Schorseneren uit de oven

09 februari 2017

Ingrediënten
– 800 g schorseneren
– 2 dl melk
– 100 gram parmezaanse kaas
– 100 ml slagroom
– wat nootmuskaat

Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 200°C.
Schil de schorseneren onder water (met handschoenen aan), zodat het kleverige goedje dat vrijkomt, niet aan je handen gaat zitten. Snijd de schorseneren in stukken. Doe er de melk en zoveel water bij dat ze helemaal onderstaan en kook ze met wat zout in circa 10 minuten net gaar.
Rasp intussen de kaas.
Vet een lage, wijde ovenschaal in met boter. Giet de schorseneren af en leg ze in de schaal. Schenk er de slagroom over. Bestrooi ze met de nootmuskaat en maal er wat peper over.
Strooi de geraspte kaas erover.
Zet ze 5 à 10 minuten onder de grill; totdat de kaas gesmolten is en net begint te kleuren.
Lekker met karbonades en aardappeltjes.

Schorseneren met kaas (2p)

09 februari 2017

Ingrediënten
– 350 gram schorseneren
– 2 tomaten
– 75 gram belegen kaas of geitenkaas
– 1 eetlepel sesamzaad
– 1 theelepel basilicum
– zout
– peterselie
– klontje boter

Bereidingswijze
Borstel de schorseneren en was ze goed schoon. Kook ze in z’n geheel of doormidden gesneden in ongeveer 15 minuten gaar in ruim water met zout. Laat afkoelen en pel de schil er af. Snijd de tomaten in vieren en de kaas in blokjes. Snijd de schorseneren in kleinere stukken, voeg de stukken tomaat en een klontje boter toe en laat 5 minuten stoven. Rooster het sesamzaad in een droge koekenpan in een paar minuten goudbruin. Schep de groente in een schaal en meng de kaasbrokjes erdoor. Strooi sesamzaad en peterselie erover. Heerlijk bij gierst of bulgur.

 

 

Bron: Odin

Schorseneren

09 februari 2017

Ingrediënten
– schorseneer
– azijn (of citroensap)
– zeezout
– melk

Bereidingswijze
Borstel de aarde van de schorseneren en schil ze met een dunschiller (draag eventueel keukenhandschoenen of schil ze onder water om vlekken van het melksap te voorkomen). Stop de geschilde schorseneer direct in water met azijn of citroensap om verkleuren te voorkomen. Was de schorseneren en kook ze 15 minuten met wat zeezout. Een scheut melk bij het kookwater voorkomt dat de schorseneren tijdens het koken donkerder worden.

U kunt de schorseneren na het schoonborstelen ook in stukken snijden en eerst ongeschild koken, koud spoelen en daarna de schil eraf stropen. Snijd de schorseneren in kleinere stukken en warm ze op met een klontje boter, een snufje zout en nootmuskaat.

Pasta met schorseneren en gerookte zalm

09 februari 2017

Ingrediënten
– pennen
– schorseneren
– azijn
– 1 teen knoflook
– uitje
– theelepel peperkorrels
– olijfolie
– 250 ml room
– 2 pakjes gerookte zalm
– basilicum, fijngehakt ( of peterselie)