Wortel met gember en komijn

09 februari 2017

Ingrediënten
– 400 gram wortel
– 40 gram boter
– 1 eetlepel citroensap
– 1 theelepel honing
– 1/2 eetlepel komijnzaadjes
– 15 gram verse, fijngesneden gemberwortel (of 1 theelepel gemberpoeder)
– 2 eetlepels fijngehakte peterselie (garnering)

Bereidingswijze
De wortel wassen, schrapen en in een laagje water met wat zout beetgaar koken. Afgieten en overgieten met warme saus van de overige ingrediënten.
Garneren met peterselie.

Snijbiet-quiche

09 februari 2017

Ingrediënten
voor het deeg:
– 300 gram bloem
– zout
– 0,5 theelepel suiker
– 200 gram koude magarine (in blokjes gesneden)

Voor de vulling:
– 750 gram Snijbiet
– 200 gr. crème fraiche
– 1 dl slagroom
– zout
– 3 eieren
– 100 gram  geraspte belegen kaas
– 1 theelepel komijn
– versgemalen peper

Bereidingswijze
Kneed in een kom gezeefde bloem, zout, suiker en margarine tot een bal (voeg eventueel een klein beetje ijskoud water toe). Wikkel het deeg in folie en laat het ca. 30 minuten staan in de koelkast.
Bestuif het werkblad met wat bloem en rol het deeg uit tot een ronde lap van ca. 35 cm doorsnede. Beboter een taartvorm (30 cm doorsnede) en bekleed deze met het deeg. Prik met een vork gaatjes in de deegbodem. Snijd alle bladeren in
reepjes en alle stelen in stukjes. 1 minuut blancheren. Laat de groente goed uitlekken en afkoelen. Verdeel de snijbiet over de quichebodem. Klop crème fraiche, slagroom en eieren los met wat peper en zout. Schenk het mengsel over de bieten en bestrooi het geheel met kaas en komijn. Zet de vorm in de op 225 graden voorverwarmde oven en bak de quiche in ca. 30 minuten goudbruin.

Noedelsoep met biefstuk, prei en chinese kool

09 februari 2017

Maaltijdsoep voor 3 tot 4 personen

Ingrediënten
– mihoen
– Chinese kool of 3 struikjes witlof of paksoi
– witlof of paksoi)
– 2 preitjes met groen
– 1 rood pepertje
– 1/2 el gember (potje)
– 1 tl gemalen komijn
– handvol shitakes of oesterzwammen
– handvol taugé
– 5 dl kippenbouillon
– sesamolie
– zout
– oestersaus
– cashewnoten
– 100 gram biefstuk per persoon

Was de kool, prei, peper en snijd alles in de lengte zodat je mooie repen krijgt.
Borstel de paddestoelen schoon en scheur ze in stukken.

Breng een grote pan met water aan de kook en bereid de mihoen.
Wrijf de biefstukjes in met sesamolie, komijn en zout.
Schroei ze op hoog vuur in de wok aan twee kanten.
Voeg gember, peper en prei toe en bak dit een paar minuutjes mee.
Bak de paddestoelen en kool mee.
Haal de biefstukjes eruit en leg ze warm weg (oven).
Voeg de bouillon toe en de noedels.
Op het laatst een scheut oestersaus en de tauge erbij.

Snijd de bief in reepjes.
Schep de noedelsoep in een kom, strooi cashewnootjes erover en leg de biefreepjes erbovenop.
Smakelijk!

(Oh ja, en zonder de bief is ie ook verrukkelijk)

Knolseldersoep (2p)

09 februari 2017

Ingrediënten
– ½ knolselderij
– 1 kruimige aardappel
– ½ liter water
– 1 theel. mosterd
– 1 theel. komijnpoeder
– 1 eetl. crème fraîche
– zeezout naar smaak

Bereiding
Knolselderij en aardappel schillen, in stukjes snijden en in het water goed gaar koken. Soep pureren door een roerzeef en op smaak brengen met mosterd, komijn, zout en crème fraîche.

Groentetaart van spitskool

09 februari 2017

Ingrediënten
– 500 gram rundergehakt
– 1 ui
– knoflook
– spitskool
– kerrie
– handvol gedroogde pruimen
– paprika (1, 2 of 3 kleuren)
– bladerdeeg
– 3 eieren
– 150 ml slagroom
– 1 tl komijnzaad
– 1 tl venkelzaad
– peper & zout

Bereidingswijze
Bak 500 gr. rundergehakt rul met ui en knoflook.
Roerbak in wok of hapjespan de fijngesneden spitskool met het venkel- en komijnzaad, heel veel kerrie en twee handen vol gedroogde pruimen (in stukjes) en wat paprika in 1, 2 of 3 kleuren.
Bekleed een springvorm met bladerdeeg.
Eerste laag is gehakt, tweede laag is de kool, derde laag een mengsel van 3 eieren met met 150 ml slagroom, peper en zout.
Bakken in de oven met een klein theelepeltje tussen het deurtje zodat het vocht uit de kool weg kan.

Groene kool met gehakt op Hongaarse wijze

09 februari 2017

Ingrediënten
– 1 groene kool
– 500 gram gehakt
– 1 ui
– 120 gr rijst
– 1dl zure room
– olie
– zout
– zwarte peper
– komijnzaad

Bereiding
Kook de kleingesneden groene kool in water met zout, laat de kool goed uitlekken.
Kook de rijst gaar.
Verhit de olie in een koekenpan en fruit hierin de kleingesneden ui lichtbruin.
Voeg het gehakt toe met wat zout en peper en bak dit onder voortdurend omscheppen.
Doe de helft van de groene kool in een met olie bestreken ovenvaste schaal, meng de rijst met het vlees en doe dit mengsel op de kool, bedek dit met de rest van de groene kool.
Bestrijk het geheel met zure room en bak het gerecht in een op 175° C voorverwarmde oven totdat de zure room een mooie gele kleur krijgt.

Geroosterde butternutpompoen (4p)

09 februari 2017
Ingrediënten
– 1 butternut, in blokjes gesneden
– 1 tl komijnzaad
– 1 tl korianderzaad
– 1/4 chilipeper zonder zaad
– 1 tl zout
– cayennepeper
– 4 el yoghurt
Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200 °C.
Zet een bakblik met de olijfolie in de oven.
Doe de komijn, chilipeper, koriander en het zout in een vijzel en stamp alles heel licht. Doe de specerijen in de hete olie, doe de blokjes pompoen erbij en schud alles om, zodat de pompoen bedekt is met een laagje gekruide olie.
Rooster de pompoen in 30 – 35 min. gaar in de oven, draai ze af en toe om.
Serveer het met een paar lepels natuuryoghurt en een snufje cayennepeper.

Butternut gevuld met prei en wortelpeterselie (2p)

09 februari 2017

Ingrediënten:
– 1 kleine butternut
– 100 gram prei
– 100 gram wortelpeterselie of pastinaak
– 100 gram Parmezaanse of oude kaas
– 1 eetlepel tomatenpuree
– 1 eetlepel crème fraîche
– een scheutje olijfolie
– 1  bosje koriander

Bereidingswijze:
Butternut in de lengte halveren. Zaden met een lepel verwijderen. Beide helften in een grote pan met deksel met een laagje water beetgaar stomen. Dit duurt ongeveer 10 à 20 minuten. Let goed op dat de butternut niet te zacht wordt. Prei in de lengte halveren en uitspoelen. Alleen de donkergroene delen die lelijk en taai zijn wegsnijden. De rest klein snijden. Wortelpeterselie schillen met een dunschiller en in kleine stukjes snijden. Olie verwarmen in een pan met dikke bodem. Prei en wortelpeterselie toevoegen en even roerbakken. Een scheutje water toevoegen en in ongeveer 10 minuten gaar stoven. Op het laatst de fijn gesneden korianderblaadjes toevoegen. Kaas raspen. Kaas, crème fraîche en tomatenpuree toevoegen, door elkaar roeren en in de halve butternuts scheppen.

butternut gevuld met prei en gehakt (2p)

09 februari 2017

Ingrediënten:
– 1 kleine butternut
– 200 g prei
– 200 g gehakt
– zeezout naar smaak
– vers gemalen peper
– een scheutje olijfolie
– 2 theelepels komijnzaad of karwijzaad

Bereiding:
Butternut in de lengte halveren. Zaden met een lepel verwijderen. Beide helften in een grote pan met deksel met een laagje water beetgaar stomen. Dit duurt ongeveer 10 à 20 min. Let goed op dat de butternut niet te zacht wordt. Prei in de lengte halveren en uitspoelen. Alleen de donkergroene delen die lelijk en taai zijn weg snijden. De rest klein snijden. Olie verwarmen in een pan met dikke bodem. Komijn-of karwijzaad , prei en gehakt in plukjes toevoegen en even roerbakken. Een klein scheutje water toevoegen en in ongeveer 10 min. gaar stoven. Zout en peper toevoegen, roeren en het prei-gehaktmengsel in de halve butternuts scheppen.

Nieuwsbrief

Meld je aan met je mailadres en ontvang onze nieuwsberichten in je mailbox: