accordeonist/muzikant gezocht voor 11 mei

26 april 2024

Beste mensen,

Voor het Jubileum van De Guit op zaterdag 11 mei zoeken we nog iemand die accordeon wil spelen, gezellig op het erf. Als achtergrondmuziek. Vind je dat leuk (je hoeft geen topper te zijn maar mag natuurlijk wel) of ken je iemand laat het ons dan weten. Onze muzikant heeft helaas af moeten zeggen, vandaar dat we op korte termijn op zoek zijn. Je kunt zelf bepalen hoe lang je speelt dat kunnen we van tevoren afspreken en als er meerdere muzikanten zijn kan er afgewisseld worden. Eventueel tegen vergoeding. Ook een andere vorm is nog mogelijk bijvoorbeeld gitaar. Heb je zin? neem contact op!

 

groeten Julia

Bericht van het land en pakketsamenstelling week 17

23 april 2024

Beste abonnee,

We gaan asperges telen! Groene asperges. We hebben de planten die  “klauwen” genoemd worden, geplant. Een bosje wortels zo ziet het er uit.  (zie foto’s) Het duurt een paar jaar voordat de oogst goed op gang komt. Maar we gaan er van smullen!

We hebben de droge momenten benut en weer wat plantgoed kunnen planten. Nog steeds niet in de tuin maar op het andere stuk grond achter de schuur. De akker noemen we die. Die ligt beduidend hoger en daar kunnen we op. De grond is droog genoeg.

De weersvooruitzichten zijn gunstig, Het zal allemaal weer goed komen.

 

Prijsstijging

Voor de volgende maand moeten we de prijzen van de pakketten verhogen, je ontvangt daar binnenkort informatie over. De pachtprijs is erg gestegen, we moeten dit doorberekenen. Over de rest van de prijsstijgingen hoeven we het niet meer te hebben denk ik…brandstof en lonen, dat zijn er maar een paar. We willen zeker stellen dat we de tassen kunnen blijven vullen met goede verse groenten die we met zorg telen.

 

Automatische incasso

We hebben veel administratief  werk . Mocht je ons nog geen machtiging hebben gegeven voor automatische incasso dan stellen we het zeer op prijs als je dat doet. Het scheelt veel maandelijks terugkomend werk. Het formulier zullen we deze week naar alle abonnees mailen. Uiteraard ben je vrij het in te vullen.

Hartelijk bedankt!

 

Julia en het team

Inhoud pakket deze week, inhoud kan nog wijzigen
1 persoonspakket: witte kool, wortel, prei, knolselderij, komkommer
2 persoonspakket: witte kool, wortel, prei, knolselderij, komkommer, kastanje champignon
Gezinspakket: witte kool, wortel, prei, knolselderij, komkommer, bleekselderij
Uitbreiding label: paprika, gember
Fruit: BelleBio/Topaz, Peer Conference, sinaasappel, kiwi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bericht van het land en pakketsamenstelling week 16

15 april 2024

Lieve abonnee,

Op deze bijzondere maandag middag, zojuist de korte broek weer terug in de kast gelegd, denk ik terug aan de dag. Een mooie afsluiting om alles even goed te doorvoelen en van elk moment optimaal te genieten.
Een dag waar Pieter ein-de-lijk de piepers in de grond heeft weten te krijgen. Veel te laat (nog later dan het jaar ervoor) en eigenlijk was de grond er nog niet helemaal aan toe, wat wellicht resulteert in veel extra onkruid. Maar goed, ze zitten er in!
Een dag waar we een collega tuinder te gast hadden vanwege een uitwisselingsproject. Dit bracht veelal mooie gesprekken, extra kennis, veel arbeid en schitterende complimenten. De mooiste: “ik ervaar hier zo veel rust; een hele fijne sfeer”. You’re welcome!
Een dag waar we de boomstroken extra voorzagen van allerlei eigen opkweek om de kweek en gras te onderdrukken. Er werd volop marjolein, salie, maagdenpalm en snijbiet geplant. Snijbiet!? Jazeker! Gewoon voor de kleur en voor de mooie bloemen volgend jaar. Én omdat we simpelweg niet meer op het bed kwijt konden en er overvloed ontstond. Overvloed. Dat woord. Ik houd er zo van.
Oja, voor de liefhebber. Morgen 19:10u komt de Guit op TV! Binnenste Buiten, NPO 2. Allemaal kijken dus. Streamen kan ook tegenwoordig:)

Een leuk weetje nog:
De prei en paksoi komen van eigen land en de eerste sla van dit jaar van De Es. De Guitse volgt snel.

Fijne avond, mooie week.
Dave & Team Guit

 

 

 

Inhoud pakket deze week, inhoud kan nog wijzigen
1 persoonspakket: broccoli, prei, bietjes, paksoi, sla
2 persoonspakket: broccoli, zoete bataat, koolrabi, paksoi, sla, courgette
Gezinspakket: broccoli, prei, bietjes, paksoi, sla, courgette
Uitbreiding label: radijs, uien, rode peper
Fruit: BelleBio/Topaz, Peer Conference, mandarijnen/grapefruit, banaan

Bericht van het land en pakketsamenstelling week 15

08 april 2024

Beste abonnee,

Alle herfstprei is geoogst. In één keer! Hij was nauwelijks gegroeid en we hebben er tot nu toe maar mondjesmaat van geoogst, hij hoort vóór januari van het land te zijn. Nu moet hij echt van het land want hij gaat schieten, hij maakt een stengel waar later een bloem uitkomt. En dat is niet lekker.  Het grootste deel gaat deze week in het pakket.

Op de foto’s zie je ons oogsten en prei schoonmaken op de binnenplaats, heel veel werk omdat ze zo dun zijn maar met zoveel mensen zo gedaan!

We hebben nog wel de winterprei op het land, hopelijk wordt die nog wat dikker. We hebben ineens drukke en vooral hele leuke dagen nu de zon weer schijnt en de grond opdroogt. Vandaag bijvoorbeeld konden we de bedden schoonharken, planten, en ook nog tuinbonen zaaien, en eindelijk konden we weer schoffelen, de eerst worteltjes die mooi opgekomen zijn hebben we geschoffeld, een genot na die lange winterperiode!

 

groeten Julia en het team

 

 

 

 

 

Inhoud pakket deze week, inhoud kan nog wijzigen
1 persoonspakket: bloemkool, prei, zoete bataat, aubergine, rucola
2 persoonspakket: bloemkool, prei, bietjes, aubergine, wortels, spinazie/rucola
Gezinspakket: bloemkool, prei, zoete bataat, aubergine, rucola, spitskool
Uitbreiding label: trostomaat, komkommer
Fruit: BelleBio/Topaz, Peer Conference, grapefruit, kiwi

Bericht van het land en pakketsamenstelling week 14

02 april 2024

Beste abonnee,

Op de valreep alsnog een Guits berichtje. De Pasen en de zomertijd schudden alles even flink door de war. Maar we zijn er, aanwezig, twee voeten op de grond en twee handen in de tas. Gevuld zijn ze. De tassen wachten weer vol spanning af welke richting ze deze week gebracht worden. Wat de richting ook zal zijn, het is de juiste.

Hoewel het pakket nog altijd winters aandoet, ontkiemen voorzichtig de eerste worteltjes, radijzen, raapstelen, tuinbonen, kroten en velen met hen. Dit zalige moment dat het kiempje de aarde omhoog weet te duwen, vinden wij magisch, elk jaar weer. Stiekem gluren onder het vliesdoek hoe ver ze al zijn. En ze gaan pijlsnel onder deze omstandigheden!

Op de foto de bloesem van een appelboom in de boomstrook. Verder werd er afgelopen week lavameel (werkt weerstand verhogend voor het gewas) uitgestrooid over het hele land, werd er al op blote voeten in de kas gewerkt en kluste Pieter weer wat af om tijdig de mestverspreiders werkbaar te krijgen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dat was het weer! Aju, vergeet deze week niet de paraplu. Tot de volgende.

Dave&Team Guit

Inhoud pakket deze week, inhoud kan nog wijzigen
1 persoonspakket: schorseneren, raapsteeltjes, champignons, rode kool, wortels
2 persoonspakket: schorseneren, raapsteeltjes, champignons, rode kool, zuurkool, knolselderij
Gezinspakket: schorseneren, raapsteeltjes, champignons, rode kool, wortels, knolselderij
Uitbreiding label: rode paprika, knoflook
Fruit: BelleBio/Natyra, Peer Conference, mandarijnen, bananen

 

Bericht van het land en pakketsamenstelling week 13

25 maart 2024

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

We hebben al veel leuke ideeën voor die dag, ook voor de kinderen, en we kijken er naar uit jullie te ontmoeten!

 

Pieter en Julia en het team

 

Inhoud pakket deze week, inhoud kan nog wijzigen
1 persoonspakket: broccoli, prei, bietjes, radijs, snijbiet
2 persoonspakket: broccoli, prei, pastinaak, radijs, wortels, paksoi
Gezinspakket: broccoli, prei, bietjes, radijs, snijbiet, paksoi
Uitbreiding label: avocado, groenselderij
Fruit: BelleBio/Natyra, Peer Conference, Blauwe bessen, Sinaasappelen

Bericht van het land en pakkesamenstelling week 12

18 maart 2024

Beste abonnee, Een belangrijke mededeling! We gaan dit voorjaar feest vieren want De Guit heeft een fantastisch jubileum!

Het bedrijf bestaat 30 jaar! In 1994 begonnen Pieter en ik op een kleine akker met een piepklein schuurtje met de tuinderij hier op Bleijendijk. Dat gaan we vieren op zaterdag 11 mei. vanaf 11.30 uur. Zet het in je agenda, binnenkort meer info hierover!

Afgelopen vrijdag konden we ondanks alle nattigheid al het plantgoed planten. Omdat de akker hoger ligt dan de tuin is de grond droog genoeg. Met enthousiaste vrijwilligers harkten we de bedden schoon, dat was zwaar werk! En om de beurt op de plantmachine want dat is altijd  populair.

Op de foto zie je de fragiele venkel, later kwam er sla, andijvie en bietjes bij. Dus we hebben wat in het vooruitzicht!

De prei, die was bedoeld om afgelopen herfst en winter te oogsten is met dit zachte weer eindelijk aan de groei! Dat is een lust voor het tuindersoog na maanden van miezerige preitjes.

Groeten Julia en het team

 

 

Inhoud pakket deze week, inhoud kan nog wijzigen
1 persoonspakket: tomaten, wortels, venkel, witte kool, winterpostelein, bloemkool/koolrabi
2 persoonspakket: tomaten, prei, zoete bataat, witte kool, winterpostelein, koolrabi
Gezinspakket: tomaten, wortels, venkel, witte kool, winterpostelein, koolrabi
Uitbreiding label: champignos kastanje, tuinkers
Fruit: Elstar/Natyra, Peer Conference, Mandarijnen, Bananen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bericht van het land en pakketsamenstelling week 11

11 maart 2024

Lieve abonnee,

 

Zo, een nieuwe week. Hè hè, ik ben er wel weer aan toe. Zo iets van: kom maar op, kom maar door, we kunnen het aan! Dat was vandaag hartstikke merkbaar. In de stromende regen werd de kas aangepakt. Groene aanslag veroorzaakte te weinig licht en daar gaat ons aanstaande, kersverse plantgoed niet zo goed op. Bikkelen was het. Gewoon niet nadenken, maar doen. Wat ben je in die staat tot veel in staat samen.

De laatste indoor-veldsla werd gesneden eerder vandaag. Het was een waar gepriegel. Een zen-klus in stilte. We sneden hem wat kleiner dan gebruikelijk. Dit omdat hij anders onbruikbaar zou zijn. Dus we verwennen jullie nogmaals met een heerlijke portie (baby)veldsla.

 

In het pakket (uitbreiding) een keer k(r)omkommer. Meer dan prima te gebruiken en wel voor een liefdevol prijsje. We horen graag jullie bevindingen.

 

Afgelopen vrijdag (in de zon!!) brachten we opnieuw een offer aan de zieke boom. Marieke maakte een prachtige krans, of snoer. Ik ben er nog steeds niet uit. In ieder geval, hij bracht ons weer samen en we bundelden onze krachten.

 

Afsluitend zeg ik: tot de volgende keer. Een fijne week gewenst en hopelijk tot snel in de winkel!

 

Dave & Team Guit

 

 

 

 

 

Inhoud pakket deze week, inhoud kan nog wijzigen
1 persoonspakket: paksoi, prei, zoete bataat, courgette, veldsla
2 persoonspakket: paksoi, bietjes, wortels, courgette, veldsla/winterpostelein, knolselderij
Gezinspakket: paksoi, prei, zoete bataat, courgette, veldsla/winterpostelein, knolselderij
Uitbreiding label: Guitse bladkool, k(r)omkommer, rode peper
Fruit: Elstar/Natyra, peer xenia, sinaasappel, kiwi

Bericht van het land en pakketsamenstelling week10

04 maart 2024

Beste abonnee

 

Dit zijn de bloeiende honingbessen, in mei kunnen we al vruchtjes verwachten! Ze zijn wel erg klein dus het zijn geen grote hoeveelheden, maar wel lekker om van snoepen. En misschien genoeg om in de pakketten te doen, want de planten hebben zich prachtig ontwikkeld dus er komen heel veel vruchtjes aan.

We hebben vandaag wortels gezaaid, het is spannend hoe de gewassen zich gaan ontwikkelen dit seizoen na het water dat op het land stond. Vooral de stukken waar geen groenbemester stond zie je dat de grond is ingeklonken en dichtgeslagen. Hopelijk kan een goede grondbewerking de bodem weer herstellen.

Pieter en ik maakte vorige maand een bijzondere reis naar Kaapverdië. Het eiland Santiago. We kregen de vraag mee te denken bij de ontwikkeling van een project met een groep boeren die graag biologisch willen werken.  In een ver verleden werkten we in Costa Rica in de vochtige tropen en dat blijft toch altijd een beetje trekken. Een mooie aanleiding dus om eens te gaan kijken in Kaapverdië. De omstandigheden zijn daar veel moeilijker als hier. Het grondwater verzilt langzaam terwijl de boeren volledig afhankelijk zijn van grondwater omdat het heel weinig regent. Er kan door irrigatie en het warme weer maar liefst 3x per jaar geoogst worden! Daar kunnen wij alleen maar van dromen! Wel een mooie leemhoudende zandgrond maar heel weinig humusvorming. Een bevlogen groep mensen,    bijvoorbeeld een advocaat die boer wil worden omdat hij daar het belang van inziet. En een Rastafari die zijn eigen voedsel wil verbouwen. Hele mooie ontmoetingen, bevlogen mensen die in hun eigen land een toekomst willen en niet zoals de meesten proberen weg te komen.

Op de foto Lucidio op zijn kolenveld

 

Groeten van Julia en het team

Inhoud pakket deze week, inhoud kan nog wijzigen
1 persoonspakket: witlof, bietjes, rode kool, broccoli, veldsla
2 persoonspakket: witlof, prei, rode kool, broccoli, veldsla, spitskool
Gezinspakket: witlof, bietjes, rode kool, broccoli, veldsla/winterpostelein, spitskool
Uitbreiding label: sjalotten, bleekselderij
Fruit: Elstar/Natyra, Conference, mandarijnen, Bananen

Bericht van het land en pakketsamenstelling week 9

27 februari 2024

Lieve abonnee,

Deze ochtend oogsten we de veldsla in de kas, heerlijk droog, onder het genot van de tegen het zeil aan kletterende regen. De een vond het op mijn raindrum lijken, de ander zwijmelde even weg in de richting van Midden-Frankrijk waar hij tijdens een regenbui vrolijk in de voortent verbleef. Ja, we aanvaarden maar gewoon wat er komt. Maar! Al schrijvend, zie ik een waterig zonnetje heel hard haar best doen om er doorheen te komen. Dat belooft veel goeds.

In dit jaargetijde schijn je de aarde heel goed te kunnen ruiken. Maar waar ruikt het dan precies naar? Wij ervaarden het meest de geur van rode biet. En nee, er heeft daar nooit biet gestaan. Misschien is het leuk om zelf eens ter aarde te storten en te ruiken wat er te ruiken valt…?

Ondertussen op de Guit:
Julia heeft het op haar heupen en wil alles grondig schoon! Dat betekent met een hogedrukspuit eerst alles nóg viezer maken. Maar het resultaat. Pfoe, petje af. Marieke staat ondertussen de vlierbloesem te knippen voor de thee, terwijl Sjraar weer eens ijverig de piepers portioneert. Beiden tevreden en volledig in hun element. Lisa, ook van de partij, hangt alle tassen vandaag klaar. Ook Pieter heeft het in zijn bol. Zagen! Doe ik ook nog iets? Jazeker! Ik bereid morgen voor, houd de schaduw van de boom ondertussen  vast, maak een foto en schrijf vrolijk de nieuwsbrief.

 

 

Inhoud pakket deze week, inhoud kan nog wijzigen
1 persoonspakket: bloemkool, wortels, knolselderij, zuurkool, veldsla
2 persoonspakket: bloemkool, wortels, knolselderij, zuurkool, veldsla, aubergine
Gezinspakket: bloemkool, wortels, knolselderij, koolrabi, veldsla/winterpostelein, aubergine
Uitbreiding label: kastanjechampignons, avocado
Fruit: Elstar/Natyra, Doyenne de comice/Conference, Grapefruit, Kiwi

Rest mij nog te zeggen, dank voor jullie leestijd, wees welkom (op zaterdag 9:30-14u) in de winkel en een mooie avond.

Groet,
Dave & Team Guit

Nieuwsbrief

Meld je aan met je mailadres en ontvang onze nieuwsberichten in je mailbox:

Loading