normaal zijn de bieten natuurlijk al lang de grond uit maar deze waren erg laat gezaaid. Omdat het weer zo zacht bleef hebben we ze in de grond laten zitten omdat ze toch nog doorgroeiden. En we hebben inderdaad nog wat goeie kunnen oogsten. De muizen hebben we er ook  van genoten. Met de aangegeten bieten zijn de geiten weer blij. Zo is er weer heel wat gevoed!

Wat je mooi kunt zien aan deze foto is de groenbemester die er heel mooi op staat. Zo is de bodem ook in de winter bedekt en wordt die ook gevoed!

De koelcel is eind vorige week verplaatst. Nu hebben we de helft meer werkruimte en dat is heerlijk! Wat gaan we daarvan genieten! We gaan bekijken hoe we efficiënter de tassen klaar kunnen zetten. Daar zijn nu meer mogelijkheden voor.

Inhoud pakket van deze week
1 Persoons: paprika, veldsla, knolselderij, knolvenkel, schorseneren
2 Persoons: waspeen, Chinese kool, veldsla, knolselderij, knolvenkel, schorseneren,
Gezinspakket : champignons, Chinese kool, veldsla, knolselderij, knolvenkel, schorseneren, ,
Uitbreiding label: koolrabi, tauge,
Fruit: Topaz, elstar, sinaasappels, bananen, mango

Bericht van het land week 5

27 januari 2020

Op de foto zie je hoe de prei met een machine wordt opgerooid. dat scheelt veel handwerk!

Beste abonnee,

Soms lijkt het voorjaar al in aantocht, een zachte dag als vandaag, de vogels die zingen, de vlier die uitloopt. Het licht veranderd. Dan gaat het vanzelf weer kriebelen, waar zullen we de eerste worteltjes zaaien. Welke bloemen willen we in de boomstroken? We onderzoeken welke bloemen de meeste natuurlijke vijanden zoals sluipwespen aantrekken.

Het meeste zaad- en plantgoed is besteld. Nu hebben we nog tijd om te snoeien in de boomstroken en de hagen om de tuin heen. En zodra het land droog genoeg is gaan we bemesten, in februari. We zijn bezig een nieuwe zaaimachine te kopen die beter en preciezer zaaiwerk zal leveren. Dat is minder werk met ‘dunnen’ omdat de plantjes dan al op de goede afstand staan en je hebt minder zaad nodig, dat is goedkopper. Zo is er altijd weer wat te verbeteren.

Inhoud pakket van deze week

1 Persoons: champignons, regenboogwaspeen, witlof, prei, rode kool,
2 Persoons: bloemkool, champignons, witlof, prei, rode kool, winterpostelein,
Gezinspakket : bloemkool, regenboogwaspeen, witlof, prei, rode kool of champignons, winterpostelein,   ,
Uitbreiding label: tomaten, wortelpeterselie
Fruit: Topaz, pinova elstar, conference, mandarijnen, kiwi,

Nieuwsbrief

Meld je aan met je mailadres en ontvang onze nieuwsberichten in je mailbox: