Palmkool met kikkererwten

Palmkool met kikkererwten

Ingrediënten
• 500 g gedroogde kikkererwten
• 2 grote uien, gepeld
• 4 wortelen
• 5 tenen knoflook
• 2 laurierbladen
• 7 takjes tijm, zout
• 1 tl van elk: komijnzaad, korianderzaad, venkelzaad • 60 ml olijfolie • versgemalen peper • 1 tl gerookt paprikapoeder • 1/2 tl koenjit • 2 el tomatenpuree, • 250 ml droge witte wij • 1 liter groentebouillon • ca. 400 g palmkool (Toscaanse kool, cavolo nero), in reepjes • ca. 1 tl rode wijnazijn

Bereidingswijze
Opwindend klinkt dit niet, maar alles wat uit chef Travis Lett’s handen komt, is voortreffelijk. Dit recept komt uit zijn kookboek ‘Gjelina’. Hij kookt met veel zorg en geduld en bouwt lagen van diepte en smaak in zijn mediterraan-getinte gerechten. Deze stoofpot, een hoofdgerecht voor 5 à 6 personen, is daar een voorbeeld van. Het is de moeite waard uit te gaan van gedroogde kikkererwten, die je de dag tevoren in de week zet. Ook is het aan te raden de stoofpot ruim van tevoren te maken, zodat de smaken kunnen intrekken.

Zet de kikkererwten een nacht in de week in ruim water. Snijd 1 ui in vieren en 1 wortel in grote stukken. Giet de erwten af en doe ze in een soeppan met de kwarten ui, de stukken wortel, 2 geplette tenen knoflook, 1 laurierblad en 4 takjes tijm. Voeg zoveel water toe dat ze 5 cm onder staan. Kook de kikkererwten in 1 uur zachtjes gaar. Laat ze afkoelen in het kookwater, en giet ze dan af. Verwijder ui, wortel, knoflook, laurierblad en tijm.

Rooster het komijn-, koriander- en venkelzaad in een droge koekenpan geurig. Maal of stamp de zaden tot poeder. Hak de tweede ui grof, snijd 3 wortels in stukjes en hak 3 tenen knoflook fijn.

Verhit de olie in een grote pan. Voeg ui, wortel, knoflook, zout en peper toe en bak de groenten 5 minuten zachtjes aan. Doe de gemalen specerijen, paprikapoeder, koenjit, 3 takjes tijm en 1 laurierblad erbij en bak 2 minuten zachtjes mee. Bak de tomatenpuree 5 minuten al roerend zachtjes mee, tot het geurig is en begint te kleuren. Giet de wijn erbij en roer de aanbaksels los. Kook de wijn tot de helft in. Giet de bouillon erbij, verwijder het laurierblad en breng dit aan de kook.

Pureer 250 ml van deze soepbasis met 350 g gekookte kikkererwten glad. Roer de puree door de soep. Voeg de kikkererwten en kool toe en kook circa 10 minuten zachtjes door. Breng de soep op smaak met zout, peper en azijn.

Serveer met gegrild brood, yoghurtsaus (met kruiden en knoflook) en harissa (Noord-Afrikaanse pepersaus).

Nieuwsbrief

Meld je aan met je mailadres en ontvang onze nieuwsberichten in je mailbox: