bericht van het land en pakketsamenstelling week 36

Op de foto de rups van de koninginnepage. (Het zwarte aan de rechterkant is een net)

Beste abonnee,

We hebben dit seizoen al meerdere malen een rups van de koninginnepage gezien in de venkel en de wortels. Een zeldzame vlinder die bijzonder mooi is. En de rups dus ook! We hopen dat we ook de vlinder nog te zien krijgen.

We zijn erg blij dat de hitte voorbij is en er weer wat regen valt, veel is het nog niet, voor de groente voorlopig voldoende omdat we ook beregend hebben maar voor de bomen en de natuur zeker niet! Dus we hopen dat er nog wat meer water komt! De verschillen in het land zijn groot. Ik hoorde van een collega in het noorden van ons land dat er 150 mm was gevallen, bij ons in augustus tot nu toe 30 mm. Steeds met kleine beetjes, dat is voor de bodem wel het beste. Zware regenval verdicht de bodem en sommige gewassen zoals bietjes stoppen dan volledig met groeien.

Deze week palmkool in het pakket. Die is heel goed gegroeid dit seizoen dus we kunnen er al uit gaan oogsten, we verwachten het volgende week in de andere pakketten te doen. Frauke, onze topkok, heeft een lekker recept voor ons gevonden wat we ook op de site zullen zetten, maar voor het gemak ook in deze nieuwsbrief.

Stoofpot met kikkererwten en palmkool, hoofdgerecht voor 5-6 personen:

  • 500 g gedroogde kikkererwten
  • 2 grote uien, gepeld
  • 4 wortelen
  • 5 tenen knoflook
  • 2 laurierbladen
  • 7 takjes tijm
  • zout
  • 1 tl van elk: komijnzaad, korianderzaad en venkelzaad
  • 60 ml olijfolie
  • versgemalen peper
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • 1/2 tl koenjit (komijn)
  • 2 el tomatenpuree
  • 250 ml droge witte wijn
  • 1 l groentebouillon
  • ca 400 g palmkool, in repen
  • 1 tl rode wijnazijn.
  • bereiding
  • Zet de kikkererwten een nacht in ruim water in de week.
  • Snij 1 ui in vieren, 1 wortel in grote stukken en plet 2 tenen knoflook
  • Giet de erwten af en doe ze samen met de ui, wortel, laurierblad en 4 takjes tijm in een grote soeppan. Voeg zoveel water toe tot dat ze 5 cm onder staan.
  • kook de kikkererwten in 1 uur zachtjes gaar. Laat ze afkoelen in het kookwater en giet ze dan af
  • Verwijder laurierblad en tijm
  • Rooster de zaden in een droge koekenpan geurig. Maal of stamp de zaden tot poeder
  • Hak de tweede ui grof, snij 3 wortels in stukken en hak de knoflook fijn.
  • verhit de olie in een grote pan, voeg de ui, wortel, knoflook, zout en peper toe en bak de groenten gedurende 5 minuten zachtjes aan.
  • Doe de specerijen, paprikapoeder, koenjit 3 takjes tijm en 1 laurierblad erbij en bak deze 2 minuten zachtjes mee.
  • Voeg vervolgens de tomatenpuree de de wijn eraan toe en bak alles langzaam tot de geuren los komen. Zorg ervoor dat het aanbaksel los komt.
  • Als de wijn voor de helft is ingekookt giet dan de bouillon erbij, verwijder het laurierblad en breng het mengsel aan de kook.
  • Pureer een gedeelte van de soep en de kikkererwten glad en voeg vervolgens de rest eraan toe, net zo als de in repen gesneden kool (de dikkere stelen het liefst verwijderen). Kook alles zachtjes door, naar 10 minuten moet alles gaar zijn.
  • Voeg zout en peper en het scheutje azijn naar smaak toe.
  • Serveer met gegrild brood, yoghurtsaus met kruiden en knoflook en harissa.

 

Het klinkt vrij ingewikkeld, maar het valt wel mee, je krijg er ook wat voor!

 

Inhoud pakket van deze week
1 Persoons: snijbiet, groenselderij, chinsese kool, waspeen, bloemkool,
2 Persoons: prei, courgette, koolrabi, zoete bataat, bloemkool, salie,
Gezinspakket : prei, groenselderij, palmkool, waspeen, bloemkool, zoete bataat,
Uitbreiding label: komkommer, champignons,
Fruit: cactusvijg, bananen, druiven, santana appel, pruimen,

Nieuwsbrief

Meld je aan met je mailadres en ontvang onze nieuwsberichten in je mailbox: