Witte Kool-wortelsalade

11 februari 2019

Witte kool met wortel salade.

Ook kinderen vinden dit vaak heel lekker. een supergoedkope superfood. heel rijk aan vitaminen! maak de saus rijkelijk evt met wat appelsap zodat het gehaal sappig is.

200 gram geraspte wortel

400 gram geraspte witte kool

saus:

2 theelepels mosterd

2 eetlepels mayonaise

scheut appelazijn

scheut olijfolie

theelepel gemalen koriander en gemalen komijn

augurken in plakjes gesneden

evt. appelsap

 

Tuinbonenschotel

09 februari 2017

Ingrediënten
– tuinbonen
– 1 ui gesneden
– 600 gram aardappelen
– 100 gram bacon of gerookte tofu, gesneden
– eventueel verse koriander of dille
– olijfolie
– zwarte peper, vers gemalen
– zout

Bereidingswijze
Open de peulen door met twee duimen op de bolle kant te drukken. Rits ze langs de middennaad verder open met de duim. De bonen uit de peul wippen en in water 5 tot 10 minuten koken en daarna uit laten lekken.
Schil of schrap de aardappelen, snijd ze in blokjes en kook ze in een beetje water en zout bijna gaar.
Fruit de ui in olie. Snijd de bacon of gerookte tofu in blokjes en laat het meebakken. De tuinbonen toevoegen en de aardappelblokjes erdoorheen mengen en nog even meebakken. Vers gemalen peper erover strooien. Schep er vlak voor het opdienen de verse koriander of dille door.

 

 

Bron: Odin.nl

Snijbietschotel

09 februari 2017

Ingrediënten
– 1 bos snijbiet
– 1 ui
– 2 bolletjes gember
– takje koriander of salie
– spaans pepertje
– peper en zout

Bereiding
Een ui en wat gember fruiten, snijbiet wassen en in stukken snijden. Eerst de stelen wokken, na enkele minuten het blad erbij doen. Enkele minuten omscheppen op het vuur. Laag zetten en defijngesneden koriander erdoor scheppen, Meteen serveren.
Lekker met rijst of gebakken aardappelen!
Recept uit de keuken van Croy Cruyden.

Schorsenerensoep (2p)

09 februari 2017

Ingrediënten
– 300 gram schorseneren
– 1 ui
– een klontje boter
– 2 laurierbladeren
– 1 theelepel gedroogde tijm of majoraan
– 1 theelepel gemalen koriander
– 1 bouillonblokje
– 3 dl melk
– eventueel ½ dl slagroom
– 1 eetlepel maïzena of een ander bindmiddel

– per persoon 1 of 2 boterhammen
– 100 gram brie (of camembert)
– ½ bakje tuinkers

Bereidingswijze
Schil de schorseneren en snijd ze in stukjes van een paar centimeter breed en kook ze in een laagje water gaar of kook de (schoongeboende) schorseneren in de schil in water gaar en verwijder daarna de schil. Bak de ui in boter, voeg de in stukjes gesneden schorseneren toe. Bak deze even mee en voeg dan water, melk, laurierblad, kruiden en bouillon toe. Laat de soep minimaal een kwartier koken en verwijder daarna de laurierbladeren. Pureer de soep naar wens, voeg de slagroom en eventueel water toe. Bind de soep naar wens met maïzena.
Snijd de brie in plakken. Rooster de boterhammen in een broodrooster, oven of in de koekenpan. Leg er indien mogelijk meteen plakjes brie op en strooi er voor het opdienen de tuinkers over. Serveer de soep met het geroosterde brood.

 

 

Bron: Odin

Raapstelen met rozijnen

09 februari 2017

Ingrediënten
– 1 bosje raapsteeltjes
– 1 ui, gesnipperd
– 1 teentje knoflook, geperst
– een scheutje olie
– ½ theelepel korianderpoeder
– ½ theelepel paprikapoeder
– 1 theelepel honing
– 2 eetlepels tomatenpuree
– een handje rozijnen
– eventueel een handje hazelnoten of cashewnoten

Bereidingswijze
Was de groente en snijd ze in ongeveer 2 centimeter brede stukken. Fruit de ui en de knoflook in een scheutje olie en voeg dan de raapsteeltjes, koriander, paprika en een beetje zout toe. Laat de groente 5 tot 10 minuten stoven.
Voeg een scheutje water en de rozijnen toe. Als de groente glazig en gaar is, voeg dan de tomatenpuree en de honing toe en roer het geheel door elkaar. Lekker bij gierst, rijst of bulgur en strooi er een handje licht geroosterde hazelnoten of cashewnoten over.

Oosterse soep met paksoi

09 februari 2017

Ingrediënten
– 3 centimeter verse gember, in kleine stukjes
– 1 teentje knoflook, in kleine stukjes
– ½ rood pepertje, in kleine stukjes
– 2 groentebouillontabletten (of paddenstoelen)
– ½ winterpeen, in luciferdunne reepjes
– 1 stronk paksoi, in grove stukken
– 50 gram spaghetti
– scheut wokolie of zonnebloemolie
– 100 gram verse shii-take, grote exemplaren gehalveerd
– scheut sherry
– 1 limoen
– handje verse koriander

Bereidingswijze
Doe de gember, knoflook en het pepertje in een pan met 1 liter koud water en de bouillontabletten en breng aan de kook. Voeg zodra de bouillon kookt de wortel en paksoi toe. Breek de spaghetti in stukjes van 2 centimeter erboven. Doe de deksel op de pan en laat 15 minuten heel zachtjes trekken op laag vuur. Let op: de groenten moeten nog iets knapperig blijven, laat dus niet te lang koken. Proef of er nog wat zout bij moet. Verhit intussen wat (wok)olie in een koekenpan en roerbak op hoog vuur de shii-take 1-2 minuten. Voeg de shii-take toe aan de soep, samen met een flinke scheut sherry. Verdeel de groentesoep over vier kommen. Knijp boven elke kom wat limoensap en strooi er een handje verse koriander over.

Bron: Koken met Karin

Kervelsoep (4p)

09 februari 2017

Voor 4 personen
Ingrediënten
– Ruime hoeveelheid verse kervel
– 1 ui
– 250 gram kruimige aardappelen
– 2 eetlepels boter
– 3/4 liter groentebouillon
– 100 gram creme fraiche
– zout
– zwarte peper
– een beetje gemalen koriander.

Bereidingswijze
Ui en aardappelen schillen en in kleine stukjes snijden.
Boter in een pan laten smelten, daarin de stukjes ui bakken tot ze glazig zijn. Aardappelen erbij doen en blussen met groentebouillon. Met de deksel er op op een laag vuur 20 minuten laten sudderen.
Kervel goed afspoelen, droogschudden en sorteren; grote stelen eraf halen. Een paar blaadjes apart leggen voor de garnering, de rest in de soep doen.
Soep in de pan pureren met een pureerstaaf. Creme fraiche er doorheen roeren, op smaak brengen met zout en peper en koriander. Nog een keer met de pureerstaaf door de soep roeren totdat hij schuimt.
Met de blaadjes kervel bestrooien en opdienen.

Geroosterde butternutpompoen (4p)

09 februari 2017
Ingrediënten
– 1 butternut, in blokjes gesneden
– 1 tl komijnzaad
– 1 tl korianderzaad
– 1/4 chilipeper zonder zaad
– 1 tl zout
– cayennepeper
– 4 el yoghurt
Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200 °C.
Zet een bakblik met de olijfolie in de oven.
Doe de komijn, chilipeper, koriander en het zout in een vijzel en stamp alles heel licht. Doe de specerijen in de hete olie, doe de blokjes pompoen erbij en schud alles om, zodat de pompoen bedekt is met een laagje gekruide olie.
Rooster de pompoen in 30 – 35 min. gaar in de oven, draai ze af en toe om.
Serveer het met een paar lepels natuuryoghurt en een snufje cayennepeper.

Gebakken torentjesbloemkool met walnoten (2p)

09 februari 2017

Ingrediënten
– 1 torentjesbloemkool, in kleine roosjes en stukjes
– 1 ui, gesnipperd
– ½ wortel, in kleine stukjes
– scheutje olijfolie om in te bakken
– 100 gram walnoten, grof gehakt
– ½ theelepel vers gemalen peper

– 1 theelepel gemalen korianderzaad
– ½ theelepel gemberpoeder of een bolletje geconfijte gember
– zeezout
– 1 eetlepel tamari of ketjap
– 2 eetlepels santen (kokosvet)

Bereidingswijze
Olie in een ruime pan verwarmen. Romanesco, wortel en ui roerbakken samen met de kruiden. Blijf goed omscheppen, voeg indien nodig een klein scheutje water toe en laat de groente beetgaar worden. Ze moet lekker knapperig blijven. Noten in een droge pan roosteren totdat ze lekker gaan geuren. Voeg de noten, santen en sojasaus toe aan het groentemengsel en serveer deze schotel met een graansoort.

Gebakken pastinaak met notensaus

09 februari 2017

Ingrediënten
– 350 gram pastinaak
– scheutje olie om in te bakken
– 1 ui of 2 sjalotten, fijngesneden
– 4 eetlepels gemengde notenmoes (of pindakaas)
– ½ eetlepel sojasaus
– ½ theelepel sambal
– ongeveer 1 eetlepel bloem of een ander bindmiddel
– bosje koriander

Bereidingswijze
Schil of schrap de pastinaken en snijd ze in plakjes of stukjes van ongeveer 1 centimeter dik. Roerbak de pastinaak in olie en stoof het met een klein scheutje water in ongeveer 10 minuten beetgaar. Fruit in een sauspannetje ui of sjalot in olie en voeg er 3 à 4 dl water, sojasaus, sambal, koriander en notenmoes aan toe. Roer alles goed door elkaar en breng het aan de kook. Bind de saus met bloem of een ander bindmiddel, blijf roeren en laat nog even doorkoken tot de saus mooi gebonden is. Maak evt. op smaak met zout. Lekker met een gekookte graansoort.

Nieuwsbrief

Meld je aan met je mailadres en ontvang onze nieuwsberichten in je mailbox: