Zoetpikante groenteroerbak met koolrabi

09 februari 2017

Ingrediënten
– 1 eetlepel olie
– 2 rundertartaartjes
– 1 ui
– 1 teen knoflook
– ½ groene paprika
– 2 knolletjes koolrabi (kan ook met 1)
– miniblikje maïs
– 3 eetlepels tomatenketchup
– 1 eetlepel “sweet chilisaus”
– zout, peper
– 150 gram cherrytomaatjes
– 150 gram meergranenrijst of zilvervliesrijst

Bereidingswijze
Ui snipperen – tartaartjes in stukjes snijden – paprika in kleine stukjes snijden – Koolrabi in plakken van 1 cm snijden, dan schillen en daarna in blokjes snijden – blikje maïs laten uitlekken  – cherrytomaatjes halveren.

Kook de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verhit de olie in een kleine wok. Roerbak hierin de stukjes tartaar rondom bruin op hoog vuur, zonder extra vet. Zet het vuur wat lager. Schep de uitjes erbij en knijp de knoflookteen boven de wok uit. Roerbak 3 minuten. Schep de paprika erbij en roerbak 2 minuten. Schep de koolrabi en maïs erdoor, voeg de ketchup en chilisaus toe, dek de wok af en stoof het gerecht 10 minuten. Schep het af en toe om. Neem het deksel van de pan. Voeg de tomaten toe en verwarm het gerecht op hoog vuur door en door. Breng het gerecht op smaak met zout (en peper).

 

 

Bron: Boodschappen.nl

Witte koolsoep met prei

09 februari 2017

Ingrediënten
– 1 ui
– 1 prei
– een halve witte kool
– 1 flinke aardappel, in blokjes
– handje basmati rijst
– 1 tuinkruiden bouillonblokje
– 2 kippen bouillonblokjes
– 1,5 liter water
– olie/boter om te bakken.

Bereiding
Snipper de ui en de kool. Was en snipper de prei.
Verhit olie in een pan en smoor ui, kool, prei en aardappel 5 minuten.
Doe alles over in een soeppan en voeg de bouillonblokjes, het water en de rijst toe.
Houd het geheel 15 – 20 minuten aan de kook.
Haal van het vuur en pureer met de staafmixer.
Eet smakelijk!

Victoriabaars in marinade met verse kruiden

09 februari 2017

Ingrediënten
– Victoriabaars
– boter
– uiringen

Marinade
– citroensap
– verse gember
– teentjes knoflook
– bruine suiker
– rood pepertje
– olijfolie

Bereidingswijze
1 uur marineren, leg de vis op boter en uienringen.

Vegetarische courgettecrumble

09 februari 2017

Het geheim van dit gerecht zit ‘m in het kruimeldeegje dat je over de gestoofde courgette strooit, en dat in de oven lekker krokant wordt. Door het deegje zitten verse tijm en geraspte Italiaanse pecorinokaas, die het een lekker mediterrane touch geven. De courgette stoof je met een uitje in wat witte wijn. Kortom: een vegetarisch gerecht waar ook niet vegetariërs hun vingers bij aflikken!

Voor 4 personen

Ingrediënten:
– 3 courgettes, in blokjes
– 1 venkel, in reepjes
– 1 ui, fijngesnipperd
– 3 el olijfolie
– 50 ml droge witte wijn
– 100 ml groentebouillon (van een blokje)
– 60 g bloem
– 60 g gezouten boter
– 60 g pecorino
– 3 el paneermeel
– 4 blaadjes salie
– 1 takje verse tijm

extra nodig:
– diepe ovenschaal
– Verwarm de oven voor op 200 graden.
Bereiding
Snijd de courgettes in blokjes en de venkel in reepjes. Snipper de ui.Fruit de ui glazig in de olijfolie. Voeg de courgette en de venkel toe. Roerbak 3 minuten. Blus af met de wijn. Laat de wijn op hoog vuur bijna helemaal inkoken. Breng op smaak met peper en zout.Voeg de groentebouillon en de salie toe. Laat 10-15 minuten stoven met deksel, tot de groente beetgaar is.Meng met je vingertoppen de ijskoude boter, de bloem en het paneermeel tot een kruimelig mengsel. Rasp de pecorino grof. Ris de tijm van het takje. Voeg de pecorino en de tijm aan het kruimeldeeg toe.Haal de salie uit de pan. Schep de courgette in een diepe ovenschaal. Verdeel er het kruimeldeeg over. Zet 15 minuten in het midden van de oven. Serveer goed heet.

Lekker met aardappelen of Turks of Marokkaans brood.

Tuinbonenschotel

09 februari 2017

Ingrediënten
– tuinbonen
– 1 ui gesneden
– 600 gram aardappelen
– 100 gram bacon of gerookte tofu, gesneden
– eventueel verse koriander of dille
– olijfolie
– zwarte peper, vers gemalen
– zout

Bereidingswijze
Open de peulen door met twee duimen op de bolle kant te drukken. Rits ze langs de middennaad verder open met de duim. De bonen uit de peul wippen en in water 5 tot 10 minuten koken en daarna uit laten lekken.
Schil of schrap de aardappelen, snijd ze in blokjes en kook ze in een beetje water en zout bijna gaar.
Fruit de ui in olie. Snijd de bacon of gerookte tofu in blokjes en laat het meebakken. De tuinbonen toevoegen en de aardappelblokjes erdoorheen mengen en nog even meebakken. Vers gemalen peper erover strooien. Schep er vlak voor het opdienen de verse koriander of dille door.

 

 

Bron: Odin.nl

Tuinbonen

09 februari 2017

Ingrediënten
– tuinbonen
-bonenkruid
– ui
– spekjes
– creme fraiche
– witte wijn
– peper en zout

Bereidingswijze
Kook de bonen in 10 minuten af. Haal de blaadjes van het bonenkruid van de stengels was, en snij ze fijn. Kook de laatste minuut mee met de tuinbonen.
Bak een ui en spekjes glazig. Doe een klein potje creme fraiche erbij en een scheutje witte wijn.
Tuinboontjes erbij, peper en wat zout.

Stoofpot wortelpeterselie met lamsvlees

09 februari 2017

Ingrediënten
– 350 g wortelpeterselie,
– 500 g aardappelen,
– 1 ui in ringen,
– 1 teentje knoflook geperst,
– scheutje olijfolie,
– 150 gram lamsvlees (of iets dergelijks, bijvoorbeeld een kleine (vegetarische) rookworst) in stukken,
– 2 laurierblaadjes,
– rozemarijn of tijm,
– peper en evt. zout

Kook alle ingredienten door elkaar geschept in een laagje water in 15-20 minuten gaar. Niet moeilijk en erg lekker!

Spinazie-Koolraap Soep

09 februari 2017

Ingrediënten
– 25 gr dessertrijst
– 1 eetlepel olijfolie
– 1 fijngehakte ui
– 1/2 theelepel kurkuma (geelwortelpoeder)
– 1/2 theelepel kaneel
– 1 1/2 liter groentebouillon
– de geraspte schil en het sap van 1 limoen
– 450 gr geschilde koolraap in stukken
– 200 gr gewassen verse spinazie
– 3 eetlepels fijngehakte verse peterselie
– 2 eetlepels fijngehakte verse dille
– 1 1/2 dl yoghurt
– peper, zout

Bereiding
Week de dessertrijst 15 minuten in koud water, spoel af en laat goed uitlekken.
Verhit de olie in een pan en bak de ui daarin in ± 3 minuten glazig.
Voeg de kurkuma en de kaneel toe en bak ze ± 1 minuut mee.
Giet de bouillon erbij en voeg vervolgens de limoenrasp, het limoensap en de dessertrijst toe.
Breng op smaak met peper en zout.
Breng de soep aan de kook en laat ± 20 minuten sudderen.
Voeg de koolraap toe en laat nog 10-15 minuten koken tot de koolraap zacht is.
Voeg de spinazie en de kruiden toe en laat het geheel nog 2 minuten zachtjes koken.
Controleer de smaak en voeg eventueel peper of zout toe.
Serveer de soep heet met een dot yoghurt erop

Snijbietschotel

09 februari 2017

Ingrediënten
– 1 bos snijbiet
– 1 ui
– 2 bolletjes gember
– takje koriander of salie
– spaans pepertje
– peper en zout

Bereiding
Een ui en wat gember fruiten, snijbiet wassen en in stukken snijden. Eerst de stelen wokken, na enkele minuten het blad erbij doen. Enkele minuten omscheppen op het vuur. Laag zetten en defijngesneden koriander erdoor scheppen, Meteen serveren.
Lekker met rijst of gebakken aardappelen!
Recept uit de keuken van Croy Cruyden.

Snijbiet of spinazie

09 februari 2017

Snijbiet of spinazie
Wassen, grof snijden, kort roerbakken, eventueel samen met fijngesneden ui, zout naar smaak toevoegen, overtollig groentevocht afgieten.

Nieuwsbrief

Meld je aan met je mailadres en ontvang onze nieuwsberichten in je mailbox: