Venkelsoep met verse kruiden voor 2 personen

09 februari 2017

Ingrediënten
– 1 venkelknol
– 3/4 l (groente)bouillon van blokjes of poeder
– 1 dunne prei
– 30 g boter
– 25 g bloem
– peper en zout naar smaak
– scheutje (koffie)room
– scheutje citroensap
– wat groene kruiden naar smaak (bijv. peterselie, bieslook, munt)
– garnering: fijngeknipt venkelgroen

Bereiding
Venkel schoonmaken, wat venkelgroen apart houden, in stukken snijden en in de bouillon in 20-25 min. gaar en zacht koken. De prei schoonmaken en in dunne ringen snijden. Een paar mooie ringetjes achterhouden en de rest in de hete boter fruiten. Bloem toevoegen en al roerend de venkelbouillon erbij schenken. Achtergehouden preiringen toevoegen en de soep nog heel even laten doorkoken. Op smaak brengen met zout, peper, kruiden, room en citroensap. Garneren met bladgroen. Tip voor de liefhebbers van het anijsachtige aroma van de venkel: een scheutje pernod of pastis in de soep verhoogt de anijssmaak.

Nieuwe aardappelen met munt

09 februari 2017

Ingrediënten
– 0,8 kg nieuwe aardappelen
– 2 takjes munt
– 25 gram roomboter

Bereidingswijze
Kook de schoongeborstelde aardappelen in water met zout in 15-20 minuten gaar.
Smoor de fijngesneden muntblaadjes even in de boter.
Giet de aardappels af , voeg de boter en de fijngesneden munt toe, en schud alles om.

Aardappels met Venkel

09 februari 2017

Ingrediënten
– 2-3 venkels, schoongemaakt ca. 500 gram
– zout
– 500 gram aardappelen (geen afkokers)
– 100 gram grof geraspte (jong) belegen Goudse boerenkaas
– 4 eetlepels droog kruim van wit of bruinbrood
– ca. 30 gram boter

-4 takjes bonenkruid of munt

 

Bereidingswijze
Maak de venkels schoon. Verwijder eventueel aangetaste bladeren en neem van elke venkel het onderste deel van de voet weg. Snijd de venkels in smalle reepjes. Snijd de aardappelen eveneens in smalle reepjes.
Zet de venkelreepjes op met ruim kokend water waaraan wat zout is toegevoegd. Laat ze 8 minuten zachtjes koken. Schep daarna de aardappelreepjes er door en laat alles nog 4-5 minuten zachtjes koken. Stort alles op een zeef om uit te lekken.
Schep in een kom de boerenkaas, venkel en aardappelreepjes luchtig door elkaar. Meng er de fijngesneden bonenkruid- of munt blaadjes door. Doe alles over in een beboterde ovenvaste schaal. Strooi er broodkruim over en leg er flintertjes boter op. Plaats de schaal in het midden van de tot 200 graden voorverwarmde oven. Reken op een oventijd van 25-30 minuten.

Aardappels met Venkel

06 januari 2017

Ingrediënten
– 2-3 venkels, schoongemaakt ca. 500 gram
– zout
– 500 gram aardappelen (geen afkokers)
– 100 gram grof geraspte (jong) belegen Goudse boerenkaas
– 4 eetlepels droog kruim van wit of bruinbrood
– ca. 30 gram boter

-4 takjes bonenkruid of munt

 

Bereidingswijze
Maak de venkels schoon. Verwijder eventueel aangetaste bladeren en neem van elke venkel het onderste deel van de voet weg. Snijd de venkels in smalle reepjes. Snijd de aardappelen eveneens in smalle reepjes.
Zet de venkelreepjes op met ruim kokend water waaraan wat zout is toegevoegd. Laat ze 8 minuten zachtjes koken. Schep daarna de aardappelreepjes er door en laat alles nog 4-5 minuten zachtjes koken. Stort alles op een zeef om uit te lekken.
Schep in een kom de boerenkaas, venkel en aardappelreepjes luchtig door elkaar. Meng er de fijngesneden bonenkruid- of munt blaadjes door. Doe alles over in een beboterde ovenvaste schaal. Strooi er broodkruim over en leg er flintertjes boter op. Plaats de schaal in het midden van de tot 200 graden voorverwarmde oven. Reken op een oventijd van 25-30 minuten.

 

Bron: www.smulweb.nl

Nieuwsbrief

Meld je aan met je mailadres en ontvang onze nieuwsberichten in je mailbox: