Wortel met gember en komijn

09 februari 2017

Ingrediënten
– 400 gram wortel
– 40 gram boter
– 1 eetlepel citroensap
– 1 theelepel honing
– 1/2 eetlepel komijnzaadjes
– 15 gram verse, fijngesneden gemberwortel (of 1 theelepel gemberpoeder)
– 2 eetlepels fijngehakte peterselie (garnering)

Bereidingswijze
De wortel wassen, schrapen en in een laagje water met wat zout beetgaar koken. Afgieten en overgieten met warme saus van de overige ingrediënten.
Garneren met peterselie.

Winterpostelein met geitenkaas en zoete

09 februari 2017

Ingrediënten
– 1 zakje winterpostelein
– 2 eetlepels limoen- of citroensap
– 1 theelepel mosterd
– 1 eetlepel gembersiroop
– 1 sinaasappel
– 2 eetlepels olijfolie
– 50 gram geitenkaas
– 50 gram hazelnoten
– 1 eetlepels honing

Bereidingswijze
Winterpostelein wassen en goed uit laten lekken. Limoen- of citroensap, mosterd, gembersiroop en olie mengen tot een romige dressing. Dit gaat goed met een kleine garde. Sinaasappel schillen, klein snijden en mengen met de dressing en winterpostelein. Kaas over de salade verdelen. Noten roosteren in een droge koekenpan en voeg, als de noten beginnen te geuren, de honing toe. Laat de honing om de noten smelten op een laag vuur. Roer een paar maal om en schep de honingnoten over de salade.

Victoriabaars in marinade met verse kruiden

09 februari 2017

Ingrediënten
– Victoriabaars
– boter
– uiringen

Marinade
– citroensap
– verse gember
– teentjes knoflook
– bruine suiker
– rood pepertje
– olijfolie

Bereidingswijze
1 uur marineren, leg de vis op boter en uienringen.

Vegetarische pompoenragout

09 februari 2017

Ingrediënten
– 500 gram pompoen in blokjes
– 1 laurierblad
– 150 gram seitan
– 60 gram boter
– 40 gr bloem
– 5 dl groentebouillon
– 4 kruidnagels
– 2à3 theelepels foelie, salie, tijm, gemberpoeder
– sojasaus en peper naar smaak

Bereidingswijze
Pompoenblokjes in weinig water met alle kruiden en specerijen in 12 minuten gaarkoken. Seitan in blokjes bakken in 20 gram boter. Rest van de boter in een pan smelten, bloem erdoor roeren en al roerend een paar minuten laten garen. Beetje voor beetje het groentekookvocht en de bouillon erbij gieten en tot een glad mengsel roeren. Pompoen met de seitan toevoegen. Enkele minuten zachtjes laten koken. Op smaak maken met peper en sojasaus.
Lekker met groene tagliatelle of rijst en een pittige salade.

Snijbietschotel

09 februari 2017

Ingrediënten
– 1 bos snijbiet
– 1 ui
– 2 bolletjes gember
– takje koriander of salie
– spaans pepertje
– peper en zout

Bereiding
Een ui en wat gember fruiten, snijbiet wassen en in stukken snijden. Eerst de stelen wokken, na enkele minuten het blad erbij doen. Enkele minuten omscheppen op het vuur. Laag zetten en defijngesneden koriander erdoor scheppen, Meteen serveren.
Lekker met rijst of gebakken aardappelen!
Recept uit de keuken van Croy Cruyden.

Raapsteeltjes met fruit

09 februari 2017

Ingrediënten
– 1 bos raapstelen
– 1 ui
– 2 peren of appels
– 1 theelepel gemberpoeder
– 100 gram salami of pittige kaas
– peper en zout

Bereiding
Snij het fruit in kleine stukjes.
Fruit de gesnipperde ui aan en voeg daarna de gesneden groenten en de stukjes fruit toe.
Roerbak groenten een paar minuten en voeg daarna de salami of kaas toe.
Laat het geheel ongeveer 5 – 10 minuten sudderen.
Maak het geheel op smaak met peper en zout.

Paksoi a la Diny

09 februari 2017

Ingrediënten
– 1 paksoi
– sesamzaadjes
– 2 tenen knoflook
– 3 bosuitjes
– 200 gram varkens- of kipvlees
– 2 eetlepels gembernat
– 2 eetlepels sojasaus
– tuinkruidenblok
– peper en zout

Bereidingswijze
Vlees bakken (in wok) met knoflook en peper. paksoi toevoegen (in reepjes gesneden, eerst het harde gedeelte en dan het groen). Bosuitjes, gembernat en de sojasaus erbij doen. Ten slotte de sesamzaadjes en een beetje zout of tuinkruidenblok toevoegen.

Oosterse soep met paksoi

09 februari 2017

Ingrediënten
– 3 centimeter verse gember, in kleine stukjes
– 1 teentje knoflook, in kleine stukjes
– ½ rood pepertje, in kleine stukjes
– 2 groentebouillontabletten (of paddenstoelen)
– ½ winterpeen, in luciferdunne reepjes
– 1 stronk paksoi, in grove stukken
– 50 gram spaghetti
– scheut wokolie of zonnebloemolie
– 100 gram verse shii-take, grote exemplaren gehalveerd
– scheut sherry
– 1 limoen
– handje verse koriander

Bereidingswijze
Doe de gember, knoflook en het pepertje in een pan met 1 liter koud water en de bouillontabletten en breng aan de kook. Voeg zodra de bouillon kookt de wortel en paksoi toe. Breek de spaghetti in stukjes van 2 centimeter erboven. Doe de deksel op de pan en laat 15 minuten heel zachtjes trekken op laag vuur. Let op: de groenten moeten nog iets knapperig blijven, laat dus niet te lang koken. Proef of er nog wat zout bij moet. Verhit intussen wat (wok)olie in een koekenpan en roerbak op hoog vuur de shii-take 1-2 minuten. Voeg de shii-take toe aan de soep, samen met een flinke scheut sherry. Verdeel de groentesoep over vier kommen. Knijp boven elke kom wat limoensap en strooi er een handje verse koriander over.

Bron: Koken met Karin

Gebakken torentjesbloemkool met walnoten (2p)

09 februari 2017

Ingrediënten
– 1 torentjesbloemkool, in kleine roosjes en stukjes
– 1 ui, gesnipperd
– ½ wortel, in kleine stukjes
– scheutje olijfolie om in te bakken
– 100 gram walnoten, grof gehakt
– ½ theelepel vers gemalen peper

– 1 theelepel gemalen korianderzaad
– ½ theelepel gemberpoeder of een bolletje geconfijte gember
– zeezout
– 1 eetlepel tamari of ketjap
– 2 eetlepels santen (kokosvet)

Bereidingswijze
Olie in een ruime pan verwarmen. Romanesco, wortel en ui roerbakken samen met de kruiden. Blijf goed omscheppen, voeg indien nodig een klein scheutje water toe en laat de groente beetgaar worden. Ze moet lekker knapperig blijven. Noten in een droge pan roosteren totdat ze lekker gaan geuren. Voeg de noten, santen en sojasaus toe aan het groentemengsel en serveer deze schotel met een graansoort.

Nieuwsbrief

Meld je aan met je mailadres en ontvang onze nieuwsberichten in je mailbox: