Bericht van het land en pakketsamenstelling week 50

Beste abonnee,

Brrrrrrr…..wát een fijne, heldere maar bitterkoude lucht ademden we in deze vroege ochtend. Met de bevroren grond onder de voeten begonnen we met de oogst van de boerenkool. Dit keer niet alleen de bladeren, maar gewoon de gehele stronk. We behandelden de stronken alsof ze elk moment konden breken. Met hoeveel aandacht en liefde we dit ook deden; breekbaar waren ze dan toch. Maar desalniettemin, een prachtkool deze week!

Wat mij, vooral gedurende deze weken voor Kerst, wel eens bezig houdt, zijn de vragen: doe ik wel genoeg, doe ik wel genoeg voor de ander? Ben ik betekenisvol en geef ik voldoende? Nog voordat ik me uit kon spreken over deze vragenstellingen werden ze logischerwijs al beantwoord tijdens het oogsten. “Kijk eens hoe betekenisvol we reeds zijn in het beroep dat we uitoefenen. En niet alleen wij. Vrijwel alle beroepen staan vaak in het teken van iets geven aan de ander. Kijk maar eens naar een bakker die zijn brood (meestal) niet voor zichzelf bakt of de loodgieter die een waterleiding mag vervangen. Iedereen geeft, op zijn eigen mooie manier. En kijk daarbij eens wat jij geeft, wat jij de wereld in schiet met je biologische missie.” Poef, een eyeopener! Misschien mogen we er af en toe eens bij stilstaan, dat we eigenlijk al heel veel doen. Het zit volgens mij gewoon in het allerkleinste verstopt. Dus dank je wel lieve gevers en ontvangers, dat wij op onze beurt weer mogen ontvangen en geven.

Back to business. Een weetje: de vorst zorgt niet alleen voor minder werk, het biedt ook kansen om van de kweek af te komen. Dit is voor elke tuinder vijand nummer 1. Kweek lijkt erg veel op gras. Hij is ijzersterk en heeft wortels die onder de grond eindeloos vermeerderen. Wanneer we deze blootstellen aan vorst (tevens droogte) bestaat er zowaar een kans dat de kweek het niet overleefd. Oftewel de cultivator er doorheen. In de Guitse volksmond ook wel culen genoemd.

Sjraar heeft (hierboven) weer hard zijn best gedaan om er een december-entree van te maken waar je je extra welkom voelt. Ik bewonder de simpliciteit en de jarenlange ervaring om zo precies even lange takken te vinden op het land.  Vrijwilligers: ze worden dan wel niet betaalt, maar zijn wel gewoon goud waard!

Fruit

Het fruitpakket bevat de laatste tijd verschillende appelrassen met namen als Ingrid Marie, Cox Orange Pippin en Notarisappel. Het zijn wat oudere rassen die wat minder zoet en sappig zijn maar veel aromatischer en dieper van smaak. We kopen ze bij Rowan van Zalig Fruit Zoelen. We zijn heel blij dat hij deze boomgaarden verzorgt en het fruit levert, een enorme verrijking aan de appelwereld.  Ook de goudreinetten komen bij hem vandaan, rijp geplukt. Zalig! Je vind ze bijna nergens, meestal veel te groen geplukt. dan komen ze niet meer goed op smaak.

Een mooie week gewenst en tot de volgende.

Dave & het Guit-team

Inhoud pakket deze week, inhoud kan nog wijzigen
1 persoonspakket: andijvie, rode kool, boerekool, goudreinette, wortels,
2 persoonspakket: andijvie, rode kool, boerekool, goudreinette, prei, bataat
Gezinspakket: andijvie, rode kool, boerekool, goudreinette, wortels, bataat
Uitbreiding label: champignon, gember
Fruit: appels, kaki, mandarijn, bananen

Nieuwsbrief

Meld je aan met je mailadres en ontvang onze nieuwsberichten in je mailbox:

Loading