Spinazie-Koolraap Soep
Ingrediënten
– 25 gr dessertrijst
– 1 eetlepel olijfolie
– 1 fijngehakte ui
– 1/2 theelepel kurkuma (geelwortelpoeder)
– 1/2 theelepel kaneel
– 1 1/2 liter groentebouillon
– de geraspte schil en het sap van 1 limoen
– 450 gr geschilde koolraap in stukken
– 200 gr gewassen verse spinazie
– 3 eetlepels fijngehakte verse peterselie
– 2 eetlepels fijngehakte verse dille
– 1 1/2 dl yoghurt
– peper, zout
Bereiding
Week de dessertrijst 15 minuten in koud water, spoel af en laat goed uitlekken.
Verhit de olie in een pan en bak de ui daarin in ± 3 minuten glazig.
Voeg de kurkuma en de kaneel toe en bak ze ± 1 minuut mee.
Giet de bouillon erbij en voeg vervolgens de limoenrasp, het limoensap en de dessertrijst toe.
Breng op smaak met peper en zout.
Breng de soep aan de kook en laat ± 20 minuten sudderen.
Voeg de koolraap toe en laat nog 10-15 minuten koken tot de koolraap zacht is.
Voeg de spinazie en de kruiden toe en laat het geheel nog 2 minuten zachtjes koken.
Controleer de smaak en voeg eventueel peper of zout toe.
Serveer de soep heet met een dot yoghurt erop
Koolraapschotel met prei
Ingrediënten
– 400 gram koolraap, in blokjes
– 250 gram prei, gesneden
– scheutje olijfolie
– 0,5 dl slagroom
– 3 eieren
– peper en zout
– geraspte kaas, geitenkaas of brie
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 175°C. Kook de stukjes koolraap gaar in ruim water, giet ze af en pureer de koolraap.
Fruit de prei even in olie. Klop de eieren met room schuimig en meng er peper en zout door. Meng de koolraappuree, prei en eimengsel door elkaar en schep het in een ingevette ovenschaal. Bestrooi met geraspte kaas (of beleg de schotel met een andere vorm van kaas). Bak de schotel ongeveer een half uur tot drie kwartier in de voorverwarmde oven.
Serveer de schotel met brood (bijv. stokbrood, roggebrood of ciabattabrood) of een gekookte graansoort.
Koolraappuree met Rode ui
Ingrediënten
– 1 el boter
– 400 g koolraap
– 1 grote aardappel
– 2 dl water
– 1 laurierblaadje
– snufje nootmuskaat
– snufje witte peper
– zeezout
later nog:
– 2 el boter
– 1 grote rode ui
Bereiding
Schil de koolraap en de aardappel en snijd ze in blokjes. Fruit deze in de boter, blus af met water en voeg het laurierblaadje toe. Breng aan de kook en laat de groenten 15 minuten stoven op matig vuur. Verwijder het laurierblaadje en pureer de groenten. Voeg nootmuskaat peper en zout toe en verfijn het gerecht met de boter
Snijd de ui in ringen, bak die in de boter goudbruin en verdeel ze over de puree.
koolraap met een krokant korstje
Ingrediënten
– 1 kleine koolraap
– 1 ui
– 1 el room
– tacokruiden
voor de korst:
– 30 g boter
– 60 g bloem of gebuild tarwemeel
– kruidenzout
– 15 g geraspte oude kaas
– 75 g feta
– 1/2 el sesamzaad
Bereiding
Breng een bodem water met wat zout aan de kook.
Doe hierin de geschilde en in stukjes gesneden koolraap en kook ongeveer 20 minuten.
Maak ui en paprika schoon en bak ze zachtjes in wat olie tot de ui lichtgeel is.
Klop de room met de tacokruiden.
Giet de koolraap af en meng deze door de room met de ui en paprika.
Schep het mengsel in een ingevette ovenschaal.
Voeg aan bloem boter, kruidenzout, geraspte kaas, feta (verkruimeld) en sesamzaad toe.
Maak hiervan een kruimelig deeg.
Strooi het kruimelige deegmengsel over de gevulde ovenschotel en bak het 25 minuten op 200ºC in een voorverwarmde oven.
Lekker met een salade van veldsla of winterpostelein.
Nieuwsbrief
Meld je aan met je mailadres en ontvang onze nieuwsberichten in je mailbox: