Salade van rode kool
Ingrediënten
– 250 gram rode kool
– 1 kleine appel, heel fijn gesneden
– 25 gram rozijnen en krenten, geweld
– 30 gram gemengde noten, geroosterd
– eventueel een paar takjes rucola of veldkers
Dressing:
– 0,75 tot 1 dl zure room
– 60 gram blauwe schimmelkaas (bijvoorbeeld Roquefort), met een vork verkruimeld
– ½ eetlepel azijn of citroensap
– zwarte peper, vers gemalen
– snufje zout
– snufje cayennepeper
Bereidingswijze
Klop de dressing en laat deze een kwartiertje staan. Snijd de rode kool in heel fijne stukjes of rasp ze op een grove rasp. Meng de dressing door de rode kool en zet de schotel nog ongeveer een kwartier op een koele plaats. Meng er de gewelde rozijnen en krenten, appel, noten en eventueel bessen en pruimenstukjes door en serveer eventueel met peterselie bestrooid.
Variatie met olijven en selderij: Meng door de rodekoolsalade ook een eetlepel fijngehakte selderij en in stukjes gesneden olijven (laat bessen en pruimen weg) en voeg aan de dressing wat geperste knoflook toe.
Geroosterde butternutpompoen (4p)
– 1 tl komijnzaad
– 1 tl korianderzaad
– 1/4 chilipeper zonder zaad
– 1 tl zout
– cayennepeper
– 4 el yoghurt
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Zet een bakblik met de olijfolie in de oven.
Doe de komijn, chilipeper, koriander en het zout in een vijzel en stamp alles heel licht. Doe de specerijen in de hete olie, doe de blokjes pompoen erbij en schud alles om, zodat de pompoen bedekt is met een laagje gekruide olie.
Rooster de pompoen in 30 – 35 min. gaar in de oven, draai ze af en toe om.
Serveer het met een paar lepels natuuryoghurt en een snufje cayennepeper.
Chinese kool met ei-reepjes
Ingrediënten
– Chinese kool
– 1 pakje ontbijtspek
– 3 eieren
– 1 teentje knoflook
– zout
– cayennepeper
– rijst
– (evt. groentebouillonblok om de rijst in te koken)
– 4 takjes selderij
Bereidingswijze
Chinese kool in reepjes snijden – spek in stukjes snijden – rijst koken.
Kluts de eieren en voeg hieraan de fijngesneden selderij, de geperste knoflook, zout en cayennepeper toe. Bak hiervan een omelet.
Roerbak de Chinese kool 5 à 10 minuten. Voeg na enkele minuten de stukjes spek toe.
Snijd de omelet in stukjes en voeg dit toe aan de Chinese kool. Voeg dan de rijst toe en meng goed door elkaar.
Nieuwsbrief
Meld je aan met je mailadres en ontvang onze nieuwsberichten in je mailbox: