Film op de Guit as vrijdag: Honeyland!

 

Vooraf vertelt een imker over de imkerij.

 

De inloop is vanaf 19.30 u , we beginnen om 19.45 u.

Entree 5,00 euro.

Daar krijg je dan ook een kopje koffie of thee voor.

De film wordt vertoond bij ons in de schuur, we willen je vragen als je dat kunt, zelf een stoel mee te nemen, zodat we zeker weten dat iedereen een zitplaats heeft.

Het is handig als je even laat weten dat je komt. info@tuinderijdeguit.nl

Tot vrijdagavond !

 

Pieter en Peer.

 

Van internet: Door Michelle Broer

We vragen onszelf regelmatig af wat we kunnen doen voor de natuur. Toch staan we verbazingwekkend weinig stil bij de keerzijde van die dringende vraag: wat kan de natuur doen voor ons? De documentaire Honeyland laat ons zien hoe de harmonie tussen mens en natuur ons beide op de been kan helpen.

Honeyland is een uiterst unieke film waarin twee meesterlijke makers en een uitzonderlijke hoofdpersoon samenkomen om een ongehoord verhaal te vertellen. Voor hun werk ontvingen Tamara Kotevska en Ljubomir Stefanov niet alleen een Oscarnominatie voor beste documentaire, maar ook eentje voor beste internationale film; een eer die nog nooit in de geschiedenis van de Oscars aan een documentaire werd gegeven.

Honeyland volgt een jarenlange periode uit het leven van Hatidže; een hardwerkende en onafhankelijke imker uit Noord-Macedonië. Naast Hatidžes zieke moeder vormen haar dieren haar enige gezelschap. Ze besteedt haar dagen met het verzamelen van bijen en het oogsten van honing – om deze vervolgens op de markt voor een zo hoog mogelijke prijs te verkopen. Het is een eenvoudig maar bevredigend bestaan.

Na jaren tot in de verste verte geen buren te hebben gehad, trekt er plots een grote familie vlak naast Hatidže in. Ze zijn luidruchtig, chaotisch en onbeleefd, maar Hatidže ontvangt ze met open armen. Buurman Hussein ontdekt al snel dat het houden van bijen de meest lucratieve bezigheid is in de woestijn. Hij leert de fijne kneepjes van de bijenteelt van Hatidže, maar gooit haar geduldige en natuurvriendelijke adviezen al snel uit het raam in ruil voor meer winst. Met desastreuze gevolgen voor Hatidžes bijen…

Door de spanningen tussen Hatidže en haar buren centraal te stellen, willen de makers van Honeyland aandacht vragen voor de manier waarop we met de natuur omgaan. Velen, waaronder Hatidžes buurman, nemen de gunsten van de natuur voor lief en hebben daar uiteindelijk niet alleen anderen maar ook henzelf mee. Hatidže’s onbaatzuchtigheid vormt hiermee een hoopvol contrast waardoor je niet anders kan dan haar ademloos bewonderen.

 

Nieuwsbrief

Meld je aan met je mailadres en ontvang onze nieuwsberichten in je mailbox:

Loading