Schorseneren uit de oven

09 februari 2017

Ingrediënten
– 800 g schorseneren
– 2 dl melk
– 100 gram parmezaanse kaas
– 100 ml slagroom
– wat nootmuskaat

Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 200°C.
Schil de schorseneren onder water (met handschoenen aan), zodat het kleverige goedje dat vrijkomt, niet aan je handen gaat zitten. Snijd de schorseneren in stukken. Doe er de melk en zoveel water bij dat ze helemaal onderstaan en kook ze met wat zout in circa 10 minuten net gaar.
Rasp intussen de kaas.
Vet een lage, wijde ovenschaal in met boter. Giet de schorseneren af en leg ze in de schaal. Schenk er de slagroom over. Bestrooi ze met de nootmuskaat en maal er wat peper over.
Strooi de geraspte kaas erover.
Zet ze 5 à 10 minuten onder de grill; totdat de kaas gesmolten is en net begint te kleuren.
Lekker met karbonades en aardappeltjes.

Schorseneren met kaas (2p)

09 februari 2017

Ingrediënten
– 350 gram schorseneren
– 2 tomaten
– 75 gram belegen kaas of geitenkaas
– 1 eetlepel sesamzaad
– 1 theelepel basilicum
– zout
– peterselie
– klontje boter

Bereidingswijze
Borstel de schorseneren en was ze goed schoon. Kook ze in z’n geheel of doormidden gesneden in ongeveer 15 minuten gaar in ruim water met zout. Laat afkoelen en pel de schil er af. Snijd de tomaten in vieren en de kaas in blokjes. Snijd de schorseneren in kleinere stukken, voeg de stukken tomaat en een klontje boter toe en laat 5 minuten stoven. Rooster het sesamzaad in een droge koekenpan in een paar minuten goudbruin. Schep de groente in een schaal en meng de kaasbrokjes erdoor. Strooi sesamzaad en peterselie erover. Heerlijk bij gierst of bulgur.

 

 

Bron: Odin

Schorseneren

09 februari 2017

Ingrediënten
– schorseneer
– azijn (of citroensap)
– zeezout
– melk

Bereidingswijze
Borstel de aarde van de schorseneren en schil ze met een dunschiller (draag eventueel keukenhandschoenen of schil ze onder water om vlekken van het melksap te voorkomen). Stop de geschilde schorseneer direct in water met azijn of citroensap om verkleuren te voorkomen. Was de schorseneren en kook ze 15 minuten met wat zeezout. Een scheut melk bij het kookwater voorkomt dat de schorseneren tijdens het koken donkerder worden.

U kunt de schorseneren na het schoonborstelen ook in stukken snijden en eerst ongeschild koken, koud spoelen en daarna de schil eraf stropen. Snijd de schorseneren in kleinere stukken en warm ze op met een klontje boter, een snufje zout en nootmuskaat.

Pasta met schorseneren en gerookte zalm

09 februari 2017

Ingrediënten
– pennen
– schorseneren
– azijn
– 1 teen knoflook
– uitje
– theelepel peperkorrels
– olijfolie
– 250 ml room
– 2 pakjes gerookte zalm
– basilicum, fijngehakt ( of peterselie)
– peper en zout

Bereidingswijze
Pennen koken.
Schorseneren schoonmaken, in stukken van 3 centimeter snijden en 20 minuten koken met een beetje azijn erbij.
1 teen knoflook, uitje en theelepel peperkorrels (uit potje) fruiten in olijfolie. Doe 250 ml. room erbij. Voeg de schorseneren bij de saus samen met 2 pakjes gerookte zalm in snippers, fijngehakte basilicum (anders peterselie), peper en zout.

Ouderwetse schorsenerenrolletjes met kaassaus

09 februari 2017

Ingrediënten
– 500 gram schorseneren
– 200 gram gesneden achterham
– 150 gr geraspte belegen kaas
– beetje azijn
– boter of olie om schaal in te vetten
– 500 milliliter water, melk of bouillon
– 40 gram boter
– 40 gram bloem
– peterselie

 

Bereiding
Schil de schorseneren en snijd ze in stukken van ongeveer 10 centimeter. Leg ze direct in een pan water met wat azijn zodat ze niet bruin worden. Kook de schorseneren in ongeveer 15 minuten gaaf en giet ze voorzichtig af. Verwarm de oven voor op 200 graden.

Vet een ovenschaal in met boter of olie. Rol de schorseneren in de ham en leg ze netjes naast en tegen elkaar in de ovenschaal. Smelt in een steelpan de boter. Klop de bloem door de boter totdat het dik is in de pan. Klop nu stap voor stap 500 milliliter water, boter of bouillon door het boter met bloem mengsel. Met bouillon smaakt dit recept het lekkerste. Laat het even koken totdat er een stevige saus ontstaat. Haal de pan van het vuur.

Klop nu 2/3 van de kaas door de saus. Breng de saus op smaak met zout en peper. Schenk de saus over de schorseneren met ham rolletjes en laat de buitenkanten vrij. Dat ziet er mooier uit. Bestrooi met de rest van de kaas en bak de ovenschotel ongeveer 15 minuten totdat het gerecht goudbruin van boven is. Bestrooi met wat peterselie voor het opdienen. Eet smakelijk!

Lauwwarme salade van schorseneren met avocado

09 februari 2017

Ingrediënten
– 150 gr. schorseneer geschild (ongeschild zal het ong. 200 gr. zijn)
– klont roomboter
– 1 avocado (250 gr.)
– 100 ml. slagroom
– peper
– zout

Bereiding
Schil de schorseneren, snijd ze in de lengte doormidden en vervolgens in stukken van vijf centimeter. Doe een klont roomboter in een lage (hapjes)pan met dikke bodem. Leg de schorseneren in de pan en laat op middelhoog vuur langzaam garen met de deksel op de pan.

Als ze een aardig eindje op weg zijn (na ongeveer een kwartier), giet er dan slagroom bij. Bak de schorseneren verder gaar en met een klein bruin laagje. De slagroom is aan het eind van de rit ingekookt (ongeveer na 10 minuten). Snijd de avocado in stukken van gelijke grootte als de schorseneer, zet het vuur uit en voeg de avocado toe, zodat het alleen een beetje warm wordt. Draai er enkele slagen van de pepermolen over en een snufje zout. Dien lauwwarm op.

Chips van schorseneren

09 februari 2017

Ingrediënten
– schorseneren
– 2 eetlepels kerriepoeder
– fijn zeezout

Bereidingswijze
Was de schorseneren zeer grondig, gebruik een borstel om al het zand te verwijderen. Schil lange slierten van de schorseneren met behulp van een dunschiller (je hoeft ze niet eerst te schillen, zorg dat ze wel schoon zijn !) Frituur de schorseneer slierten op 160 graden tot ze mooi goudbruin en krokant zijn, doe dit in meerdere keren. Laat ze uitlekken op keukenpapier en bestrooi ze met wat zout en kerriepoeder. Dien op als snack.

Nieuwsbrief

Meld je aan met je mailadres en ontvang onze nieuwsberichten in je mailbox: