Tuinboon basisrecept

09 februari 2017

Ingrediënten
– tuinbonen
– zout
– boter
– verse melk
– eventueel bonenkruid (per persoon een takje van 5 cm of 1/2 theelepel gedroogd)

 

Bereidingswijze
Doe de tuinbonen (en  bonenkruid) in een pan en voeg water of half melk – half water toe tot de bonen net drijven.
Strooi er zout op en breng de tuinbonen (zonder deksel) net aan de kook. Blijf bij het gebruik van melk erg goed opletten want het kookt snel over.
Houd de tuinbonen tegen de kook aan tot ze gaar zijn. Kleine tuinbonen kunnen soms in 5 minuten al gaar zijn, grote tuinbonen hebben daar 15 – 20 minuten voor nodig. Proef af en toe of de tuinbonen gaar zijn. Giet de gare tuinbonen af, verwijder de takjes bonenkruid en leg klontjes boter op de tuinbonen.

 

Door tuinbonen met melk te koken wordt het vel minder stug (bij hele jonge kleine tuinbonen is dit niet nodig). Gebruik verse melk want anders zal de melk schiften.

Tuinbonen met bonenkruid (6pp)

09 februari 2017

Ingrediënten
– 2½ kg. tuinbonen (in de peul)
– zout en peper
– bonenkruid
– eventueel roomkaas, jonge geitenkaas of (pittiger) blauwe kaas

Bereiding
Tuinbonen doppen, schoonmaken en wassen.
De bonen in kokend water met wat zout en bonenkruid gaar koken en vervolgens in een zeef gieten.
Bonenkruid fijnsnijden en vermengen met de tuinbonen.  Eventueel wat room of zachte kaas toevoegen.
Op smaak brengen met peper en zout.

Tuinbonen

09 februari 2017

Ingrediënten
– tuinbonen
-bonenkruid
– ui
– spekjes
– creme fraiche
– witte wijn
– peper en zout

Bereidingswijze
Kook de bonen in 10 minuten af. Haal de blaadjes van het bonenkruid van de stengels was, en snij ze fijn. Kook de laatste minuut mee met de tuinbonen.
Bak een ui en spekjes glazig. Doe een klein potje creme fraiche erbij en een scheutje witte wijn.
Tuinboontjes erbij, peper en wat zout.

Salade van tomaten, bonen en bonenkruid:

09 februari 2017

Ingrediënten
– 1 el pijnboompitten, geroosterd
– 4 takjes bonenkruid
– 400 g bonen
– zout en gemalen zwarte peper
– 500 g tomaten
– lente-uitje, grof gesneden
– 1 takje basilicum
voor de dressing:
– 30 ml en 2 el olijfolie
– sap van 1 limoen
– 75 g milde gorgonzola
– 1 teen knoflook, uit de pers

Bereiding
Doe alle ingrediënten voor de dressing in een kom van een keukenmachine en breng op smaak met zout en peper. Mix tot een gladde dressing en laat intrekken
Maak de bonen schoon en kook ze in water met een beetje zout net beetgaar. Giet ze af en spoel ze onder koud stromend water tot ze door en door koud zijn. Laat ze goed uitlekken en doe ze over in een slakom.
Snijd de tomaten in plakken of in vieren. Doe ze bij de spercibonen, voeg lenteuitjes toe en hussel door elkaar
Giet de dressing over de salade, hussel nog eens door en bestrooi met pijnboompitten. Strooi de blaadjes bonenkruid en basilicum erover en serveer.

Aardappels met Venkel

09 februari 2017

Ingrediënten
– 2-3 venkels, schoongemaakt ca. 500 gram
– zout
– 500 gram aardappelen (geen afkokers)
– 100 gram grof geraspte (jong) belegen Goudse boerenkaas
– 4 eetlepels droog kruim van wit of bruinbrood
– ca. 30 gram boter

-4 takjes bonenkruid of munt

 

Bereidingswijze
Maak de venkels schoon. Verwijder eventueel aangetaste bladeren en neem van elke venkel het onderste deel van de voet weg. Snijd de venkels in smalle reepjes. Snijd de aardappelen eveneens in smalle reepjes.
Zet de venkelreepjes op met ruim kokend water waaraan wat zout is toegevoegd. Laat ze 8 minuten zachtjes koken. Schep daarna de aardappelreepjes er door en laat alles nog 4-5 minuten zachtjes koken. Stort alles op een zeef om uit te lekken.
Schep in een kom de boerenkaas, venkel en aardappelreepjes luchtig door elkaar. Meng er de fijngesneden bonenkruid- of munt blaadjes door. Doe alles over in een beboterde ovenvaste schaal. Strooi er broodkruim over en leg er flintertjes boter op. Plaats de schaal in het midden van de tot 200 graden voorverwarmde oven. Reken op een oventijd van 25-30 minuten.

Bonen salade

25 januari 2017

Ingrediënten:
1 el pijnboompitten, geroosterd
4 takjes bonenkruid
400 g bonen
Zout en gemalen zwarte peper
500 g tomaten
Lente-uitje, grof gesneden
1 takje basilicum

Voor de dressing:
30 ml en 2 el olijfolie
Sap van 1 limoen
75 g milde gorgonzola
1 teen knoflook, uit de pers

Bereiding:
Doe alle ingrediënten voor de dressing in een kom van een keukenmachine en breng op smaak met zout en peper. Mix tot een gladde dressing en laat intrekken Maak de bonen schoon en kook ze in water met een beetje zout net beetgaar. Giet ze af en spoel ze onder koud stromend water tot ze door en door koud zijn. Laat ze goed uitlekken en doe ze over in een slakom. Snijd de tomaten in plakken of in vieren. Doe ze bij de sperziebonen, voeg de lente-uitjes toe en hussel door elkaar. Giet de dressing over de salade, hussel nog eens door en bestrooi met pijnboompitten. Strooi de blaadjes bonenkruid en basilicum erover en serveer.

Gepureerde tuinbonensoep met bonenkruid

25 januari 2017

Ingrediënten
-350 g gedopte tuinbonen
-zout en peper
-25 g boter
-1 fijngesnipperde sjalot
-2 takjes bonenkruid
-6 dl groentebouillon
-1 dl slagroom

Bereiding
Doe de gedopte bonen in een pan licht gezouten kokend water,
breng weer aan de kook en laat even koken.
Giet de bonen af en laat ze schrikken onder de koude kraan.
Fruit de sjalot glazig. Voeg de bouillon en het bonenkruid toe en breng deze aan de kook.
Voeg de tuinbonen toe en kook deze gaar in 7 minuten.
Verwijder het bonenkruid.
We pureren de soep en roeren ze door een fijne zeef.
Room erbij en afproeven op smaak.
Warm de soep op en roer de rest van de boter erdoor en eventueel een snufje suiker.

Aardappels met Venkel

06 januari 2017

Ingrediënten
– 2-3 venkels, schoongemaakt ca. 500 gram
– zout
– 500 gram aardappelen (geen afkokers)
– 100 gram grof geraspte (jong) belegen Goudse boerenkaas
– 4 eetlepels droog kruim van wit of bruinbrood
– ca. 30 gram boter

-4 takjes bonenkruid of munt

 

Bereidingswijze
Maak de venkels schoon. Verwijder eventueel aangetaste bladeren en neem van elke venkel het onderste deel van de voet weg. Snijd de venkels in smalle reepjes. Snijd de aardappelen eveneens in smalle reepjes.
Zet de venkelreepjes op met ruim kokend water waaraan wat zout is toegevoegd. Laat ze 8 minuten zachtjes koken. Schep daarna de aardappelreepjes er door en laat alles nog 4-5 minuten zachtjes koken. Stort alles op een zeef om uit te lekken.
Schep in een kom de boerenkaas, venkel en aardappelreepjes luchtig door elkaar. Meng er de fijngesneden bonenkruid- of munt blaadjes door. Doe alles over in een beboterde ovenvaste schaal. Strooi er broodkruim over en leg er flintertjes boter op. Plaats de schaal in het midden van de tot 200 graden voorverwarmde oven. Reken op een oventijd van 25-30 minuten.

 

Bron: www.smulweb.nl

Gepureerde tuinbonensoep met bonenkruid

06 januari 2017

-350 g gedopte tuinbonen
-zout en peper
-25 g boter
-1 fijngesnipperde sjalot
-2 takjes bonenkruid
-6 dl groentebouillon
-1 dl slagroom

-doe de gedopte bonen in een pan licht gezouten kokend water
-breng weer aan de kook en laat even koken
-giet de bonen af en laat ze schrikken onder de koude kraan-fruit de sjalot glazig
-voeg de bouillon en het bonenkruid toe en breng aan de kook
-voeg de tuinbonen toe en kook deze gaar in 7 minuten
-verwijder het bonenkruid
-we pureren de soep en roeren ze door een fijne zeef
-room erbij en afproeven op smaak
-warm de soep op en roer de rest van de boter erdoor en eventueel een snufje suiker

Nieuwsbrief

Meld je aan met je mailadres en ontvang onze nieuwsberichten in je mailbox: