Stoofperen in rode wijn

09 februari 2017

Ingrediënten
– 9 of 10 stoofpeertjes
– stukje sinaasappelschil
– 2 kruidnagels
– 4dl rode wijn
– 100g suiker
– 0,5 theelepel kaneel
– 2 theelepels maïzena

Bereidingswijze
Schil de peren, doe de peren in een pan en giet er zoveel wijn bij dat de peren net onder staan. Steek de kruidnagels in het stukje sinaasappelschil. Voeg het stukje sinaasappelschil met de kruidnagels, suiker en kaneel bij de peren. Breng het aan de kook, leg dan een deksel op de pan, draai de hittebron laag en laat de peren 2 uur zachtjes stoven. Verwijder dan de schil met de kruidnagels. Roer in een kopje de maïzena met een beetje water tot een papje en bind daarmee het stoofvocht. De peertjes kunnen lauw of koud gegeven worden.

Stoofpeer met aardappelpannekoekjes

09 februari 2017

Ingrediënten
– 500 g Gieser Wildeman stoofperen, in hun geheel
– 1 reepje citroenschil van biologische citroen
– stukje pijpkaneel
– 2 kruidnagelen
– 2 eetl. ahornsiroop (of ongeraff. rietsuiker)

Niét bij Gieser Wildeman-peertjes
– 1 eetl. arrowroot, aangemaakt met wat koud water
– 2 dl water

Voor de pannenkoek:
– 150 g aardappelen, gaargekookt, afgegoten
– 25 g meel
– 1 dl melk
– 1 eetlepel room
– 1 ei
– zout
– nootmuskaat
– 1 eetlepel peterselie (fijngehakt)

Bereidingswijze
De aardappelen fijnstampen. Meel, melk, room, eieren, zout, nootmuskaat en peterselie (in die volgorde) toevoegen en het geheel tot een dik-vloeibaar en glad beslag roeren. Vervolgens 15 minuten laten rusten.
De peren opzetten met het water. Op een heel zacht vuurtje een uur laten sudderen. De kruiden verwijderen en het vocht binden met arrowroot.
Op een matig vuur kleine pannenkoekjes bakken, vier per keer. Warm houden op een pan met heet water of in de oven (100 graden).
Serveren: peertjes en pannenkoekjes schikken op een bord met wat winterpostelein of andere bladsla.

Spinazie-Koolraap Soep

09 februari 2017

Ingrediënten
– 25 gr dessertrijst
– 1 eetlepel olijfolie
– 1 fijngehakte ui
– 1/2 theelepel kurkuma (geelwortelpoeder)
– 1/2 theelepel kaneel
– 1 1/2 liter groentebouillon
– de geraspte schil en het sap van 1 limoen
– 450 gr geschilde koolraap in stukken
– 200 gr gewassen verse spinazie
– 3 eetlepels fijngehakte verse peterselie
– 2 eetlepels fijngehakte verse dille
– 1 1/2 dl yoghurt
– peper, zout

Bereiding
Week de dessertrijst 15 minuten in koud water, spoel af en laat goed uitlekken.
Verhit de olie in een pan en bak de ui daarin in ± 3 minuten glazig.
Voeg de kurkuma en de kaneel toe en bak ze ± 1 minuut mee.
Giet de bouillon erbij en voeg vervolgens de limoenrasp, het limoensap en de dessertrijst toe.
Breng op smaak met peper en zout.
Breng de soep aan de kook en laat ± 20 minuten sudderen.
Voeg de koolraap toe en laat nog 10-15 minuten koken tot de koolraap zacht is.
Voeg de spinazie en de kruiden toe en laat het geheel nog 2 minuten zachtjes koken.
Controleer de smaak en voeg eventueel peper of zout toe.
Serveer de soep heet met een dot yoghurt erop

Gestoofde wortelpeterselie met knoflook, tijm en kaneel

09 februari 2017

Informatie
Wortelpeterselie is een inheemse variant van peterselie en wordt speciaal voor de wortel gekweekt. Je kunt de wortel net als bladpeterselie als kruid gebruiken. Vroeger at men de wortelen gestoofd als groenten, zoals ook in dit recept.

Ingrediënten
– 400 gram wortelpeterselie
– 1 ui
– 2 tenen knoflook
– 2 eetlepel tomatenpuree
– 1 theelepel tijm
– ½ theelepel kaneel
– zeezout naar smaak
– olijfolie

Bereidingswijze
Ui snipperen, en fruiten in olie. Knoflook fijn hakken en toevoegen aan de uien.
Wortelpeterselie wassen, indien nodig schillen met een dunschiller, in kleine blokjes snijden en met een klein scheutje water toevoegen aan de uien. Overige ingrediënten toevoegen en ongeveer 10 minuten stoven.
Lekker met gehaktballetjes of gebakken tempé, pasta of rijst en een veldslasalade of winterpostelein.

Deense rode kool met cashewnoten

09 februari 2017

Ingrediënten
– 500 gram gesneden rode kool
– 2 appels
– 10 witte druiven
– 2 eetlepels rodebessenjam
– peper en zout
– mespuntje kaneel
– 1 eetlepel bruine suiker
– 1 glas rode wijn
– 50 g gehakte cashewnoten

Bereidingswijze
Kook de rode kool 15 minuten in een klein beetje water met peper, zout, kaneel, bruine suiker en de wijn.
Snijd de appels in stukjes en snij de druiven doormidden. Giet wat vocht af van de rode kool en meng er de appels, druiven en de rodebessenjam door. Verwarm de kool nog even goed, voeg appels, druiven en jam toe en bestrooi de kool met de gehakte cashewnoten.

Nieuwsbrief

Meld je aan met je mailadres en ontvang onze nieuwsberichten in je mailbox: