Vegetarische pompoenragout

09 februari 2017

Ingrediënten
– 500 gram pompoen in blokjes
– 1 laurierblad
– 150 gram seitan
– 60 gram boter
– 40 gr bloem
– 5 dl groentebouillon
– 4 kruidnagels
– 2à3 theelepels foelie, salie, tijm, gemberpoeder
– sojasaus en peper naar smaak

Bereidingswijze
Pompoenblokjes in weinig water met alle kruiden en specerijen in 12 minuten gaarkoken. Seitan in blokjes bakken in 20 gram boter. Rest van de boter in een pan smelten, bloem erdoor roeren en al roerend een paar minuten laten garen. Beetje voor beetje het groentekookvocht en de bouillon erbij gieten en tot een glad mengsel roeren. Pompoen met de seitan toevoegen. Enkele minuten zachtjes laten koken. Op smaak maken met peper en sojasaus.
Lekker met groene tagliatelle of rijst en een pittige salade.

Stoofperen in rode wijn

09 februari 2017

Ingrediënten
– 9 of 10 stoofpeertjes
– stukje sinaasappelschil
– 2 kruidnagels
– 4dl rode wijn
– 100g suiker
– 0,5 theelepel kaneel
– 2 theelepels maïzena

Bereidingswijze
Schil de peren, doe de peren in een pan en giet er zoveel wijn bij dat de peren net onder staan. Steek de kruidnagels in het stukje sinaasappelschil. Voeg het stukje sinaasappelschil met de kruidnagels, suiker en kaneel bij de peren. Breng het aan de kook, leg dan een deksel op de pan, draai de hittebron laag en laat de peren 2 uur zachtjes stoven. Verwijder dan de schil met de kruidnagels. Roer in een kopje de maïzena met een beetje water tot een papje en bind daarmee het stoofvocht. De peertjes kunnen lauw of koud gegeven worden.

Stoofpeer met aardappelpannekoekjes

09 februari 2017

Ingrediënten
– 500 g Gieser Wildeman stoofperen, in hun geheel
– 1 reepje citroenschil van biologische citroen
– stukje pijpkaneel
– 2 kruidnagelen
– 2 eetl. ahornsiroop (of ongeraff. rietsuiker)

Niét bij Gieser Wildeman-peertjes
– 1 eetl. arrowroot, aangemaakt met wat koud water
– 2 dl water

Voor de pannenkoek:
– 150 g aardappelen, gaargekookt, afgegoten
– 25 g meel
– 1 dl melk
– 1 eetlepel room
– 1 ei
– zout
– nootmuskaat
– 1 eetlepel peterselie (fijngehakt)

Bereidingswijze
De aardappelen fijnstampen. Meel, melk, room, eieren, zout, nootmuskaat en peterselie (in die volgorde) toevoegen en het geheel tot een dik-vloeibaar en glad beslag roeren. Vervolgens 15 minuten laten rusten.
De peren opzetten met het water. Op een heel zacht vuurtje een uur laten sudderen. De kruiden verwijderen en het vocht binden met arrowroot.
Op een matig vuur kleine pannenkoekjes bakken, vier per keer. Warm houden op een pan met heet water of in de oven (100 graden).
Serveren: peertjes en pannenkoekjes schikken op een bord met wat winterpostelein of andere bladsla.

Runderstoofschotel met bockbier en

09 februari 2017

Ingrediënten
– 350 gram rib-runderlappen, in stukjes van 2 cm
– 25 gram boter
– 2 kleine uien
– 1 flesje bockbier
– 5 kruidnagels
– 1 á 2 stukjes foelie
– 2 laurierblaadjes
– Knolselderij (250 gram)
– 150 gram pandanrijst

Bereidingswijze
Bestrooi het vlees met peper en zout aan beide kanten. Verhit op hoog vuur de boter in een braadpan. Voeg het vlees toe en bak het op middelhoog vuur in 10 minuten rondom bruin.
Snijd 1,5 ui in stukken en voeg dit toe. Bak dit 5 minuten mee.
Schenk het bier erbij. Steek de kruidnagels in de halve ui en doe deze met de foelie en de laurierblaadjes bij het vlees.
Breng het geheel aan de kook, voeg peper en zout toe.
Leg een deksel op de pan en stoof het vlees op laag vuur 3 uur.

Schil de knolselderij, snijd in blokjes van 2×2 cm en voeg ze toe. Laat het geheel nog 1 uur stoven.
Kook na 3,5 uur de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Verdeel de rijst over de borden en schep het vlees ernaast. Lekker met een groene salade.

Nieuwsbrief

Meld je aan met je mailadres en ontvang onze nieuwsberichten in je mailbox: