Spinazie-Koolraap Soep

09 februari 2017

Ingrediënten
– 25 gr dessertrijst
– 1 eetlepel olijfolie
– 1 fijngehakte ui
– 1/2 theelepel kurkuma (geelwortelpoeder)
– 1/2 theelepel kaneel
– 1 1/2 liter groentebouillon
– de geraspte schil en het sap van 1 limoen
– 450 gr geschilde koolraap in stukken
– 200 gr gewassen verse spinazie
– 3 eetlepels fijngehakte verse peterselie
– 2 eetlepels fijngehakte verse dille
– 1 1/2 dl yoghurt
– peper, zout

Bereiding
Week de dessertrijst 15 minuten in koud water, spoel af en laat goed uitlekken.
Verhit de olie in een pan en bak de ui daarin in ± 3 minuten glazig.
Voeg de kurkuma en de kaneel toe en bak ze ± 1 minuut mee.
Giet de bouillon erbij en voeg vervolgens de limoenrasp, het limoensap en de dessertrijst toe.
Breng op smaak met peper en zout.
Breng de soep aan de kook en laat ± 20 minuten sudderen.
Voeg de koolraap toe en laat nog 10-15 minuten koken tot de koolraap zacht is.
Voeg de spinazie en de kruiden toe en laat het geheel nog 2 minuten zachtjes koken.
Controleer de smaak en voeg eventueel peper of zout toe.
Serveer de soep heet met een dot yoghurt erop

Snijbiet of spinazie

09 februari 2017

Snijbiet of spinazie
Wassen, grof snijden, kort roerbakken, eventueel samen met fijngesneden ui, zout naar smaak toevoegen, overtollig groentevocht afgieten.

Paddestoelenrisotto met spinazie

09 februari 2017

Ingrediënten
– 250 g kastanjechampignons
– 1 ui
– 3 eetlepels olie
– 200 gram risottorijst
– 2 groentebouillontabletten
– 1 flesje kookroom (light, 250 ml, 200ml is genoeg)
– 1 zak verse spinazie (300 gram)
– enkele kaasplakjes

Bereidingswijze
Champignons schoonvegen en in plakjes snijden – ui snipperen – spinazie wassen, goed uit laten lekken en zo nodig wat kleiner snijden.
In braadpan 2 eetlepels olie verhitten en ui 1 minuut fruiten. Rijst toevoegen en 2 minuten meebakken. Bouillontabletten en 500 ml water beetje bij beetje toevoegen en rijst aan de kook brengen. Na 10 minuten room erdoor roeren.
In koekenpan 1 eetlepel olie verhitten en champignons in 5 minuten bruin bakken. Champignons en spinazie door risotto scheppen en enkele minuten door en door verhitten. Met kaasschaaf of dunschiller flinterdunne plakjes van kaas schaven en over risotto verdelen.

 

 

Bron: Allerhande

Nieuwzeelandse spinazie met yoghurt

09 februari 2017

Ingrediënten
– ui
– spinazie
– yoghurt
– knoflook
– peper en zout

Bereidingswijze
Fruit een uitje gedurende 3 minuten in hete olie.
Voeg de (eventueel gesneden) spinazie toe en laat deze met de deksel op de pan gaar worden.
Roer er wat yoghurt, knoflook, peper en zout door.

 
Bron: kiemblaadje augustus 2008

Nieuwzeelandse spinazie met pinda en kokos

09 februari 2017

Ingrediënten
– 800 gram bladeren van Nieuwzeelandse spinazie
– 2 tenen knoflook
– 1 ui
– mespuntje rode peper
– 200 gram ongebrande pinda’s
– 4 eetlepels geraspte kokos
– 300 gram kleine rode garnaaltjes
– 4 tomaten
– Bosje platte peterselie
– Peper en zout

Bereidingswijze
Was de spinaziebladeren en snijd ze heel fijn. Garnaaltjes spoelen, en enkele minuten koken in twee kopjes water met ruim peper en zout. Uit laten lekken.
Snijd de ui, de knoflook en de rode peper fijn en fruit deze in wat olie in een pan waar later ook de spinazie in gaat. Voeg de spinazie en fijngehakte peterselie toe en smoor deze.
Maal de pinda’s fijn in een blender met een bodempje water, en voeg de brij toe aan de spinazie. Vervolgens de kokos toevoegen. Garnaaltjes en in stukken gesneden tomaten toevoegen.
Regelmatig roeren en water toevoegen wanneer de brei te droog dreigt te worden. Laten pruttelen tot de spinazie gaar is. Afmaken met wat zout en peper.

Gratin met pastinaak en spinazie (4p)

09 februari 2017

Ingredienten
– 2 grote pastinaken
– 500 g bladspinazie
– 1 middelgrote ui
– 1 teentje knoflook
– olijfolie
– peper
– 1,25 dl slagroom
– (eventueel) 2 eetlepels mascarpone
– 1 ei
– 100 g vergemalen emmentaler
– 1 bosje selderij

Bereiding
Snijd de pastinaken in reepjes en stoom ze 3 à 4 minuten.
Fruit de ui en de knoflook in olijfolie en voeg spinazie toe.
Oven op 220°C voorverwarmen.
Meng de slagroom, de mascarpone, het ei, de fijngesneden selderij en de geraspte kaas.
Vet de ovenschotel in, voeg de helft van de spinazie toe, bedek met een laag pastinaak en vervolgens met een tweede laag spinazie.
Giet het slagroom-kaas-selderij mengsel over de groenten en bak in 15 minuten.

Nieuwsbrief

Meld je aan met je mailadres en ontvang onze nieuwsberichten in je mailbox: