Wok van rijst en groenten

09 februari 2017

Ingrediënten
– 500 g gekookte rijst
– 1 prei
– 100 g courgette
– 1 selder
– 200 g seitan
– olijfolie
– peper & zout
– shoyu

Bereiding
Was de groenten en snij ze fijn.
Doe hetzelfde met de seitan.
Verwarm wat olie in een wok en fruit de seitan.
Doe er dan de groenten bij en laat gaar stoven.
Breng op smaak met peper, zout en shoyu.
Voeg dan de rijst toe en meng zorgvuldig.
Warm opdienen, eventueel met wat verse kiemzaden

Witte koolsoep met prei

09 februari 2017

Ingrediënten
– 1 ui
– 1 prei
– een halve witte kool
– 1 flinke aardappel, in blokjes
– handje basmati rijst
– 1 tuinkruiden bouillonblokje
– 2 kippen bouillonblokjes
– 1,5 liter water
– olie/boter om te bakken.

Bereiding
Snipper de ui en de kool. Was en snipper de prei.
Verhit olie in een pan en smoor ui, kool, prei en aardappel 5 minuten.
Doe alles over in een soeppan en voeg de bouillonblokjes, het water en de rijst toe.
Houd het geheel 15 – 20 minuten aan de kook.
Haal van het vuur en pureer met de staafmixer.
Eet smakelijk!

Venkelsoep met verse kruiden voor 2 personen

09 februari 2017

Ingrediënten
– 1 venkelknol
– 3/4 l (groente)bouillon van blokjes of poeder
– 1 dunne prei
– 30 g boter
– 25 g bloem
– peper en zout naar smaak
– scheutje (koffie)room
– scheutje citroensap
– wat groene kruiden naar smaak (bijv. peterselie, bieslook, munt)
– garnering: fijngeknipt venkelgroen

Bereiding
Venkel schoonmaken, wat venkelgroen apart houden, in stukken snijden en in de bouillon in 20-25 min. gaar en zacht koken. De prei schoonmaken en in dunne ringen snijden. Een paar mooie ringetjes achterhouden en de rest in de hete boter fruiten. Bloem toevoegen en al roerend de venkelbouillon erbij schenken. Achtergehouden preiringen toevoegen en de soep nog heel even laten doorkoken. Op smaak brengen met zout, peper, kruiden, room en citroensap. Garneren met bladgroen. Tip voor de liefhebbers van het anijsachtige aroma van de venkel: een scheutje pernod of pastis in de soep verhoogt de anijssmaak.

Stamppot van rauwe prei met stoofperen

09 februari 2017

Ingrediënten
– 1½ kg aardappelen
– 4 stoofperen
– ongeveer 2½ dl melk
– 25 g boter
– 1 eetl. azijn
– 1 mespunt peper
– 1 theel. zout
– 1 mespunt nootmuskaat
– 500 g  prei
– 100 g bacon, in plakjes
– 1 rookworst

Bereiding
Schil en was de aardappelen en kook ze gaar in een bodem water met zout.
Schil de stoofperen, snij ze in vieren en verwijder de klokhuizen.
Snij de peren in blokjes en kook ze in 15 minuten gaar in een bodem water.
Breng een pan water tot tegen de kook aan, draai het vuur laag en verwarm de verse worst 10 minuten hier in.
Giet de aardappelen af en laat ze goed uitlekken en pureer ze met de pureestamper of knijper.
Klop de melk, boter en azijn erdoor en breng de puree pittig op smaak met peper en nootmuskaat.
Snij de wortels en de bovenste groene bladen van de preien.
Snij de prei in smalle ringen en was ze.
Giet de stoofpeertjes af en laat ze goed uitlekken.
Snijd de bacon in reepjes en bak ze in een droge koekenpan knapperig.
Laat ze uitlekken op keukenpapier.
Snijd de rookworst in blokjes.
Schep de prei, de stoofpeertjes, de baconreepjes en de rookworstblokjes door de aardappelpuree en warm het geheel goed door.
Serveer direct!

Preitaart

09 februari 2017

Ingrediënten
– 5 plakjes bladerdeeg
– 1 eetlepel boter
– 500 gram prei
– 2 theelepels gedroogde basilicum
– 3 eieren
– 150 gram gemalen oude kaas
– 1 bekertje créme fraiche
– 190 gram hamreepjes

Bereidingswijze
Oven voorverwarmen op 225 °C of gasovenstand 5. Plakjes bladerdeeg laten ontdooien. In braadpan boter verhitten. Prei en basilicum ca. 3 minuten fruiten. Eieren loskloppen met zout, peper, 50 gram kaas en crème fraîche. Taartvorm invetten en bekleden met bladerdeeg. Met vork gaatjes in deeg prikken. Prei en ham over bodem verdelen. Eimengsel erover schenken. Rest van kaas over ei strooien. In midden van oven taart in ca. 25 minuten gaar en lichtbruin bakken. Eventueel laatste 5 minuten afdekken met aluminiumfolie.

 

 

Bron: Allerhande

Preitaart

09 februari 2017

Ingrediënten
– 150 gram gebuild tarwemeel
– mespunt zout
– 30 gram koude boter
– 3/4 dl koud water
– 500 gram prei
– 1 eetlepel zonnebloemolie
– 2 theelepels kerrie
– 1/2 theelepels zout
– peper
– 1 ei
– 3 eetlepels graanvlokken
– 65 gram belegen kaas

Bereidingswijze
Doe het meel en het zout in een kom en leg de boter er in dunne schijfjes op. Wentel de schijfjes telkens door het meel zodat ze niet aan elkaar vastplakken. Snijd de boter met twee messen tot korreltjes. Maak een kuiltje in het mengsel en giet daar het water in. Kneed het tot een soepel deeg. Rol het deeg uit tot een halve centimeter dikte en bekleed daarmee een ingevette vorm. Prik met een vork een paar keer in het deeg om blaasvorming tijdens het bakken te voorkomen. Verwarm de oven voor op 200ºC. Was de prei en snijd deze fijn. Verwarm in een pan de olie met kerrie, voeg de prei toe en smoor deze glazig. Klop de eieren met het zout en de peper los. Meng dit ook met de groente. Rasp de kaas. Meng de kaas en de vlokken door het groentemengsel en verdeel dit over het deeg. Zet de taart in het midden van de oven en bak ze in 40 minuten klaar. Variaties U kunt aan deze preitaart verschillende ingrediënten toevoegen zoals bijv: paprika, ham, tomatenpuree, champignons e.d.

Preischotel

09 februari 2017

Ingrediënten
– aardappelpuree (700 gram gekookte aardappels, klontje boter, nootmuskaat, peper en zout en evt. melk)
– 350 gram prei, in heel fijne ringen gesneden
– 150 gram kaas, in blokjes of plakjes
– eventueel 100 gram ham, in blokjes of reepjes
– paneermeel
– een handvol geraspte kaas
– 25 gram boter

 

Bereidingswijze
Schep in een ingevette ovenschaal een laag aardappelpuree. Leg daarop de helft van de preiringen met een deel van de kaas en eventueel ham. Schep een laag aardappelpuree hier bovenop en verdeel er de rest van de prei, kaas en ham over. Dek het geheel af met de rest van de aardappelpuree. Strooi er het paneermeel gemengd met geraspte kaas over. Verdeel vlokken boter over de gevulde schotel en zet ze ongeveer drie kwartier tot een uur in een voorverwarmde oven op 175°C.

Pastinaak-preinestjes

09 februari 2017

Ingrediënten:
– 200 gram pastinaken
– 200 gram groene prei
– 2 scharreleieren
– 6 eetlepels bloem
– 1 theelepel rozemarijnnaaldjes
– 1/2 theelepel zeezout
– snuf chilipoeder
– roomboter

Bereiding
Schil de pastinaken en snijd er vervolgens met de dunschiller dunne reepjes van. Verwijder de buitenste bladeren van de prei, snijd de stengels overlangs door en snijd ze dan in de lengte in dunnen reepjes. Stoom de reepjes pastinaak en prei beetgaar en laat ze afkoelen. ROer een beslag van de eieren, de bloem, rozemarijn, zout en chilipoeder. Verhit de boter in een koekenpan. Steek de vork in de groente, draai hem een paar keer rond en rol er zo wat groente op, haal die door het beslag en bak de groentenestjes op een zacht vuur in de pan aan één kant goudbruin.

 
Recept van bio-aan-huis

Noedelsoep met biefstuk, prei en chinese kool

09 februari 2017

Maaltijdsoep voor 3 tot 4 personen

Ingrediënten
– mihoen
– Chinese kool of 3 struikjes witlof of paksoi
– witlof of paksoi)
– 2 preitjes met groen
– 1 rood pepertje
– 1/2 el gember (potje)
– 1 tl gemalen komijn
– handvol shitakes of oesterzwammen
– handvol taugé
– 5 dl kippenbouillon
– sesamolie
– zout
– oestersaus
– cashewnoten
– 100 gram biefstuk per persoon

Was de kool, prei, peper en snijd alles in de lengte zodat je mooie repen krijgt.
Borstel de paddestoelen schoon en scheur ze in stukken.

Breng een grote pan met water aan de kook en bereid de mihoen.
Wrijf de biefstukjes in met sesamolie, komijn en zout.
Schroei ze op hoog vuur in de wok aan twee kanten.
Voeg gember, peper en prei toe en bak dit een paar minuutjes mee.
Bak de paddestoelen en kool mee.
Haal de biefstukjes eruit en leg ze warm weg (oven).
Voeg de bouillon toe en de noedels.
Op het laatst een scheut oestersaus en de tauge erbij.

Snijd de bief in reepjes.
Schep de noedelsoep in een kom, strooi cashewnootjes erover en leg de biefreepjes erbovenop.
Smakelijk!

(Oh ja, en zonder de bief is ie ook verrukkelijk)

Koolraapschotel met prei

09 februari 2017

Ingrediënten
– 400 gram koolraap, in blokjes
– 250 gram prei, gesneden
– scheutje olijfolie
– 0,5 dl slagroom
– 3 eieren
– peper en zout
– geraspte kaas, geitenkaas of brie

Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 175°C. Kook de stukjes koolraap gaar in ruim water, giet ze af en pureer de koolraap.
Fruit de prei even in olie. Klop de eieren met room schuimig en meng er peper en zout door. Meng de koolraappuree, prei en eimengsel door elkaar en schep het in een ingevette ovenschaal. Bestrooi met geraspte kaas (of beleg de schotel met een andere vorm van kaas). Bak de schotel ongeveer een half uur tot drie kwartier in de voorverwarmde oven.

Serveer de schotel met brood (bijv. stokbrood, roggebrood of ciabattabrood) of een gekookte graansoort.

Nieuwsbrief

Meld je aan met je mailadres en ontvang onze nieuwsberichten in je mailbox: