Stamppot van rauwe prei met stoofperen

09 februari 2017

Ingrediënten
– 1½ kg aardappelen
– 4 stoofperen
– ongeveer 2½ dl melk
– 25 g boter
– 1 eetl. azijn
– 1 mespunt peper
– 1 theel. zout
– 1 mespunt nootmuskaat
– 500 g  prei
– 100 g bacon, in plakjes
– 1 rookworst

Bereiding
Schil en was de aardappelen en kook ze gaar in een bodem water met zout.
Schil de stoofperen, snij ze in vieren en verwijder de klokhuizen.
Snij de peren in blokjes en kook ze in 15 minuten gaar in een bodem water.
Breng een pan water tot tegen de kook aan, draai het vuur laag en verwarm de verse worst 10 minuten hier in.
Giet de aardappelen af en laat ze goed uitlekken en pureer ze met de pureestamper of knijper.
Klop de melk, boter en azijn erdoor en breng de puree pittig op smaak met peper en nootmuskaat.
Snij de wortels en de bovenste groene bladen van de preien.
Snij de prei in smalle ringen en was ze.
Giet de stoofpeertjes af en laat ze goed uitlekken.
Snijd de bacon in reepjes en bak ze in een droge koekenpan knapperig.
Laat ze uitlekken op keukenpapier.
Snijd de rookworst in blokjes.
Schep de prei, de stoofpeertjes, de baconreepjes en de rookworstblokjes door de aardappelpuree en warm het geheel goed door.
Serveer direct!

Stamppot raapstelen met worst of spek

09 februari 2017

Ingrediënten
– 1 bosje raapstelen
– 750 gram aardappels
– 1 rookworst of uitgebakken spekjes
– ½ appel
– zout en nootmuskaat

 

Bereidingswijze
De worteltjes van de raapstelen afsnijden, raapstelen wassen en in stukjes snijden. Aardappelen koken en er puree van maken, eventueel klontje boter of wat melk gebruiken.
Zout en nootmuskaat naar smaak toevoegen.
Naar wens appel raspen en erdoor mengen.
Uitgebakken spekjes of stukjes rookworst erdoor mengen en tot slot de rauwe raapstelen erdoor scheppen

 

 

Bron: Odin.nl

Schorseneren uit de oven

09 februari 2017

Ingrediënten
– 800 g schorseneren
– 2 dl melk
– 100 gram parmezaanse kaas
– 100 ml slagroom
– wat nootmuskaat

Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 200°C.
Schil de schorseneren onder water (met handschoenen aan), zodat het kleverige goedje dat vrijkomt, niet aan je handen gaat zitten. Snijd de schorseneren in stukken. Doe er de melk en zoveel water bij dat ze helemaal onderstaan en kook ze met wat zout in circa 10 minuten net gaar.
Rasp intussen de kaas.
Vet een lage, wijde ovenschaal in met boter. Giet de schorseneren af en leg ze in de schaal. Schenk er de slagroom over. Bestrooi ze met de nootmuskaat en maal er wat peper over.
Strooi de geraspte kaas erover.
Zet ze 5 à 10 minuten onder de grill; totdat de kaas gesmolten is en net begint te kleuren.
Lekker met karbonades en aardappeltjes.

Preischotel

09 februari 2017

Ingrediënten
– aardappelpuree (700 gram gekookte aardappels, klontje boter, nootmuskaat, peper en zout en evt. melk)
– 350 gram prei, in heel fijne ringen gesneden
– 150 gram kaas, in blokjes of plakjes
– eventueel 100 gram ham, in blokjes of reepjes
– paneermeel
– een handvol geraspte kaas
– 25 gram boter

 

Bereidingswijze
Schep in een ingevette ovenschaal een laag aardappelpuree. Leg daarop de helft van de preiringen met een deel van de kaas en eventueel ham. Schep een laag aardappelpuree hier bovenop en verdeel er de rest van de prei, kaas en ham over. Dek het geheel af met de rest van de aardappelpuree. Strooi er het paneermeel gemengd met geraspte kaas over. Verdeel vlokken boter over de gevulde schotel en zet ze ongeveer drie kwartier tot een uur in een voorverwarmde oven op 175°C.

Koolraappuree met Rode ui

09 februari 2017

Ingrediënten
– 1 el boter
– 400 g koolraap
– 1 grote aardappel
– 2 dl water
– 1 laurierblaadje
– snufje nootmuskaat
– snufje witte peper
– zeezout
later nog:
– 2 el boter
– 1 grote rode ui

Bereiding
Schil de koolraap en de aardappel en snijd ze in blokjes. Fruit deze in de boter, blus af met water en voeg het laurierblaadje toe. Breng aan de kook en laat de groenten 15 minuten stoven op matig vuur. Verwijder het laurierblaadje en pureer de groenten. Voeg nootmuskaat peper en zout toe en verfijn het gerecht met de boter

Snijd de ui in ringen, bak die in de boter goudbruin en verdeel ze over de puree.

Boerenstamppot

09 februari 2017

Ingrediënten:
– 1 kg aardappelen
– 1/2 savooi
– 2 uien
– 200 g seitan (of vlees)
– scheut melk
– 1 eetl olijfolie
– 2 takjes verse of 1/2 el gedroogde tijm
– muskaatnoot
– peper & zout

Bereiding
Schrob de aardappelen schoon.
Kook ze in ca 20’ gaar in de schil (behoud van vitamines B & C).
Snij de kool in reepjes.
Stoom de groenten gaar (ca 10’).
Snipper de uien, verhit de olijfolie en fruit de ui.
Voeg de tijm bij de ui.
Pel de gare aardappelen.
Meng de gare groenten met de aardappelen.
Voeg de melk toe.
Pureer het geheel (met de roerzeef of aardappelstamper).
Schep de uien door de puree.
Breng op smaak met muskaatnoot, peper en zout. Hou de puree warm.
Snij de seitan (of het vlees) in dobbelsteentjes.
Verhit de olijfolie in een pan.
Bak de seitan op een vrij hoog vuur tot de stukjes een krokant korstje hebben.
Bestrooi eventueel met wat peper.
Meng de stukjes seitan door de stamppot.

Nieuwsbrief

Meld je aan met je mailadres en ontvang onze nieuwsberichten in je mailbox: