Zoetpikante groenteroerbak met koolrabi

09 februari 2017

Ingrediënten
– 1 eetlepel olie
– 2 rundertartaartjes
– 1 ui
– 1 teen knoflook
– ½ groene paprika
– 2 knolletjes koolrabi (kan ook met 1)
– miniblikje maïs
– 3 eetlepels tomatenketchup
– 1 eetlepel “sweet chilisaus”
– zout, peper
– 150 gram cherrytomaatjes
– 150 gram meergranenrijst of zilvervliesrijst

Bereidingswijze
Ui snipperen – tartaartjes in stukjes snijden – paprika in kleine stukjes snijden – Koolrabi in plakken van 1 cm snijden, dan schillen en daarna in blokjes snijden – blikje maïs laten uitlekken  – cherrytomaatjes halveren.

Kook de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verhit de olie in een kleine wok. Roerbak hierin de stukjes tartaar rondom bruin op hoog vuur, zonder extra vet. Zet het vuur wat lager. Schep de uitjes erbij en knijp de knoflookteen boven de wok uit. Roerbak 3 minuten. Schep de paprika erbij en roerbak 2 minuten. Schep de koolrabi en maïs erdoor, voeg de ketchup en chilisaus toe, dek de wok af en stoof het gerecht 10 minuten. Schep het af en toe om. Neem het deksel van de pan. Voeg de tomaten toe en verwarm het gerecht op hoog vuur door en door. Breng het gerecht op smaak met zout (en peper).

 

 

Bron: Boodschappen.nl

Victoriabaars in marinade met verse kruiden

09 februari 2017

Ingrediënten
– Victoriabaars
– boter
– uiringen

Marinade
– citroensap
– verse gember
– teentjes knoflook
– bruine suiker
– rood pepertje
– olijfolie

Bereidingswijze
1 uur marineren, leg de vis op boter en uienringen.

Venkelsoep met pernod (4p)

09 februari 2017

Ingrediënten
– 2 el arachide-olie of 30 g boter
– 1 sjalot, fijngesnipperd
– 3 grote venkelknollen, schoongemaakt, grof gehakt, maar laat de grove stengels heel en bewaar het groen
– 1,75 liter groentebouillon, gemaakt van 1,5 tl bouillonpoeder
– 2 tenen knoflook, alleen gepeld
– zout en witte peper
– 2 el slagroom
– 2 el pernod.

Verhit de olie of boter in een pan met zware bodem. Voeg de sjalot en venkel toe, inclusief de grove stelen en laat dit ongeveer 10 minuten zachtjes bakken tot alles zacht is.
Voeg de bouillon en de knoflook toe en voeg peper en zout naar smaak toe. Laat het 15 minuten sudderen.
Vis de grove stelen er uit en gooi ze weg Pureer de soep glad in een blender.
Zet de soep weer even op het vuur en roer de room en Pernod erdoor. Schep de soep in kommen en garneer met het fijne venkelgroen en een dot crème fraiche.

Suikermais met basilicumboter

09 februari 2017

Ingrediënten:
– 2 tot 4 maiskolven, nog met blad bedekt
– 100g gezouten roomboter
– 10 blaadjes basilicum, fijngesneden
– 1 teen knoflook
– beetje zwarte peper
– sap van een 1/2 citroen

1 Om de smaken lekker door te kunnen laten trekken, maak je eerst de basilicumboter. Smelt de roomboter in een pannetje met de basilicum, de knoflook, wat peper en het citroensap. Doe dit op een laag vuurtje.

2 Gril de maiskolven op de barbecue of in de oven, elke kant 2 a 3 minuten, 12 minuten in totaal. De buitenste balderen mogen helemaal zwart.

3 Leg de gegrilde kolven op een bord, trek met ovenhandschoenen de bladeren eraf en smeer ze met een kwastje in met basilicumboter. Serveer meteen

(recept uit ‘van eigen erf’)

Stoofpot wortelpeterselie met lamsvlees

09 februari 2017

Ingrediënten
– 350 g wortelpeterselie,
– 500 g aardappelen,
– 1 ui in ringen,
– 1 teentje knoflook geperst,
– scheutje olijfolie,
– 150 gram lamsvlees (of iets dergelijks, bijvoorbeeld een kleine (vegetarische) rookworst) in stukken,
– 2 laurierblaadjes,
– rozemarijn of tijm,
– peper en evt. zout

Kook alle ingredienten door elkaar geschept in een laagje water in 15-20 minuten gaar. Niet moeilijk en erg lekker!

Snijbiet met een krokant korstje

09 februari 2017

Ingrediënten
– 1 bosje snijbiet
– 1 ui, gesnipperd
– 1 teen knoflook
– olijfolie
– 1 theelepel bouillonpoeder
– 1 oude boterham/beschuit/paneermeel
– 50 gram geraspte kaas

Bereidingswijze
Boterhammen verkruimelen en in een koekenpan droog en knapperig roerbakken.
Snijbiet wassen en stelen en blad grof snijden.
Ui en knoflook fruiten in olie, bouillonpoeder en snijbiet toevoegen en 5 minuten roerbakken. Snijbiet in een ovenschaaltje doen, eerst de kaas en dan broodkruim erover strooien en even onder een voorverwarmde gril of in de oven zetten tot de kaas gesmolten is.

Variatie zonder kaas: U kunt grof gemalen noten en broodkruim mengen en dit over de schotel verdelen.

 

 

Bron: Odin.nl

selderij-eiersalade met tomaatjes (2p)

09 februari 2017

Ingrediënten
– 3 stengels groenselderij, in kleine stukjes, of een klein bosje snijselder
– 4 cherrytomaatjes, door midden gesneden
– jonge kaas, in blokjes
– 2 hardgekookte eieren, in stukjes
Dressing:
– 2 eetl. yoghurt
– 1 eetl. mayonaise
– ½ eetl. citroensap of azijn
– 1 teentje knoflook, geperst
– 1 theel. mosterd
– ev. 1 eetl. olijfolie
– peper en zout

Bereiding
Blancheer de groenselderij naar wens 5 min. in kokend water en laat ze uitlekken of gebruik de snijselderij rauw. Meng er de tomaatjes, kaas en het ei door. Klop de dressing met een garde romig en meng ze door de salade. Serveer de salade bijvoorbeeld met gebakken aardappeltjes. Extra gevuld en lekker Meng gekruide olijven en door deze salade.

Salade van tomaten, bonen en bonenkruid:

09 februari 2017

Ingrediënten
– 1 el pijnboompitten, geroosterd
– 4 takjes bonenkruid
– 400 g bonen
– zout en gemalen zwarte peper
– 500 g tomaten
– lente-uitje, grof gesneden
– 1 takje basilicum
voor de dressing:
– 30 ml en 2 el olijfolie
– sap van 1 limoen
– 75 g milde gorgonzola
– 1 teen knoflook, uit de pers

Bereiding
Doe alle ingrediënten voor de dressing in een kom van een keukenmachine en breng op smaak met zout en peper. Mix tot een gladde dressing en laat intrekken
Maak de bonen schoon en kook ze in water met een beetje zout net beetgaar. Giet ze af en spoel ze onder koud stromend water tot ze door en door koud zijn. Laat ze goed uitlekken en doe ze over in een slakom.
Snijd de tomaten in plakken of in vieren. Doe ze bij de spercibonen, voeg lenteuitjes toe en hussel door elkaar
Giet de dressing over de salade, hussel nog eens door en bestrooi met pijnboompitten. Strooi de blaadjes bonenkruid en basilicum erover en serveer.

Salade van rucola en verse kruiden

09 februari 2017

Ingrediënten
– rucola
– kruiden van Piet

– 75 ml. balsamicoazijn
– 45 ml. ahornsiroop
– 1 theelepel Franse mosterd
– 1 teentje knoflook
– 125 ml. olijfolie
– peper

Bereidingswijze
Rucola en kruiden van Piet wassen. Doe ze in een kom. Maak vervolgens de dressing.

Rucola pesto

09 februari 2017

Ingrediënten
– 200 gram rucola (notensla)
– 50 gram pijnboompitten
– 50 gram geraspte parmezaan
– 2 tenen knoflook
– 1 dl olijfolie
– peper en zout
Bereidingswijze
Voor de rucola pesto doen we, op de olijfolie na, alle ingrediënten in de keuken machine. Blender alles en voeg dan de olijfolie toe en breng het geheel op smaak met peper en zout.

Nieuwsbrief

Meld je aan met je mailadres en ontvang onze nieuwsberichten in je mailbox: