bericht van het land en pakketsamenstelling week 46

11 november 2019

Groenten en fruit bij  L ‘Autre Cote in Vught

beste abonnee,

Sinds enige tijd leveren we groenten aan L ‘Autre Cote in Vught. Dit is de natuurvoedingswinkel in de Kerkstraat. We hebben nog steeds veel verse groenten die we op dinsdag en donderdag brengen. Leen van L ‘Autre cote koopt daarnaast fruit bij zodat het een mooi assortiment is. Je kunt in de winkel ook vragen naar bepaalde groenten dan zorgen wij er voor. Het is voor ons nog even aftasten wat de klanten willen. Dus laat het weten aan Leen! Verder is het assortiment aan droogwaar en brood ook uitstekend!

Deze week weer heerlijke wortels uit de tuin, we hadden ze heel laat gezaaid. Zodoende hebben we heel laat in het seizoen prachtige verse worteltjes! Ook de bieten zijn laat en hebben nog mooi loof, dat laten we er op zitten zodat je 2 groenten in één hebt! Verder lekkere pompoen, andijvie veldsla of postelein en prei van ons land. De venkel en de spitkool komen van onze collega in Biezemortel.

deze week in het pakket:

1 Persoons: pompoen, waspeen, veldsla, andijvie, prei, uitbreiding,
2 Persoons: pompoen, waspeen, spitskool of palmkool, venkel, prei, veldsla,
Gezinspakket : witlof, waspeen, bosbiet, andijvie, prei, veldsla,
Uitbreiding label: uien, koolrabi,
Fruit: elstar en cox, peren, bananen, kakifruit

samenstelling kan nog iets veranderen
bij het afhaaladres ligt de definitieve lijst

bericht van het land en pakketsamenstelling week 45

04 november 2019

bevroren sperziebonen

Beste abonnee,

We hebben een serieuze nachtvorst gehad. De sperziebonen, die we gelukkig al hadden geplukt, zijn bevroren, zelfs de stokbonen in de kas zijn bevroren. Zie bovenstaande foto. Ook de courgetteplanten zijn al bijna compost geworden, daar oogsten we niets meer van. Het seizoen loopt echt af. Naast de bonen zie je groenbemester, in dit geval Japanse haver. Zo blijft de bodem de hele winter bedekt en begroeid, een goede start volgend jaar met een levendige bodem vol wormen, goede schimmels bacteriën enz!

Deze week gaan de laatste groene of savooiekolen in het pakket. Die kunnen meer vorst echt niet hebben. De groenlof heeft bezoek gehad van de reeën, hier en daar is een hap uit de malse koppen genomen! Omdat het zonde is om  ze weg te gooien doen we ze toch in het pakket, het heeft ook iets romantisch hopen we …. Groenlof kun je lang bewaren en omdat de kroppen vaak erg groot zijn kun je er verschillende gerechten van maken. Rauw kun je het klaarmaken als radicchio. Erg  smakelijk! Op de receptenpagina staat een recept. We hebben nog veel andijvie op het land, die moet ook opgegeten worden want anders doen anderen dat. zoals de reeën of de slakken. Dus deze week weer andijvie in het pakket. Nog even genieten van het laatste groen dat direkt van het land komt.

En eindelijk weer spruiten. Dit jaar hebben we ze zelf niet. We kopen ze in bij de bio groothandel.

Op onze receptenpagina van de website staan recepten van spruiten op z’n Japans, palmkool, radicchio en een zee aan heerlijke groenlofrecepten!

pakket van deze week:

1 Persoons: radicchio rosso, groene kool, venkel, groenlof, spruiten,
2 Persoons: andijvie, groene kool, bloemkool, tomaten, spruiten, rode paprika,
Gezinspakket : veldsla, palmkool (cavalo nero), venkel, groenlof, spruiten, rode paprika,
Uitbreiding label: courgette, champignons, avokado,
Fruit: elstar en cox, cherymoya, sinaasappel, mandarijnen

Bericht van het land en pakketsamenstelling week 44

28 oktober 2019

veldsla in de kas

Beste abonnee,

De laatste sperziebonen zijn geplukt. We verdelen de oogst over de 2 persoonspakketten. Die hebben nog geen bonen gehad deze maand. Omdat het echt de allerlaatste zijn is de maat klein. En vele varkens maken de spoeling dun…dus het zijn kleine porties. Maar toch nog bonen!

De kas komt langzaam vol met veldsla (links). Aan een kant staat nu alleen nog paprika en een verlaat bonengewas wat het ws niet meer gaat halen, maar het proberen waard. En let op de mooie mulchlaag die de bodem bedekt onder de planten. Rechts achteraan zie je nog net het gaas van de ren voor de (best al grote) kippenkuikens die het nog een beetje warm willen hebben. Ook een aardig detail is de bocht in de nok. Gevolg van die zware storm van een aantal jaren terug. En het natuurlijk het mooie strijklicht van oktober.

De kou zet alle groei stil. De courgette planten zijn al bijna vergaan en leveren geen vruchten meer. Ieder vleugje zomer is nu echt voorbij, we krijgen zin in boerenkool!

 

pakket van deze week

1 Persoons: veldsla, andijvie, waspeen, knolselderij, broccoli,
2 Persoons: veldsla, snijbiet, waspeen, sperziebonen, broccoli, Chinese kool,
Gezinspakket : veldsla, andijvie, waspeen, paprika, broccoli, Chinese kool,
Uitbreiding label: gember, champignons,
Fruit: elstar en cox, peren, druiven, kakifruit

bericht van het land, week 43

21 oktober 2019

Beste abonnee,

De tuin staat nog steeds boordevol groenten. De meeste zullen we in de komende weken gaan oogsten zoals andijvie, groenlof, bieten, worteltjes en pastinaak. Verder nog een beetje groene kool en radicchio. Er is volop veldsla en winterpostelein in de volle grond en in de kas. Die groeien gewoon door in de winter zodra het weer een beetje zacht is. Natuurlijk hebben we boerenkool prei en palmkool. Die blijven op het land en daar kunnen we nog lang van genieten. Op de foto zie je het veld met boerenkool en palmkool. Dus we kunnen nog even vooruit!

Knolselderij telen we niet, die komt van De Wenteling uit Biezemortel en de venkel ook. De aubergine en rode paprika is van Tuinderij de Es uit Haaren.

Ik heb een heerlijke soep ontdekt van bietjes en prei of ui, een worteltje en gember.  Vóór opdienen een eetlepel mosterd er door en evt zure room en bosje selderij. Geweldig lekker! Als je de bieten schild ook nog heel snel klaar. Het is een soort Borsjt, Russische bietensoep maar dan zonder vlees.

Pakket samenstelling van deze week

1 Persoons: veldsla, snijbiet, prei, aubergine of paprika, sperziebonen,
2 Persoons: radicchio, andijvie, prei, knolselderij, venkel, bieten,
Gezinspakket : veldsla, snijbiet, prei, knolselderij, venkel, champignons,
Uitbreiding label: paprika, avokado,
Fruit: elstar, conference, mandarijnen, bananen

bericht van het land en pakketsamenstelling week 42

14 oktober 2019

Beste abonnee,

Op de foto zie je de eerste kruiden die geoogst zijn uit de boomstroken om te drogen. Een mooi begin om onze eigen thee te maken. Dan kunnen we de kunst van het kruiden drogen leren! Rode klaver, goed bij overgangsklachten, citroenmelisse, een zoet aromatisch kruid en goudsbloem, dat fleurt een mengsel mooi op.

Deze week oogsten we de laatste sla, daarna volgt veldsla en winterpostelein waarvan we beide heel veel hebben gezaaid en geplant. Genoeg voor de hele winter. Een deel gaan we nog planten zodat we t/m maart verse salade groenten hebben.

Samenstelling van het pakket:

1 Persoons: knoflook, bloemkool, pompoen, groene kool, bietjes,
2 Persoons: bataviasla, bloemkool, pompoen, rode kool, waspeen, komkommer,
Gezinspakket : knoflook, bloemkool, pompoen, rode kool, waspeen, zoete bataat,
Uitbreiding label: champignons, tuinkers,
Fruit: elstar, conference, druiven, mango

Bericht van het land, week 41

07 oktober 2019

Op de foto: links de veldsla, rechts daarvan nog bloeiende sperziebonen. Pieter en Kim nemen de veldsla-oogst mee. Helemaal rechts zie de groenbemester: Japanse haver Op de achtergrond drie prachtige lindebomen.

Beste abonnee,

De kou zet een flinke rem op de groei. Dat merk je nu vooral aan de courgette, die krijgt er een flinke klap van. Gelukkig is nachtvorst nog uitgebleven dus als de temperatuur weer stijgt zal de groei weer toenemen. Dat geld ook voor de sperziebonen. We proberen t/m oktober bonen in het pakket te doen. We hebben een moeizaam bonenjaar achter de rug. Gelukkig hebben we vandaag toch genoeg kunnen plukken voor de gezinstassen. En er komt nog meer aan!

De laatste gewassen zullen geoogst worden in de komende weken. Het seizoen is bijna ten einde. Dat is fijn, wat meer rust is welkom. Het geeft ook een weemoedig gevoel. Oh nu al! En ik wilde nog zoveel! Weer een winter lang wachten, want we hebben weer nieuwe plannen. Dit seizoen hebben we voor het eerst zoete bataat geteeld, het is een succes geworden, prachtige knollen die deze week voor het eerst in de pakketten zullen zitten en in de winkel liggen. Die gaan we volgend jaar meer telen! Het is een bewerkelijk gewas vanwege het onkruid. Het is een kruipplant. Dus schoffelen is lastig. We willen komend seizoen dit gewas flink gaan mulchen, dat betekent gemaaid gras om de planten heen leggen zodat de bodem bedekt blijft en het onkruid geen licht krijgt om te kiemen. Deze methode willen we meer gaan toepassen, om te beginnen bij dit soort gewassen. Want de bodem bedekt houden is heel belangrijk voor de gezondheid van de bodem.

Deze week zitten de laatste spitskolen in het pakket. Ze moeten echt geoogst worden want ze gaan scheuren. De eerste veldsla, dat is ook winters! De tomaten kopen we bij Jonkers uit Oirschot.

pakket van deze week:

1 Persoons: veldsla, raapsteeltjes, waspeen, zoete bataat, tomaten,
2 Persoons: veldsla, venkel, spitskool, zoete bataat, tomaten, paprika,
Gezinspakket : veldsla, sperziebonen, spitskool, rode bieten, tomaten, paprika,
Uitbreiding label: courgette, rucola,
Fruit: elstar, conference, druiven, mandarijnen

samenstelling kan nog iets veranderen
bij het afhaaladres ligt de definitieve lijst

Bericht van het land en pakketsamenstelling week 40

30 september 2019

Beste abonnee,

Wat was het heerlijk om afgelopen zaterdag mensen rond te leiden door te tuin! Ik merkte door te vertellen over het hoe waarom van de boomstroken dat ik nog meer besefte hoeveel rijker de tuin is geworden en wij eigenlijk ook. De Guit is nog meer een samen gedragen plek geworden. Dat kun je van te voren niet bedenken en al helemaal niet uitrekenen!

Het weer was prachtig, zonnig zelfs en het erf stond vol met mensen. De winkel stroomde vol.  Omdat er steeds mensen bleven komen hebben we zelfs nog een 3e rondleiding gegeven. Een dag om dankbaar voor te zijn!

Het is echt oogsttijd. Er staat zoveel op het land en de regen wordt gretig opgenomen door de bodem, wat een zegen die regen! Deze foto van de rode kool is een primeur. Gewoon rode kool zou je zeggen, maar wij telen zelden rode kool en vaak is hij piepklein of er komt helemaal niets. Dit jaar hadden we weer rode koolplantgoed, eigenlijk door een foutje in de planning, maar toch maar geplant. En ze zijn prachtig geworden, kijk hoe mooi ze glanzen, dat waslaagje wat er op zit, de prachtige kleur. Die grote bladeren in een krans er omheen, die stroming in de nerven. Ik kan van steeds meer groenten lyrisch worden en dan heb ik het nog niet eens over de smaak. Ook bijvoorbeeld de radicchio. Net een schilderij! Maak hem klaar rauw met augurkjes en rozijntjes en een appel.

Woensdag weer een tas vol schoonheden, het is soms wat veel door de grote oogst. Geleidelijk aan zal de hoeveelheid wel wat afnemen.

groeten Pieter en Julia

pakketsamenstelling

1 Persoons: spinazie, venkel, courgette, sperziebonen, radicchio,
2 Persoons: spinazie, tomaten, paksoi, waspeen, sla, groenselderij,
Gezinspakket : spinazie, venkel, courgette, waspeen, sla, groenselderij,
Uitbreiding label: knoflook, rode paprika,
Fruit: alkmene en delcorf/elstar, peren, mango , bananen,

Welkom a.s. zaterdagrondleiding door de tuin

25 september 2019

Rondleidingen op De Guit op zaterdag 28 september om 10 en 11 uur. Welkom!


Op tuinderij de Guit wordt al meer dan 25 jaar Biodynamische groenten geteeld.
De afgelopen winter is er een bijzondere ontwikkeling in gang gezet. Als antwoord op de afname van biodiversiteit en de toenemende verdroging en klimaatverandering zijn er stroken in de tuin geplant met bomen struiken en kruiden.
Deze boomstroken, in vaktermen “agroforestry” genoemd, hebben grote invloed op de biodiversiteit van de hele groentetuin. Er komen veel meer vogels en insecten als voorheen. Een belangrijke stap in de ontwikkeling van de landbouw en van De Guit!

Een bijzonder project dus en we zijn er trots op. Er valt nog veel meer over te vertellen. We nodigen iedereen van harte uit voor een rondleiding om onze nieuwe tuin en onze nieuwe manier van groente telen laten zien.
Neem gerust geïnteresseerden mee, iedereen is welkom. Het duurt ongeveer een uur.
De winkel op het erf is open waar dan ook een olijfolieproeverij is van Griekse olijfolie Gkazas, een bijzondere en heerlijke olie.
Voor de kinderen is er een schommel en een glijbaan.
Kom kijken en proeven! Op de Guit: Bleijendijk 1a Vught
www.tuinderijdeguit.nl

bericht van het land week 39

23 september 2019

Beste abonnee,

September is de herfst maand, de maand voor de pompoenoogst. We hebben ze allemaal geoogst. Dat is mooi op tijd want de eerste dreiging van nachtvorst is al geweest, en daar kunnen ze helemaal niet tegen. Pompoen oogsten is iets feestelijks wat daarom leuk is om met veel mensen te doen. En er zijn altijd genoeg mensen die komen helpen. De oogst is goed, de maat wat kleiner dan andere jaren maar dat is eigenlijk wel fijn, een mooi tussenmaatje waar iedereen blij mee zal zijn.

kooktip radicchio: maak radicchio, een enigszins bittere groente, klaar in een combinatie van zoetzuur. Dat heft het bittere op en het is bijzonder lekker en gezond! Augurkjes, rozijnen en appel bijvoorbeeld mengen door de fijngesneden radicchio, mmm!

pakketsamenstelling van deze week:

1 Persoons: andijvie, paksoi, prei, waspeen, sla, paprika of ui,
2 Persoons: andijvie, courgette, prei, groene kool, radicchio rosso, venkel,
Gezinspakket : andijvie, koolrabi, prei, groene kool, sla, aubergine,
Uitbreiding label: puntpaprika, suikermais,
Fruit: alkmene en delcorf, peren, granaatappel, druiven

Het fruit, de uitbreiding en de aubergineskomen van collega’s.

de samenstelling kan nog iets veranderen

Bericht van het land, week 38

16 september 2019

Rondleidingen op zaterdag 28 september om 10 en 11 uur. Welkom!

Beste abonnee,

Wij nodigen iedereen van harte uit voor een rondleiding over de tuin! We willen behalve de groentebedden ook de boomstroken laten zien. Deze stroken bestaan de uit vaste planten die in ‘verdiepingen’ zijn opgebouwd, dat wil zeggen bomen struiken en kruiden en bloemen. Het zijn dus blijvende gewassen, anders dan de groenten die ieder jaar overnieuw gezaaid en geplant worden. Deze boomstroken hebben grote invloed op de biodiversiteit van de hele tuin. Er komen veel meer vogels en insecten als voorheen.

Een bijzonder project dus en we zijn er trots op. Er valt nog veel meer over te vertellen en we willen het graag laten zien.

Neem gerust familie en vrienden mee, iedereen is welkom. Het duurt ongeveer een uur.

De winkel is open en er is een schommel en een glijbaan voor de kinderen.

Op de Guit: Bleijendijk 1a Vught

Pakket van deze week

1 Persoons: groenselderij of spinazie, courgette, pompoen, koolrabi, bietjes,
2 Persoons: suikermais, spinazie, pompoen, sla, spitskool, bietjes,
Gezinspakket : spinazie, courgette, pompoen, sla, chinese kool, bietjes,
Uitbreiding label: kastanjechampignons, komkommer,
Fruit: alkmene/delcorf, peren, Reine Victoria, kiwibes

samenstelling kan nog iets veranderen
bij het afhaaladres ligt de definitieve lijst

Nieuwsbrief

Meld je aan met je mailadres en ontvang onze nieuwsberichten in je mailbox: