selderij-eiersalade met tomaatjes (2p)

09 februari 2017

Ingrediënten
– 3 stengels groenselderij, in kleine stukjes, of een klein bosje snijselder
– 4 cherrytomaatjes, door midden gesneden
– jonge kaas, in blokjes
– 2 hardgekookte eieren, in stukjes
Dressing:
– 2 eetl. yoghurt
– 1 eetl. mayonaise
– ½ eetl. citroensap of azijn
– 1 teentje knoflook, geperst
– 1 theel. mosterd
– ev. 1 eetl. olijfolie
– peper en zout

Bereiding
Blancheer de groenselderij naar wens 5 min. in kokend water en laat ze uitlekken of gebruik de snijselderij rauw. Meng er de tomaatjes, kaas en het ei door. Klop de dressing met een garde romig en meng ze door de salade. Serveer de salade bijvoorbeeld met gebakken aardappeltjes. Extra gevuld en lekker Meng gekruide olijven en door deze salade.

Schorseneren met kaas (2p)

09 februari 2017

Ingrediënten
– 350 gram schorseneren
– 2 tomaten
– 75 gram belegen kaas of geitenkaas
– 1 eetlepel sesamzaad
– 1 theelepel basilicum
– zout
– peterselie
– klontje boter

Bereidingswijze
Borstel de schorseneren en was ze goed schoon. Kook ze in z’n geheel of doormidden gesneden in ongeveer 15 minuten gaar in ruim water met zout. Laat afkoelen en pel de schil er af. Snijd de tomaten in vieren en de kaas in blokjes. Snijd de schorseneren in kleinere stukken, voeg de stukken tomaat en een klontje boter toe en laat 5 minuten stoven. Rooster het sesamzaad in een droge koekenpan in een paar minuten goudbruin. Schep de groente in een schaal en meng de kaasbrokjes erdoor. Strooi sesamzaad en peterselie erover. Heerlijk bij gierst of bulgur.

 

 

Bron: Odin

Salade van tomaten, bonen en bonenkruid:

09 februari 2017

Ingrediënten
– 1 el pijnboompitten, geroosterd
– 4 takjes bonenkruid
– 400 g bonen
– zout en gemalen zwarte peper
– 500 g tomaten
– lente-uitje, grof gesneden
– 1 takje basilicum
voor de dressing:
– 30 ml en 2 el olijfolie
– sap van 1 limoen
– 75 g milde gorgonzola
– 1 teen knoflook, uit de pers

Bereiding
Doe alle ingrediënten voor de dressing in een kom van een keukenmachine en breng op smaak met zout en peper. Mix tot een gladde dressing en laat intrekken
Maak de bonen schoon en kook ze in water met een beetje zout net beetgaar. Giet ze af en spoel ze onder koud stromend water tot ze door en door koud zijn. Laat ze goed uitlekken en doe ze over in een slakom.
Snijd de tomaten in plakken of in vieren. Doe ze bij de spercibonen, voeg lenteuitjes toe en hussel door elkaar
Giet de dressing over de salade, hussel nog eens door en bestrooi met pijnboompitten. Strooi de blaadjes bonenkruid en basilicum erover en serveer.

Rucola noten pesto

09 februari 2017

Ingrediënten
– 150 gram verse rucola
– 8 zongedroogde tomaten (droog of op olie)
– 2 tenen knoflook
– 150 gram walnoten
– olijfolie

Bereidingswijze
Hak alle ingrediënten met een scherp mes heel fijn. Doe alles in een kom en voeg zoveel olijfolie toe dat er een smeuige massa ontstaat.

Groenselderij met pindasaus

09 februari 2017

Ingrediënten
1 kleine bos groenselderij
6 gedroogde tomaten, in reepjes (of uit een potje met olijfolie)
1 knoflookteentje, geperst
1 ui, gesnipperd
een scheutje olijfolie
een handje pinda’s
2 dl kant en klare pindasaus

Bereiding
Was de groenselderij en snijd de groente in schijfjes van een paar centimeter. Roerbak de groenselderij met knoflook en ui ongeveer 5 min. in olie. Voeg een klein scheutje water en de gedroogde tomatenreepjes toe. Laat het geheel ongeveer 10 min. op een klein pitje staan sudderen. Rooster de pinda’s in een grote droge koekenpan en warm de pindasaus op. Serveer de groenselderijschotel met rijst en pindasaus. Strooi de geroosterde pinda’s er over.

Gevulde Venkelschuitjes

09 februari 2017

Ingrediënten
– 2 venkelknollen
– zout en peper
– 1 teen knoflook
– 2 eetlepels olijfolie
– 4 theelepels peterselie
– 2-3 tomaten, ontveld, zaadjes verwijderd en in kleine blokjes
– 1 theelepel tijm
– 5 theelepels geraspte kaas
– 5 eetlepels gedroogd, verkruimeld witbrood of beschuit

 

Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 225 c.
Haal van elke venkelknol de 4 grote buitenste rokken (bladeren) los. Kook de venkelrokken in ruim kokend water tot ze beetgaar zijn. Snijd de rest van de venkel in heel kleine blokjes en bak de blokjes venkel samen met de knoflook 5-10 minuten op zacht vuur in de olie.
Voeg twee eetlepels peterselie en de tomaatblokjes toe en breng op smaak met zout en peper.

Vul de venkelrokken met dit mengsel (snijd eventueel een klein stukje van de venkelrokken, zodat ze goed blijven staan) en leg ze in de ovenschaal.
Meng 2 eetlepels peterselie met de tijm, kaas en broodkruim en breng dit mengsel op smaak met zout en peper. Strooi het broodkruimmengsel over de gevulde venkel, druppel er nog wat extra olijfolie over en bak de venkel in +/- 20 minuten in het midden van de oven tot de bovenkant gegratineerd is.

Gestoofde courgette, tomaat en basilicum (4p)

09 februari 2017

Ingredienten
– 2 courgettes
– 4 tomaten
– kruidenzout
– 4 el crème fraîche
– 2 takjes basilicum

Bereiding
Was en snijd de courgette in plakjes van ca. 2 cm. Was en snijd de tomaten in blokjes. Verhit de olie in een ruime pan en bak in matig hoog vuur  de courgetteplakjes met wat kruidenzout ca. 3 minuten. Voeg de tomatenblokjes, en een beetje water toe en stoof dit met een deksel op de pan in 10 mimuten gaar, geregeld omscheppen. Voeg de demi crème fraiche toe en verwarm deze nog 3 minuten mee. Roer de basilicum reepjes erdoor, breng op smaak met met zout en peper en serveer.

Bonen salade

25 januari 2017

Ingrediënten:
1 el pijnboompitten, geroosterd
4 takjes bonenkruid
400 g bonen
Zout en gemalen zwarte peper
500 g tomaten
Lente-uitje, grof gesneden
1 takje basilicum

Voor de dressing:
30 ml en 2 el olijfolie
Sap van 1 limoen
75 g milde gorgonzola
1 teen knoflook, uit de pers

Bereiding:
Doe alle ingrediënten voor de dressing in een kom van een keukenmachine en breng op smaak met zout en peper. Mix tot een gladde dressing en laat intrekken Maak de bonen schoon en kook ze in water met een beetje zout net beetgaar. Giet ze af en spoel ze onder koud stromend water tot ze door en door koud zijn. Laat ze goed uitlekken en doe ze over in een slakom. Snijd de tomaten in plakken of in vieren. Doe ze bij de sperziebonen, voeg de lente-uitjes toe en hussel door elkaar. Giet de dressing over de salade, hussel nog eens door en bestrooi met pijnboompitten. Strooi de blaadjes bonenkruid en basilicum erover en serveer.

Andijviesalade

06 januari 2017

Ingrediënten
– andijvie,
– uitje
– olie
– kruiden azijn
– fetakaas
– tomaatjes

– bosje bieslook

Bereidingswijze
Gebruik van de andijvie vooral de witte, zachte stukken, en houd de groene stukken van de bladeren apart voor bijvoorbeeld andijviestamp.
Snijd de bladeren in reepjes van 0,5 cm breedte.
Snijd een uitje mooi fijn, de tomaatjes in partjes en de bieslook in stukjes van een cm.
Alles in een kom, brokkel dan de feta er over heen.
Een mengseltje maken van een ruime scheut olie en een scheut kruiden azijn, giet dit er over.

Nieuwsbrief

Meld je aan met je mailadres en ontvang onze nieuwsberichten in je mailbox:

Loading