postelein stampotje

12 oktober 2020
posteleinstamppot
Nodig voor 2 personen:
  • een 500 gram winterpostelein – gewassen en in stukjes gesneden (ook de steeltjes)
  • 500 gram jonge aardappels met schil in stukjes
  • 200 g kaas naar keuze in kleine blokjes
  • 1 eetl. boter
Bereiding:

Zet de aardappels op met een beetje water en zout kook ze in 15-20 minuten gaar.

Maak ze dan fijn met een stamper en roer het samen met de boter en eventueel nog wat water smeuig.

Voeg de kaas toe. Zodra die gesmolten is roer je de winterpostelein erdoor en laat je het nog 3 minuutjes staan.

Dien het op met een lekkere salade. Oók uit de MM ;-).
Zomerse stamppot met winterpostelein
Tip: Hou je van olijven? Doe dan een flinke hand in plakjes door de stamp: dat is super lekker.

postelein salade

12 oktober 2020

Salade met champignons, crème fraîche en verse kruiden

Voor bij de lunch (met lekker bruin brood) of bij het avondeten (met gebakken of gekookte aardappels).
Nodig voor 2 personen:
  • 150 gram winterpostelein, goed gewassen en gedroogd in een slacentrifuge of theedoek
  • 250 gram (kastanje) champignons
  • 1 teen knoflook
  • olie of boter om in te bakken
  • 4 el crème fraîche (of zure room of volle yoghurt)
  • 4 takjes peterselie
  • flinke bos bieslook
  • 2 takjes verse tijm, of munt of oregano of een mix van deze kruiden
  • peper en zout
Bereiding – ongeveer 20 minuten:

Hak of knip de peterselie fijn en ris de blaadjes van de takjes tijm. Meng die door de crème fraîche en voeg peper en zout naar smaak toe.

Snij de champignons in dikke plakken, de knoflook in dunne plakjes en knip de bieslook in stukjes van ongeveer 1 cm.

Verhit de olie of boter in een koekenpan. Voeg de paddenstoelen toe en bak ze even op hoog vuur aan.

Zet dan het vuur middelhoog en bak ze verder tot ze iets bruin worden. Voeg dan de knoflook en bieslook toe en bak deze 2 minuten mee. Niet langer want dan wordt de knoflook bitter en de bieslook smakeloos ;-).

Opdienen:
Leg de postelein op je bord, schep de paddenstoelen erop en verdeel de kruidige crème fraîche over de paddenstoelen.

Winterpostelein met geitenkaas en zoete

09 februari 2017

Ingrediënten
– 1 zakje winterpostelein
– 2 eetlepels limoen- of citroensap
– 1 theelepel mosterd
– 1 eetlepel gembersiroop
– 1 sinaasappel
– 2 eetlepels olijfolie
– 50 gram geitenkaas
– 50 gram hazelnoten
– 1 eetlepels honing

Bereidingswijze
Winterpostelein wassen en goed uit laten lekken. Limoen- of citroensap, mosterd, gembersiroop en olie mengen tot een romige dressing. Dit gaat goed met een kleine garde. Sinaasappel schillen, klein snijden en mengen met de dressing en winterpostelein. Kaas over de salade verdelen. Noten roosteren in een droge koekenpan en voeg, als de noten beginnen te geuren, de honing toe. Laat de honing om de noten smelten op een laag vuur. Roer een paar maal om en schep de honingnoten over de salade.

Vitaminevoorafje

09 februari 2017

Ingrediënten
– 1 grapefruit
– 150 g winterpostelein of veldsla
– flinke pluk gemengde kiemen
– 40 gr parmezaanse kaas
– 1 eetlepel zure room
– vers gemalen peper

Bereiding
Parmezaanse kaas raspen op een fijne rasp. Grapefruits halveren. Beide helften uitlepelen. Vruchtvlees mengen met kaas, room en peper. Winterpostelein of veldsla rondom in de uitgeholde grapefruits leggen. Vruchtvleesmengsel erin scheppen. Garneren met een pluk gemengde kiemen.

Pasta met winterpostelein:

09 februari 2017

Ingrediënten
– 150 gr pasta
– 120 gr winterpostelein
– 250 gr (kastanje)champignons
– 1 ui
– 1 teentje knoflook ½ potje zongedroogde tomaatjes op olie
– 20 gr cashewnoten (ongebrand en ongezouten)

Bereiding
Snijd de ui in dunne ringen en de champignons doormidden. Knip de tomaatjes in stukjes. Was de winterpostelein. Hak de noten grof. Kook de pasta volgens aanwijzingen op het pak. Verwarm de olie uit het potje tomaatjes in een bakpan en bak hier de ui en de champignons in. Daarna de knoflook, de noten en de tomaatjes toevoegen. Doe de gare en afgegoten pasta bij de groenten in de pan. Meng de winterpostelein erdoor. Serveer direct.

Nieuwsbrief

Meld je aan met je mailadres en ontvang onze nieuwsberichten in je mailbox:

Loading