pastinaakfrietjes

04 februari 2019
  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Schil de pastinaak en snijd in frites. Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat. Ris de naaldjes van de rozemarijn en snijd fijn. Pers de knoflook boven de olie. Besprenkel de pastinaakfrites met de knoflookolie en bestrooi met de rozemarijn en eventueel zout.
  2. Bak ca. 35 min. in het midden van de oven. Schep na 10 en 25 min. om. Rasp ondertussen de Parmezaanse kaas. Schep de pastinaakfrites na 35 min. oventijd nogmaals om en bestrooi met de kaas. Bak nog 10 min.

Pastinaaksalade

09 februari 2017

Ingrediënten
– 1 appel
– 300 g pastinaak
Saus:
– 100 g volle yoghurt
– 3 el citroensap
– 2 el appelsap
– 1 el zonnebloemolie
– 1/2 theelepel scherp kerriepoeder
– zeetzout

1 Roer voor de saus de yoghurt, het citroens- en appelsap en de zonnebloemolie door elkaar. Breng de saus op smaak met kerriepoeder en zeezout

2 Rasp de ongeschilde appel en de geschilde pastinaken in de saus en meng alles zorgvuldig.

Pastinaak-preinestjes

09 februari 2017

Ingrediënten:
– 200 gram pastinaken
– 200 gram groene prei
– 2 scharreleieren
– 6 eetlepels bloem
– 1 theelepel rozemarijnnaaldjes
– 1/2 theelepel zeezout
– snuf chilipoeder
– roomboter

Bereiding
Schil de pastinaken en snijd er vervolgens met de dunschiller dunne reepjes van. Verwijder de buitenste bladeren van de prei, snijd de stengels overlangs door en snijd ze dan in de lengte in dunnen reepjes. Stoom de reepjes pastinaak en prei beetgaar en laat ze afkoelen. ROer een beslag van de eieren, de bloem, rozemarijn, zout en chilipoeder. Verhit de boter in een koekenpan. Steek de vork in de groente, draai hem een paar keer rond en rol er zo wat groente op, haal die door het beslag en bak de groentenestjes op een zacht vuur in de pan aan één kant goudbruin.

 
Recept van bio-aan-huis

Pastinaak-appelsoep

09 februari 2017

Ingrediënten
– 1 ui, gesnipperd
– 1 pastinaak, in kleine stukken gesneden
– 1 moesappel, in partjes
– 2 eetlepels olie-
– 2/3 liter (kippen)bouillon
– 1/2 eetlepels mosterd
– peper en zout
– 2 eetlepels crème fraîche

Bereidingswijze
Fruit de ui in de olie, voeg daarna de stukken pastinaak en appel toe en smoor het mengsel 3 minuten. Voeg hete bouillon (of heet water met bouillonpoeder) toe en laat 15 minuten koken. Pureer de soep met een staafmixer of door een grove zeef. Voeg mosterd, peper en zout toe en roer goed door elkaar. Verwarm de soep nog even (verdun de soep naar wens met water). Haal de pan van het vuur en meng vlak voor het opdienen de crème fraîche erdoor. Opdienen met blokjes geroosterd brood erover gestrooid.

Pastinaak uit de oven

09 februari 2017

Even een heel simpel recept, waarmee de zoete smaak van de pastinaak goed uit de verf komt:

Pastinaak gewoon in stukken snijden, met olijfolie en kruidenzout omhusselen en 20-30 minuten roosteren in een hete oven tot de groente nog net beetgaar is.

Klaar!

Gratin met pastinaak en spinazie (4p)

09 februari 2017

Ingredienten
– 2 grote pastinaken
– 500 g bladspinazie
– 1 middelgrote ui
– 1 teentje knoflook
– olijfolie
– peper
– 1,25 dl slagroom
– (eventueel) 2 eetlepels mascarpone
– 1 ei
– 100 g vergemalen emmentaler
– 1 bosje selderij

Bereiding
Snijd de pastinaken in reepjes en stoom ze 3 à 4 minuten.
Fruit de ui en de knoflook in olijfolie en voeg spinazie toe.
Oven op 220°C voorverwarmen.
Meng de slagroom, de mascarpone, het ei, de fijngesneden selderij en de geraspte kaas.
Vet de ovenschotel in, voeg de helft van de spinazie toe, bedek met een laag pastinaak en vervolgens met een tweede laag spinazie.
Giet het slagroom-kaas-selderij mengsel over de groenten en bak in 15 minuten.

Gebakken pastinaak met notensaus

09 februari 2017

Ingrediënten
– 350 gram pastinaak
– scheutje olie om in te bakken
– 1 ui of 2 sjalotten, fijngesneden
– 4 eetlepels gemengde notenmoes (of pindakaas)
– ½ eetlepel sojasaus
– ½ theelepel sambal
– ongeveer 1 eetlepel bloem of een ander bindmiddel
– bosje koriander

Bereidingswijze
Schil of schrap de pastinaken en snijd ze in plakjes of stukjes van ongeveer 1 centimeter dik. Roerbak de pastinaak in olie en stoof het met een klein scheutje water in ongeveer 10 minuten beetgaar. Fruit in een sauspannetje ui of sjalot in olie en voeg er 3 à 4 dl water, sojasaus, sambal, koriander en notenmoes aan toe. Roer alles goed door elkaar en breng het aan de kook. Bind de saus met bloem of een ander bindmiddel, blijf roeren en laat nog even doorkoken tot de saus mooi gebonden is. Maak evt. op smaak met zout. Lekker met een gekookte graansoort.

Chips van Pastinaak!

09 februari 2017

Ingrediënten
– pastinaak
– 3dl (zonnebloem)olie
– Zeezout of keukenzout

Bereiding
Boen de pastinaken goed schoon (of schil ze dun met een dunschiller).
Schaaf ze met een Japanse mandoline of groenteschaaf in flinterdunne plakjes.
Dep ze goed droog met keukenpapier.
Verhit de olie in de wok tot ca. 160°C.
Frituur de groente in kleine porties telkens ca. 4 minuten.
Als de olie niet meer bruist, is de chips krokant.
Laat ze uitlekken op keukenpapier en bestrooi met zout.

Butternut gevuld met prei en wortelpeterselie (2p)

09 februari 2017

Ingrediënten:
– 1 kleine butternut
– 100 gram prei
– 100 gram wortelpeterselie of pastinaak
– 100 gram Parmezaanse of oude kaas
– 1 eetlepel tomatenpuree
– 1 eetlepel crème fraîche
– een scheutje olijfolie
– 1  bosje koriander

Bereidingswijze:
Butternut in de lengte halveren. Zaden met een lepel verwijderen. Beide helften in een grote pan met deksel met een laagje water beetgaar stomen. Dit duurt ongeveer 10 à 20 minuten. Let goed op dat de butternut niet te zacht wordt. Prei in de lengte halveren en uitspoelen. Alleen de donkergroene delen die lelijk en taai zijn wegsnijden. De rest klein snijden. Wortelpeterselie schillen met een dunschiller en in kleine stukjes snijden. Olie verwarmen in een pan met dikke bodem. Prei en wortelpeterselie toevoegen en even roerbakken. Een scheutje water toevoegen en in ongeveer 10 minuten gaar stoven. Op het laatst de fijn gesneden korianderblaadjes toevoegen. Kaas raspen. Kaas, crème fraîche en tomatenpuree toevoegen, door elkaar roeren en in de halve butternuts scheppen.

Nieuwsbrief

Meld je aan met je mailadres en ontvang onze nieuwsberichten in je mailbox:

Loading