Salade van rode kool

09 februari 2017

Ingrediënten
– 250 gram rode kool
– 1 kleine appel, heel fijn gesneden
– 25 gram rozijnen en krenten, geweld
– 30 gram gemengde noten, geroosterd
– eventueel een paar takjes rucola of veldkers
Dressing:
– 0,75 tot 1 dl zure room
– 60 gram blauwe schimmelkaas (bijvoorbeeld Roquefort), met een vork verkruimeld
– ½ eetlepel azijn of citroensap
– zwarte peper, vers gemalen
– snufje zout
– snufje cayennepeper

Bereidingswijze
Klop de dressing en laat deze een kwartiertje staan. Snijd de rode kool in heel fijne stukjes of rasp ze op een grove rasp. Meng de dressing door de rode kool en zet de schotel nog ongeveer een kwartier op een koele plaats. Meng er de gewelde rozijnen en krenten, appel, noten en eventueel bessen en pruimenstukjes door en serveer eventueel met peterselie bestrooid.

Variatie met olijven en selderij: Meng door de rodekoolsalade ook een eetlepel fijngehakte selderij en in stukjes gesneden olijven (laat bessen en pruimen weg) en voeg aan de dressing wat geperste knoflook toe.

Rode kool naar Turkse inspiratie

09 februari 2017

Ingrediënten
– rode kool
– aardappelen
– uitje
– knoflook
– vinaigrette
– (kefir)yoghurt

Bereidingswijze
Snijd de kool fijn, naar eigen believen maar kleine stukjes. Stoom circa 10 miniten. Ondertussen maak je een uitje (-tje!) zo fijn mogelijk en knoflook naar believen en maak je een vinaigrette zoals je die graag hebt maar met wat extra pit en zonder olie. De vinaigrette meng je met (kefir)yoghurt.
Ondertussen is die rode kool beetgaar. Je mengt de warme kool met de ui/knoflook. Als het al een beetje meer is afgekoeld meng je de rode kool (en dus ook ui/knoflook) met de yoghurtvinaigrette.

Deense rode kool met cashewnoten

09 februari 2017

Ingrediënten
– 500 gram gesneden rode kool
– 2 appels
– 10 witte druiven
– 2 eetlepels rodebessenjam
– peper en zout
– mespuntje kaneel
– 1 eetlepel bruine suiker
– 1 glas rode wijn
– 50 g gehakte cashewnoten

Bereidingswijze
Kook de rode kool 15 minuten in een klein beetje water met peper, zout, kaneel, bruine suiker en de wijn.
Snijd de appels in stukjes en snij de druiven doormidden. Giet wat vocht af van de rode kool en meng er de appels, druiven en de rodebessenjam door. Verwarm de kool nog even goed, voeg appels, druiven en jam toe en bestrooi de kool met de gehakte cashewnoten.

Nieuwsbrief

Meld je aan met je mailadres en ontvang onze nieuwsberichten in je mailbox: