Bericht van het land en pakketsamenstelling week 49

05 december 2022

Beste abonnee, Vandaag hadden we extra hulp zoals jullie zien. Ze wist van wanten! En de kachel in de kantine werd meteen benut, de laatste kans vandaag!

We zijn net begonnen met oogsten uit het veld winterprei. De herfstprei is op. Dat komt goed uit want die kan minder vorst hebben. Hier kunnen we de komende maanden uit oogsten.  De groene kool is geoogst, het is herfstkool en moest vanwege de vorst geoogst worden. hij is helaas erg klein gebleven.

Veldsla en winterpostelein komen van Tuinderij de Esch. We hebben nog veel staan maar die moet nog even groeien. Zodra de temperatuur een beetje stijgt doet hij dat ook. En veldsla kan strenge vorst hebben.  Doordat al het vocht eruit trekt beschadigd het blad niet. Het hangt dan helemaal slap en je denkt  “dat komt niet meer goed”.  Maar toch, als de vorst voorbij is staat hij er weer vrolijk op.

Marieke is kersttakken aan het ophangen in de winkel.  Die wordt weer heel stemmig door haar versiert. Wat heerlijk dat ze dat ieder jaar zo mooi en creatief doet!

We leveren op 28 december en 4 januari geen groentepakketten! De winkel blijft op zaterdag gewoon open.

 

Groeten ,Julia Pieter en het team.

Inhoud pakket deze week, inhoud kan nog wijzigen
1 persoonspakket: veldsla, groene kool, broccoli, paksoi, prei, knolselderij
2 persoonspakket: winterpostelein, groene kool, broccoli, paksoi, wortels, knolselderij
Gezinspakket: veldsla, groene kool of groenlof, broccoli, paksoi, prei, knolselderij
Uitbreiding label: groenselderij, avokado
Fruit: appels, peren, sinaasappels, grapefruit

Bericht van het land en pakketsamenstelling week 48

28 november 2022

Beste abonnee,

Nu de Sint weer in het land is en hij allerlei kinderwensen in vervulling laat gaan, laten wij hier zelf onze wensen in vervulling gaan.

We zijn volop aan het creëren op de tuinderij. Nu er steeds meer rust ontstaat, ontstaat er meer ruimte om alvast te denken aan het volgende teeltseizoen. Er is bijvoorbeeld al enige tijd de wens om een composttoilet te bouwen, zodat we efficiënter met de kostbare tijd om kunnen gaan. De bouw ervan wordt gedaan door twee enthousiaste vrijwilligers. Er wordt niets (behalve de dakplaten) aangeschaft. Bouwen met scratch en natuurlijke materialen is een bevredigend proces.

Een andere wens die in vervulling gaat, is er eentje om vanuit het hart van het bedrijf (de plek waar de tassen afgehaald worden, waar gepauzeerd wordt en waar de ingang van de winkel is) meer zichtlijnen te realiseren naar de tuin. Er is reeds flink riet weggehaald en twee wilgen zijn geknot. Eén geknotte wilg krijgt een nieuwe functie. Wellicht een meditatieplek, een spot om te dichten, bezinning, een hangplek voor de reiger of misschien gooien we er zelf eens een hengeltje uit. Uiteindelijk als de wilgen weer zijn uitgelopen, zal het een knus holletje aan het water zijn.

De overige wilgentenen (geen echte tenen, maar takken) zijn door Pieter bij de boomstroken geplaatst, om zo de opzichtige waterreservoirs te camoufleren. De reservoirs zijn aangeschaft om de behoeftige boomstroken met druppelbevloeiing te gaan bewateren. Dit is, na een reeks droge zomers, zeker de moeite waard om er nu energie in te steken.

Al deze wensen zijn zowaar in vervulling gegaan, al zijn we nog steeds aan het bouwen en aan het creëren. Want zo’n composttoilet bijvoorbeeld verdient alle aandacht en krijgt dus uiteraard een hartje in de deur.

Er is ook ruimte geweest om aan een inspiratiewandeling van Maja Kooijstra over het landgoed deel te nemen. Het thema was de waterhuishouding, met de nadruk op energetische waarde ervan. Reuze interessant! Voor meer info over haar: Bomen.org | Bomen, mensen en hun onderlinge relatie

Tot slot willen we je nog wijzen op een leuke activiteit bij Tuinderij de Es waar ze aanstaande dinsdag (29 november), in samenwerking met Voedsel Anders, de film ‘To Which We Belong‘ vertonen. Het is een mooie film over boeren in harmonie met de aarde en bodem. Tickets zijn hier verkrijgbaar, met de kortingscode 121212 is de toegang gratis.

Gelukkig hebben we naast al dat creëren wel gewoon netjes de tassen weten te vullen!

Inhoud pakket deze week, inhoud kan nog wijzigen
1 persoonspakket: winterpostelein, palmkool, pompoen, pastinaak, witlof, bietjes
2 persoonspakket: veldsla, palmkool, pompoen, bataat, witlof, bietjes
Gezinspakket: winterpostelein, palmkool, pompoen, pastinaak, witlof, bietjes
Uitbreiding label: champignons, uien
Fruit: appels, mandarijnen, kiwi, bananen

Een mooie avond, mooie week en dan zijn wij er volgende week weer!

Dave & Team Guit

Bericht van het land en pakketsamenstelling week 47

21 november 2022

Beste abonnee,

Graag nemen we jullie deze week wederom mee in ons verhaal. De afgelopen week stond plots in het teken van nachtvorst. Dat betekent her en der afdekken, maar vooral oogsten wat er te oogsten valt. Gewassen zoals andijvie, venkel en groenlof houden niet van vrieskou. Het is fijn ze zo een handje te helpen en tevens met de natuur mee te bewegen.

Bij het oogsten van de boerenkool voor in de winkel werd ik steeds vergezeld door een nieuwsgierig roodborstje. Dat is zeker niet voor het eerst. Wil hij me iets vertellen? Als krachtdier geeft hij aan dat het belangrijk is je grenzen aan te geven, je eigen weg te volgen, je passie te beschermen en je geluid te laten horen. De laatste twee mag ik doen door middel van deze nieuwsbrief. Maar wat is nou je eigen weg volgen? Dat vroeg ik hier een aantal mensen. Ik zal daarbij, zoals gevraagd, niet citeren. De woorden waren echter mooi en inspirerend. Het kwam er op neer dat een eigen weg ook gevolgd kan worden juist door mee te bewegen. Samen, een richting op, diep luisterend naar je eigen geluid welke alleen te horen is in stilte. Gelukkig is je eigen weg volgen voor iedereen weer anders.

Zo ook voor onze dieren om ons heen. De enige witte eend heeft lange tijd een afgezonderd bestaan geleden. Gelukkig voor haar kwam er onlangs een mannetje aanwaaien. Ze is door het dolle heen.
Onze lieve geit, Babs, gaat ook even haar eigen weg, ze is nu bij de bok om gedekt te worden in de hoop dat we over ongeveer vijf maanden één of twee kleintjes rijker zullen zijn.

Vandaag prepareerden wij onze composthoop op biodynamische wijze. Op de foto is Julia met de hoop met valeriaan aan het besprenkelen.

De foto van de pastinaak, in de vorm van Davy Jones van Pirates of the Caribbean, is ook wel een vorm van een eigen weg volgen. Volledig op zijn manier zocht hij zijn weg naar beneden. Echter is dit niet alleen te wijten aan zijn eigen wijze, maar ook aan die van een aaltje in de bodem. Deze zorgt voor veel haarworteltjes en een tijdelijke groeistop waarna hij weer (bijvoorbeeld in een andere richting) voort beweegt de diepte in. Vandaar de soms wat vreemd uitziende pastinaken. Gelukkig doet dat helemaal niets af aan de smaak van deze mooie groente.

Voor een recept van de groenlof wil ik jullie graag eens doorverwijzen naar onze website:
Recepten « Tuinderij de Guit – Biologisch Dynamische groentepakketen en fruitpakket uit Vught, Den Bosch
Afsluit-tip: combineer groenlof (of witlof) eens met gebakken peer!

Een mooie avond gewenst, fijne week en tot de volgende.

Dave & het Guit-Team

Inhoud pakket deze week, inhoud kan nog wijzigen
1 persoonspakket: veldsla, groenlof, prei, wortels, boerenkool, groene paprika
2 persoonspakket: winterpostelein, andijvie, venkel, pastinaak, boerenkool, bloemkool
Gezinspakket: veldsla, andijvie, prei, wortels, boerenkool, bloemkool
Uitbreiding label: avokado, gember
Fruit: appels, peren, sinaasappels, druiven

Bericht van het land en pakketsamenstelling week 46

14 november 2022

Beste abonnee,

Zoals beloofd hebben we heerlijke zonnige dagen achter de rug. Dat maakte deze ochtend dat het behoorlijk koud is geweest met hier en daar vorst op de gewassen. Een fraai gezicht. Het grote voordeel is dan dat onkruid knopkruid het loodje legt en ons daarmee wat rust bezorgd de komende tijd. Het andere voordeel van koud weer is dat we gezellig bij de kachel, onder het genot een kopje thee, de vingers op kunnen warmen. Tijdens deze breaks wordt er altijd veel besproken. Zo werd er bijvoorbeeld even stilgestaan bij het afronden van Pieter zijn veredelingscursus. Helemaal trots zijn we! Andere momenten krijgen we wijze lessen over het universum. Welke planeet waar wanneer precies staat, de maanenergieën, de wel of niet krachtige groeidagen, of het volgens Maria Thun een stippeltjesdag is (tegenwoordig een grijze dag) en dat allemaal onder het genot van een lekker stukje taart of cake.

Want wij worden bijna elke maandag, op verantwoorde wijze, getrakteerd op iets lekkers. Dit lekkers hebben we afgelopen zaterdag gedeeld met klanten in de winkel. Er is ontzettend leuk gereageerd; het was een succes. Net zoals de bietjes actie. Ze zijn ontdekt en worden opgehaald.
Afgelopen week spotte ik allerlei dieren. Deze week was dat niet anders. Alleen dit elke week melden, is ook zo wat. Toch spotte ik deze week iets bijzonders op het land. Er was zowaar een collega gras aan het knippen met een schaar, gras aan het knippen voor haar cavia. Als dát geen liefde meer is!

Zo ver gaat het misschien ook wel met de liefde voor de gewassen. Tijdens de oogst van de groenlof was er ineens zo’n intense bewondering voor de groei van deze pracht-groente. Hoe hij (of zij) het voor elkaar krijgt telkens een enorm blad te vormen om deze vervolgens om de ander heen te vouwen. Simpelweg ongelooflijk. Ik ben verwonderd.
Maar wat kun je nou eigenlijk met deze enorme, licht bittere, slasoort? Natuurlijk kun je zij (of hij) gekookt worden. Maar kleine hoeveelheden bijvoorbeeld mengen door andere sla gaat prima. Groenlof, net als radicchio, is goed houdbaar in de koelkast, vooral wanneer deze omwikkeld is in een vochtige doek.

Op de foto snijbiet! Wat is het leuk om er voor te zorgen dat iedereen een soort van regenboog in zijn bosje terug kan vinden.

Veel plezier deze week met de vele creatieve en kleurrijke keukencreaties, mooie avond en tot de volgende!

Groet,
Dave en het totale Guitige team.

Inhoud pakket deze week, inhoud kan nog wijzigen
1 persoonspakket: veldsla, witte kool, andijvie, bietjes, spruiten, tomaten
2 persoonspakket: veldsla, prei, snijbiet, winterwortel, spruiten, tomaten
Gezinspakket: veldsla, groenlof, snijbiet, bietjes, spruiten, tomaten
Uitbreiding label: paprika, radicchio/venkel
Fruit: appels, peren, mandarijnen, bananen

Bericht van het land en pakketsamenstelling week 45

07 november 2022

Beste abonnee,

Deze week maar liefst vier impressies van hoe de week er op de tuinderij uit ziet. Er wordt uiteraard flink geoogst om te tassen als vanouds te vullen, maar soms wordt er ook weer even stilgestaan om te genieten van onze buur-vrienden. Met wat geluk staat er zo nu en dan een ree of een reiger tussen. En wát een geluk had ík vandaag. Ik spotte zowaar een ijsvogel! Een foto zat er niet in.

Wel is het gelukt om een foto te maken van Sabine in de kas. Zij is de veldsla voor jullie aan het oogsten. Tenminste? Dat is bedoeling. Hier zoekt ze tussen de veldsla overgebleven stambonen welke ze thuis een nieuw leven probeert te geven. Erg benieuwd naar het resultaat. Én…het oogstwerk was natuurlijk reeds volbracht.

Met de foto van de bietjes willen we graag een leukigheidje brengen. In één 2-persoonstas zitten deze kleurrijke bieten verstopt. Diegene die het geluk heeft ze te vinden, mag (vanaf) zaterdag 19 november een pot huis-ingemaakte bietjes komen ophalen in de winkel. En we zijn uiteraard erg benieuwd wat er van gemaakt wordt!

**Op het programma staat een week met volop zonneschijn en morgen een krachtige maan mét maansverduistering!**
Wij wensen jullie een fijne week!
Groeten Dave & het complete Guit-team!

Inhoud pakket deze week, inhoud kan nog wijzigen
1 persoonspakket: veldsla, pompoen, prei, winterwortel, knolselderij, witlof
2 persoonspakket: veldsla, pompoen, bietjes, groenlof, knolselderij, witlof
Gezinspakket: veldsla, pompoen, prei, winterwortel, knolselderij, witlof
Uitbreiding label: champignons, paprika
Fruit: appels, peren, sinaasappels, kaki

 

 

Bericht van het land en pakketsamenstelling week 44

31 oktober 2022

Beste abonnee, op de foto zie de bespuiting met heermoes (equisetum). In de groenten werkt het tegen schimmels en in de prei zit ‘roest’ schimmel en we hebben ook de boerenkool bespoten. Daar komt vaak ook een schimmel in, later in het seizoen, dus die bespuiting is preventief. We koken de stengels en verdunnen het met water. In heermoes zit veel silicium en versterkt zodoende het gestel van de plant.  We hebben het nog niet zo vaak gebruikt, we gaan zien hoe goed het helpt.

Ik loop daar met de spuit en er achter wordt nog bonen geplukt voor de  winkel! De allerlaatste zaai.

Help ons veel met een kleine moeite :

Graag de jute tassen schoon en netjes ingevouwen inleveren, ajb niet in elkaar doen want de coating gaat dan kapot en het kost ons veel moeite alles weer uit elkaar te halen. De manden kunnen gestapeld, voorzichtig. alleen als het past. Graag lege zakjes uit de tassen halen en in een kist leggen of er naast als die nog vol zijn. Het helpt enorm, het scheelt ons veel werk !  dankjewel!

groeten Pieter, Julia en het team

Inhoud pakket deze week, inhoud kan nog wijzigen
1 persoonspakket: venkel, bloemkool, andijvie, zoete bataat, groene kool
2 persoonspakket: venkel, bloemkool, prei, winterwortel, witte kool, radicchio rosso
Gezinspakket: venkel, bloemkool, andijvie, zoete bataat, witte kool, radicchio rosso
Uitbreiding label: stoofpeer, winterpostelein
Fruit: appels, peren, druiven, mango

 

Bericht van het land en pakketsamenstelling week 43

25 oktober 2022

Beste abonnee, op de foto Dave in de groenlof met groenlofblad, wonderbaarlijke reuzebladeren! (vorige week in het 2 persoonspakket)

De warmte zorgt nog voor groei, de venkel die veel te klein was, geschrokken van de hitte gevolgd door kou in begin oktober, is nu aan een inhaalslag bezig, hopelijk komt hij nog aan de maat! Ook de wortels en de bieten groeien nog lekker door. De bataat had zijn blad al verloren door een nachtvorstje waar zelfs de courgette geen last van hadden! Heel gevoelig dus voor vorst en groeit niet meer door. Dus de bataat is nu geoogst. De herfst is prachtig, de lage lichtval en de prachtige kleuren. Ik voel ook wel weemoed, ach nou is dat heerlijke seizoen alweer bijna voorbij…

We zijn ook al weer bezig met volgend jaar, met een nieuwe manier van watergeven, zaadinkoop enz.

Groeten Pieter Julia en het team.

Inhoud pakket deze week, inhoud kan nog wijzigen
1 persoonspakket: spruiten, winterpostelein, groenselderij, winterwortel, prei
2 persoonspakket: spruiten, winterpostelein, groenselderij, bataat, bietjes, spitskool
Gezinspakket: spruiten, winterpostelein, groenselderij, winterwortel, prei, spitskool
Uitbreiding label: knoflook, waterkers, koolrabi
Fruit: appels, peren, mandarijnen, bananen

Bericht van het land en pakketsamenstelling week 42

17 oktober 2022

Beste abonnee,

Op de foto laadt Pieter de voorraadbak met rode kolen uit de auto, geleverd door Thedingsweert. Grote maar hele mooie kolen. Ik vond ze zo mooi dat ik er een foto van heb gemaakt en het was heerlijk om ze uit de kist te rapen en in de tassen te doen. Kim heeft zich een breuk gesjouwd want met de pompoen erbij waren de tassen zwaar. Hopelijk eten jullie er twee keer van want zo groot waren de meeste wel, en wat heerlijk is rode kool. Bedenk ook hoe gezond hij is, een heuse superfood! Heb je nog wat liggen? rasp rauw en heel fijn en meng met appel, nootjes en een smeuïg sausje met mosterd. Voor kinderen juist wat zoeter met mandarijn of sinaasappel gekruid met gemalen komijn of kummel of anijs. Weergaloos lekker!

vandaag hebben we tuinbonen gezaaid. als je nu zaait, en alles gaat goed…geen muizenvraat, schimmel e.d., dan oogst je in het voorjaar extra vroeg. Dat is wel een sport. De planten kunnen behoorlijke vorst hebben. Het kiemt makkelijk met dit weer dus we zullen zien!

Deze week toch de keuze gemaakt om boerenkool in het pakket te doen. We hebben een nachtvorst gehad, het blad van de bataat is vergaan, dat bewijst het maar het zal niet voldoende zijn om de boerenkool wat zoeter te maken, maar lekker is hij al, ik heb het persoonlijk geproefd.

Tomaten zullen we voor het laatst hebben verwacht ik, uit Oirschot, evenals de paprika.

De oogst neemt af. De laatste gewassen worden gerooid, binnenkort de bataat. Een klein kansje dat er nog bonen komen. Als het zacht blijft en niet te nat, want dan schimmelt het weg.  Maar er komt ook nieuwe oogst aan zoals de veldsla en natuurlijk de boerenkool. We blijven er nog lang van genieten.

groeten Julia, Pieter en het team.

 

Inhoud pakket deze week, inhoud kan nog wijzigen
1 persoonspakket: groenlof, courgette, broccoli, tomaten, koolrabi
2 persoonspakket: andijvie, winterwortels, broccoli, tomaten, boerenkool, prei
Gezinspakket: groenlof, knolselerij, broccoli, tomaten, boerenkool, komkommer
Uitbreiding label: paprika, gember koolrabi
Fruit: appels, peren, sinaasappel, druiven

Bericht van het land en pakketsamenstelling week 41

10 oktober 2022

palmkool (of Cavalo Nero of zwarte kool) , wat een schoonheid onder de groenten!

Beste abonnee,

De snijbiet zier er nog heel mooi uit, deze week gaan die in de 2 persoonstassen. We hebben nieuwe recepten toegevoegd op de site, een maaltijdsoep met snijbiet en linzen en een lauwwarme salade, allebei heerlijk! Uitgevonden door Sabine, onze stagiaire.

De rode kolen komen van Thedingsweert uit Tiel, er zitten nogal grote tussen maar de prijs is per stuk, dus doe er je voordeel mee!

En weer pompoen in het pakket, een echte herfstgroente. Op onze site staan recepten maar op internet vind je ook van alles. Pompoensoep met een prei en een ui en wat kerrie is al heerlijk. Gember erbij nog lekkerder en kokosmelk erdoor nóg lekkerder. We zijn heel blij met onze prachtige prei. Die heeft de warmte benut om te groeien en groeit nog steeds lekker door. En bovendien is het blad bijna helemaal gaaf. Niet weggooien hoor, heerlijk in de soep en eigenlijk ook gewoon gestoofd of de roerbak. Minstens zo lekker als de witte schacht.

groeten Julia, Pieter en het team.

Inhoud pakket deze week, inhoud kan nog wijzigen
1 persoonspakket: andijvie, paksoi, pompoen, prei, waspeen
2 persoonspakket: koolrabi, snijbiet, pompoen, bosui, pastinaak, rode kool
Gezinspakket: palmkool, courgette, sla, prei, waspeen, rode kool
Uitbreiding label: kruiden, champignon
Fruit: appels, peer, cactusvijg, banaan

Bericht van het land en pakketsamenstelling week 40

03 oktober 2022

Beste abonnee,

Vandaag hebben we de pompoenen geoogst. Dat is ieder jaar weer zo feestelijk. Dan prijs ik me zo gelukkig dat ik tuinder ben. En dan dit heerlijke weer er bij! De oogst zal de komende maanden in de tassen gaan. De opbrengst is minder dan andere jaren, de pompoenen zijn vooral een stuk kleiner. De hoeveelheid is wel goed. Genoeg voor iedereen dus!

We hebben ook prei geoogst, daar kunnen we nu regelmatig van oogsten. Hij is dik genoeg. De prei zal ook profiteren van de mooie dagen die komen. Natuurlijk komt dat alle gewassen ten goede. De regen en de kou hebben de bonen, courgette en veldsla slecht gedaan, hopelijk trekt het nog bij en kunnen we zelfs nog bonen in het pakket doen. We zullen zien. We hebben de veldsla, die er zieltogend bij staat, geschoffeld om lucht in de grond te brengen. Een dankbare klus. De bovenlaag was volledig dichtgeslagen. Misschien knapt hij toch nog wat op. De winterpostelein, ook geschoffeld, heeft het ook slecht maar die gaat er wel doorheen komen. Die is een stuk sterker dan de veldsla.

Groeten Julia en het team

 

Inhoud pakket deze week, inhoud kan nog wijzigen
1 persoonspakket: Chinese kool, courgette, venkel, bietjes, broccoli
2 persoonspakket: Guitse bladkool of palmkool, peen, venkel, prei, broccoli, sla
Gezinspakket: spitskool, pastinaak, pompoen, savooie kool, broccoli, stengelui
Uitbreiding label: tomaten, paprika

Nieuwsbrief

Meld je aan met je mailadres en ontvang onze nieuwsberichten in je mailbox:

Loading