Witlof met selderij
Ingrediënten
– 2 struikjes witlof
– 2 eetlepels nootjes
– 2 appels
– bosje selderij
– 2 dl creme fraiche
– 1 eetlepel honing
– 1 eetlepel mosterd
– peper en zout
Bereidingswijze
Haal de blaadjes van de witlof en was ze. Snijd de appel, selderij en de nootjes fijn. Alles goed door elkaar mengen. Maak een sausje van de créme fraïche, honing, mosterd, peper en zout. Meng de saus goed door het mengsel en schep het op de blaadjes witlof.
Tip: Lekker bij een tartaartje en gebakken aardappelen.
Winterpostelein met geitenkaas en zoete
Ingrediënten
– 1 zakje winterpostelein
– 2 eetlepels limoen- of citroensap
– 1 theelepel mosterd
– 1 eetlepel gembersiroop
– 1 sinaasappel
– 2 eetlepels olijfolie
– 50 gram geitenkaas
– 50 gram hazelnoten
– 1 eetlepels honing
Bereidingswijze
Winterpostelein wassen en goed uit laten lekken. Limoen- of citroensap, mosterd, gembersiroop en olie mengen tot een romige dressing. Dit gaat goed met een kleine garde. Sinaasappel schillen, klein snijden en mengen met de dressing en winterpostelein. Kaas over de salade verdelen. Noten roosteren in een droge koekenpan en voeg, als de noten beginnen te geuren, de honing toe. Laat de honing om de noten smelten op een laag vuur. Roer een paar maal om en schep de honingnoten over de salade.
selderij-eiersalade met tomaatjes (2p)
Ingrediënten
– 3 stengels groenselderij, in kleine stukjes, of een klein bosje snijselder
– 4 cherrytomaatjes, door midden gesneden
– jonge kaas, in blokjes
– 2 hardgekookte eieren, in stukjes
Dressing:
– 2 eetl. yoghurt
– 1 eetl. mayonaise
– ½ eetl. citroensap of azijn
– 1 teentje knoflook, geperst
– 1 theel. mosterd
– ev. 1 eetl. olijfolie
– peper en zout
Bereiding
Blancheer de groenselderij naar wens 5 min. in kokend water en laat ze uitlekken of gebruik de snijselderij rauw. Meng er de tomaatjes, kaas en het ei door. Klop de dressing met een garde romig en meng ze door de salade. Serveer de salade bijvoorbeeld met gebakken aardappeltjes. Extra gevuld en lekker Meng gekruide olijven en door deze salade.
Salade van rucola en verse kruiden
Ingrediënten
– rucola
– kruiden van Piet
– 75 ml. balsamicoazijn
– 45 ml. ahornsiroop
– 1 theelepel Franse mosterd
– 1 teentje knoflook
– 125 ml. olijfolie
– peper
Bereidingswijze
Rucola en kruiden van Piet wassen. Doe ze in een kom. Maak vervolgens de dressing.
Salade van rauwe witte kool
Ingrediënten
– 250 g witte kool, zeer fijn geschaafd,
– 1 theelepel karwijzaad of gekneusd mosterdzaad
– 1-2 theelepel geraspte sinaasappelschil
– 1-2 theelepel zout
– 1/2 eetlepel appelazijn
– 1 eetlepel olie
– 1 theelepel honing
– 1/2 sinaasappel, in kleine stukjes gesneden
– 1/2 sinaasappel, in dunne schijfjes gesneden
– 1 toefje peterselie of selderijblad.
Bereidingswijze
Vermeng in een kom de kool met de karwij, de sinaasappelrasp en het zout.
Kneus de kool met een houten stamper.
Maak van azijn, olie en honing een sausje en meng dit door de kool.
Laat de kool zo een poosje staan, hij wordt dan wat malser.
Schep daarna de sinaasappelstukjes door de koolsla en proef of er nog wat zout bij moet.
Doe de sla in een glazen schaal en leg er de halve sinaasappelschijfjes op, in de vorm van een bloem, met in het midden een toefje peterselie.
Raapstelenstamppot (2p)
Ingrediënten
– bosje raapstelen
– aardappelpuree
– zout en mosterd naar smaak
– blauwe kaas of opgewarmde worst/salamistukjes
– eventueel gekookte maïs of linzen
Bereidingswijze
Was de raapstelen en snijd ze in stukjes. Aardappelen koken en er puree van maken met een klontje boter of room. Zout en mosterd naar smaak toevoegen. De blauwe kaas fijnprakken of de opgewarmde worst/salamistukjes door de puree mengen. Tot slot de rauwe raapstelen erdoor scheppen. Naar wens gekookte maïs of linzen even opwarmen en erdoor roeren.
Raapsteelsalade met ei
Ingrediënten
– 2 eieren
– 1 bosje raapstelen
– 2 sjalotjes
– 80 gram kaas (bijv. gruyère of schapenkaas)
– 2 eetlepels pijnboompitten
Dressing:
– 6 eetlepels Olie
– 3 eetlepels (dragon)azijn
– 1 teen knoflook, geperst
– 1 theelepel mosterd
– peter en zout
Bereidingswijze
Eieren hardkoken en overdwars in kwarten snijden. Worteltjes van de raapstelen snijden en de raapstelen wassen en droogslingeren. Sjalotjes in zeer dunne ringetjes snijden. Kaas in dunne reepjes snijden. Pijnboompitten even in een droge pan goudgeel roosteren. Raapstelen in 3 cm. brede stukken snijden en ui, kaas, ei en pijnboompitten erdoor scheppen. Dressing kloppen van de ingrediënten en over de sla sprenkelen.
Pastinaak-appelsoep
Ingrediënten
– 1 ui, gesnipperd
– 1 pastinaak, in kleine stukken gesneden
– 1 moesappel, in partjes
– 2 eetlepels olie-
– 2/3 liter (kippen)bouillon
– 1/2 eetlepels mosterd
– peper en zout
– 2 eetlepels crème fraîche
Bereidingswijze
Fruit de ui in de olie, voeg daarna de stukken pastinaak en appel toe en smoor het mengsel 3 minuten. Voeg hete bouillon (of heet water met bouillonpoeder) toe en laat 15 minuten koken. Pureer de soep met een staafmixer of door een grove zeef. Voeg mosterd, peper en zout toe en roer goed door elkaar. Verwarm de soep nog even (verdun de soep naar wens met water). Haal de pan van het vuur en meng vlak voor het opdienen de crème fraîche erdoor. Opdienen met blokjes geroosterd brood erover gestrooid.
Ovenschotel snijbiet met aardappel
Ingrediënten
– 1 bos snijbiet, in repen gesneden
– 1 ui, gesnipperd
– een scheutje olijfolie
– 500 gram aardappels
– 1 dl melk
– klontje boter
– 2 eieren
– peper en zout
– nootmuskaat
– 1 theelepel mosterd
– 75 gram geraspte kaas
– 1 beschuit of 4 eetlepels paneermeel
Bereidingswijze
Kook de aardappelen gaar en maak met melk, boter, peper, kruidenzout, mosterd en nootmuskaat een lekkere puree.
Roerbak de ui in olie en voeg na een aantal minuten beetje bij beetje de snijbiet toe. Maak de snijbiet op smaak met een snufje peper en zout en roer er het paneermeel of beschuitkruim door.
Vet een ovenschaal in en schep de aardappelpuree op de bodem en tegen de kanten zodat een dikke pureebekleding ontstaat. Schep de snijbiet in de schaal en verdeel het gelijkelijk.
Klop de eieren los, meng er de geraspte kaas door en giet dit over het geheel.
Zet de schotel ongeveer een half uur in een voorverwarmde oven op 175°C tot de bovenkant mooi lichtbruin is.
Lekker met een (komkommer)salade erbij.
Variatie met andere groenten: Deze ovenschotel is ook erg lekker met (spits)kool of paksoi in plaats van snijbiet. Ook stukjes paprika en gedroogde tomaat (in olijfolie) passen goed in deze ovenschotel.
Variatie extra gevuld: Meng door de snijbiet gebraden (vegetarisch) gehakt, blokjes ham of stukjes salami.
Bron: Odin.nl
Nieuwsbrief
Meld je aan met je mailadres en ontvang onze nieuwsberichten in je mailbox: