Rode kool gegrild met appel en rozijnen

29 maart 2021
Ingrediënten
Instructies
  1. Verwarm de oven op 180 graden
  2. Verwijder de buitenste lelijke bladeren van de Rodekool, en snij de kool in plakken van 2 cm dik, laat de kern van de kool eraan zitten.
  3. Leg de plakken kool op een met bakpapier beklede bakplaat en besmeer de plakken royaal met olijfolie, verdeel de stukjes appel over plakken en bestrooi met, kaneel, peper en zout.
  4. Bak de plakken voor 30 minuten in de oven.
  5. Haal de kool na baktijd uit de oven, verdeel rozijnen over de Rode kool plakken, en bak de kool nog voor 15 minuten in de oven, totdat ze mooi gegrild en gaar zijn.
  6. Haal de kool uit de oven, meng in een kommetje 3 el olijfolie met de sap en zest van de limoen de honing en drizzel dit mengsel over de gebakken kool, breng op smaak met peper, zout en de peterselie.

rode kool geroosterd met avokadodressing

29 maart 2021

Keukentools

  • Ook nodig: staafmixer met mengbeker

Ingrediënten

  • 150 gram zilvervliesrijst
  • 20 geroosterde amandelen

Voor de geroosterde rode kool:

  • 1/3 rode kool
  • 3 tenen knoflook ongepeld
  • 2 eetlepel balsamicoazijn
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • zeezoutflakes & versgemalen peper

Voor de avocadodressing:

  • ½ avocado in stukken
  • 1 eetlepel appelciderazijn of een andere soort
  • 1 theelepel dijon mosterd
  • 8 eetlepels water ongeveer
  • zeezoutflakes & versgemalen peper

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Snijd de rode kool in reepjes en hussel om met de olijfolie, balsamicoazijn, tijm en de (ongepelde!) knoflookteentjes. Bekleed een bakplaat met bakpapier en alles hierover uit. Bestrooi met versgemalen peper en een snuf zeezoutflakes.
  • Laat de rode kool in ongeveer 45 minuten gaar worden. Houd de boel na een halfuur extra goed in de gaten. Knapperige stukjes kool zijn lekker, maar pas op dat het niet zwart wordt.
  • Kook intussen de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Pluk de hele, geroosterde knoflookteentjes van de bakplaat en druk de inhoud eruit. Doe dit in de mengkom van je staafmixer, samen met de avocado, appelciderazijn, dijon moserd en 6 eetlepels water. Mix alles goed. De consistentie moet romig maar schenkbaar zijn. Voeg daarom eventueel nog wat extra eetlepels water toe. Breng de dressing op smaak met zout en peper.
  • Verdeel de rijst over twee borden, leg daarop de geroosterde rode kool en dan de amandelen. Schenk er sierlijk wat van de avocadodressing over en serveer de rest van de dressing ernaast.

Salade van rode kool

09 februari 2017

Ingrediënten
– 250 gram rode kool
– 1 kleine appel, heel fijn gesneden
– 25 gram rozijnen en krenten, geweld
– 30 gram gemengde noten, geroosterd
– eventueel een paar takjes rucola of veldkers
Dressing:
– 0,75 tot 1 dl zure room
– 60 gram blauwe schimmelkaas (bijvoorbeeld Roquefort), met een vork verkruimeld
– ½ eetlepel azijn of citroensap
– zwarte peper, vers gemalen
– snufje zout
– snufje cayennepeper

Bereidingswijze
Klop de dressing en laat deze een kwartiertje staan. Snijd de rode kool in heel fijne stukjes of rasp ze op een grove rasp. Meng de dressing door de rode kool en zet de schotel nog ongeveer een kwartier op een koele plaats. Meng er de gewelde rozijnen en krenten, appel, noten en eventueel bessen en pruimenstukjes door en serveer eventueel met peterselie bestrooid.

Variatie met olijven en selderij: Meng door de rodekoolsalade ook een eetlepel fijngehakte selderij en in stukjes gesneden olijven (laat bessen en pruimen weg) en voeg aan de dressing wat geperste knoflook toe.

Rode kool naar Turkse inspiratie

09 februari 2017

Ingrediënten
– rode kool
– aardappelen
– uitje
– knoflook
– vinaigrette
– (kefir)yoghurt

Bereidingswijze
Snijd de kool fijn, naar eigen believen maar kleine stukjes. Stoom circa 10 miniten. Ondertussen maak je een uitje (-tje!) zo fijn mogelijk en knoflook naar believen en maak je een vinaigrette zoals je die graag hebt maar met wat extra pit en zonder olie. De vinaigrette meng je met (kefir)yoghurt.
Ondertussen is die rode kool beetgaar. Je mengt de warme kool met de ui/knoflook. Als het al een beetje meer is afgekoeld meng je de rode kool (en dus ook ui/knoflook) met de yoghurtvinaigrette.

Deense rode kool met cashewnoten

09 februari 2017

Ingrediënten
– 500 gram gesneden rode kool
– 2 appels
– 10 witte druiven
– 2 eetlepels rodebessenjam
– peper en zout
– mespuntje kaneel
– 1 eetlepel bruine suiker
– 1 glas rode wijn
– 50 g gehakte cashewnoten

Bereidingswijze
Kook de rode kool 15 minuten in een klein beetje water met peper, zout, kaneel, bruine suiker en de wijn.
Snijd de appels in stukjes en snij de druiven doormidden. Giet wat vocht af van de rode kool en meng er de appels, druiven en de rodebessenjam door. Verwarm de kool nog even goed, voeg appels, druiven en jam toe en bestrooi de kool met de gehakte cashewnoten.

Nieuwsbrief

Meld je aan met je mailadres en ontvang onze nieuwsberichten in je mailbox: