bericht van het land en pakketsamenstelling week 6

Beste abonnee,

Vorige week leek het nog lente, de krokusjes priemde door de herfstblaadjes heen. Nu is het winter. Op de foto zie je de vijver en daarachter de tuin. Helemaal in winterkleed. Ik ben door de sneeuw gebanjerd, wat een heerlijk gevoel is dat! En ondertussen een gesprek gevoerd met de tuin, wat ze nodig heeft en wat we zullen doen dit nieuwe seizoen. Ze beloofde me te begeleiden, en dat ik maar niet teveel moet willen, best lastig! En dat ik met haar kan praten met m’n tenen! Dat moet ik dan denk ik nog leren.

Soms heb ik van dit soort gesprekken, wonderlijk hoe het dan klinkt, in mijn lichaam als het ware. En eigenlijk heel aangenaam.

Doordat de winter er aankwam hebben we gauw veel palmkool en winterpostelein geoogst, omdat het onzeker is of die deze kou kan doorstaan. Daardoor zit het nu weer in het pakket.  Palmkool is een mediterrane koolsoort. We hebben nog geen ervaring met strenge vorst. Zeker vorst in combinatie met wind kan de groente volledig uitdrogen.

Vanwege de vorst is het raadzaam je pakket zo vroeg mogelijk op te halen als je afhaaladres onverwarmd of buiten is. De pompoen zit in een zak om iets meer bescherming te bieden.

Op de website staan recepten van pompoenen, omdat het al laat in het seizoen is kun je ze beter niet meer te lang laten liggen. Als je ze echt nog wilt bewaren, leg ze binnen en als er een klein rot plekje komt schraap dat dan weg. dan droogt het vlees weer op en rot het niet verder.

Heb je de schorseneren nog liggen? Een tip: borstel de wortels en kook ze met schil en al, daarna kun je ze heel makkelijk pellen, en dan smullen maar! Want schorseneren zijn heerlijk. Op de website staan recepten.

Palmkool: Wat heerlijk is: de kool ritsen en scheuren, husselen met olie en peper en zout, 10 minuten in de oven op de bakplaat. ongeveer 150 graden. Hij moet net een beetje verkleuren maar niet bruin laten worden, mmm net chips maar dan gezond en nog veel lekkerder!

Inhoud pakket van deze week
1 Persoons: schorseneren, pompoen, palmkool, bietjes , champignons, winterpostelein,
2 Persoons: bloemkool, pompoen, palmkool, bietjes , champignons, winterpostelein,
Gezinspakket : bloemkool, pompoen, palmkool, bietjes , champignons, winterpostelein,
Uitbreiding label: avokado, kiemen,
Fruit: elstar, Topaz, concorde, moro sinaasappels, bananen,

Nieuwsbrief

Meld je aan met je mailadres en ontvang onze nieuwsberichten in je mailbox:

Loading