Wok van rijst en groenten

09 februari 2017

Ingrediënten
– 500 g gekookte rijst
– 1 prei
– 100 g courgette
– 1 selder
– 200 g seitan
– olijfolie
– peper & zout
– shoyu

Bereiding
Was de groenten en snij ze fijn.
Doe hetzelfde met de seitan.
Verwarm wat olie in een wok en fruit de seitan.
Doe er dan de groenten bij en laat gaar stoven.
Breng op smaak met peper, zout en shoyu.
Voeg dan de rijst toe en meng zorgvuldig.
Warm opdienen, eventueel met wat verse kiemzaden

Vegetarische courgettecrumble

09 februari 2017

Het geheim van dit gerecht zit ‘m in het kruimeldeegje dat je over de gestoofde courgette strooit, en dat in de oven lekker krokant wordt. Door het deegje zitten verse tijm en geraspte Italiaanse pecorinokaas, die het een lekker mediterrane touch geven. De courgette stoof je met een uitje in wat witte wijn. Kortom: een vegetarisch gerecht waar ook niet vegetariërs hun vingers bij aflikken!

Voor 4 personen

Ingrediënten:
– 3 courgettes, in blokjes
– 1 venkel, in reepjes
– 1 ui, fijngesnipperd
– 3 el olijfolie
– 50 ml droge witte wijn
– 100 ml groentebouillon (van een blokje)
– 60 g bloem
– 60 g gezouten boter
– 60 g pecorino
– 3 el paneermeel
– 4 blaadjes salie
– 1 takje verse tijm

extra nodig:
– diepe ovenschaal
– Verwarm de oven voor op 200 graden.
Bereiding
Snijd de courgettes in blokjes en de venkel in reepjes. Snipper de ui.Fruit de ui glazig in de olijfolie. Voeg de courgette en de venkel toe. Roerbak 3 minuten. Blus af met de wijn. Laat de wijn op hoog vuur bijna helemaal inkoken. Breng op smaak met peper en zout.Voeg de groentebouillon en de salie toe. Laat 10-15 minuten stoven met deksel, tot de groente beetgaar is.Meng met je vingertoppen de ijskoude boter, de bloem en het paneermeel tot een kruimelig mengsel. Rasp de pecorino grof. Ris de tijm van het takje. Voeg de pecorino en de tijm aan het kruimeldeeg toe.Haal de salie uit de pan. Schep de courgette in een diepe ovenschaal. Verdeel er het kruimeldeeg over. Zet 15 minuten in het midden van de oven. Serveer goed heet.

Lekker met aardappelen of Turks of Marokkaans brood.

Gestoofde courgette, tomaat en basilicum (4p)

09 februari 2017

Ingredienten
– 2 courgettes
– 4 tomaten
– kruidenzout
– 4 el crème fraîche
– 2 takjes basilicum

Bereiding
Was en snijd de courgette in plakjes van ca. 2 cm. Was en snijd de tomaten in blokjes. Verhit de olie in een ruime pan en bak in matig hoog vuur  de courgetteplakjes met wat kruidenzout ca. 3 minuten. Voeg de tomatenblokjes, en een beetje water toe en stoof dit met een deksel op de pan in 10 mimuten gaar, geregeld omscheppen. Voeg de demi crème fraiche toe en verwarm deze nog 3 minuten mee. Roer de basilicum reepjes erdoor, breng op smaak met met zout en peper en serveer.

Nieuwsbrief

Meld je aan met je mailadres en ontvang onze nieuwsberichten in je mailbox: