bericht van het land en pakketsamenstelling week 48

Een winters plaatje tijdens het oogsten in de namiddag.

A.s. woensdag komt De Guit kort in beeld bij het programma Dokters van Morgen, NPO 1, 21.30 uur.

Beste abonnee,

Het wordt nu echt rustiger. Veel gewassen zijn nu afgeoogst, er is bijna geen verzorgingswerk meer. We komen nu toe aan klussen zoals onderhoud van machines en gebouwen, composthoop opzetten, snoeien van de boomstroken en de hagen om de tuin, zaad schonen, aardappelen sorteren en schoonmaken.

Deze week eindelijk boerenkool in het pakket, het is nu enigszins koud, dat hoort er wel bij vind ik. Verder konden we nog aan aubergines komen van Oirschot Organics, een wonderlijke combi in het pakket. Dit keer uiteraard echt de allerlaatste van dit seizoen. Ook de paprika komt van hun. De prei is helaas nogal dun, een deel van de prei is nogal achtergebleven in groei. We willen hem niet weggooien. Iets meer schoonmaakwerk dit keer.

Op de receptenpagina van onze site vind je heerlijke recepten van Radicchio en snijbiet en andere groenten.

ik wil jullie attent maken op een bijzonder boekje dat pas is uitgegeven. Het beschrijft de geheime samenhangen in de natuur die zichtbaar zijn maar niet opvallen. Het boekje is wetenschappelijk en ook  de liefde voor de natuur is in elke zin voelbaar. Het boekje is een juweeltje, het voedt de kennis en de ziel. Het laat het wonderlijke van deze planeet tot in de minuscule details zien. Je kunt met de verhaaltjes, die persoonlijke ervaringen zijn, meereizen. En ja, het leven is écht een wonder! Daar hoef je niet ver voor te reizen om dat te zien. Het is zalf voor de ziel in deze steeds technocratischer en gedigitaliseerde tijd, een tijd waarin ons geleidelijk het meest essentiële wordt ontnomen. Dit is een tegengif, neem het! Zodat we overleven.

Willem Beekman, de schrijver, was leraar aan de Warmonderhof  (Bio-dynamische land- en tuinbouwschool) in de tijd dat Pieter en ik (Julia) daar studeerden. Wij hebben les van hem gehad. We hebben o.a .van hem geleerd met verwondering naar de nachtelijke sterren hemel te kijken en er thuis te raken, iets wat de rest van ons leven rijkdom is. Ook handig als je kompas op je boot er mee ophoud als je midden in de nacht op de Waddenzee zit zoals ons deze zomer overkwam.

Willem Beekman, de schrijver,  is wetenschapper, bioloog, leraar en meesterlijk verteller.

“Openbaar geheim”  van Willem Beekman, uitgeverij Christofoor. Heel makkelijk bij de uitgeverij zelf te bestellen, 22,95. Incl verzendkosten. Wordt met de post verzonden.

Openbaar geheim van bioloog Willem Beekman

 

Inhoud pakket van deze week
1 Persoons: andijvie, boerenkool, aubergine, wortels, prei
2 Persoons: radicchio rosso, boerenkool, aubergine, wortels, prei, bloemkool,
Gezinspakket : snijbiet, boerenkool, aubergine, wortels, prei, venkel,
Uitbreiding label: paprika, uien,
Fruit: elstar, Topaz, mandarijnen, peren, kakifruit,

Nieuwsbrief

Meld je aan met je mailadres en ontvang onze nieuwsberichten in je mailbox:

Loading