Salade van rucola en verse kruiden

09 februari 2017

Ingrediënten
– rucola
– kruiden van Piet

– 75 ml. balsamicoazijn
– 45 ml. ahornsiroop
– 1 theelepel Franse mosterd
– 1 teentje knoflook
– 125 ml. olijfolie
– peper

Bereidingswijze
Rucola en kruiden van Piet wassen. Doe ze in een kom. Maak vervolgens de dressing.

Salade van rode kool

09 februari 2017

Ingrediënten
– 250 gram rode kool
– 1 kleine appel, heel fijn gesneden
– 25 gram rozijnen en krenten, geweld
– 30 gram gemengde noten, geroosterd
– eventueel een paar takjes rucola of veldkers
Dressing:
– 0,75 tot 1 dl zure room
– 60 gram blauwe schimmelkaas (bijvoorbeeld Roquefort), met een vork verkruimeld
– ½ eetlepel azijn of citroensap
– zwarte peper, vers gemalen
– snufje zout
– snufje cayennepeper

Bereidingswijze
Klop de dressing en laat deze een kwartiertje staan. Snijd de rode kool in heel fijne stukjes of rasp ze op een grove rasp. Meng de dressing door de rode kool en zet de schotel nog ongeveer een kwartier op een koele plaats. Meng er de gewelde rozijnen en krenten, appel, noten en eventueel bessen en pruimenstukjes door en serveer eventueel met peterselie bestrooid.

Variatie met olijven en selderij: Meng door de rodekoolsalade ook een eetlepel fijngehakte selderij en in stukjes gesneden olijven (laat bessen en pruimen weg) en voeg aan de dressing wat geperste knoflook toe.

Rucola pesto

09 februari 2017

Ingrediënten
– een bosje rucola
– 30 gram pijnboompitten + wat extra
– 30 gram geraspte Parmezaanse kaas
– 1/2 citroen, uitgeperst
– olijfolie
– zout

Bereidingswijze
Maak de pesto van de rucola, geroosterde pijnboompitten, parmezaanse kaas, olie en citroensap, dit alles fijnmaken in keukenmachine of vijzel.

Rucola pesto

09 februari 2017

Ingrediënten
– 200 gram rucola (notensla)
– 50 gram pijnboompitten
– 50 gram geraspte parmezaan
– 2 tenen knoflook
– 1 dl olijfolie
– peper en zout
Bereidingswijze
Voor de rucola pesto doen we, op de olijfolie na, alle ingrediënten in de keuken machine. Blender alles en voeg dan de olijfolie toe en breng het geheel op smaak met peper en zout.

Rucola noten pesto

09 februari 2017

Ingrediënten
– 150 gram verse rucola
– 8 zongedroogde tomaten (droog of op olie)
– 2 tenen knoflook
– 150 gram walnoten
– olijfolie

Bereidingswijze
Hak alle ingrediënten met een scherp mes heel fijn. Doe alles in een kom en voeg zoveel olijfolie toe dat er een smeuige massa ontstaat.

Geroosterde pompoensalade

09 februari 2017

Ingrediënten
– 1 pompoen (1 kg), in parten
– 6 el olijfolie
– 2 tl gedroogde tijm
– 1/2 bakje garneeramandelen (a 95 g)
– 1 el balsamicoazijn
– 1 zak rucola (100 g)

Verwarm de oven voor op 200 °C. Verwijder de zaden en draderige binnenkant van de pompoen en snijd de schil eraf. Leg in de oven-schaal. Besprenkel met 2 el olie en bestrooi met de tijm en peper en zout naar smaak. Rooster ca. 20 min. in de oven. Laat ca. 10 min. afkoelen. 2. Verhit ondertussen 1 el olie in een koekenpan en bak de amandelen in 2 min. goudbruin. Laat afkoelen op keukenpapier. Maak in een ondiepe schaal een dressing van de azijn, de rest van de olie en peper en zout naar smaak. Voeg de rucola toe en meng goed. Leg de pompoen erop en strooi de amandelen erover.

Nieuwsbrief

Meld je aan met je mailadres en ontvang onze nieuwsberichten in je mailbox: