Lauwwarme snijbietsalade
Snijbiet
evt wat aardbeien
zachte geitenkaas
balsamicoazijn
olijfolie
aardbeiensiroop
peper en zout
flinke hand basilicumblaadjes
Was en snijd het blad van de snijbiet als een salade. Snijd de aardbeien in halve of kwarten. Snijd de basilicumblaadjes in grove stukken. Maak een dressing van balsamicoazijn, olijfolie en aardbeiensiroop en peper en zout. Snijd de stengels van de snijbiet fijn en roerbak in olie tot ze zacht zijn. Meng het gesneden snijbietblad met de gebakken stelen en de dressing en verkruimel de kaas. Garneer met de aardbeien.
Suikermais met basilicumboter
Ingrediënten:
– 2 tot 4 maiskolven, nog met blad bedekt
– 100g gezouten roomboter
– 10 blaadjes basilicum, fijngesneden
– 1 teen knoflook
– beetje zwarte peper
– sap van een 1/2 citroen
1 Om de smaken lekker door te kunnen laten trekken, maak je eerst de basilicumboter. Smelt de roomboter in een pannetje met de basilicum, de knoflook, wat peper en het citroensap. Doe dit op een laag vuurtje.
2 Gril de maiskolven op de barbecue of in de oven, elke kant 2 a 3 minuten, 12 minuten in totaal. De buitenste balderen mogen helemaal zwart.
3 Leg de gegrilde kolven op een bord, trek met ovenhandschoenen de bladeren eraf en smeer ze met een kwastje in met basilicumboter. Serveer meteen
(recept uit ‘van eigen erf’)
Schorseneren met kaas (2p)
Ingrediënten
– 350 gram schorseneren
– 2 tomaten
– 75 gram belegen kaas of geitenkaas
– 1 eetlepel sesamzaad
– 1 theelepel basilicum
– zout
– peterselie
– klontje boter
Bereidingswijze
Borstel de schorseneren en was ze goed schoon. Kook ze in z’n geheel of doormidden gesneden in ongeveer 15 minuten gaar in ruim water met zout. Laat afkoelen en pel de schil er af. Snijd de tomaten in vieren en de kaas in blokjes. Snijd de schorseneren in kleinere stukken, voeg de stukken tomaat en een klontje boter toe en laat 5 minuten stoven. Rooster het sesamzaad in een droge koekenpan in een paar minuten goudbruin. Schep de groente in een schaal en meng de kaasbrokjes erdoor. Strooi sesamzaad en peterselie erover. Heerlijk bij gierst of bulgur.
Bron: Odin
Salade van tomaten, bonen en bonenkruid:
Ingrediënten
– 1 el pijnboompitten, geroosterd
– 4 takjes bonenkruid
– 400 g bonen
– zout en gemalen zwarte peper
– 500 g tomaten
– lente-uitje, grof gesneden
– 1 takje basilicum
voor de dressing:
– 30 ml en 2 el olijfolie
– sap van 1 limoen
– 75 g milde gorgonzola
– 1 teen knoflook, uit de pers
Bereiding
Doe alle ingrediënten voor de dressing in een kom van een keukenmachine en breng op smaak met zout en peper. Mix tot een gladde dressing en laat intrekken
Maak de bonen schoon en kook ze in water met een beetje zout net beetgaar. Giet ze af en spoel ze onder koud stromend water tot ze door en door koud zijn. Laat ze goed uitlekken en doe ze over in een slakom.
Snijd de tomaten in plakken of in vieren. Doe ze bij de spercibonen, voeg lenteuitjes toe en hussel door elkaar
Giet de dressing over de salade, hussel nog eens door en bestrooi met pijnboompitten. Strooi de blaadjes bonenkruid en basilicum erover en serveer.
Preitaart
Ingrediënten
– 5 plakjes bladerdeeg
– 1 eetlepel boter
– 500 gram prei
– 2 theelepels gedroogde basilicum
– 3 eieren
– 150 gram gemalen oude kaas
– 1 bekertje créme fraiche
– 190 gram hamreepjes
Bereidingswijze
Oven voorverwarmen op 225 °C of gasovenstand 5. Plakjes bladerdeeg laten ontdooien. In braadpan boter verhitten. Prei en basilicum ca. 3 minuten fruiten. Eieren loskloppen met zout, peper, 50 gram kaas en crème fraîche. Taartvorm invetten en bekleden met bladerdeeg. Met vork gaatjes in deeg prikken. Prei en ham over bodem verdelen. Eimengsel erover schenken. Rest van kaas over ei strooien. In midden van oven taart in ca. 25 minuten gaar en lichtbruin bakken. Eventueel laatste 5 minuten afdekken met aluminiumfolie.
Bron: Allerhande
Pasta met schorseneren en gerookte zalm
Ingrediënten
– pennen
– schorseneren
– azijn
– 1 teen knoflook
– uitje
– theelepel peperkorrels
– olijfolie
– 250 ml room
– 2 pakjes gerookte zalm
– basilicum, fijngehakt ( of peterselie)
– peper en zout
Bereidingswijze
Pennen koken.
Schorseneren schoonmaken, in stukken van 3 centimeter snijden en 20 minuten koken met een beetje azijn erbij.
1 teen knoflook, uitje en theelepel peperkorrels (uit potje) fruiten in olijfolie. Doe 250 ml. room erbij. Voeg de schorseneren bij de saus samen met 2 pakjes gerookte zalm in snippers, fijngehakte basilicum (anders peterselie), peper en zout.
Koolrabi-cremesoep
Ingrediënten
– 2 koolrabi’s
– olijfolie
– knoflook
– 1/2 theelepel majoraan
– 500 ml melk
– 1 kruidenbouillontablet
– zout en peper
– kaascroutons
– basilicumblaadjes
Bereidingswijze
Fruit 2 koolrabi’s in blokjes in 1 el olijfolie. Voeg een geperst knofje en een halve tl majoraan toe, 3 min. op zacht vuurtje.
Voeg 500ml melk en 1 kruidenbouillontablet toe en laat 5 min. zachtjes koken.
Alles pureren en serveren met zout, peper, kaascroutons en wat basilicumblaadjes
Komkommersalade met dille
Ingrediënten
– 1 komkommer
– 1 bosje dille
– 80 cc room
– 2 eetlepel yoghurt
– 1 theelepels mosterd
– 70 gram schouderham
– peper en zout
– 2/3 eetlepels basilicumazijn
Bereidingswijze
Snijd de komkommer in dunne plakjes. Mengen met de azijn. Knip de dille fijn.
Roer yoghurt, room, dille, mosterd, peper en zout tot een sausje. Snijd de ham in kleine stukjes en meng met de komkommer.
Meng de saus vlak voor het opdienen door de komkommer.
Gestoofde courgette, tomaat en basilicum (4p)
Ingredienten
– 2 courgettes
– 4 tomaten
– kruidenzout
– 4 el crème fraîche
– 2 takjes basilicum
Bereiding
Was en snijd de courgette in plakjes van ca. 2 cm. Was en snijd de tomaten in blokjes. Verhit de olie in een ruime pan en bak in matig hoog vuur de courgetteplakjes met wat kruidenzout ca. 3 minuten. Voeg de tomatenblokjes, en een beetje water toe en stoof dit met een deksel op de pan in 10 mimuten gaar, geregeld omscheppen. Voeg de demi crème fraiche toe en verwarm deze nog 3 minuten mee. Roer de basilicum reepjes erdoor, breng op smaak met met zout en peper en serveer.
Bonen salade
Ingrediënten:
1 el pijnboompitten, geroosterd
4 takjes bonenkruid
400 g bonen
Zout en gemalen zwarte peper
500 g tomaten
Lente-uitje, grof gesneden
1 takje basilicum
Voor de dressing:
30 ml en 2 el olijfolie
Sap van 1 limoen
75 g milde gorgonzola
1 teen knoflook, uit de pers
Bereiding:
Doe alle ingrediënten voor de dressing in een kom van een keukenmachine en breng op smaak met zout en peper. Mix tot een gladde dressing en laat intrekken Maak de bonen schoon en kook ze in water met een beetje zout net beetgaar. Giet ze af en spoel ze onder koud stromend water tot ze door en door koud zijn. Laat ze goed uitlekken en doe ze over in een slakom. Snijd de tomaten in plakken of in vieren. Doe ze bij de sperziebonen, voeg de lente-uitjes toe en hussel door elkaar. Giet de dressing over de salade, hussel nog eens door en bestrooi met pijnboompitten. Strooi de blaadjes bonenkruid en basilicum erover en serveer.
Nieuwsbrief
Meld je aan met je mailadres en ontvang onze nieuwsberichten in je mailbox: