bericht van het land en pakkesamenstelling week 26

Beste abonnee, op de foto zie je het courgettegewas wat we aan het ‘mulchen’ zijn. Dat betekend dat we de bodem tussen de planten bedekken met organisch materiaal, in dit geval pas gemaaid gras. Dit doen we omdat het voor de bodem het beste is dat ze bedekt is, daar zorgt ze immers zelf voor door steeds allerlei ‘onkruid’ te laten kiemen. Daardoor droogt de grond minder uit en worden de voedingsstoffen vastgelegd in de plant. De voedingsstoffen spoelen dan niet uit met zware regenbuien en de bodem blijft vochtig. Er verdampt minder water, met heet weer wordt de grond niet zo heet.

Dat alles is beter voor bodem en plant. We proberen dus de natuur een beetje na te bootsen en toch onze lekkere groenten te telen.

Het heeft ook nadelen. Het is veel werk maar als het goed gedaan is hoeven we niet meer te schoffelen dit seizoen. Dit is de eerste keer dat we het op grotere schaal doen, een lange koesterde wens! Alle courgette en zoete bataat is nu gemulcht, op een proefveldje na. We houden jullie op de hoogte over het wel en wee rond deze ontwikkeling. Er komen bijvoorbeeld slakken op af.  Slakken rapen in de avond is vaste prik geworden!  We hopen dat het paartje fazanten wat zich in de tuin heeft gevestigd de slakken gaat verorberen. Misschien moeten ze het nog leren eten maar met dit weer ontkomen ze daar bijna niet aan! Slakken schrapen aan het blad en geleidelijk aan eten ze het zo op. Ze schrapen ook aan de courgettevruchten, soms zie je daarvan een beschadiging aan de schil.  Als het niet zo erg is doen we ze toch in de tas, het is zonde om ze weg te gooien.

groeten Pieter en Julia

Inhoud pakket deze week, inhoud kan nog wijzigen
1 persoonspakket: tuinbonen, tomaten, broccoli, bosbiet, sla
2 persoonspakket: tuinbonen, courgette, broccoli, bosbiet, sla
Gezinspakket: tuinbonen, tomaten, broccoli, bosbiet, sla
Uitbreiding label: cherry tomaatjes, komkommer
Fruit: appels, packham peren, sinaasappels, abrikozen

Nieuwsbrief

Meld je aan met je mailadres en ontvang onze nieuwsberichten in je mailbox:

Loading