Snijbiet-Linzensoep
Snijbiet-linzensoep
300 gram groene linzen
300 gram snijbiet
2 uien
2 tenen knoflook
1 bouillonblokje
sap van halve citroen
komijn gemalen
peper en zout
creme fraiche
Werk je met gedroogde linzen let er op dat je ze een dag van tevoren laat wellen. kook ze vervolgens volgens instructies.
Snijd de uien, knoflook en de stengels van de biet. Fruit gezamenlijk aan en een grote pan met olie. Snijd het blad van de biet fijn en hou deze apart. Voeg 1 liter water toe aan de pan, laat 15 min zachtjes koken. Voeg dan de linzen en het gesneden blad toe. Roer goed door en doe de helft van de soep in de blender. Roer alles door elkaar en verdun met water naar behoefte en voeg kruiden naar eigen inzicht. Lekker met crème fraiche en evt wat zachte geitenkaas.
Lauwwarme snijbietsalade
Snijbiet
evt wat aardbeien
zachte geitenkaas
balsamicoazijn
olijfolie
aardbeiensiroop
peper en zout
flinke hand basilicumblaadjes
Was en snijd het blad van de snijbiet als een salade. Snijd de aardbeien in halve of kwarten. Snijd de basilicumblaadjes in grove stukken. Maak een dressing van balsamicoazijn, olijfolie en aardbeiensiroop en peper en zout. Snijd de stengels van de snijbiet fijn en roerbak in olie tot ze zacht zijn. Meng het gesneden snijbietblad met de gebakken stelen en de dressing en verkruimel de kaas. Garneer met de aardbeien.
Snijbietschotel
Ingrediënten
– 1 bos snijbiet
– 1 ui
– 2 bolletjes gember
– takje koriander of salie
– spaans pepertje
– peper en zout
Bereiding
Een ui en wat gember fruiten, snijbiet wassen en in stukken snijden. Eerst de stelen wokken, na enkele minuten het blad erbij doen. Enkele minuten omscheppen op het vuur. Laag zetten en defijngesneden koriander erdoor scheppen, Meteen serveren.
Lekker met rijst of gebakken aardappelen!
Recept uit de keuken van Croy Cruyden.
Snijbiet-quiche
Ingrediënten
voor het deeg:
– 300 gram bloem
– zout
– 0,5 theelepel suiker
– 200 gram koude magarine (in blokjes gesneden)
Voor de vulling:
– 750 gram Snijbiet
– 200 gr. crème fraiche
– 1 dl slagroom
– zout
– 3 eieren
– 100 gram geraspte belegen kaas
– 1 theelepel komijn
– versgemalen peper
Bereidingswijze
Kneed in een kom gezeefde bloem, zout, suiker en margarine tot een bal (voeg eventueel een klein beetje ijskoud water toe). Wikkel het deeg in folie en laat het ca. 30 minuten staan in de koelkast.
Bestuif het werkblad met wat bloem en rol het deeg uit tot een ronde lap van ca. 35 cm doorsnede. Beboter een taartvorm (30 cm doorsnede) en bekleed deze met het deeg. Prik met een vork gaatjes in de deegbodem. Snijd alle bladeren in
reepjes en alle stelen in stukjes. 1 minuut blancheren. Laat de groente goed uitlekken en afkoelen. Verdeel de snijbiet over de quichebodem. Klop crème fraiche, slagroom en eieren los met wat peper en zout. Schenk het mengsel over de bieten en bestrooi het geheel met kaas en komijn. Zet de vorm in de op 225 graden voorverwarmde oven en bak de quiche in ca. 30 minuten goudbruin.
Snijbiet of spinazie
Snijbiet of spinazie
Wassen, grof snijden, kort roerbakken, eventueel samen met fijngesneden ui, zout naar smaak toevoegen, overtollig groentevocht afgieten.
Snijbiet met een krokant korstje
Ingrediënten
– 1 bosje snijbiet
– 1 ui, gesnipperd
– 1 teen knoflook
– olijfolie
– 1 theelepel bouillonpoeder
– 1 oude boterham/beschuit/paneermeel
– 50 gram geraspte kaas
Bereidingswijze
Boterhammen verkruimelen en in een koekenpan droog en knapperig roerbakken.
Snijbiet wassen en stelen en blad grof snijden.
Ui en knoflook fruiten in olie, bouillonpoeder en snijbiet toevoegen en 5 minuten roerbakken. Snijbiet in een ovenschaaltje doen, eerst de kaas en dan broodkruim erover strooien en even onder een voorverwarmde gril of in de oven zetten tot de kaas gesmolten is.
Variatie zonder kaas: U kunt grof gemalen noten en broodkruim mengen en dit over de schotel verdelen.
Bron: Odin.nl
Ovenschotel snijbiet met aardappel
Ingrediënten
– 1 bos snijbiet, in repen gesneden
– 1 ui, gesnipperd
– een scheutje olijfolie
– 500 gram aardappels
– 1 dl melk
– klontje boter
– 2 eieren
– peper en zout
– nootmuskaat
– 1 theelepel mosterd
– 75 gram geraspte kaas
– 1 beschuit of 4 eetlepels paneermeel
Bereidingswijze
Kook de aardappelen gaar en maak met melk, boter, peper, kruidenzout, mosterd en nootmuskaat een lekkere puree.
Roerbak de ui in olie en voeg na een aantal minuten beetje bij beetje de snijbiet toe. Maak de snijbiet op smaak met een snufje peper en zout en roer er het paneermeel of beschuitkruim door.
Vet een ovenschaal in en schep de aardappelpuree op de bodem en tegen de kanten zodat een dikke pureebekleding ontstaat. Schep de snijbiet in de schaal en verdeel het gelijkelijk.
Klop de eieren los, meng er de geraspte kaas door en giet dit over het geheel.
Zet de schotel ongeveer een half uur in een voorverwarmde oven op 175°C tot de bovenkant mooi lichtbruin is.
Lekker met een (komkommer)salade erbij.
Variatie met andere groenten: Deze ovenschotel is ook erg lekker met (spits)kool of paksoi in plaats van snijbiet. Ook stukjes paprika en gedroogde tomaat (in olijfolie) passen goed in deze ovenschotel.
Variatie extra gevuld: Meng door de snijbiet gebraden (vegetarisch) gehakt, blokjes ham of stukjes salami.
Bron: Odin.nl
Nieuwsbrief
Meld je aan met je mailadres en ontvang onze nieuwsberichten in je mailbox: