Preitaart
Ingrediënten
– 150 gram gebuild tarwemeel
– mespunt zout
– 30 gram koude boter
– 3/4 dl koud water
– 500 gram prei
– 1 eetlepel zonnebloemolie
– 2 theelepels kerrie
– 1/2 theelepels zout
– peper
– 1 ei
– 3 eetlepels graanvlokken
– 65 gram belegen kaas
Bereidingswijze
Doe het meel en het zout in een kom en leg de boter er in dunne schijfjes op. Wentel de schijfjes telkens door het meel zodat ze niet aan elkaar vastplakken. Snijd de boter met twee messen tot korreltjes. Maak een kuiltje in het mengsel en giet daar het water in. Kneed het tot een soepel deeg. Rol het deeg uit tot een halve centimeter dikte en bekleed daarmee een ingevette vorm. Prik met een vork een paar keer in het deeg om blaasvorming tijdens het bakken te voorkomen. Verwarm de oven voor op 200ºC. Was de prei en snijd deze fijn. Verwarm in een pan de olie met kerrie, voeg de prei toe en smoor deze glazig. Klop de eieren met het zout en de peper los. Meng dit ook met de groente. Rasp de kaas. Meng de kaas en de vlokken door het groentemengsel en verdeel dit over het deeg. Zet de taart in het midden van de oven en bak ze in 40 minuten klaar. Variaties U kunt aan deze preitaart verschillende ingrediënten toevoegen zoals bijv: paprika, ham, tomatenpuree, champignons e.d.
Pompoen met ui, kerrie en rozijnen (2p)
Ingrediënten
– 1/2 pompoen
– 1 ui
– 1 kleine appel
– 2 theelepels kerrie
– een handje rozijnen
– scheutje olie
– 2 eetlepels sojasaus
– peper en zout
Bereidingswijze
Snijd de uien in stukken en bak ze in de olie met de kerrie. Maak de pompoen schoon, snijd door, verwijder de pitten met een lepel, snijd de vrucht in repen van ongeveer 3 centimeter breed. Schil de repen naar wens en snijd het vruchtvlees in stukjes. Voeg stukjes appel en pompoen toe aan de uien en bak dit mengsel af en toe omscheppend 10-15 minuten. Voeg de sojasaus, de rozijnen, peper en zout naar smaak toe en laat alles op een laag pitje verder gaar worden. Eventueel een scheutje water toevoegen tegen het aanbakken. Heerlijk bij rijst of gierst. Variatie: Stoof ook stukjes prei en paprika mee. Variatie pittig met gember: Voeg een paar eetlepels gekonfijte (bak)gember, een theelepel geelwortelpoeder en een theelepel kaneel aan deze schotel toe. Bestrooi voor het opdienen met fijngehakte peterselie.
Pastinaaksalade
Ingrediënten
– 1 appel
– 300 g pastinaak
Saus:
– 100 g volle yoghurt
– 3 el citroensap
– 2 el appelsap
– 1 el zonnebloemolie
– 1/2 theelepel scherp kerriepoeder
– zeetzout
1 Roer voor de saus de yoghurt, het citroens- en appelsap en de zonnebloemolie door elkaar. Breng de saus op smaak met kerriepoeder en zeezout
2 Rasp de ongeschilde appel en de geschilde pastinaken in de saus en meng alles zorgvuldig.
Ovenschotel paksoi en champignons
Ingrediënten
– 400 gram aardappelen
– boter om in te bakken
– 1 teen knoflook
– 1 ui, gesnipperd
– 150 gram (kastanje)champignons
– 1 paksoi
– 2 eieren
– 2 theelepels kerrie
– peper en zout
Bereidingswijze
Aardappelen schillen, in plakken snijden, 5 minuten koken en afgieten.
Ui en knoflook fruiten in wat boter.
Champignons schoonvegen, in plakken snijden en enkele minuten meefruiten.
Paksoi wassen, in repen snijden en 2 minuten blancheren in ruim kokend water, afgieten en uit laten lekken.
Eieren loskloppen en met het ui-champignonmengsel door de paksoi scheppen. Op smaak brengen met zout en kerrie.
Aardappelplakken in een beboterde ovenschaal doen en paksoi-eimengsel erover verdelen.
Ongeveer 25 minuten in de voorverwarmde oven op 220 graden laten staan.
Bron: Odin.nl
Koolschotel
Ingrediënten
– 400 gram (witte)kool
– 1 eetlepel kerriepoeder
– 1 appel
– 1 kleine ui
– 1 dl. groentebouillon
– 2 eetlepel santen (kokosboter) of gemalen kokos
– peper en zout naar smaak
– enkele eetlepels olie om in te bakken
Bereidingswijze
Ui snipperen en appel schillen en in blokjes snijden. De ui, appel en kerrie een paar min. in wat olie roerbakken. Daarna de kool in porties toevoegen en al omscheppend meebakken. Na ca. 10 minuten is de kool beetgaar, dan de bouillon toevoegen en hierin de santen oplossen of gemalen kokos toevoegen. Nog even door en door verwarmen.
Groentetaart van spitskool
Ingrediënten
– 500 gram rundergehakt
– 1 ui
– knoflook
– spitskool
– kerrie
– handvol gedroogde pruimen
– paprika (1, 2 of 3 kleuren)
– bladerdeeg
– 3 eieren
– 150 ml slagroom
– 1 tl komijnzaad
– 1 tl venkelzaad
– peper & zout
Bereidingswijze
Bak 500 gr. rundergehakt rul met ui en knoflook.
Roerbak in wok of hapjespan de fijngesneden spitskool met het venkel- en komijnzaad, heel veel kerrie en twee handen vol gedroogde pruimen (in stukjes) en wat paprika in 1, 2 of 3 kleuren.
Bekleed een springvorm met bladerdeeg.
Eerste laag is gehakt, tweede laag is de kool, derde laag een mengsel van 3 eieren met met 150 ml slagroom, peper en zout.
Bakken in de oven met een klein theelepeltje tussen het deurtje zodat het vocht uit de kool weg kan.
Chips van schorseneren
Ingrediënten
– schorseneren
– 2 eetlepels kerriepoeder
– fijn zeezout
Bereidingswijze
Was de schorseneren zeer grondig, gebruik een borstel om al het zand te verwijderen. Schil lange slierten van de schorseneren met behulp van een dunschiller (je hoeft ze niet eerst te schillen, zorg dat ze wel schoon zijn !) Frituur de schorseneer slierten op 160 graden tot ze mooi goudbruin en krokant zijn, doe dit in meerdere keren. Laat ze uitlekken op keukenpapier en bestrooi ze met wat zout en kerriepoeder. Dien op als snack.
Aardpeer met prei en noten
Ingrediënten ( 6 personen):
0,6 kilo aardpeer,
500 gr prei,
150 gr gepelde walnoten,
400 gr gekookte ham,
100 gr boter,
zout en kerrie
Bereiding:
Borstel de aardperen onder de kraan goed schoon, maar snijd ze niet in stukjes. Snijd de prei in stukken van 1 centimeter. Kook de aardpeer beetgaar. LET OP! De aardpeer mag niet zacht worden. Hij is goed als u de vork er met moeite in kunt prikken.
Laat de prei enkele minuten koken. Als de aardpeer klaar is, deze afgieten en in schijven snijden. Breek de noten in grove stukken. Doe olie of boter in de pan en braad de aardpeer schijven met een kwart van de prei en de ham lekker bruin. Doe ook de noten en de rest van de prei erbij en breng het op smaak met zout en kerrie en eventueel wat room.
Nieuwsbrief
Meld je aan met je mailadres en ontvang onze nieuwsberichten in je mailbox: