Venkelsoep met pernod (4p)
Ingrediënten
– 2 el arachide-olie of 30 g boter
– 1 sjalot, fijngesnipperd
– 3 grote venkelknollen, schoongemaakt, grof gehakt, maar laat de grove stengels heel en bewaar het groen
– 1,75 liter groentebouillon, gemaakt van 1,5 tl bouillonpoeder
– 2 tenen knoflook, alleen gepeld
– zout en witte peper
– 2 el slagroom
– 2 el pernod.
Verhit de olie of boter in een pan met zware bodem. Voeg de sjalot en venkel toe, inclusief de grove stelen en laat dit ongeveer 10 minuten zachtjes bakken tot alles zacht is.
Voeg de bouillon en de knoflook toe en voeg peper en zout naar smaak toe. Laat het 15 minuten sudderen.
Vis de grove stelen er uit en gooi ze weg Pureer de soep glad in een blender.
Zet de soep weer even op het vuur en roer de room en Pernod erdoor. Schep de soep in kommen en garneer met het fijne venkelgroen en een dot crème fraiche.
Sjalotten zacht en zoet (2p)
Ingrediëntem
– 300 gram sjalotten
– 40 gram boter
– 2 eetlepels bruine suiker
– 3 eetlepels water
– 1 theelepel tijm
Bereidingswijze
Pel de sjalotten (laat ze heel) en smoor ze in de boter tot ze zacht zijn. Roer ze een paar keer om. Voeg water, suiker en tijm toe en laat op een laag vuur staan tot het vocht stroperig is geworden. Serveer bij bulgur (of een andere graansoort) met een (rauwkost)salade.
Rode zuurkool
Ingrediënten
– 1 zakje rode zuurkool
– 2 sjalotten
– beetje ahornsiroop of honing
Bereidingswijze
Schil de sjalotten en doe ze in een pan. Doe de zuurkool erbij en laat alles een half uurtje rustig sudderen. Doe op het bord er een scheutje ahorn-siroop of honing bij naar smaak.
Raapsteelsalade met ei
Ingrediënten
– 2 eieren
– 1 bosje raapstelen
– 2 sjalotjes
– 80 gram kaas (bijv. gruyère of schapenkaas)
– 2 eetlepels pijnboompitten
Dressing:
– 6 eetlepels Olie
– 3 eetlepels (dragon)azijn
– 1 teen knoflook, geperst
– 1 theelepel mosterd
– peter en zout
Bereidingswijze
Eieren hardkoken en overdwars in kwarten snijden. Worteltjes van de raapstelen snijden en de raapstelen wassen en droogslingeren. Sjalotjes in zeer dunne ringetjes snijden. Kaas in dunne reepjes snijden. Pijnboompitten even in een droge pan goudgeel roosteren. Raapstelen in 3 cm. brede stukken snijden en ui, kaas, ei en pijnboompitten erdoor scheppen. Dressing kloppen van de ingrediënten en over de sla sprenkelen.
Gepureerde tuinbonensoep met bonenkruid
Ingrediënten
-350 g gedopte tuinbonen
-zout en peper
-25 g boter
-1 fijngesnipperde sjalot
-2 takjes bonenkruid
-6 dl groentebouillon
-1 dl slagroom
Bereiding
Doe de gedopte bonen in een pan licht gezouten kokend water,
breng weer aan de kook en laat even koken.
Giet de bonen af en laat ze schrikken onder de koude kraan.
Fruit de sjalot glazig. Voeg de bouillon en het bonenkruid toe en breng deze aan de kook.
Voeg de tuinbonen toe en kook deze gaar in 7 minuten.
Verwijder het bonenkruid.
We pureren de soep en roeren ze door een fijne zeef.
Room erbij en afproeven op smaak.
Warm de soep op en roer de rest van de boter erdoor en eventueel een snufje suiker.
Gepureerde tuinbonensoep met bonenkruid
-350 g gedopte tuinbonen
-zout en peper
-25 g boter
-1 fijngesnipperde sjalot
-2 takjes bonenkruid
-6 dl groentebouillon
-1 dl slagroom
-doe de gedopte bonen in een pan licht gezouten kokend water
-breng weer aan de kook en laat even koken
-giet de bonen af en laat ze schrikken onder de koude kraan-fruit de sjalot glazig
-voeg de bouillon en het bonenkruid toe en breng aan de kook
-voeg de tuinbonen toe en kook deze gaar in 7 minuten
-verwijder het bonenkruid
-we pureren de soep en roeren ze door een fijne zeef
-room erbij en afproeven op smaak
-warm de soep op en roer de rest van de boter erdoor en eventueel een snufje suiker
Nieuwsbrief
Meld je aan met je mailadres en ontvang onze nieuwsberichten in je mailbox: