knolselderijgyros met pitaboordjes

29 maart 2021

Pitabroodjes met knolselderijgyros.

Vandaag een gerechtje met een hoofdrol voor de selderijknol. Hij gaat wel incognito: we vermommen hem als gyros, het Griekse vleesgerecht. Veel kinderen lusten dat graag: hebben zij hun groente ook weer binnen!

INGREDIËNTEN

Gyroskruiden

2 theel. zeezout

2 theel. paprikapoeder

1 theel. gemalen komijn

1/2 theel. uienpoeder

1/2 theel. zwarte peper

1 theel. kaneel

1 theel. gemalen koriander

2 theel. gedroogde tijm

2 theel. gedroogde oregano

1/2 theel. gemalen chilipeper

PITABROODJES

1 knolselderij

olijfolie

2 rode uien

1 rode paprika

12- 16 pitabroodjes

100 g ijsberg- of andere knapperige sla

4 eetl. volle yoghurt

4 eetl. mayonaise

1 teen knoflook

10 takjes peterselie

peper

Schep alle gyroskruiden in een schoon glazen potje. Bewonder de mooie kruidenstreepjes, doe de deksel er goed op en schud. Doe 2 eetlepels kruidenmix met 5 eetlepels olie in een beslagkom en roer het tot een mooi papje. Bewaar de rest van de kruiden voor een volgende keer.

Schil de knolselderij, halveer hem, snijd in dunne plakken van ongeveer 2 millimeter en daarna in reepjes. Meng de reepjes door het kruidenpapje, dek af en laat minstens 2 uur staan, maar liever langer.

Zet de oven op 140 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel de reepjes erover. Bak ze in ongeveer een uur gaar. Snijd uien en paprika in reepjes. Verhit wat olie in een ruime pan en bak de knolselderij op een hoog vuur bruin en een beetje knapperig. Doe na een paar minuten ui en paprika erbij.

Rooster de pitabroodjes in de oven of in een broodrooster. Snijd de sla in reepjes. Meng yoghurt, mayonaise, 2 eetlepels water, geperste knoflook, gehakte peterselie en wat peper tot een sausje.

Snijd de broodjes half open, doe er wat sla in, schep de groenten erin en lepel er wat saus over.

Met wat salade en frietjes erbij is dit een prima maaltijd.

  

 

Salade van knolselderij

09 februari 2017

Ingrediënten
– 250 gram knolselderij
– 25 gram walnoten of cashewnoten (ongezouten)
– ½ grapefruit of 1 á 2 mandarijnen
– 1 appel, grof geraspt
– Eventueel gewelde rozijnen

– 2 eetlepels mayonaise
– 1 eetlepel citroensap
– Eventueel 2 eetlepels yoghurt
– Peper en zout

Bereidingswijze
Meng de dressing-ingrediënten (voeg de yoghurt toe als u van een smeuïge rauwkostsalade houdt).
Maak de knolselderij schoon en rasp deze. Schep de dressing meteen door de geraspte knolselderij toe om verkleuring te voorkomen. Voeg appel en rozijnen toe. Rooster de noten even. Meng stukjes citrusfruit en geroosterde nootjes door de salade en serveer direct.

 

 

Bron: Odin.nl

Runderstoofschotel met bockbier en

09 februari 2017

Ingrediënten
– 350 gram rib-runderlappen, in stukjes van 2 cm
– 25 gram boter
– 2 kleine uien
– 1 flesje bockbier
– 5 kruidnagels
– 1 á 2 stukjes foelie
– 2 laurierblaadjes
– Knolselderij (250 gram)
– 150 gram pandanrijst

Bereidingswijze
Bestrooi het vlees met peper en zout aan beide kanten. Verhit op hoog vuur de boter in een braadpan. Voeg het vlees toe en bak het op middelhoog vuur in 10 minuten rondom bruin.
Snijd 1,5 ui in stukken en voeg dit toe. Bak dit 5 minuten mee.
Schenk het bier erbij. Steek de kruidnagels in de halve ui en doe deze met de foelie en de laurierblaadjes bij het vlees.
Breng het geheel aan de kook, voeg peper en zout toe.
Leg een deksel op de pan en stoof het vlees op laag vuur 3 uur.

Schil de knolselderij, snijd in blokjes van 2×2 cm en voeg ze toe. Laat het geheel nog 1 uur stoven.
Kook na 3,5 uur de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Verdeel de rijst over de borden en schep het vlees ernaast. Lekker met een groene salade.

Knolseldersoep (2p)

09 februari 2017

Ingrediënten
– ½ knolselderij
– 1 kruimige aardappel
– ½ liter water
– 1 theel. mosterd
– 1 theel. komijnpoeder
– 1 eetl. crème fraîche
– zeezout naar smaak

Bereiding
Knolselderij en aardappel schillen, in stukjes snijden en in het water goed gaar koken. Soep pureren door een roerzeef en op smaak brengen met mosterd, komijn, zout en crème fraîche.

Gebakken knolselderij

09 februari 2017

Ingrediënten
– 4 grote schijven knolselderij van 3 centimeterm dik
– 4 plakjes jongbelegen kaas
(- 4 schijven ananas)
(- kruidenkwark)
– 2 tl venkelzaad

Bereidingswijze
Venkelzaad in mortier fijn maken en over de plakken knolselder strooien. De plakken knolselder op een matig vuur in wat olie lichtbruin bakken (met deksel op pan). Omdraaien en op de gebakken kant de kaas leggen en weer laten bakken (zonder deksel).
Variant 1: bak in wat boter 4 schijven ananas en leg die boven op de kaas of ter vervanging van de kaas.
Variant 2: vervang de kaas door een schepje kruidenkwark. Vlak voor het opdienen op de knolselderschijven leggen.

Aardappelgratin met knolselder en noten

09 februari 2017

Ingrediënten
– aardappelen
– 400 gram knolselder
– 200 gram gehakte noten
– 50 cl volle melk
– 20 cl zure room
– 70 gram gemalen gruyère
– 1 teentje knoflook
– 50 gram boter
– een mespuntje gemalen muskaatnoot

– 1 el zeer fin gesneden rozemarijn naaldjes
– peper en zout

 

Bereidingswijze
Schil de aardappelen en snijd ze in schijfjes van 2mm dik, was de schijfjes en dep ze droog.
Schil de knolselder en snij deze ook in dunne schijfjes. Pel het teentje knoflook en snijd het fijn. Zet de oven alvast op 180°C.
Verwarm de melk met de room en breng op smaak met peper,zout en muskaatnoot. Beboter een ovenschotel en verdeel de knoflooksnippers over de bodem. Leg afwisselend laagjes aardappelschijfjes, noten, knolselder en kaas in de schotel. Kruid die telkens met peper, zout en rozemarijn en overgiet het geheel met de warme melk. Eindig met nog een laagje gemalen kaas en leg er wat boterklompjes op.
Plaats de schotel 1 uur in de oven.

Nieuwsbrief

Meld je aan met je mailadres en ontvang onze nieuwsberichten in je mailbox:

Loading