palmkool geroosterd

28 oktober 2020

Geroosterde palmkool.

Palmkool ritsen en op de bakplaat husselen met peper zout en olie. ongeveer 10 minuten in de oven op 180 graden. Tot hij knapperig is. Houd het een beetje in de gaten, iedere oven is weer anders, Hij mag niet bruin worden. Heeerlijk! Ook kinderen smullen er van.

Palmkool met gemengde paddenstoelen

28 oktober 2020

Gemende paddenstoelen met palmkool (vega/vegetarisch)

Ingrediënten voor 2 -4 personen:

  • 400 g paddenstoelen naar beschikbaarheid (ik gebruikte cantharellen en bio-champignons)
  • 1 grote portie palmkool
  • 6 tenen knoflook en 2 uien
  • Gheebutter, olijfolie of andere olie naar wens
  • 1 paprika
  • Rijstnoedels, 5 mm
  • Sojasaus (en een beetje witte wijn)
  • Peper
  • geraspte pecorino of vega kaas

Bereiding:

  • knoflook en uien fijn snijden
  • palmkool van de stronken ritsen en in niet al te fijne stukken snijden
  • ghee verhitten in een wok, uien, knoflook en palmkool toevoegen
  • paddenstoelen schoonmaken en ook in stukjes snijden, toevoegen aan de wok, goed hutselen en ca 5 minuten op hoog voor wokken, dan na laten sudderen met een slokje wijn erbij
  • na in totaal 10 minuten de kleingesneden paprika toevoegen
  • kruiden met sojasaus of ketjap manis, peper en indien gewenst wat extra zout en of andere kruiden toevoegen
  • Water koken en de in stukken gebroken rijstnoedels na voorschrift “garen”.

Als de kool zacht is alles met elkaar in een mooie kom mengen en serveren met fijn geraspte kaas.

Eet smakelijk!

palmkoolsalade met linzen

07 september 2020

Palmkool

 

  • 1 rode ui
  • 6 tot 8 palmkoolbladeren
  • 1 knoflookteentje of meer
  • 10 cherrytomaatjes
  • 1 kopje linzen
  • 1 el citroensap
  • 1 el olijfolie
  • Peper en zout

 

Bereiding

  1. Snij de rode ui in halve ringen. Was de palmkoolbladeren en snij het harde stuk, de nerf, er uit. Snijd de bladeren in reepjes. En snijd de knoflook heel fijn.
  2. Verwarm een beetje olie in de pan en bak de ui 5 minuten op middelhoog vuur. Voeg vervolgens de palmkool en de knoflook toe en bak nog zo’n 3 min.
  3. Halveer de cherrytomaatjes en doe ze samen met de linzen en de palmkool in een schaal.
  4. Maak de dressing door het citroensap het citroensap en de olijfolie te mengen (pas de hoeveelheden aan je eigen smaak aan) en breng op op smaak op peper en zout.
  5. Meng de dressing door de salade.

 

Eet smakelijk!

 

palmkoolsoep

07 september 2020

Een heerlijke Toscaanse maaltijdsoep voor een regenachtige dag. Een van de ingrediënten is palmkool, een oude (bijna) vergeten groente.

INGREDIENTEN

500 gr palmkool of Cavalo  Nero, 4 teentjes knoflook, 2 rode uien, 4 wortels, 1 stronk bleekselderij, 1 gedroogde chilipeper, 1 pot witte bonen (200 gr), olijfolie, 1/2 theelepel venkelzaad, 1 blik tomaten (200 gr), 1/2 liter kippenbouillon, 4 sneden zuurdesembrood.

Voorbereiding

Pel 3 tenen knoflook en de uien en schil de wortels. Snijd alles + de selderijstengels in stukjes.
Hak de tomaten in stukken

Bereidingswijze

Verhit 3 eetl. olijfolie in een pan met dikke bodem en voeg ui, selderij en wortel toe en schep even om. Vervolgens de knoflook, de venkelzaadjes en de in stukken gehakte tomaten. Voeg zout toe en laat 15 min. sudderen (af en toe roeren).
Voeg de bonen en de bouillon toe en laat nog 15 min sudderen.
Snijd de nerven uit de palmkool. Snijd het blad klein en laat het 4 minuten koken in gezouten water. Schep het eruit met een schuimspaan en voeg toe aan de soep. Als de soep te dik is voeg iets kookwater van de palmkool toe.
Maak op smaak met zout en peper.
Rooster de sneden zuurdesembrood aan beide kanten en wrijf ze in met het laatste teentje, doorgesneden, knoflook.
Breek het brood en verdeel het over de soepborden. Giet wat olijfolie over het brood en schep de soep eroverheen. .

Bron

Recept uit de nieuwsbrief van de zorgboerderij week 29

Palmkool met kikkererwten

20 januari 2020

Palmkool met kikkererwten

Ingrediënten
• 500 g gedroogde kikkererwten
• 2 grote uien, gepeld
• 4 wortelen
• 5 tenen knoflook
• 2 laurierbladen
• 7 takjes tijm, zout
• 1 tl van elk: komijnzaad, korianderzaad, venkelzaad • 60 ml olijfolie • versgemalen peper • 1 tl gerookt paprikapoeder • 1/2 tl koenjit • 2 el tomatenpuree, • 250 ml droge witte wij • 1 liter groentebouillon • ca. 400 g palmkool (Toscaanse kool, cavolo nero), in reepjes • ca. 1 tl rode wijnazijn

Bereidingswijze
Opwindend klinkt dit niet, maar alles wat uit chef Travis Lett’s handen komt, is voortreffelijk. Dit recept komt uit zijn kookboek ‘Gjelina’. Hij kookt met veel zorg en geduld en bouwt lagen van diepte en smaak in zijn mediterraan-getinte gerechten. Deze stoofpot, een hoofdgerecht voor 5 à 6 personen, is daar een voorbeeld van. Het is de moeite waard uit te gaan van gedroogde kikkererwten, die je de dag tevoren in de week zet. Ook is het aan te raden de stoofpot ruim van tevoren te maken, zodat de smaken kunnen intrekken.

Zet de kikkererwten een nacht in de week in ruim water. Snijd 1 ui in vieren en 1 wortel in grote stukken. Giet de erwten af en doe ze in een soeppan met de kwarten ui, de stukken wortel, 2 geplette tenen knoflook, 1 laurierblad en 4 takjes tijm. Voeg zoveel water toe dat ze 5 cm onder staan. Kook de kikkererwten in 1 uur zachtjes gaar. Laat ze afkoelen in het kookwater, en giet ze dan af. Verwijder ui, wortel, knoflook, laurierblad en tijm.

Rooster het komijn-, koriander- en venkelzaad in een droge koekenpan geurig. Maal of stamp de zaden tot poeder. Hak de tweede ui grof, snijd 3 wortels in stukjes en hak 3 tenen knoflook fijn.

Verhit de olie in een grote pan. Voeg ui, wortel, knoflook, zout en peper toe en bak de groenten 5 minuten zachtjes aan. Doe de gemalen specerijen, paprikapoeder, koenjit, 3 takjes tijm en 1 laurierblad erbij en bak 2 minuten zachtjes mee. Bak de tomatenpuree 5 minuten al roerend zachtjes mee, tot het geurig is en begint te kleuren. Giet de wijn erbij en roer de aanbaksels los. Kook de wijn tot de helft in. Giet de bouillon erbij, verwijder het laurierblad en breng dit aan de kook.

Pureer 250 ml van deze soepbasis met 350 g gekookte kikkererwten glad. Roer de puree door de soep. Voeg de kikkererwten en kool toe en kook circa 10 minuten zachtjes door. Breng de soep op smaak met zout, peper en azijn.

Serveer met gegrild brood, yoghurtsaus (met kruiden en knoflook) en harissa (Noord-Afrikaanse pepersaus).

gewokte palmkool

04 februari 2019

Snij de knoflook grof en meng ze met de verse uitjes. Verwarm een grote wok( pan) op hoog vuur. Verwarm een scheut olijfolie en doe alle gesneden palmkool erdoor. Na 5 min. goed bakken en roeren wordt de palmkool zacht, en voegt men de gesneden knoflook, en de uitjes.

Nieuwsbrief

Meld je aan met je mailadres en ontvang onze nieuwsberichten in je mailbox: