Tuinboon basisrecept
Ingrediënten
– tuinbonen
– zout
– boter
– verse melk
– eventueel bonenkruid (per persoon een takje van 5 cm of 1/2 theelepel gedroogd)
Bereidingswijze
Doe de tuinbonen (en bonenkruid) in een pan en voeg water of half melk – half water toe tot de bonen net drijven.
Strooi er zout op en breng de tuinbonen (zonder deksel) net aan de kook. Blijf bij het gebruik van melk erg goed opletten want het kookt snel over.
Houd de tuinbonen tegen de kook aan tot ze gaar zijn. Kleine tuinbonen kunnen soms in 5 minuten al gaar zijn, grote tuinbonen hebben daar 15 – 20 minuten voor nodig. Proef af en toe of de tuinbonen gaar zijn. Giet de gare tuinbonen af, verwijder de takjes bonenkruid en leg klontjes boter op de tuinbonen.
Door tuinbonen met melk te koken wordt het vel minder stug (bij hele jonge kleine tuinbonen is dit niet nodig). Gebruik verse melk want anders zal de melk schiften.
Tuinbonenschotel
Ingrediënten
– tuinbonen
– 1 ui gesneden
– 600 gram aardappelen
– 100 gram bacon of gerookte tofu, gesneden
– eventueel verse koriander of dille
– olijfolie
– zwarte peper, vers gemalen
– zout
Bereidingswijze
Open de peulen door met twee duimen op de bolle kant te drukken. Rits ze langs de middennaad verder open met de duim. De bonen uit de peul wippen en in water 5 tot 10 minuten koken en daarna uit laten lekken.
Schil of schrap de aardappelen, snijd ze in blokjes en kook ze in een beetje water en zout bijna gaar.
Fruit de ui in olie. Snijd de bacon of gerookte tofu in blokjes en laat het meebakken. De tuinbonen toevoegen en de aardappelblokjes erdoorheen mengen en nog even meebakken. Vers gemalen peper erover strooien. Schep er vlak voor het opdienen de verse koriander of dille door.
Bron: Odin.nl
Tuinbonen met bonenkruid (6pp)
Ingrediënten
– 2½ kg. tuinbonen (in de peul)
– zout en peper
– bonenkruid
– eventueel roomkaas, jonge geitenkaas of (pittiger) blauwe kaas
Bereiding
Tuinbonen doppen, schoonmaken en wassen.
De bonen in kokend water met wat zout en bonenkruid gaar koken en vervolgens in een zeef gieten.
Bonenkruid fijnsnijden en vermengen met de tuinbonen. Eventueel wat room of zachte kaas toevoegen.
Op smaak brengen met peper en zout.
Tuinbonen
Ingrediënten
– tuinbonen
-bonenkruid
– ui
– spekjes
– creme fraiche
– witte wijn
– peper en zout
Bereidingswijze
Kook de bonen in 10 minuten af. Haal de blaadjes van het bonenkruid van de stengels was, en snij ze fijn. Kook de laatste minuut mee met de tuinbonen.
Bak een ui en spekjes glazig. Doe een klein potje creme fraiche erbij en een scheutje witte wijn.
Tuinboontjes erbij, peper en wat zout.
Gepureerde tuinbonensoep met bonenkruid
Ingrediënten
-350 g gedopte tuinbonen
-zout en peper
-25 g boter
-1 fijngesnipperde sjalot
-2 takjes bonenkruid
-6 dl groentebouillon
-1 dl slagroom
Bereiding
Doe de gedopte bonen in een pan licht gezouten kokend water,
breng weer aan de kook en laat even koken.
Giet de bonen af en laat ze schrikken onder de koude kraan.
Fruit de sjalot glazig. Voeg de bouillon en het bonenkruid toe en breng deze aan de kook.
Voeg de tuinbonen toe en kook deze gaar in 7 minuten.
Verwijder het bonenkruid.
We pureren de soep en roeren ze door een fijne zeef.
Room erbij en afproeven op smaak.
Warm de soep op en roer de rest van de boter erdoor en eventueel een snufje suiker.
Gepureerde tuinbonensoep met bonenkruid
-350 g gedopte tuinbonen
-zout en peper
-25 g boter
-1 fijngesnipperde sjalot
-2 takjes bonenkruid
-6 dl groentebouillon
-1 dl slagroom
-doe de gedopte bonen in een pan licht gezouten kokend water
-breng weer aan de kook en laat even koken
-giet de bonen af en laat ze schrikken onder de koude kraan-fruit de sjalot glazig
-voeg de bouillon en het bonenkruid toe en breng aan de kook
-voeg de tuinbonen toe en kook deze gaar in 7 minuten
-verwijder het bonenkruid
-we pureren de soep en roeren ze door een fijne zeef
-room erbij en afproeven op smaak
-warm de soep op en roer de rest van de boter erdoor en eventueel een snufje suiker
Nieuwsbrief
Meld je aan met je mailadres en ontvang onze nieuwsberichten in je mailbox: