Snijbietschotel

09 februari 2017

Ingrediënten
– 1 bos snijbiet
– 1 ui
– 2 bolletjes gember
– takje koriander of salie
– spaans pepertje
– peper en zout

Bereiding
Een ui en wat gember fruiten, snijbiet wassen en in stukken snijden. Eerst de stelen wokken, na enkele minuten het blad erbij doen. Enkele minuten omscheppen op het vuur. Laag zetten en defijngesneden koriander erdoor scheppen, Meteen serveren.
Lekker met rijst of gebakken aardappelen!
Recept uit de keuken van Croy Cruyden.

Snijbiet-quiche

09 februari 2017

Ingrediënten
voor het deeg:
– 300 gram bloem
– zout
– 0,5 theelepel suiker
– 200 gram koude magarine (in blokjes gesneden)

Voor de vulling:
– 750 gram Snijbiet
– 200 gr. crème fraiche
– 1 dl slagroom
– zout
– 3 eieren
– 100 gram  geraspte belegen kaas
– 1 theelepel komijn
– versgemalen peper

Bereidingswijze
Kneed in een kom gezeefde bloem, zout, suiker en margarine tot een bal (voeg eventueel een klein beetje ijskoud water toe). Wikkel het deeg in folie en laat het ca. 30 minuten staan in de koelkast.
Bestuif het werkblad met wat bloem en rol het deeg uit tot een ronde lap van ca. 35 cm doorsnede. Beboter een taartvorm (30 cm doorsnede) en bekleed deze met het deeg. Prik met een vork gaatjes in de deegbodem. Snijd alle bladeren in
reepjes en alle stelen in stukjes. 1 minuut blancheren. Laat de groente goed uitlekken en afkoelen. Verdeel de snijbiet over de quichebodem. Klop crème fraiche, slagroom en eieren los met wat peper en zout. Schenk het mengsel over de bieten en bestrooi het geheel met kaas en komijn. Zet de vorm in de op 225 graden voorverwarmde oven en bak de quiche in ca. 30 minuten goudbruin.

Snijbiet of spinazie

09 februari 2017

Snijbiet of spinazie
Wassen, grof snijden, kort roerbakken, eventueel samen met fijngesneden ui, zout naar smaak toevoegen, overtollig groentevocht afgieten.

Snijbiet met een krokant korstje

09 februari 2017

Ingrediënten
– 1 bosje snijbiet
– 1 ui, gesnipperd
– 1 teen knoflook
– olijfolie
– 1 theelepel bouillonpoeder
– 1 oude boterham/beschuit/paneermeel
– 50 gram geraspte kaas

Bereidingswijze
Boterhammen verkruimelen en in een koekenpan droog en knapperig roerbakken.
Snijbiet wassen en stelen en blad grof snijden.
Ui en knoflook fruiten in olie, bouillonpoeder en snijbiet toevoegen en 5 minuten roerbakken. Snijbiet in een ovenschaaltje doen, eerst de kaas en dan broodkruim erover strooien en even onder een voorverwarmde gril of in de oven zetten tot de kaas gesmolten is.

Variatie zonder kaas: U kunt grof gemalen noten en broodkruim mengen en dit over de schotel verdelen.

 

 

Bron: Odin.nl

Ovenschotel snijbiet met aardappel

09 februari 2017

Ingrediënten
– 1 bos snijbiet, in repen gesneden
– 1 ui, gesnipperd
– een scheutje olijfolie
– 500 gram aardappels
– 1 dl melk
– klontje boter
– 2 eieren
– peper en zout
– nootmuskaat
– 1 theelepel mosterd
– 75 gram geraspte kaas
– 1 beschuit of 4 eetlepels paneermeel

Bereidingswijze
Kook de aardappelen gaar en maak met melk, boter, peper, kruidenzout, mosterd en nootmuskaat een lekkere puree.

Roerbak de ui in olie en voeg na een aantal minuten beetje bij beetje de snijbiet toe. Maak de snijbiet op smaak met een snufje peper en zout en roer er het paneermeel of beschuitkruim door.

Vet een ovenschaal in en schep de aardappelpuree op de bodem en tegen de kanten zodat een dikke pureebekleding ontstaat. Schep de snijbiet in de schaal en verdeel het gelijkelijk.

Klop de eieren los, meng er de geraspte kaas door en giet dit over het geheel.

Zet de schotel ongeveer een half uur in een voorverwarmde oven op 175°C tot de bovenkant mooi lichtbruin is.

Lekker met een (komkommer)salade erbij.

 

Variatie met andere groenten: Deze ovenschotel is ook erg lekker met (spits)kool of paksoi in plaats van snijbiet. Ook stukjes paprika en gedroogde tomaat (in olijfolie) passen goed in deze ovenschotel.

Variatie extra gevuld: Meng door de snijbiet gebraden (vegetarisch) gehakt, blokjes ham of stukjes salami.

 

 

Bron: Odin.nl

Nieuwsbrief

Meld je aan met je mailadres en ontvang onze nieuwsberichten in je mailbox: