radicchio

28 oktober 2021

gegrilde radicchio (vegetarisch)

Ingrediënten : 1 grote radicchio, in kwarten, of 2 kleinere, gehalveerd, 25 g walnoten, fijngestampt. Schilfers (vegetarische) Parmezaanse kaas (of pittige oude kaas)

Voor de tomaten-knoflookpasta

3 tenen knoflook geperst of geraspt, 10 zongedroogde tomaten, 2 el versgeperst citroensap,               4 el walnoten- of olijfolie, zout, zwarte peper

Maak eerst de tomaten-knoflookpasta door alle ingrediënten te pureren met staafmixer of in vijzel en naar smaak peper en zout toe te voegen.

Bestrijk de stukken radicchio volledig met deze pasta en duw hem ook tussen de bladeren.

Leg de radicchio onder de grill of in een grillpan, met het snijvlak richting de hittebron. Gril de radicchio ongeveer 3 minuten tot hij begint te slinken en aan de randen een beetje bruin wordt. Draai de stukken dan om en gril de andere kant nog 2–3 minuten.

Rooster intussen de fijngestampte walnoten in een paar minuten in een droge steelpan op matig vuur . Neem ze meteen uit de pan om te voorkomen dat ze verbranden.

Serveer de radicchio warm, bestrooid met de geroosterde walnoten en desgewenst wat schilfers Parmezaanse kaas.

 

Salade van radicchio en/of groenlof met citrusvruchten

28 oktober 2021

Dit recept is van Eethuis Kakel-vers, citadellaan 39 Den Bosch, 06-11444893

Salade van radicchio en groenlof met citrusvruchten

Ingrediënten Voor 4 personen:

1/2 groenlof, 1/2 radicchio, 3 sinaasappels, 3 rode Grapefruits, Enkele takjes dragon, Olijfolie, Handvol walnoten, 100 gr. Geitenbrie, ½  spaans pepertje, Zout van de molen

Bereiding

Verwijder de buitenste bladeren van het groenlof en de radicchio. Snijd het groenlof en de radicchio in reepjes en was deze goed. Zwier droog.

Snijd de schil en het witte vel van de citrusvruchten en snijd de partjes tussen de vliesjes uit. Doe dit boven een kom om het sap op te vangen.

Voeg de dragonblaadjes en  fijngesneden peper toe aan het sap. Leng aan met wat olijfolie en breng verder op smaak met gemalen zout.

Hak de noten grof.

Verdeel de groene en rode reepjes over de borden. Leg daar de citrusvruchten op en strooi er wat noten en verbrokkelde geitenkaas over.

Sprenkel de vinaigrette erover.

Radicchio gegrild

04 november 2019

Gegrilde radicchio

Ingrediënten
– radicchio rosso
– olijfolie
– balsamicoazijn
– zout en peper

Snijd de radicchio overlangs in vieren en spoel ze goed af. Laat ze uitlekken en dep ze droog met keukenpapier.

Verhit de grillpan. Besprenkel de radicchio met wat olijfolie en breng ze op smaak met zout en peper. Gril ze 2-3 minuten tot de onderste bladeren zacht en donker worden. Draai ze om en gril de andere kant. Doe ze over in een schaal en besprenkel ze met wat olijfolie en balsamicoazijn.

Als je de radicchio erg bitter vindt, kun je ook balsamicostroop maken. Doe een flinke scheut balsamicoazijn met (naar smaak) een schepje suiker in een pan. Verhit dat tot de suiker is opgelost en de azijn stroperig begint te worden. Dit kun je dan over de gegrilde radicchio doen. Het zoete van de stroop compenseert de bitterheid van de radicchio een beetje.

Radicchio rosso salade

04 november 2019

Radicchio Rosso is een slasoort. Hij heeft een bittertje en combineert daarom heel goed met zoetzuur. Zowel gewokt als rauw komt hij dan goed tot z’n recht. Snijd de radicchio heel fijn en meng hem met schijfjes augurk, blokjes appel, rozijnen en sinaasappelstukjes. Ook in de dressing is sinaasappelsap erg lekker, samen met olie en een lepel mosterd. Rasp op het eind wat van de sinaasappelschil over de salade dat is echt heel lekker! Je kunt radicchio wel 2 weken bewaren, pel er steeds een paar blaadjes af als je weinig wilt maken of een paar blaadjes ergens door heen wilt doen. Eet smakelijk!

Nieuwsbrief

Meld je aan met je mailadres en ontvang onze nieuwsberichten in je mailbox: