Venkelsoep met verse kruiden voor 2 personen
Ingrediënten
– 1 venkelknol
– 3/4 l (groente)bouillon van blokjes of poeder
– 1 dunne prei
– 30 g boter
– 25 g bloem
– peper en zout naar smaak
– scheutje (koffie)room
– scheutje citroensap
– wat groene kruiden naar smaak (bijv. peterselie, bieslook, munt)
– garnering: fijngeknipt venkelgroen
Bereiding
Venkel schoonmaken, wat venkelgroen apart houden, in stukken snijden en in de bouillon in 20-25 min. gaar en zacht koken. De prei schoonmaken en in dunne ringen snijden. Een paar mooie ringetjes achterhouden en de rest in de hete boter fruiten. Bloem toevoegen en al roerend de venkelbouillon erbij schenken. Achtergehouden preiringen toevoegen en de soep nog heel even laten doorkoken. Op smaak brengen met zout, peper, kruiden, room en citroensap. Garneren met bladgroen. Tip voor de liefhebbers van het anijsachtige aroma van de venkel: een scheutje pernod of pastis in de soep verhoogt de anijssmaak.
Salade van Cioggia bietjes met bieslook en citroen
Ingrediënten
– Ongeveer 450 g chioggia-bietjes
– Geraspte schil en sap van 0,5 citroen ongeveer 50 ml
– 10 el olijfolie extra vergine (of naar keuze een mengsel van olijf- en zonnebloemolie)
Ter garnering
– Zeezout en gemalen zwarte peper
– Verse bieslook, fijngesneden
Bereiding
1 Snijd de wortels van de bietjes tot ongeveer 2,5 cm van de
knol weg. Was de bietjes maar schil ze niet.
2 Kook ze eventjes in kokend water niet te zacht, net beetgaar: dan blijven de kleuren nog zichtbaar!
3 Giet ze af en laat afkoelen tot u ze kunt aanpakken. Schil ze
(de schil moet nu makkelijk loslaten). Laat ze volledig afkoelen.
4 Schil de nu koude bietjes en snijd ze dwars in dunne schijfjes; doe die in een
kom.Voeg de citroenschil en -sap toe en breng op smaak. Meng
er voorzichtig olie en bieslook naar smaak door en serveer.
Herfstraapjes
Ingrediënten
– 250 g raapjes
– 2 grote uien
– 100 g ham
– 75 g gepelde walnoten
– ½ bosje citroenmelisse of een scheutje citroensap
– een paar sprieten bieslook
– een scheutje slagroom
– ev. zeezout naar smaak
– vers gemalen peper
– olijfolie
Bereiding
Ui schillen en in partjes snijden. Uien roerbakken in olie. Loof van de raapjes snijden, de knolletjes klein snijden en toevoegen aan de uien. Met een scheutje water in 5 à 10 min. gaar stoven. Mals loof fijn snijden. Walnoten fijn hakken. Ham in kleine blokjes snijden. Bieslook fijn knippen. Citroenmelisse fijn hakken. Ham, walnoten, slagroom en fijngehakt loof en kruiden toevoegen.
Andijviesalade
Ingrediënten
– andijvie,
– uitje
– olie
– kruiden azijn
– fetakaas
– tomaatjes
– bosje bieslook
Bereidingswijze
Gebruik van de andijvie vooral de witte, zachte stukken, en houd de groene stukken van de bladeren apart voor bijvoorbeeld andijviestamp.
Snijd de bladeren in reepjes van 0,5 cm breedte.
Snijd een uitje mooi fijn, de tomaatjes in partjes en de bieslook in stukjes van een cm.
Alles in een kom, brokkel dan de feta er over heen.
Een mengseltje maken van een ruime scheut olie en een scheut kruiden azijn, giet dit er over.
Nieuwsbrief
Meld je aan met je mailadres en ontvang onze nieuwsberichten in je mailbox: