selderij-eiersalade met tomaatjes (2p)

09 februari 2017

Ingrediënten
– 3 stengels groenselderij, in kleine stukjes, of een klein bosje snijselder
– 4 cherrytomaatjes, door midden gesneden
– jonge kaas, in blokjes
– 2 hardgekookte eieren, in stukjes
Dressing:
– 2 eetl. yoghurt
– 1 eetl. mayonaise
– ½ eetl. citroensap of azijn
– 1 teentje knoflook, geperst
– 1 theel. mosterd
– ev. 1 eetl. olijfolie
– peper en zout

Bereiding
Blancheer de groenselderij naar wens 5 min. in kokend water en laat ze uitlekken of gebruik de snijselderij rauw. Meng er de tomaatjes, kaas en het ei door. Klop de dressing met een garde romig en meng ze door de salade. Serveer de salade bijvoorbeeld met gebakken aardappeltjes. Extra gevuld en lekker Meng gekruide olijven en door deze salade.

Salade van rauwe witte kool

09 februari 2017

Ingrediënten
– 250 g witte kool, zeer fijn geschaafd,
– 1 theelepel karwijzaad of gekneusd mosterdzaad
– 1-2 theelepel geraspte sinaasappelschil
– 1-2 theelepel zout
– 1/2 eetlepel appelazijn
– 1 eetlepel olie
– 1 theelepel honing
– 1/2 sinaasappel, in kleine stukjes gesneden
– 1/2 sinaasappel, in dunne schijfjes gesneden
– 1 toefje peterselie of selderijblad.

Bereidingswijze
Vermeng in een kom de kool met de karwij, de sinaasappelrasp en het zout.
Kneus de kool met een houten stamper.
Maak van azijn, olie en honing een sausje en meng dit door de kool.
Laat de kool zo een poosje staan, hij wordt dan wat malser.
Schep daarna de sinaasappelstukjes door de koolsla en proef of er nog wat zout bij moet.
Doe de sla in een glazen schaal en leg er de halve sinaasappelschijfjes op, in de vorm van een bloem, met in het midden een toefje peterselie.

Groenselderij met pindasaus

09 februari 2017

Ingrediënten
1 kleine bos groenselderij
6 gedroogde tomaten, in reepjes (of uit een potje met olijfolie)
1 knoflookteentje, geperst
1 ui, gesnipperd
een scheutje olijfolie
een handje pinda’s
2 dl kant en klare pindasaus

Bereiding
Was de groenselderij en snijd de groente in schijfjes van een paar centimeter. Roerbak de groenselderij met knoflook en ui ongeveer 5 min. in olie. Voeg een klein scheutje water en de gedroogde tomatenreepjes toe. Laat het geheel ongeveer 10 min. op een klein pitje staan sudderen. Rooster de pinda’s in een grote droge koekenpan en warm de pindasaus op. Serveer de groenselderijschotel met rijst en pindasaus. Strooi de geroosterde pinda’s er over.

Gratin met pastinaak en spinazie (4p)

09 februari 2017

Ingredienten
– 2 grote pastinaken
– 500 g bladspinazie
– 1 middelgrote ui
– 1 teentje knoflook
– olijfolie
– peper
– 1,25 dl slagroom
– (eventueel) 2 eetlepels mascarpone
– 1 ei
– 100 g vergemalen emmentaler
– 1 bosje selderij

Bereiding
Snijd de pastinaken in reepjes en stoom ze 3 à 4 minuten.
Fruit de ui en de knoflook in olijfolie en voeg spinazie toe.
Oven op 220°C voorverwarmen.
Meng de slagroom, de mascarpone, het ei, de fijngesneden selderij en de geraspte kaas.
Vet de ovenschotel in, voeg de helft van de spinazie toe, bedek met een laag pastinaak en vervolgens met een tweede laag spinazie.
Giet het slagroom-kaas-selderij mengsel over de groenten en bak in 15 minuten.

Chinese kool met ei-reepjes

09 februari 2017

Ingrediënten
– Chinese kool
– 1 pakje ontbijtspek
– 3 eieren
– 1 teentje knoflook
– zout
– cayennepeper
– rijst
– (evt. groentebouillonblok om de rijst in te koken)
– 4 takjes selderij

Bereidingswijze
Chinese kool in reepjes snijden – spek in stukjes snijden – rijst koken.
Kluts de eieren en voeg hieraan de fijngesneden selderij, de geperste knoflook, zout en cayennepeper toe. Bak hiervan een omelet.
Roerbak de Chinese kool 5 à 10 minuten. Voeg na enkele minuten de stukjes spek toe.
Snijd de omelet in stukjes en voeg dit toe aan de Chinese kool. Voeg dan de rijst toe en meng goed door elkaar.

Nieuwsbrief

Meld je aan met je mailadres en ontvang onze nieuwsberichten in je mailbox: