Bericht van het land en pakketsamenstelling week 30

Beste abonnee,

Ook deze week weer eigen bessen in het pakket! Omdat we ze in de regen moesten plukken adviseren we ze meteen op te eten. Wat een bessenoogst dit jaar, we hopen dat iedereen er van geniet!

De bessen groeien in de ‘boomstroken’ die in de tuin zijn geplant. Een soort minivoedselbosjes. Appels, peren, bessen maar ook loofbomen zoals populieren, elsen, en berken. En daaronder bessen en kruiden en bloemen. Een mooi en ook verkoelend element in groentetuin. Ze zijn in 2019 ingeplant en we merken dat het oa invloed heeft op de bodemtemperatuur. Het scheelt meerder graden, dat is erg gunstig als het zo heet is. Verder komen er veel vogels op af en harde wind wordt gebroken. En ze staan dus helemaal vol met heerlijke bessen, rode, zwarte en kruisbessen. Het leuke is dat ze zo in de bosjes verscholen staan. Daardoor vinden de vogels maar een paar struiken. Je hoeft ze dus niet af te dekken met een net! Dat scheelt weer een heel gedoe. Ze staan ook niet allemaal naast elkaar, de verschillende bomen en struiken staan afgewisseld om die reden. Anders gaan de vogels gewoon het rijtje af. Ook krijg je dan wat een ‘plantengemeenschap ‘ wordt genoemd. Vroeger sprak je over concurrentie maar het blijkt dat bomen elkaar ook ondersteunen in groei. Daar kunnen wij nog een voorbeeld aan nemen. Onder de grond zijn allerlei onderonsjes en ruilacties waar wij niets van zien.  Iedere boom heeft zijn kwaliteiten en zet die in voor de gemeenschap. Prachtig!

Op de foto de plukkers langs een boomstrook. Links op de foto zie je weer een boomstrook. daartussen verbouwen we de ‘éénjarigen’ de groenten. In dit geval zie je een groenbemester die net aan het kiemen is. Daarover een andere keer meer.

Helemaal onderaan een foto van het 3e legsel van onze boerenzwaluwtjes waar we ieder voorjaar weer naar uitkijken, de gevleugelde doerakken!

We zijn blij met de weersomslag, eindelijk weer wolken aan de lucht en vocht in de bodem.

 

Groeten Julia en het team

j

 

Inhoud pakket deze week, inhoud kan nog wijzigen
1 persoonspakket: tomaat,  waspeen, prei, sla, spits-/palm-/rusian,
2 persoonspakket: tomaat, bietjes, sperziebonen, sla, courgette, paksoi
Gezinspakket: tomaat, waspeen, sperziebonen, sla, bosbiet, koolrabi
Uitbreiding label: gember, kastanje champignon,
Fruit: appel, peren, bessen, abrikozen

 

 

 

 

 

 

Nieuwsbrief

Meld je aan met je mailadres en ontvang onze nieuwsberichten in je mailbox:

Loading