Bericht van het land en pakketamenstelling week 43

21 oktober 2024

 

oplus_32

Beste abonnee

Een schoonheid in de tuin: Palmkool. Steeds populairder wordt deze groente.  Hij komt uit Toscane, warmere winters. Cavolo Nero heet hij op z’n Italiaans. Zwarte kool, hoewel hij groener is dan op deze foto lijkt, aan het eind van de middag genomen toen het  net begon te regenen. Je kunt er zoveel heerlijks mee maken en ook voor kinderen! bijvoorbeeld verstopt in de pasta is hij zelfs heerlijk. Of vermomd als chips: het blad van de stelen ritsen en olie erover sprenkelen, een beetje inkneden en ongeveer 10 minuten in de oven op 175 graden, niet donker laten verkleuren! Hij moet net knapperig zijn. daarna wat zout erover. Mmmm!

 

Julia en het team

Inhoud pakket deze week, inhoud kan nog wijzigen. Definitieve inhoud zie lijst op het afhaaladres
1 persoonspakket: palmkool, prei, zoete bataat, bietjes, veldsla, puntpaprika
2 persoonspakket: pompoen, waspeen, knolselderij, bietjes, veldsla, bloemkool,
Gezinspakket: palmkool, prei, zoete bataat, venkel, veldsla, bloemkool
Uitbreiding label: uien, kurkuma, bosje salie of rucola
Fruit: appels, peren, mandarijnen, mango

Bericht van het land en pakketsamenstelling week 42

14 oktober 2024

oplus_32

Beste abonnee,

Weer een heerlijk goed gevulde tas met veel groenten van ons land. Deze week ook de minder populaire groenlof in het pakket. Hij moet vroeg van het land dit jaar, valt om en gaat dan rotten, dus gauw oosten om verliezen te voorkomen. Vanwege het bittertje niet geliefd, we zijn zoetigheid zo gewend, alle groenten worden in de veredeling zoeter, wat niet perse smakelijker of aromatischer is. Voor veel appelrassen geldt dat ook, vooral zoet, weinig aroma. Het vraagt de juiste combinatie van zoet en zuur met bitter wat de bitterheid heerlijk maakt. Zowel rauw als gestoofd of gewokt doet groenlof het dan uitstekend en hij is groot je kunt hem dagen als salade eten.  Goed bewaarbaar, 2 weken in de koelkast is geen probleem. Dus augurk, citroen/azijn, zure appel, grapefruit, pompoen, biet en bijvoorbeeld rozijnen combineren goed.

we kijken erg uit naar het warme weer, hopelijk trekt de oogst van de courgette een beetje bij, nu is er bijna niets meer. Het is mooi om te zien hoe de groenten ‘meebewegen’ met het weer. De sla is helemaal op, de veldsla en de winterpostelein nemen het over. De veldsla is heel hard gegaan, moet van het land. Hij staat er prachtig op, op de foto zie je links van het bed veldsla de pastinaak staan. Morgen dus volop veldsla snijden!

Inhoud pakket deze week, inhoud kan nog wijzigen
1 persoonspakket: groenlof, bonen, boerenkool(blad), tomaten, veldsla/winterpostelein, waspeen
2 persoonspakket: groenlof, prei, boerenkool(blad), tomaten, veldsla/winterpostelein, koolrabi,
Gezinspakket: groenlof, courgette/groene kool, boerenkool(blad), tomaten, veldsla/winterpostelein, waspeen/knolselderij
Uitbreiding label: paprika, suikermais, wortelpeterselie
Fruit: appels, peren, grapefruit, bananen

Bericht van het land en pakketsamenstelling week 41

07 oktober 2024

Lieve lezer,

Deze week en de afgelopen week staan in het teken van oogsten. Veel oogsten. Er is overvloed. Eigenlijk een waar oogstfeest waar we hard voor werken en even stil blijven staan bij deze rijkdom. Een rijkdom dat wij onszelf en jullie overvloedig mogen voeden. Michaël stond er ook even bij stil onlangs om dit uitgebreid te vieren. Hij roept op tot dankbaarheid, evenwichtigheid en moed en tegelijkertijd de draak in onszelf te zien en deze aan te pakken. Deze periode leent zich daar uitstekend voor. Moedig een stap voorwaarts durven zetten. Strijdbaar en zacht. Een nieuwe intentie zetten, manifesteren en in diep vertrouwen doorpakken. Het komt zoals het bedoeld is.

Een verlangen vol voorgevoel, dat ik mij zelfaanschouwend mag vinden.

Het bijna volledige Guitse pakket komt deze week ook weer zoals hij is bedoeld. Strijdbaar gaan we morgen het land te lijf, gewapend met een oogstmes en een kruipbroek, de haren in de knot, laten we de handen weer vrolijk wapperen. Ik heb zin in morgen!

Tot zover, een mooie avond en een fijne week.

Dave & Team Guit



Inhoud pakket deze week, inhoud kan nog wijzigen

Definitieve lijst ligt op het afhaaladres

1 persoonspakket: raapsteel, pompoen, prei, knolselderij, winterpostelein/veldsla,
2 persoonspakket: courgette, bonen, bospeen, knolselderij, winterpostelein/veldsla, venkel/spitskool/chinese kool,
Gezinspakket: raapsteel, pompoen, bosbiet, puntpaprika, winterpostelein/veldsla, andijvie
Uitbreiding label: komkommer, gember,
Fruit: appels, peren, mandarijnen, kaki

Lees verder…

Bericht van het land en pakketsamenstelling week 40

30 september 2024

Beste abonnee,

Alweer een pakket vol met eigen groente! Ook in onze winkel puilen de schappen uit, het is volop oogsttijd. En ook een verandering van groenten. Langzaam gaan de zomergroenten plaatsmaken voor de najaarsgewassen. Zoals pompoen en groen kool. Deze week de laatste sla, de veldsla en de winterpostelein zijn in aantocht. En deze week heerlijke verse raapsteeltjes!  Dus volop genieten. Het natte weer is lastig voor de bladgewassen, die gaan rotten aan de onderkant. We snijden het zoveel mogelijk weg.  en het blad van de bospeen gaat nu ook hard achteruit, we verwachten deze week de laatste bossen te oogsten, daarna draaien we het loof af en gaar het als waspeen in het pakket.

Even een belangrijke huishoudelijke mededeling voor de groente-abonnees:

Er is op alle afhaaladressen een ruilkist aanwezig. Daar zitten twee groenten in waarmee je kunt ruilen. Het is niet de bedoeling om deze groenten als extra groente mee te nemen.  Als je wilt ruilen leg je de groente die je niet wenst in de kist en pak je een groente die je beter bevalt. Zo werkt het voor iedereen heel prettig. Nu verdwijnen de groenten op enkele adressen, dat is zeker niet de bedoeling! Dankjewel!

groeten Julia en het team

Inhoud pakket deze week, inhoud kan nog wijzigen
1 persoonspakket: courgette, bonen, bospeen, andijvie, sla,
2 persoonspakket: raapsteel, pompoen, palmkool, andijvie, sla, bietjes,
Gezinspakket: raapsteel, bonen, bospeen, radijs, sla, knolselderij
Uitbreiding label: kastanjechampignons, gember,
Fruit: appels, peren, mango, bananen

pakketsamenstelling

23 september 2024
Inhoud pakket deze week, inhoud kan nog wijzigen
1 persoonspakket: bonen/komkommer, broccoli, bosbiet, chinese kool, sla,
2 persoonspakket: boerenkool (blad), broccoli, bospeen, spitskool/prei, sla, zoete bataat,
Gezinspakket: courgette, broccoli, paksoi, chinese kool, sla, zoete bataat
Uitbreiding label: koolrabi, rucola/komkommer,
Fruit: appels, peren, mandarijnen, druiven

Bericht van het land en pakketsamenstelling week 39

23 september 2024

Lieve abonnee,

Het is dan nu toch echt begonnen die mooie herfst. Het frisgroene heeft inmiddels plaatsgemaakt en bij een zuchtende wind zie je de eerste bladeren zelfs voorzichtig naar beneden vallen. Ik vind het een mooi gezicht. Maar dat betekent ook dat andere dingen nu toch écht voorbij zijn.  Vorige week nog tomaten en bonen. Nu zowaar in de tweepersoonstassen voor het eerst boerenkool. Echt waar! Dat heeft drie redenen. Allereerst om zo wat meer in dat herfstachtige gevoel te geraken. Maar vooral omdat het gewas explosief is gegroeid en er uitgedund mag gaan worden om zo de rest een langer en beter leven te geven. Wie wil dat nou niet. Daarnaast is het onderste blad hartstikke eetbaar. Halen we deze bladeren er niet af, zijn we ze kwijt. Eeuwig zonde vinden wij. Dus vandaar. Voor de keukenkunstenaars die het liever niet met aardappels en worst eten; het kan meer dan prima met pasta, in een curry, als chips, als pesto of als salade. Laat het creatieve maar in jezelf maar eens vrij stromen.

De foto is, de trouwe lezer ziet dat meteen, er eentje van vorig seizoen. Gewoon omdat hij zo leuk is.

Deze week is er nog steeds zo veel van eigen land. Heerlijk. In aantocht zijn: radicchio, groenlof (staan er beide fantastisch op), pompoenen, raapstelen, radijzen, prei en nog veel meer. En we zijn nog lang niet moe…

Laat je weer eens blij maken in de Guit winkel op zaterdag! Open van 09:30u tot 14u. Tot daar!

Fijne week, groet

Dave & Team Guit

Bericht van het land en pakketsamenstelling week 38

16 september 2024

Beste abonnee

Het is nog steeds volop oogsttijd! morgen naar schatting  tegen de 100 kisten van het land! Dat is de moeite! En een flinke klus. Daarna afwegen en tassen vullen in de schuur, met een lekker muziekje er bij, daar zorgen de ‘jongelui’ wel voor.  De tomaten en paprika komen uit Oirschot en de mais van collega’s van het Aailand, die zulke mooie zavelgrond hebben, daar groeit de mais veel beter op.

De bladgroenten krijgen het soms wel moeilijk met het weer, koud en vochtig. Dat hoort bij het najaar. De courgetten hebben het ook moeilijk. Die houden van warmte, gelukkig komt er nog wat warmte aan want het laatste bonenveldje moet nog een groeispurt maken, over een paar weken echt de allerlaatste boontjes, plukken maar!

 

groeten Julia en het team.

 

Inhoud pakket deze week, inhoud kan nog wijzigen
1 persoonspakket: andijvie, suikermais, bospeen, tomaten, sla,
2 persoonspakket: courgette, bietjes, paksoi, tomaten, sla, chinese kool,
Gezinspakket: sperziebonen, suikermais, bospeen, tomaten, sla, spitskool
Uitbreiding label: peterselie, paprika, bosui
Fruit: appels, peren, mango, bananen

Bericht van het land en pakketsamenstelling week 37

09 september 2024

Lieve abonnee en lezer,

Nu zelfs de Indian Summer ten einde is gekomen, verplaatsen we langzaam van het actieve naar de zakkende herfst. Tegensputterend en hoopvol lijkt het vurige toch echt plaats te maken voor het aardse. De Guitse tuin doet daarin perfect zijn werk. Ze neemt je simpelweg mee. Het werk zorgt ten alle tijden weer voor een natuurlijke rust en stabiliteit in jezelf, zelfs wanneer de rest om je heen voortdurend lijkt te veranderen of te wankelen. Eenmaal hard aan het werk en thuisgekomen in je eigen tuintje kun je eindeloos blijven oogsten. Je doet gewoon, vrij van zelfmedelijden, werkend aan je gezonde bodem.

En of die bodem gezond is. De wortels (Julia’s trots) zijn dit seizoen echt om van te genieten. Ze doen het zo goed. Ook de laatste zaai staat perfect te pronken met hun mooie frisgroene loof. Een weekje geduld nog. Op het pakket van deze week hoef je nog maar twee daagjes te wachten.

Tijdens de ochtend-bonenpluk wist iemand een nieuw woord te verzinnen: bonenpluk-moe. Elke maandag en vrijdag starten we momenteel met het oogsten van bonen. Je weet gewoon precies waar je aan toe bent. Heerlijk. En zo blijft het nog even, want de volgende zaai is al weer in aantocht. Ik heb haar gerust gesteld en haar verteld dat het toch echt de laatste is. Samen slaan we er ons doorheen, wetende dat er een ander ochtendritueel voorzichtig aan de deur klopt: veldsla en winterpostelein!

Deze week zijn we collega’s van ’t Aailand en De Wenteling heel dankbaar voor de bieten en voor de suikermaïs!

Mooie week gewenst en tot de volgende.

Dave & Team Guit

Inhoud pakket deze week, inhoud kan nog wijzigen
1 persoonspakket: courgette, venkel, paksoi,  bietjes, sla,
2 persoonspakket: andijvie, venkel, suikermais, sperziebonen/spitskool, sla, bloemkool,
Gezinspakket: courgette, venkel, paksoi, bietjes, sla, bloemkool
Uitbreiding label: koolrabi, palmkool
Fruit: appels, peren, pruimen, druiven

Bericht van het land en pakketsamenstelling week 36

02 september 2024

OP de foto het kolenveld, alles groeit inderdaad als kool!!

Beste abonnee

Even een belangrijke huishoudelijke mededeling:

Er worden te weinig lege tassen ingeleverd, we komen tekort. De tassen zijn van de Guit, we hebben ze echt nodig. Heel graag de tas iedere week weer inleveren. zodat we ze weer voor jullie kunnen vullen met heerlijke  veste groenten!

Omdat we er nu te weinig hebben vragen we om de groenten over te doen in  een eigen tas en de tas van de Guit achter te laten op het afhaaladres. Hartelijk bedankt! 

Vandaag weer bonen geplukt, het kan niet op! De bonen in de kas blijven maar door produceren en het nieuwe veldje de stambonen die op het land staan hangt barstensvol! Geniet er van!

Er komt wat rust in het werk.  De aardappels zijn er uit. We planten deze week de eerste veldsla en winterpostelein, gewassen voor de winter. De dauw in de ochtend, de nevels, dat is september, voorbode van de herfst. Ik heb er ooit een gedicht oever geschreven wat ik hier nog een keer zal plaatsten.

 

Groeten Julia en het team

 

September

 

Hoe je je aankondigt

In je omfloerste blik

Je licht daalt duistert verwarmt

Verlangen dat opkomt

Een weemoed

Je wenkt en omarmt

Hoe je me uit de grenzeloze zomer sleurt

En me verstilt

In zacht schijnsel

Grijze lucht

Hoe ik in je rust

En je me draagt

Mijn vurige drang vertraagt

Hoe de dauw in mijn broekspijpen klimt

Een web door het gras heen spint

En stiekem

Alles nat maakt.

 

 

Inhoud pakket deze week, inhoud kan nog wijzigen
1 persoonspakket: waspeen rainbow, chinese kool/spitskool, prei, broccoli, sla
2 persoonspakket: courgette, spitskool, sperziebonen, bietjes, sla, paksoi,
Gezinspakket: bospeen, spitskool, prei, broccoli, sla, sperziebonen
Uitbreiding label: kastanjechampignon, komkommer
Fruit: appels, peren, perziken, mango

bericht van het land en pakketsamenstelling week 35

26 augustus 2024

oplus_32

Beste abonnee

Op de foto de prei met zonnebloemen, zaad wat spontaan is opgekomen.  Veel gewassen groeien nu heel goed, de bodem kan deze hoeveelheden wel aan omdat we lichte zandgrond hebben zonder leem. De bodem slaat dan niet dicht. Dat is nu ons geluk. Met droog weer is dat anders. Deze bodem is heel droogtegevoelig. Dit is het eerste jaar dat we tot nu toe nog niet hebben hoeven beregenen! De prei is ook lekker aan de groei. De venkel moet helaas wel te vroeg van het land vanwege schot. Hij is daardoor niet goed volgroeid en zit dicht op de vorige oogst. Maar niettemin heel lekker!

De aardappels zijn voor ruim de helft geoogst afgelopen vrijdag. A.s. vrijdag maken we het af, heb je zin kom dan langs! Altijd weer een feestje om te doen en heel gezellig.  We beginnen om 8 uur.                          De oogst is helaas heel slecht, minder dan de helft als normaal. Dat komt omdat we laat hebben kunnen poten vanwege de regen en vervolgens niets tegen het onkruid hebben kunnen doen, het gewas is helemaal overwoekerd. Daarna kwam er vroeg fytoftora in  door het natte weer. Gangbaar wordt er dan flink gespoten, daarom zie je dat die velden nu nog groen zijn.

Gelukkig hebben veel verschillende gewassen op het land die deze tegenvaller opvangen. De tassen en de winkel weer lekker vol met groenten!

groeten Pieter Julia en het team

 

Inhoud pakket deze week, inhoud kan nog wijzigen
1 persoonspakket: courgette, tomaten, paksoi, venkel, sla
2 persoonspakket: bospeen, tomaten, spitskool of venkel, andijvie, sla, paprika,
Gezinspakket: courgette, tomaten, sperziebonen, venkel, sla, paprika
Uitbreiding label: snijbiet, cherrytomaten
Fruit: appels, peren, pruimen, bananen

Nieuwsbrief

Meld je aan met je mailadres en ontvang onze nieuwsberichten in je mailbox:

Loading