Bericht van het land en pakketsamenstelling week 47

Beste abonnee,

Graag nemen we jullie deze week wederom mee in ons verhaal. De afgelopen week stond plots in het teken van nachtvorst. Dat betekent her en der afdekken, maar vooral oogsten wat er te oogsten valt. Gewassen zoals andijvie, venkel en groenlof houden niet van vrieskou. Het is fijn ze zo een handje te helpen en tevens met de natuur mee te bewegen.

Bij het oogsten van de boerenkool voor in de winkel werd ik steeds vergezeld door een nieuwsgierig roodborstje. Dat is zeker niet voor het eerst. Wil hij me iets vertellen? Als krachtdier geeft hij aan dat het belangrijk is je grenzen aan te geven, je eigen weg te volgen, je passie te beschermen en je geluid te laten horen. De laatste twee mag ik doen door middel van deze nieuwsbrief. Maar wat is nou je eigen weg volgen? Dat vroeg ik hier een aantal mensen. Ik zal daarbij, zoals gevraagd, niet citeren. De woorden waren echter mooi en inspirerend. Het kwam er op neer dat een eigen weg ook gevolgd kan worden juist door mee te bewegen. Samen, een richting op, diep luisterend naar je eigen geluid welke alleen te horen is in stilte. Gelukkig is je eigen weg volgen voor iedereen weer anders.

Zo ook voor onze dieren om ons heen. De enige witte eend heeft lange tijd een afgezonderd bestaan geleden. Gelukkig voor haar kwam er onlangs een mannetje aanwaaien. Ze is door het dolle heen.
Onze lieve geit, Babs, gaat ook even haar eigen weg, ze is nu bij de bok om gedekt te worden in de hoop dat we over ongeveer vijf maanden één of twee kleintjes rijker zullen zijn.

Vandaag prepareerden wij onze composthoop op biodynamische wijze. Op de foto is Julia met de hoop met valeriaan aan het besprenkelen.

De foto van de pastinaak, in de vorm van Davy Jones van Pirates of the Caribbean, is ook wel een vorm van een eigen weg volgen. Volledig op zijn manier zocht hij zijn weg naar beneden. Echter is dit niet alleen te wijten aan zijn eigen wijze, maar ook aan die van een aaltje in de bodem. Deze zorgt voor veel haarworteltjes en een tijdelijke groeistop waarna hij weer (bijvoorbeeld in een andere richting) voort beweegt de diepte in. Vandaar de soms wat vreemd uitziende pastinaken. Gelukkig doet dat helemaal niets af aan de smaak van deze mooie groente.

Voor een recept van de groenlof wil ik jullie graag eens doorverwijzen naar onze website:
Recepten « Tuinderij de Guit – Biologisch Dynamische groentepakketen en fruitpakket uit Vught, Den Bosch
Afsluit-tip: combineer groenlof (of witlof) eens met gebakken peer!

Een mooie avond gewenst, fijne week en tot de volgende.

Dave & het Guit-Team

Inhoud pakket deze week, inhoud kan nog wijzigen
1 persoonspakket: veldsla, groenlof, prei, wortels, boerenkool, groene paprika
2 persoonspakket: winterpostelein, andijvie, venkel, pastinaak, boerenkool, bloemkool
Gezinspakket: veldsla, andijvie, prei, wortels, boerenkool, bloemkool
Uitbreiding label: avokado, gember
Fruit: appels, peren, sinaasappels, druiven

Nieuwsbrief

Meld je aan met je mailadres en ontvang onze nieuwsberichten in je mailbox:

Loading