Geroosterde pompoen met parmezaan

14 januari 2019

1 pompoen, 5 el olijfolie, 1,5 el Italiaanse kruiden, 100 gr Parmezaanse kaas, 1 cotroen en 100 gram panko, (japans broodkruim) bakpapier.

Was de pompoen en snijd hem in vieren. Schep de zaden er uit met een grote lepel. Snijd de pompoen in parten van 1 cm. Verdeel ze over een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel met 2 el olie. bestrooi met een halve el kruiden en peper en zout. Bak in het midden van de oven in 20 minuten gaar.

rasp ondertussen de kaas en de schil van de citroen. Meng met de kruiden, de panko en de rest van de kruiden en olie. Verdeel het panko mengsel de laatste 10 minuten van de baktijd over de pompoen. neem uit de oven en leg de pompoen in een schaal en serveer.

Vegetarische pompoenragout

09 februari 2017

Ingrediënten
– 500 gram pompoen in blokjes
– 1 laurierblad
– 150 gram seitan
– 60 gram boter
– 40 gr bloem
– 5 dl groentebouillon
– 4 kruidnagels
– 2à3 theelepels foelie, salie, tijm, gemberpoeder
– sojasaus en peper naar smaak

Bereidingswijze
Pompoenblokjes in weinig water met alle kruiden en specerijen in 12 minuten gaarkoken. Seitan in blokjes bakken in 20 gram boter. Rest van de boter in een pan smelten, bloem erdoor roeren en al roerend een paar minuten laten garen. Beetje voor beetje het groentekookvocht en de bouillon erbij gieten en tot een glad mengsel roeren. Pompoen met de seitan toevoegen. Enkele minuten zachtjes laten koken. Op smaak maken met peper en sojasaus.
Lekker met groene tagliatelle of rijst en een pittige salade.

Pompoen met ui, kerrie en rozijnen (2p)

09 februari 2017

Ingrediënten
– 1/2 pompoen
– 1 ui
– 1 kleine appel
– 2 theelepels kerrie
– een handje rozijnen
– scheutje olie
– 2 eetlepels sojasaus
– peper en zout

Bereidingswijze
Snijd de uien in stukken en bak ze in de olie met de kerrie. Maak de pompoen schoon, snijd door, verwijder de pitten met een lepel, snijd de vrucht in repen van ongeveer 3 centimeter breed. Schil de repen naar wens en snijd het vruchtvlees in stukjes. Voeg stukjes appel en pompoen toe aan de uien en bak dit mengsel af en toe omscheppend 10-15 minuten. Voeg de sojasaus, de rozijnen, peper en zout naar smaak toe en laat alles op een laag pitje verder gaar worden. Eventueel een scheutje water toevoegen tegen het aanbakken. Heerlijk bij rijst of gierst. Variatie: Stoof ook stukjes prei en paprika mee. Variatie pittig met gember: Voeg een paar eetlepels gekonfijte (bak)gember, een theelepel geelwortelpoeder en een theelepel kaneel aan deze schotel toe. Bestrooi voor het opdienen met fijngehakte peterselie.

Geroosterde pompoensalade

09 februari 2017

Ingrediënten
– 1 pompoen (1 kg), in parten
– 6 el olijfolie
– 2 tl gedroogde tijm
– 1/2 bakje garneeramandelen (a 95 g)
– 1 el balsamicoazijn
– 1 zak rucola (100 g)

Verwarm de oven voor op 200 °C. Verwijder de zaden en draderige binnenkant van de pompoen en snijd de schil eraf. Leg in de oven-schaal. Besprenkel met 2 el olie en bestrooi met de tijm en peper en zout naar smaak. Rooster ca. 20 min. in de oven. Laat ca. 10 min. afkoelen. 2. Verhit ondertussen 1 el olie in een koekenpan en bak de amandelen in 2 min. goudbruin. Laat afkoelen op keukenpapier. Maak in een ondiepe schaal een dressing van de azijn, de rest van de olie en peper en zout naar smaak. Voeg de rucola toe en meng goed. Leg de pompoen erop en strooi de amandelen erover.

Geroosterde butternutpompoen (4p)

09 februari 2017
Ingrediënten
– 1 butternut, in blokjes gesneden
– 1 tl komijnzaad
– 1 tl korianderzaad
– 1/4 chilipeper zonder zaad
– 1 tl zout
– cayennepeper
– 4 el yoghurt
Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200 °C.
Zet een bakblik met de olijfolie in de oven.
Doe de komijn, chilipeper, koriander en het zout in een vijzel en stamp alles heel licht. Doe de specerijen in de hete olie, doe de blokjes pompoen erbij en schud alles om, zodat de pompoen bedekt is met een laagje gekruide olie.
Rooster de pompoen in 30 – 35 min. gaar in de oven, draai ze af en toe om.
Serveer het met een paar lepels natuuryoghurt en een snufje cayennepeper.

Butternut gevuld met prei en wortelpeterselie (2p)

09 februari 2017

Ingrediënten:
– 1 kleine butternut
– 100 gram prei
– 100 gram wortelpeterselie of pastinaak
– 100 gram Parmezaanse of oude kaas
– 1 eetlepel tomatenpuree
– 1 eetlepel crème fraîche
– een scheutje olijfolie
– 1  bosje koriander

Bereidingswijze:
Butternut in de lengte halveren. Zaden met een lepel verwijderen. Beide helften in een grote pan met deksel met een laagje water beetgaar stomen. Dit duurt ongeveer 10 à 20 minuten. Let goed op dat de butternut niet te zacht wordt. Prei in de lengte halveren en uitspoelen. Alleen de donkergroene delen die lelijk en taai zijn wegsnijden. De rest klein snijden. Wortelpeterselie schillen met een dunschiller en in kleine stukjes snijden. Olie verwarmen in een pan met dikke bodem. Prei en wortelpeterselie toevoegen en even roerbakken. Een scheutje water toevoegen en in ongeveer 10 minuten gaar stoven. Op het laatst de fijn gesneden korianderblaadjes toevoegen. Kaas raspen. Kaas, crème fraîche en tomatenpuree toevoegen, door elkaar roeren en in de halve butternuts scheppen.

Nieuwsbrief

Meld je aan met je mailadres en ontvang onze nieuwsberichten in je mailbox: